Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Dua Ediyorum
Celcelutiyye
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="kasif1" data-source="post: 239456" data-attributes="member: 1008778"><p><strong>Cevap: Celcelûtiye (orjinal metin)</strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">Bismillahirrahmanirrahim</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">1- "Bismillah ile basladim; ruhum, O'nun sayesinde o besmele içinde sakli olan çok sirlari kesfetti."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ Üstad Bediüzzaman Risale-i Nur'a Bismillah risalesiyle baslamistir. Ve o sayede besmelenin ve tevhidin sirlari olan Risaleler, özellikle 14. Lem'a'nin Besmele sirlari anlasilmistir. ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">2- "Ikincisinde O'nun yarattiklarinin en hayirlisi olan Hz. Muhammed'e salavat getirdim. O Muhammed ki ( dünyadan ) bütün dalalet ve yanlisliklari gidermistir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ 2. Söz Hz. Muhammed'in en temel vazifesi olan hakiki iman sayesinde, bütün yanlis anlayislarin ve kötülüklerin izale edildigini göstermistir. ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">3- "Ey Ilâhim, Senin ismine dayanarak dua ettim. Hep açik olan ve gittikçe parlayan Ehad ve Bedi' isimlerinle Sana yalvariyorum."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ Risale-i Nur'un 3. parçasi olan ibadet ve dua ile alakali 3. Söz bu davanin bir delilidir. Evet Allah ehadiyet tecellisiyle dua edenlerle muhatap oluyor, ve Bedi' ismiyle harika bir sekilde onlarin dualarini kabul ediyor. ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">4- "Kadîr ve sani yüce olan isminle Senden istedim. Ey güçlü ( kadîr ) Allah'im, Sen islerimi kolaylastir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[Dördüncü sözde, Risale-i Nur, Ism-i A'zam'in önemli bir sirrini kesfetmistir; ibadet, dua ve namazin ahiret ile iliskisini ispat etmistir. Ebedî ahiret yolculugunun ve o yolculuk içindeki islerin nasil kolaylasacagini göstermistir. ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">5- "Ey Hayy ve Kayyûm olan Allah'im, daima, umut ederek Sana yalvariyorum. Ehad ve Bedi' isimlerini sefaatçi yaparak yüksek sesle bagirip Sana yalvariyorum."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ Takva ve ibadet ile alakali olan 5. Sözün de 3. Söz gibi, bu sirri kesfettigi görünüyor. Evet Hayy, Kayyûm, Bedi', Ehad isimlerinin imtihan ve egitim meydani olan su dünya hayatiyla ne kadar çok alakadar oldugu idrak edilebilir.]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">6- "Denizin ortasina vurulan kiliç gibi olan isimlerinle ey yaratanlarin en hayirlisi olan Allah'im; hadiseleri yönlendiren, savas ve barisi saglayan isimlerinle Sana yalvariyorum ki, bu fitne atesi söndürülsün!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ Böyle bir dua, Risale-i Nur'un basina gelen fitne ateslerini hatirlatiyor. Çünkü Risale-i Nur'un davasi mal ve cani satip, Allah ugruna hizmet etmektir. Bu da imtihan gerektiriyor, bu da nefis ve hevânin devrede olmasini gerektiriyor. Bu 6. beytin genis izahi için 6. Söz'e bakiniz ki, nefsin atesinden kurtulasiniz! ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">7- "Ey Ilâhim, her derde, her ise âninda müdahale eden ve süratli bir sekilde icabet eden Allah, Ehad ve Bedi' isimlerinle sana yalvariyorum."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">8- "Ki kalbin hayatini canlandirasin, yani ondaki kirleri gideresin. Kayyûmiyetinle onu ayakta tutasin, o kayyûmiyet sirri onda hep var kalsin, ve daima parlasin."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ 7. Söz dua, ibadet ve esmanin tilsimlari hakkindadir. 8. Söz de kalbin, bedbinlik gibi kirlerden arinmasini ve Allah'in ihyasiyla ebedî bir hayati hak etmesini anlatiyor.</span> Demek bu iki söz bu iki fikrayi serh ediyorlar. Onun için fazla söze gerek yoktur. ]</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">9- "Bu Hayy ve Kayyûm nûrunun çok simseklerinden bir ziya üzerime parladi, yüzüme ( kalbime ) bir parilti geldi ve simsek çakti."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[Böyle bir nûrun ve ziyânin ve manevi parildamanin pratik bir numunesi için, manevi inkisaflarin bir tatbikati olan 9. Sözü bir kere okuyun, bu beytin manasini yasayin!]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">10- "Ve kalbimin üzerine rahmet saganaklari döküldü. Kerîm olan, Mevlâ'miz Allah'in hikmetiyle... Ve bu sekilde, bu rahmet, hikmet, kerem hakikatleri konustular."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ Rahmet-i Ilâhiye'nin bir eseri olan ve o rahmet, hikmet, kerem kapisindan hasri isbat eden 10. Söz, o kadar güçlü bir sekilde bu 10. beytin tefsiri oluyor ki; baska izaha gerek kalmiyor.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">"Rabbinin Rahmet eserlerine bak; nasil yeryüzünü ölümünden sonra diriltiyor. Iste bunu yapan ölüleri de diriltendir, O her seye gücü yetendir." ]</span></span></span> </p><p>__________________</p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">11- "Bundan sonra her yönden Nurlar beni kusatti. Ve büyük olan sahibimiz Allah'in hasmeti, bizi yüceltti."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">12- "Allah'im Seni tenzih ederim, Sen yaratanlarin en hayirlisisin. Ve çok mükemmel bir sekilde çok çok yaratansin ve biat ( andlasma ) yapanlarin en iyisisin!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ Bu Küçük Sözlerin altyapi hazirligindan sonra, Risale-i Nur'un inkisafi ve telifi açildikça açildi, çok nurlar özellikle 12. Sözün Esasâti gibi gerçekler Üstad'i kusatti. Üstad büyük bir sekilde yüceldi, motive oldu, o dönemdeki yikintilarin anlamsiz olmadigini anladi. Ve büyük yeni bir olusumun esiginde oldugunu anladi. Ve ilk hizmet andlasmasini Allah ile yapti... Allah'in çok özel tecellileriyle, bu hizmetin Sahs-i Manevisini yaratmasini diledi. Ve basarmak için bundan sonra gelen beyitlerle dua etmeye basladi.