Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Sorularla Risale-i Nur
“Ben” den “ O ” na,“Ene” den “ Hu ” ya nasıl varılır?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Ukbaa" data-source="post: 175822" data-attributes="member: 15165"><p><strong>“Ben” den “ O ” na,“Ene” den “ Hu ” ya nasıl varılır?</strong></p><p></p><p><strong><em><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="font-size: 18px"><span style="color: red">“ Ben ” den “ O ” na,“ Ene ”den “ Hu ” ya nasıl varılır?</span></span> </span></span></em></strong></p><p></p><p><strong><em><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: green">“Nefy-i nefy ispattır”</span> buyrulur. Yâni, inkârı inkâr etmek ispata götürür. Kötüyü kötüleyen güzele varır. Yanlışın yanlışlığını ortaya koymak doğruya erdirir. Ters yönün tersine gitmek insanı düze çıkarır.</span></span></em></strong></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Nefis kendini övmekten ve övülmekten zevk duyar, o halde onun kötülenmesi lâzım geliyor. Nefis ibadetten hoşlanmaz; buna karşı onun ellerini bağlamak, belini bükmek, yüzünü sürtmek gerek. Ve nefis, bıkmadan usanmadan “ben” der durur. Öyleyse insan Hakk’ı çok zikretmeli, kalbiyle, ruhuyla bütün duygularıyla hep O’na teveccüh etmelidir.Belki de bunun için olsa gerek, tarikat ehli <span style="color: green">“hu”</span> (O) zamirini vird edinirler. Nefis ben dedikçe, onlar O derler.</span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">O (hu) demek için, mutlaka zikir halkasına girmek şart değil. Her hâdisenin nefse ve dünyaya bakan yönünden yüz çeviren insan O’nu bulur, O’na varır ve O’nu zikretmiş olur. Meselâ, yemekten sonra, Allah’a şükreden bir mü’min, nefsine şu mesajı vermiştir:Bu nimet senin kudretinle vücut bulmadı. Bunu bana ihsan eden sen değilsin, ancak O!..</span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Bir başka misal: İnsanın önünde iki yol var:Ya, “ben kuvvetliyim” diyecek, yahut <span style="color: green">“kudret sahibi ancak Allah’tır, bendeki bu kuvvet de O’nun lütfu, O’nun ihsanıdır.” </span>diyerek nefsine haddini bildirecektir.</span></span></strong></em></p><p> </p><p><em><strong><span style="font-size: 15px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Bu yollardan birincisi insana <span style="color: green">“ben”</span> dedirtir, ikincisi <span style="color: green">"O".</span></span></span></strong></em></p><p></p><p><strong><em><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: black">Selam ve dua ile...</span></span></span></em></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ukbaa, post: 175822, member: 15165"] [b]“Ben” den “ O ” na,“Ene” den “ Hu ” ya nasıl varılır?[/b] [B][I][FONT=Times New Roman][SIZE=4][SIZE=5][COLOR=red]“ Ben ” den “ O ” na,“ Ene ”den “ Hu ” ya nasıl varılır?[/COLOR][/SIZE] [/SIZE][/FONT][/I][/B] [B][I][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=green]“Nefy-i nefy ispattır”[/COLOR] buyrulur. Yâni, inkârı inkâr etmek ispata götürür. Kötüyü kötüleyen güzele varır. Yanlışın yanlışlığını ortaya koymak doğruya erdirir. Ters yönün tersine gitmek insanı düze çıkarır.[/SIZE][/FONT][/I][/B] [I][B][SIZE=4][FONT=Times New Roman]Nefis kendini övmekten ve övülmekten zevk duyar, o halde onun kötülenmesi lâzım geliyor. Nefis ibadetten hoşlanmaz; buna karşı onun ellerini bağlamak, belini bükmek, yüzünü sürtmek gerek. Ve nefis, bıkmadan usanmadan “ben” der durur. Öyleyse insan Hakk’ı çok zikretmeli, kalbiyle, ruhuyla bütün duygularıyla hep O’na teveccüh etmelidir.Belki de bunun için olsa gerek, tarikat ehli [COLOR=green]“hu”[/COLOR] (O) zamirini vird edinirler. Nefis ben dedikçe, onlar O derler.[/FONT][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=4][FONT=Times New Roman]O (hu) demek için, mutlaka zikir halkasına girmek şart değil. Her hâdisenin nefse ve dünyaya bakan yönünden yüz çeviren insan O’nu bulur, O’na varır ve O’nu zikretmiş olur. Meselâ, yemekten sonra, Allah’a şükreden bir mü’min, nefsine şu mesajı vermiştir:Bu nimet senin kudretinle vücut bulmadı. Bunu bana ihsan eden sen değilsin, ancak O!..[/FONT][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=4][FONT=Times New Roman]Bir başka misal: İnsanın önünde iki yol var:Ya, “ben kuvvetliyim” diyecek, yahut [COLOR=green]“kudret sahibi ancak Allah’tır, bendeki bu kuvvet de O’nun lütfu, O’nun ihsanıdır.” [/COLOR]diyerek nefsine haddini bildirecektir.[/FONT][/SIZE][/B][/I] [I][B][SIZE=4][FONT=Times New Roman]Bu yollardan birincisi insana [COLOR=green]“ben”[/COLOR] dedirtir, ikincisi [COLOR=green]"O".[/COLOR][/FONT][/SIZE][/B][/I] [B][I][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=black]Selam ve dua ile...[/COLOR][/SIZE][/FONT][/I][/B] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Sorularla Risale-i Nur
“Ben” den “ O ” na,“Ene” den “ Hu ” ya nasıl varılır?
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…