çam dağı

Kýrýk Testi

Well-known member
Akdeniz Bölgesinin bir şehri olan Isparta’daki Barla Dağının bir tepesidir. Barla Dağı, Eğirdir Gölünün geniş yayı içine yerleşmiş durumdaki Atabey, Barla ve Senirkent yöreleri arasını bütünüyle doldurur. Risale-i Nur’da bu dağın bazı tepelerinin ismi geçmektedir: Çam Dağı tepesi, Gelincik Dağı tepesi ve Tepelice.

Çam Dağı tepesi Isparta’nın Senirkent kazasındaki köylerin bulunduğu ovaya bakmaktadır. Eğirdir Gölünün kuzeyde kalan küçük kısmı olan Hoyran Gölünün yamacına hakim bir tepedir. Üstad Bediüzzaman, Isparta’nın Barla nahiyesine mecbûrî ikâmete memur edildiğinde, yaz aylarında bu dağa çıkıp namaz kılar, tefekkür ederdi. Hattâ bazı eserlerini de burada telif etmiştir.

Çam ağacı, Çam Dağının güney yamacındaydı. Bediüzzamanın talebelerinden Mustafa Çavuş, Abdullah Çavuş ve Abbas Mehmet bu ağaca üstü açık tahtadan bir kulübe inşa ettiler. Bediüzzaman da bu kulübeciğe çıkar, namaz kılar ve tefekkür ederdi. Hattâ bazı eserlerini de burada yazdı.

Üstad Bediüzzamanın Risale-i Nur eserlerini telif ettiği bahçelerden bir diğeri Karakavak’tır. Paşa Kayası da denilen bu bahçe, Barla’ya yirmi dakikalık mesafededir. Bol suları olan ve bahçeler arasında bulunan bir yerdir. Bediüzzamanın yanındaki talebeleri su almak için bazen buraya çıkarlardı.

Aynı yerdeki bir diğer tefekkür mekânı ise Katran Ağacı idi. Üstadın yakın talebeleri bu ağaç üzerine de tahtadan bir kulübe yapmışlardı. Ancak bu ağaç faili meçhul kişilerce 2001 yılı Ramazan ayında kesildi.
 
Üst