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">Nitekim, bundan sonra üslup degisiyor. Buraya kadar, geçmis zaman kipi ile dua iken bundan sonra gelecek zaman kipi kullaniliyor... Bu sirri bilmeyen mütercimler, bu geçen 12 beyti de genis ve gelecek zaman kipi ile ifade etmislerdir. ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">13- "Allah'im, beni maksadima ulastir, bütün ihtiyaçlarimi gider. Hece harfleri seklinde toplanan Hurûf-u Mukattaa hakki için..."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">14- "Muskama emanet olarak birakilan harflerin sirri hürmetine; Isimlerinin nûrunun parlakligi hürmetine; yüce olan Ruhlarin hürmetine;"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">15- "Bana nurlardan parlak bir feyiz akit; üzerime gelsin, Nûr isminle kalbimin ölülügünü dirilt!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">16- "Ey Allah'im, bana bir heybet ve celâl giydir. Düsmanlarin ellerini ilim sayesinde benden uzaklastir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ 16. Mektup, bu beytin gerçeklesmis bir delilidir. ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">17- "Allah'im, benimle her nevi düsman ve kiskançlik arasina perde koy, yüce olan ve barisi saglayan Kadîr ve Azîz isimlerinin hürmetine!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">18- "Tecelli etmekte olan Celâl ve büyüklügünün nûruyla; Merhamet ve Sefkatinle; çok çok bereketli olan Kuddüs isminle, Sen bu karanliklari aydinliga çevir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">19- "Ey bu milletin Rabbi olan Allah'im, Sen Nûr ile ihtiyacimi yerine getir. Öyle bir Nûr ki, tecellisi seri olur. Ve hemen is biter."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ 12 saatte yazilan 19. Mektup bu duanin bir kabul edilisidir. ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">20- "Her bir peygamberini bir Ism-i A'zam'a mazhar edip onlari mucizelerle muvaffak ettigin gibi, Sen Kâfi isminle islerimi kolaylastir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">( Mucize degil de Sen bana yetersin! )</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">21- "Ey yüce büyüklük Sahibi, Sen sadece bana ( ilmî ) bir keramet ver; ilim esrari bana açilsin çünkü Sen bütün akillarin ve zekâlarin sahibisin. Onlar ancak Seninle açiliyorlar."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ Burada " Halîm " kelimesi sefkatli manasindan ziyade akli, zekâyi hikmet dairesinde kullanan ve taskinliklara yol vermeyen zat demektir. Ki Araplar böyle kisilere akilli ( hikmetli ) manasinda " Halîm " derler.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">Bu hakikat Sabûr isminin bir nevî tecellisidir. Ki, sabirla ilgili 21. Söze bakabilirsiniz. ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">22- "Beni her türlü korku ve siddetten kurtar; esprisi, kesin olan, hikmetli bilimsel ve kusatici bir söz ile..."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ Üstadi dinsizlerden kurtaran 22. Söze ve onu düsmanlarindan kurtaran 22. Lem'a'ya bakiniz! ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">23- "Ey Celâl Sahibi Allah'im, beni " kün " kef' i ile koru, ey heybetten ve basarisizliktan dolayi kirilan kirik kalbleri tamir eden ve onlari canlandiran Allah'im!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ Eski Said hayati Üstad için bir hayal kirikligi idi. Fakat bir gecede " Ol " emriyle Yeni Said oldu, kirik kalbi tamir edildi. Ve yeniden canlandi. Yahya oldu. 38 sene dine yeniden hizmet etti. Bakiniz 23. Söz. ]</span></span></span></p><p></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">24- "Bana ( ilimden ) bir deniz ver, ve o denizin karasinin en hayirli kismini bana nasip et; çünkü Sen benim siginagimsin, ve bütün sikintilar, ancak Seninle gider..."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">25- "Ve üzerime rizki rahmet seli gibi yagdir. Çünkü insanlar azsa da Sen onlarin umudusun."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">26- "Sen düsmanlarimizi sagir, dilsiz ve kör et; ( bizim ne yaptigimizi bilmesinler... ) Ey güçlü Allah'im, Sen Celâl ve büyüklügünle Onlari kekeme eyle!" ( Millete yanlisi anlatmasinlar! )</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">27- "Alîm ve Ganî isimlerinle beraber Kudretinin dairesinde, Ism-i A'zam'inla yanlis yapmaktan korundum."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ Evet zaman ve zemine göre olan, Üstad'in içtihadlari dogru çikmistir. Eger onlardan yanlis çikarimlar yapilmazsa…]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">28- "Bütün insanlarin kalblerini üzerime cevir. Ve Selâm isminin hürmetine bana onlardan bir kabul duygusu nasip et!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">[<span style="color: navy"> Salât ve selâmin sirlari için 28. Lem'a'ya ve 28. Mektubun bir kismina bakabilirsiniz! ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">29- "Ya Ilâhî islerimi kolaylastir, ve bize izzet ve yücelik ver. Alî ve A'lâ isimlerinin hürmetine!..."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">30- "Ve üstümüze örtünü sarkitiver; kalblerimize sifa ver; Sen, korkulardan dolayi hastalanan kalblere sifanin ta kendisisin!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">31- "Ey Allah'im, bütün çalismalarimizi bize bereketli kil, ve her seyi kolaylastiran "Hû" isminle bütün zorluk dügümlerini çöz!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">32- "Ey Ilâhî, Allah, Hû, Hêyra'l-Hêlikîn isimlerinle; ve bütün riziklarin, güzelliklerin onun cömertlik hazinesinden gelisip gelen Cevad isminle Sana yalvariyorum."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">33- "Senin gücünle, her yönden gelen bütün düsmanlari reddediyoruz, geri gönderiyoruz! Ve Sen Ism-i A'zam'inla, uzaktan onlara vurup, onlari dagitiyorsun!