Bilim Adamının Hadisten haberi var mıydı?

zeyhak_

Well-known member
Buğday Ekmeğinin (beyaz ekmek) Sağlığa Zararları


Bilim adamlarınca yapılan titiz araştırmalar sonucunda, buğday ekmeğinin sağlığımıza zararları şöyledir;

Obezite, şeker hastalığı, anemi (kansızlık), basur, verikoz, ülser, damar hastalıkları, bağırsak kolon kanseri, kanser, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklarının riskinin artması ve tetiklenmesi, ayrıca; beyin fonksiyonları ve sinir sistemi ile cilt sağlığı üzerinde kötü etkisi vardır.

Beyaz ekmek yapımında B2, B6, niyasin, folik asit, çinko miktarları azalmakta ve ekmekteki vitaminler beyaz ekmek olarak işlenme sırasında kayba uğramaktadır. Bu nedenle tam buğday ekmeği tüketimine ağırlık verilmesi gerekmektedir.

Esmer Ekmek ( kepek ekmeği) En İyisidir
Posa içeren esmer ekmek tüketimi, glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme oranı referansı) değeri beyaz ekmeğe oranla daha düşük olduğu için, şeker hastalığı riskini de azaltacaktır. Glisemik indeksinin düşük olması ve posanın besin hacmini arttırması sonucunda tokluk hissi artar. Bu da, zayıflama ve kilo kontrolünde avantajlıdır. Ayrıca posa, bağırsak hareketlerini ve gaita miktarını arttırması nedeniyle kabızlık şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur


"Sehl İbnu Sa`d radıyALLAHu anh`a sordum: "Resulullah (sav) hiç (kepeksiz has undan yapılmış) beyaz ekmek yedi mi?" Bana şu cevabı verdi: "Hayır! Resulullah (sav) ALLAH`ın O`nu peygamber olarak gönderdiği günden ölünceye kadar hiç beyaz ekmek görmedi." Ben tekrar sordum: "Elekleriniz var mıydı?" "Hayır!" dedi, "Aleyhissalatu vesselam ALLAH`ın kendisini peygamber olarak gönderdiği günden ölünceye kadar hiç elek görmemiştir." "Öyleyse," dedim, "siz arpa ununu elemeden nasıl yiyebiliyordunuz?" "Arpayı öğütüyorduk, sonra üflüyorduk. Üfrüğümüzün tesiriyle uçabilen (kepek) uçuyor geri kalan kısmına su katıp (hamur yapıyor) ve yiyorduk" diye cevap verdi."
Kütübü Sitte, yeme adabı, Ebu Hazım, 3867
 
Üst