Berlin Memorandumu -Final Soruları Siyasi Tarih-

Tarihci

Marmara Tarih
Marmara Üniversitesi FEF Tarih 3.Sınıf Siyasi Tarih final sorularından:

Berlin memorandumuyla Osmanlıdan istenilenler ve Avusturya-Rusya-İngiltere nin buna bakışları?

Selanik olayının akabinde Gorçakof(rusya) Berline giderek Osmanlı üzerinde baskı kurulması hususunda Bismarckı ikna etti. Bismarckın yönettiği bu görüşmelere Avusturya da katıldı. Bu berlin görüşmelerinin sonunda: Berlin memorandumu adını alan ve 13 Mayıs 1876 da Osmanlı devletine tebliğ edilen bir belge ortaya çıktı. Osmanlıdan şunlar isteniliyordu:

Asilerle 2 aylık mütareke yapılması.

Islahatlar için Babıalinin doğrudan asilerle görüşmesi.

Ayaklanmada çıkan zararların tazmini ve asilerin affı.

Islahatlar uygulanıncaya kadar, hristiyanların serbestçe silah taşıyabilmeleri.

Islahatların, devletlerin konsoloslarının gözetimi altında yapılması.

Bu memorandum aynı zamanda bir ültimatom niteliğindeydi. Sonunda Osmanlı için bir tehdit vardı. Bu beş maddelik tedbirler alınmazsa kendilerinin tesirli tedbirler alacaklarını bildiriyorlardı.

Rusya:Ortodoksların koruyuculuğuna soyunmuş ve ortodoks halkının selameti için ne gerekiyorsa yapacağını gösteren bir duruş sergiliyordu..

Avusturya: Ayaklanmanın bir an önce bastırılmasını, statükonun korunmasını istiyordu çünkü ayaklanmanın kendi sınırları içine sıçrayacağından korkuyordu.

İngiltere: Memorandumda istenilen şeyleri, Osmanlının bağımsızlık ve egemenliğiyle bağdaşır görmüyor ve ültimatom niteliğini de reddediyordu. İlk önce fransa ve italyada bu memoranduma katılmışlardı ancak ingilterenin reddetmesi üzerine onlarda oylarını geri çektiler. Selanik olayları üzerine devletler selanik yakınlarna donanmalarını gönderdiklerinde, ingiltere de Osmanlıyı savunacağını göstermek üzre, çanakkalenin beşige koyuna donanmasını gönderdi. İngiltere böylelikle avrupalı devletlerin ortak hareketini zayıflattı.
 
Üst