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">34- "Ya Rabbi, ya Ze'l-Celâl Allah'im, çöl kelerinin gelip kendisine sikayette bulundugu, Hz. Muhammed hürmetine Sen o düsmanlarimizi rahmetinden mahrum et!" ( Onlari basarisiz kil! )</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">35- "Ya Ilâhî, umudum Sensin, efendim Sensin; eger bana tam isabet edecek bir ok atmak istemislerse, Sen onlarin okunu yamult!" ( Onlara dönsün! )</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">36- "Ya Rabbi, kesin olan iraden ile bütün zarar verenlerin tuzaklarini ve içlerinde sakladiklari kinlerini benden çevir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">37- "Ey kendilerinden dilekte bulunulanlarin en hayirlisi, ve ihsan edenlerin en hayirlisi; ey umut edilenlerin en hayirlisi, Sen gelmis geçmis bu ümmete rahmet eyle!" ( Onlari basarili kil! )</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">38- "Ismi Nûr ve güzellik olan yildizimi parlat; günler ve çaglar boyunca, ey sürekli parlayan Nûr olan Allah'im!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">39- "Senin Allah, Ehad, ......, Celâl, Celîl, Bedi', ........., isimlerin hep parlamaktadirlar."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">40- "Bütün dualara kesin cevap veren isimlerini sayarak.........."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">"O isimlerinin ortaya çikip parlamasiyla çevrenin bereketiyle....."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">41- "Nûr lambasi, tutusturuluyor, gizlice açiklaniyor. Lambalarin lambasi tutusturuluyor, gizlice aydinlaniyor."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ Bakiniz 28. Lem'a ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">42- "Celâl ve Hêlik isimlerinin nûruyla; ve kibriyanla; çok bereketli olan Kuddüs ismiyle; bu fitne atesi söndürüldü."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">43- "Allah, Hû, Samed, Cebbar, Kahhar isimleriyle ve savas deniziyle yükselen düsmanlik atesi söndürülecektir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">44- "Allah, Hak, ......, Cemîl, Vedûd ve Mucîb, .......... isimlerinin hürmetine......."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">45- "Mürîd, Cemîl, Zâhir isminle taksim edilen; yüce ve yüceltilen ayetlerin ( ve tefsirlerinin ) sani hürmetine......."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">46- ".........."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">47- ".........."</span></span> </p><p>__________________</p><p></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">48- "..........." (1)</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ Bu üç beytin genis izahi için Üstad Bediüzzaman bastan sona kadar, 8. Sua' Risalesini telif etmistir. Burada nasil bir Mucize-i Aleviye oldugunu göstermistir.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">Bu isimlerin meali hiç kimse tarafindan tam bilinmis degildir. Fakat tertip, telmih ve kelime isaretleriyle Risale-i Nur'a baktigi kesin bir hakikat gibidir. ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">49- "Selâm isminle duami kabul et, ve benimle beraber ol; düsmanlara karsi bana Sen kâfi gel; çünkü onlar çok azdilar."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">50- "Ey yüceler yücesi, Sen gerçekten yücesin; Sen gerçek Haksin, diger isler sadece araya giren bir rüzgar esintisi gibidir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">51- "Senin dergahina gelen ve iltica eden bütün havl ( kasdî güç ) ve siddetli saldiri, ancak Seninledir ve Senin bu kuvvetinle ancak zulmet dagilir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">52- "Tâhâ, Yâsîn ve Tâsîn ile bizim için ol, mutlulugumuz için Tâ Sîn Mîm ile bize dön!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">53- "Kâf Hâ Yâ Ayn ve Sadlariyla; bizi kusatan her kötü gözden korunuruz!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">54- "Hâ Mîm, Ayn sonra Sîn ve Kaflariyla; Selâm isminle her nevi kötülükten korunuruz!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">55- "Kaf ve Nûn ve onlardan sonraki Hâ Mîm ile yine korunuruz, Ve Duhan suresinde saglam bir sir vardir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">56- "Elif Lam ile ve Nîsâ sûresiyle, ve Mâide ukùduyla; En'âm ve Nûr surelerinde bir nur parlamistir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">57- "Elif Lâm sonra peslerindeki "Ra" sirriyla; Nûr isminle bütün ( süflî ) ruhanilerin üstüne çiktim."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">58- "Elif Lam sonra Mîm ve Ra'si ile Ruhlarin mecmaina yükseldim. Fakat gerçek Ruh çok yücedir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">59- "Kitabin ( Kur'an'in ) bütün Hâ Mîm' lerinin sirriyla üzerime Nûr isminin fazli aksin, ey bölümlere ayrilmis Nûr!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">60- "Amme, Abese, Nâziat ve Târik sûrelerinle Ve's-semâ-i Zâti'l-Burûc ve Zilzal sûrelerinde....."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">61- "Tebâreke, sonra Nûn sonra Seele Sâil sûreleri hürmetine. Hümeze, Ve's-semsi Küvvirat surelerinde........."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">62- "Ve'z-zâriyât-i zerven, Ve'n-necmi izâ hevâ, Veikterabet sûreleriyle bana isler yakinlastirildi."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ Buralarda konu ve sira ile 30. Söz'e, 32. Söz'e, 29. Söz'e vesaire Risalelere isaret vardir. 8. Sua'ya bakiniz! ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">63- "Bütün Kur'an sûrelerinin içinde hizip ve ayet olarak, okuyanin okudugu ve manen nâzil oldugu kadar sirlar vardir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: navy">[ 8. Sua'ya bakiniz ]</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">64- "Iste ey Allah'im, Senin fazlinla bu sekilde yazdirdigin üstün kitaplar hürmetine Sana yalvariyorum."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">65- ( Mealen ) "Rahman ve Rahim isminin tecellisiyle yeni ve harika olarak Esmâ-i Hüsnâ'na dayanilarak yazilmislar, ve Hakîm ismiyle taksim edilmisler."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">66- "........... Senin Esmâ-i Hüsnâ'n sirriyla fetih ve nasri ( ilâhî yardimi ) süratli netice verirler."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">67- "Kibriya ve Hâkimiyetinin nuruyla ey efendim; ve Âyetü'l-Kübra ile beni ani felaketlerden emin kil!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">68- "Ey Ilâhim, zuhûr ve kemalâtinin hakki için ve bu sekilde odaklanan Esmâ-i Hüsnâ'n ile beni daginikliktan kurtar..."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">70- "Bunlar Nûr harfleridir. Yüce ve yüksektirler. Asâ-yi Mûsa ismiyle de karanlik dagildi."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">71- "Ya Rabbi onun sirriyla Sana yalvariyorum. Gayet zillet içindeki birinin yalvarisiyla… Ki; onunla insanlar hidayet buluyor…"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">72- "Bu manadaki bütün kelimelerin san ve serefi, üstünlügü vardir. Günler ve çaglar devam ettikçe; ya Rabbi Sen sefkat et!"</span></span> </p><p>__________________</p><p></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">73- "Ya Rabbi, gerçekten ben Seni çagirdim; bütün ayetlerle ve ayetlerin içindekileriyle Sana yalvardim!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">74- "Iste bütün bunlar nur kelimeleridir, onlarin özelliklerini topla. Ve manalarini tahkik et; bütün hayir onlarla tamamlanir…"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">75- "Iste ya Rabbi, bana musahhar bir yardimciyi daima hazir et: Allah'in ifriti; onunla bütün sikintilarim gider…"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">76- "O ifrit içinde bana itaat eden bir hizmetkari musahhar kil; Fatiha ve pesinde gelen Kur'an hurufâti hürmetine…"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">77- "Iste ya Rabbi, Senin o Ism-i A'zam'inla Sana yalvariyorum ki; onunla dua edildigi zaman bütün isler kolaylasir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">78- "Ya Ilâhî, Sen zayifligima aci, zellelerimi bagisla; o dua sayesinde ki, bütün peygamberler onlarla dua etmis ve yalvarmistir…"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">79- "Ey Hêlikim, ey Efendim, ihtiyacimi kaza et. Ya Rabbi bütün islerim Sana teslimdir…"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">80- "Ya Rabbi, Hz. Muhammed'in sana olan yakinligiyla ( velayetiyle ) sana yalvariyorum; ve Onda birlesen Esmâ-i Hüsnâ'n ile Sana yalvariyorum."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">81- "Sen cömertliginle, af ve safhinla tevbelerimizi kabul etmekle miskin olan kuluna muamele et; beni kötü bakislardan koru!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">82- "Beni hayra, dogruluga ve takvaya muvaffak eyle; ve yüksek cemaat ile Firdevs Cennetine yerlestir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">83- "Hayatimda ve öldükten sonra, ve kabrin karanliklarini üstümden atip, nuru görünce bana sefkatle muamele et."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">84- "Ve hasirde ya Ilâhî amel defterimi beyaz kil; eger tartilarim hafif gelirse Sen onlari agirlastir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">85- "Beni hizla Sirat sinirindan geçir. Beni atesin ( Cehennemin ) ve içindekilerin sicakligindan koru!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">86- "Ve isledigim bütün günahlarda bana müsamaha göster. Çok çok kabarik olsa da benim bütün günahlarimi affet…"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">(…………………………………………⠀?………………………………………..)</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">87- "Iste ey sani yüce Ism-i A'zam'i tasiyan! Sen tehlikeli bütün durumlardan kurtulacaksin, sonunda selamete ereceksin."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">88- "Dövüs, çekinme; savas, korkma; vahsilerle mamur olmus bütün her yere bas!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">89- "Karsila, kaçma; diledigin her düsmanla mücadele et; her yeri kusatmis olsalar da krallarin siddetinden korkma!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">90- "Korkacagin bir yilan olmayacak; görecegin bir akrep olmayacak; ve sallanarak sana gelen bir arslan olmayacak!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">91- "Kiliçtan korkma, hançerin darbesinden korkma, mizraklardan korkma, ve oklarin serrinden de korkma!"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">92- "Iste bunu okuyanin mükâfâti Zât-i Ahmediye'nin sefaatidir. Ve cennetlerde saf olmus hurilerle beraber hasrolacaktir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">93- "Ve bil ki, Hz. Muhammed Mustafa peygamberlerin en hayirlisidir. Ve Allah'in daginik ( çesit çesit ) yaratiklarinin en üstünüdür."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">94- "Her ihtiyacin aninda O'nun ( A.S.M ) makamini kendine sefaatçi yap; Ondan iste ki zulümden ve azginlardan kurtulasin…"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">95- "Ya Rabbi, her gün ve her saat, her nesne hareket ettikçe, Sen, seçkin olan Hz. Muhammed Mustafa'ya salât ve rahmet indir."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">96- "Sen o Seçkine ve bütün ailesine salât indir; yer bitkileri ve rüzgarin esintileri kadar."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">97- "Yeri ve gögü dolduran bir salât ile Ona salavât indir. Parlayan gök gürlemeleriyle beraber, yagan bulutlarin yagmuru kadar…"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">98- "Ey Muhammed ( A.S.M ), bizzat Allah ve meleklerinin sana salât ve selam etmesi Sana yeter."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">99- "Sen de daima, yalvararak O'na selam ve baris elini uzat. Günes dogup günler ve çaglar geçtikçe…"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">100- "Hasim ailesinden temiz olanlara da selam et. Hacilarin hac edip verdikleri selam sayisinca…"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">101- "Ya Ilâhî Ömer ile beraber Ebu Bekir'den razi ol; sâbit-kadem olan Haydar ile beraber Osman'dan da razi ol:"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">102- "Ve böylece bütün Âl ve Ashaptan da razi ol, Evliya, Salihler ve içlerinde barinanlardan da razi ol…"</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">103- "Bu Hz. Muhammed'in amcasinin oglu olan Ali'nin makalesidir. Yaratiklarla ilgili bütün bilgi sirlari ve gizli bilgiler onda toplanmistir.</span></span></p><p></p><p>75. ve 76. satırları üstat ihtiyaç duymadıkça okumazdı.</p><p>----------</p><p><span style="font-family: 'Franklin Gothic Medium'"><span style="font-size: 12px">Üstad , başı ucunda asılı Kur'an ' - Kerimi göstererek :''Kardaşım Reşad bey , şu Kuran hakkı için ; Üstadım İmam-ı Ali ' nin şu cecelutiyesi varya , otuz seneden beri virdimdir.'' dedi. ve aniden Celcelutiyeyi açtı ve dedi ki : '' </span><span style="color: red"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #000000"><strong>Fakat şu iki saıtırı hiç okumamışım</strong></span></span><span style="font-size: 12px">...</span></span></span><span style="font-family: 'Franklin Gothic Medium'"><span style="font-size: 12px"> diyeceksiniz ki '' Neden şu iki satırı okumuyorsunun ? '' çünkü Üstad ım İmam-ı Ali ( r.h) buradan bana diyor ki : ''</span></span></p><p><span style="font-family: 'Franklin Gothic Medium'"><span style="font-size: 12px"></span><span style="font-size: 12px">Ya Said , sen bunaldığın zaman bu iki satırı oku ,<span style="font-size: 15px"> <span style="color: #000000"><strong>Cenab-ı Hak ifritlerinedn iki hadimi sana gönderecek...</strong></span></span>Bende bunu tabiki bir hiddetli zamanımda okuyacağım. <strong>Karşıma geldikleri ve '' Emret '' dedikleri zaman , emredeceğim...</strong></span></span></p><p><span style="font-family: 'Franklin Gothic Medium'"><span style="font-size: 12px">Hayır ! ... Bizim vazifemiz hizmettir.İhlasla vazifemize devam etmektir.<u>Ben bunu okumamışım ve okumuyorum</u> ... Yoksa bu zalimlerin bin tanesinin canını cehenneme gönderirirm. Hiç bir talebeminde elini kana bulamam.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Franklin Gothic Medium'"><span style="font-size: 12px">Abdulkadir Badıllı</span></span></p><p><span style="font-family: 'Franklin Gothic Medium'"><span style="font-size: 12px">Mufassal tarihçe-i hayat cilld / 2 sayfa: 1103</span></span></p><p>------------</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kasif1, post: 239456, member: 1008778"] [b]Cevap: Celcelûtiye (orjinal metin)[/b] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Bismillahirrahmanirrahim 1- "Bismillah ile basladim; ruhum, O'nun sayesinde o besmele içinde sakli olan çok sirlari kesfetti."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ Üstad Bediüzzaman Risale-i Nur'a Bismillah risalesiyle baslamistir. Ve o sayede besmelenin ve tevhidin sirlari olan Risaleler, özellikle 14. Lem'a'nin Besmele sirlari anlasilmistir. ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]2- "Ikincisinde O'nun yarattiklarinin en hayirlisi olan Hz. Muhammed'e salavat getirdim. O Muhammed ki ( dünyadan ) bütün dalalet ve yanlisliklari gidermistir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ 2. Söz Hz. Muhammed'in en temel vazifesi olan hakiki iman sayesinde, bütün yanlis anlayislarin ve kötülüklerin izale edildigini göstermistir. ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]3- "Ey Ilâhim, Senin ismine dayanarak dua ettim. Hep açik olan ve gittikçe parlayan Ehad ve Bedi' isimlerinle Sana yalvariyorum."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ Risale-i Nur'un 3. parçasi olan ibadet ve dua ile alakali 3. Söz bu davanin bir delilidir. Evet Allah ehadiyet tecellisiyle dua edenlerle muhatap oluyor, ve Bedi' ismiyle harika bir sekilde onlarin dualarini kabul ediyor. ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]4- "Kadîr ve sani yüce olan isminle Senden istedim. Ey güçlü ( kadîr ) Allah'im, Sen islerimi kolaylastir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][Dördüncü sözde, Risale-i Nur, Ism-i A'zam'in önemli bir sirrini kesfetmistir; ibadet, dua ve namazin ahiret ile iliskisini ispat etmistir. Ebedî ahiret yolculugunun ve o yolculuk içindeki islerin nasil kolaylasacagini göstermistir. ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]5- "Ey Hayy ve Kayyûm olan Allah'im, daima, umut ederek Sana yalvariyorum. Ehad ve Bedi' isimlerini sefaatçi yaparak yüksek sesle bagirip Sana yalvariyorum."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ Takva ve ibadet ile alakali olan 5. Sözün de 3. Söz gibi, bu sirri kesfettigi görünüyor. Evet Hayy, Kayyûm, Bedi', Ehad isimlerinin imtihan ve egitim meydani olan su dünya hayatiyla ne kadar çok alakadar oldugu idrak edilebilir.][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]6- "Denizin ortasina vurulan kiliç gibi olan isimlerinle ey yaratanlarin en hayirlisi olan Allah'im; hadiseleri yönlendiren, savas ve barisi saglayan isimlerinle Sana yalvariyorum ki, bu fitne atesi söndürülsün!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ Böyle bir dua, Risale-i Nur'un basina gelen fitne ateslerini hatirlatiyor. Çünkü Risale-i Nur'un davasi mal ve cani satip, Allah ugruna hizmet etmektir. Bu da imtihan gerektiriyor, bu da nefis ve hevânin devrede olmasini gerektiriyor. Bu 6. beytin genis izahi için 6. Söz'e bakiniz ki, nefsin atesinden kurtulasiniz! ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]7- "Ey Ilâhim, her derde, her ise âninda müdahale eden ve süratli bir sekilde icabet eden Allah, Ehad ve Bedi' isimlerinle sana yalvariyorum."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]8- "Ki kalbin hayatini canlandirasin, yani ondaki kirleri gideresin. Kayyûmiyetinle onu ayakta tutasin, o kayyûmiyet sirri onda hep var kalsin, ve daima parlasin."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ 7. Söz dua, ibadet ve esmanin tilsimlari hakkindadir. 8. Söz de kalbin, bedbinlik gibi kirlerden arinmasini ve Allah'in ihyasiyla ebedî bir hayati hak etmesini anlatiyor.[/COLOR] Demek bu iki söz bu iki fikrayi serh ediyorlar. Onun için fazla söze gerek yoktur. ][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]9- "Bu Hayy ve Kayyûm nûrunun çok simseklerinden bir ziya üzerime parladi, yüzüme ( kalbime ) bir parilti geldi ve simsek çakti."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][Böyle bir nûrun ve ziyânin ve manevi parildamanin pratik bir numunesi için, manevi inkisaflarin bir tatbikati olan 9. Sözü bir kere okuyun, bu beytin manasini yasayin!][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]10- "Ve kalbimin üzerine rahmet saganaklari döküldü. Kerîm olan, Mevlâ'miz Allah'in hikmetiyle... Ve bu sekilde, bu rahmet, hikmet, kerem hakikatleri konustular."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ Rahmet-i Ilâhiye'nin bir eseri olan ve o rahmet, hikmet, kerem kapisindan hasri isbat eden 10. Söz, o kadar güçlü bir sekilde bu 10. beytin tefsiri oluyor ki; baska izaha gerek kalmiyor.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy]"Rabbinin Rahmet eserlerine bak; nasil yeryüzünü ölümünden sonra diriltiyor. Iste bunu yapan ölüleri de diriltendir, O her seye gücü yetendir." ][/COLOR][/SIZE][/FONT] __________________ [FONT=Times New Roman][SIZE=3]11- "Bundan sonra her yönden Nurlar beni kusatti. Ve büyük olan sahibimiz Allah'in hasmeti, bizi yüceltti."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]12- "Allah'im Seni tenzih ederim, Sen yaratanlarin en hayirlisisin. Ve çok mükemmel bir sekilde çok çok yaratansin ve biat ( andlasma ) yapanlarin en iyisisin!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ Bu Küçük Sözlerin altyapi hazirligindan sonra, Risale-i Nur'un inkisafi ve telifi açildikça açildi, çok nurlar özellikle 12. Sözün Esasâti gibi gerçekler Üstad'i kusatti. Üstad büyük bir sekilde yüceldi, motive oldu, o dönemdeki yikintilarin anlamsiz olmadigini anladi. Ve büyük yeni bir olusumun esiginde oldugunu anladi. Ve ilk hizmet andlasmasini Allah ile yapti... Allah'in çok özel tecellileriyle, bu hizmetin Sahs-i Manevisini yaratmasini diledi. Ve basarmak için bundan sonra gelen beyitlerle dua etmeye basladi.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy]Nitekim, bundan sonra üslup degisiyor. Buraya kadar, geçmis zaman kipi ile dua iken bundan sonra gelecek zaman kipi kullaniliyor... Bu sirri bilmeyen mütercimler, bu geçen 12 beyti de genis ve gelecek zaman kipi ile ifade etmislerdir. ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]13- "Allah'im, beni maksadima ulastir, bütün ihtiyaçlarimi gider. Hece harfleri seklinde toplanan Hurûf-u Mukattaa hakki için..."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]14- "Muskama emanet olarak birakilan harflerin sirri hürmetine; Isimlerinin nûrunun parlakligi hürmetine; yüce olan Ruhlarin hürmetine;"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]15- "Bana nurlardan parlak bir feyiz akit; üzerime gelsin, Nûr isminle kalbimin ölülügünü dirilt!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]16- "Ey Allah'im, bana bir heybet ve celâl giydir. Düsmanlarin ellerini ilim sayesinde benden uzaklastir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ 16. Mektup, bu beytin gerçeklesmis bir delilidir. ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]17- "Allah'im, benimle her nevi düsman ve kiskançlik arasina perde koy, yüce olan ve barisi saglayan Kadîr ve Azîz isimlerinin hürmetine!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]18- "Tecelli etmekte olan Celâl ve büyüklügünün nûruyla; Merhamet ve Sefkatinle; çok çok bereketli olan Kuddüs isminle, Sen bu karanliklari aydinliga çevir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]19- "Ey bu milletin Rabbi olan Allah'im, Sen Nûr ile ihtiyacimi yerine getir. Öyle bir Nûr ki, tecellisi seri olur. Ve hemen is biter."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ 12 saatte yazilan 19. Mektup bu duanin bir kabul edilisidir. ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]20- "Her bir peygamberini bir Ism-i A'zam'a mazhar edip onlari mucizelerle muvaffak ettigin gibi, Sen Kâfi isminle islerimi kolaylastir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]( Mucize degil de Sen bana yetersin! )[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]21- "Ey yüce büyüklük Sahibi, Sen sadece bana ( ilmî ) bir keramet ver; ilim esrari bana açilsin çünkü Sen bütün akillarin ve zekâlarin sahibisin. Onlar ancak Seninle açiliyorlar."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ Burada " Halîm " kelimesi sefkatli manasindan ziyade akli, zekâyi hikmet dairesinde kullanan ve taskinliklara yol vermeyen zat demektir. Ki Araplar böyle kisilere akilli ( hikmetli ) manasinda " Halîm " derler.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy]Bu hakikat Sabûr isminin bir nevî tecellisidir. Ki, sabirla ilgili 21. Söze bakabilirsiniz. ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]22- "Beni her türlü korku ve siddetten kurtar; esprisi, kesin olan, hikmetli bilimsel ve kusatici bir söz ile..."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ Üstadi dinsizlerden kurtaran 22. Söze ve onu düsmanlarindan kurtaran 22. Lem'a'ya bakiniz! ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]23- "Ey Celâl Sahibi Allah'im, beni " kün " kef' i ile koru, ey heybetten ve basarisizliktan dolayi kirilan kirik kalbleri tamir eden ve onlari canlandiran Allah'im!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ Eski Said hayati Üstad için bir hayal kirikligi idi. Fakat bir gecede " Ol " emriyle Yeni Said oldu, kirik kalbi tamir edildi. Ve yeniden canlandi. Yahya oldu. 38 sene dine yeniden hizmet etti. Bakiniz 23. Söz. ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]24- "Bana ( ilimden ) bir deniz ver, ve o denizin karasinin en hayirli kismini bana nasip et; çünkü Sen benim siginagimsin, ve bütün sikintilar, ancak Seninle gider..."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]25- "Ve üzerime rizki rahmet seli gibi yagdir. Çünkü insanlar azsa da Sen onlarin umudusun."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]26- "Sen düsmanlarimizi sagir, dilsiz ve kör et; ( bizim ne yaptigimizi bilmesinler... ) Ey güçlü Allah'im, Sen Celâl ve büyüklügünle Onlari kekeme eyle!" ( Millete yanlisi anlatmasinlar! )[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]27- "Alîm ve Ganî isimlerinle beraber Kudretinin dairesinde, Ism-i A'zam'inla yanlis yapmaktan korundum."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ Evet zaman ve zemine göre olan, Üstad'in içtihadlari dogru çikmistir. Eger onlardan yanlis çikarimlar yapilmazsa…][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]28- "Bütün insanlarin kalblerini üzerime cevir. Ve Selâm isminin hürmetine bana onlardan bir kabul duygusu nasip et!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][[COLOR=navy] Salât ve selâmin sirlari için 28. Lem'a'ya ve 28. Mektubun bir kismina bakabilirsiniz! ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]29- "Ya Ilâhî islerimi kolaylastir, ve bize izzet ve yücelik ver. Alî ve A'lâ isimlerinin hürmetine!..."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]30- "Ve üstümüze örtünü sarkitiver; kalblerimize sifa ver; Sen, korkulardan dolayi hastalanan kalblere sifanin ta kendisisin!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]31- "Ey Allah'im, bütün çalismalarimizi bize bereketli kil, ve her seyi kolaylastiran "Hû" isminle bütün zorluk dügümlerini çöz!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]32- "Ey Ilâhî, Allah, Hû, Hêyra'l-Hêlikîn isimlerinle; ve bütün riziklarin, güzelliklerin onun cömertlik hazinesinden gelisip gelen Cevad isminle Sana yalvariyorum."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]33- "Senin gücünle, her yönden gelen bütün düsmanlari reddediyoruz, geri gönderiyoruz! Ve Sen Ism-i A'zam'inla, uzaktan onlara vurup, onlari dagitiyorsun!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]34- "Ya Rabbi, ya Ze'l-Celâl Allah'im, çöl kelerinin gelip kendisine sikayette bulundugu, Hz. Muhammed hürmetine Sen o düsmanlarimizi rahmetinden mahrum et!" ( Onlari basarisiz kil! )[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]35- "Ya Ilâhî, umudum Sensin, efendim Sensin; eger bana tam isabet edecek bir ok atmak istemislerse, Sen onlarin okunu yamult!" ( Onlara dönsün! )[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]36- "Ya Rabbi, kesin olan iraden ile bütün zarar verenlerin tuzaklarini ve içlerinde sakladiklari kinlerini benden çevir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]37- "Ey kendilerinden dilekte bulunulanlarin en hayirlisi, ve ihsan edenlerin en hayirlisi; ey umut edilenlerin en hayirlisi, Sen gelmis geçmis bu ümmete rahmet eyle!" ( Onlari basarili kil! )[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]38- "Ismi Nûr ve güzellik olan yildizimi parlat; günler ve çaglar boyunca, ey sürekli parlayan Nûr olan Allah'im!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]39- "Senin Allah, Ehad, ......, Celâl, Celîl, Bedi', ........., isimlerin hep parlamaktadirlar."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]40- "Bütün dualara kesin cevap veren isimlerini sayarak.........."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]"O isimlerinin ortaya çikip parlamasiyla çevrenin bereketiyle....."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]41- "Nûr lambasi, tutusturuluyor, gizlice açiklaniyor. Lambalarin lambasi tutusturuluyor, gizlice aydinlaniyor."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ Bakiniz 28. Lem'a ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]42- "Celâl ve Hêlik isimlerinin nûruyla; ve kibriyanla; çok bereketli olan Kuddüs ismiyle; bu fitne atesi söndürüldü."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]43- "Allah, Hû, Samed, Cebbar, Kahhar isimleriyle ve savas deniziyle yükselen düsmanlik atesi söndürülecektir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]44- "Allah, Hak, ......, Cemîl, Vedûd ve Mucîb, .......... isimlerinin hürmetine......."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]45- "Mürîd, Cemîl, Zâhir isminle taksim edilen; yüce ve yüceltilen ayetlerin ( ve tefsirlerinin ) sani hürmetine......."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]46- ".........."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]47- ".........."[/SIZE][/FONT] __________________ [FONT=Times New Roman][SIZE=3]48- "..........." (1)[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ Bu üç beytin genis izahi için Üstad Bediüzzaman bastan sona kadar, 8. Sua' Risalesini telif etmistir. Burada nasil bir Mucize-i Aleviye oldugunu göstermistir.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy]Bu isimlerin meali hiç kimse tarafindan tam bilinmis degildir. Fakat tertip, telmih ve kelime isaretleriyle Risale-i Nur'a baktigi kesin bir hakikat gibidir. ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]49- "Selâm isminle duami kabul et, ve benimle beraber ol; düsmanlara karsi bana Sen kâfi gel; çünkü onlar çok azdilar."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]50- "Ey yüceler yücesi, Sen gerçekten yücesin; Sen gerçek Haksin, diger isler sadece araya giren bir rüzgar esintisi gibidir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]51- "Senin dergahina gelen ve iltica eden bütün havl ( kasdî güç ) ve siddetli saldiri, ancak Seninledir ve Senin bu kuvvetinle ancak zulmet dagilir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]52- "Tâhâ, Yâsîn ve Tâsîn ile bizim için ol, mutlulugumuz için Tâ Sîn Mîm ile bize dön!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]53- "Kâf Hâ Yâ Ayn ve Sadlariyla; bizi kusatan her kötü gözden korunuruz!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]54- "Hâ Mîm, Ayn sonra Sîn ve Kaflariyla; Selâm isminle her nevi kötülükten korunuruz!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]55- "Kaf ve Nûn ve onlardan sonraki Hâ Mîm ile yine korunuruz, Ve Duhan suresinde saglam bir sir vardir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]56- "Elif Lam ile ve Nîsâ sûresiyle, ve Mâide ukùduyla; En'âm ve Nûr surelerinde bir nur parlamistir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]57- "Elif Lâm sonra peslerindeki "Ra" sirriyla; Nûr isminle bütün ( süflî ) ruhanilerin üstüne çiktim."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]58- "Elif Lam sonra Mîm ve Ra'si ile Ruhlarin mecmaina yükseldim. Fakat gerçek Ruh çok yücedir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]59- "Kitabin ( Kur'an'in ) bütün Hâ Mîm' lerinin sirriyla üzerime Nûr isminin fazli aksin, ey bölümlere ayrilmis Nûr!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]60- "Amme, Abese, Nâziat ve Târik sûrelerinle Ve's-semâ-i Zâti'l-Burûc ve Zilzal sûrelerinde....."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]61- "Tebâreke, sonra Nûn sonra Seele Sâil sûreleri hürmetine. Hümeze, Ve's-semsi Küvvirat surelerinde........."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]62- "Ve'z-zâriyât-i zerven, Ve'n-necmi izâ hevâ, Veikterabet sûreleriyle bana isler yakinlastirildi."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ Buralarda konu ve sira ile 30. Söz'e, 32. Söz'e, 29. Söz'e vesaire Risalelere isaret vardir. 8. Sua'ya bakiniz! ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]63- "Bütün Kur'an sûrelerinin içinde hizip ve ayet olarak, okuyanin okudugu ve manen nâzil oldugu kadar sirlar vardir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=navy][ 8. Sua'ya bakiniz ][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]64- "Iste ey Allah'im, Senin fazlinla bu sekilde yazdirdigin üstün kitaplar hürmetine Sana yalvariyorum."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]65- ( Mealen ) "Rahman ve Rahim isminin tecellisiyle yeni ve harika olarak Esmâ-i Hüsnâ'na dayanilarak yazilmislar, ve Hakîm ismiyle taksim edilmisler."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]66- "........... Senin Esmâ-i Hüsnâ'n sirriyla fetih ve nasri ( ilâhî yardimi ) süratli netice verirler."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]67- "Kibriya ve Hâkimiyetinin nuruyla ey efendim; ve Âyetü'l-Kübra ile beni ani felaketlerden emin kil!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]68- "Ey Ilâhim, zuhûr ve kemalâtinin hakki için ve bu sekilde odaklanan Esmâ-i Hüsnâ'n ile beni daginikliktan kurtar..."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]70- "Bunlar Nûr harfleridir. Yüce ve yüksektirler. Asâ-yi Mûsa ismiyle de karanlik dagildi."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]71- "Ya Rabbi onun sirriyla Sana yalvariyorum. Gayet zillet içindeki birinin yalvarisiyla… Ki; onunla insanlar hidayet buluyor…"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]72- "Bu manadaki bütün kelimelerin san ve serefi, üstünlügü vardir. Günler ve çaglar devam ettikçe; ya Rabbi Sen sefkat et!"[/SIZE][/FONT] __________________ [FONT=Times New Roman][SIZE=3]73- "Ya Rabbi, gerçekten ben Seni çagirdim; bütün ayetlerle ve ayetlerin içindekileriyle Sana yalvardim!" 74- "Iste bütün bunlar nur kelimeleridir, onlarin özelliklerini topla. Ve manalarini tahkik et; bütün hayir onlarla tamamlanir…"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]75- "Iste ya Rabbi, bana musahhar bir yardimciyi daima hazir et: Allah'in ifriti; onunla bütün sikintilarim gider…"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]76- "O ifrit içinde bana itaat eden bir hizmetkari musahhar kil; Fatiha ve pesinde gelen Kur'an hurufâti hürmetine…"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]77- "Iste ya Rabbi, Senin o Ism-i A'zam'inla Sana yalvariyorum ki; onunla dua edildigi zaman bütün isler kolaylasir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]78- "Ya Ilâhî, Sen zayifligima aci, zellelerimi bagisla; o dua sayesinde ki, bütün peygamberler onlarla dua etmis ve yalvarmistir…"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]79- "Ey Hêlikim, ey Efendim, ihtiyacimi kaza et. Ya Rabbi bütün islerim Sana teslimdir…"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]80- "Ya Rabbi, Hz. Muhammed'in sana olan yakinligiyla ( velayetiyle ) sana yalvariyorum; ve Onda birlesen Esmâ-i Hüsnâ'n ile Sana yalvariyorum."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]81- "Sen cömertliginle, af ve safhinla tevbelerimizi kabul etmekle miskin olan kuluna muamele et; beni kötü bakislardan koru!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]82- "Beni hayra, dogruluga ve takvaya muvaffak eyle; ve yüksek cemaat ile Firdevs Cennetine yerlestir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]83- "Hayatimda ve öldükten sonra, ve kabrin karanliklarini üstümden atip, nuru görünce bana sefkatle muamele et."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]84- "Ve hasirde ya Ilâhî amel defterimi beyaz kil; eger tartilarim hafif gelirse Sen onlari agirlastir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]85- "Beni hizla Sirat sinirindan geçir. Beni atesin ( Cehennemin ) ve içindekilerin sicakligindan koru!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]86- "Ve isledigim bütün günahlarda bana müsamaha göster. Çok çok kabarik olsa da benim bütün günahlarimi affet…"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3](…………………………………………⠀?………………………………………..)[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]87- "Iste ey sani yüce Ism-i A'zam'i tasiyan! Sen tehlikeli bütün durumlardan kurtulacaksin, sonunda selamete ereceksin."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]88- "Dövüs, çekinme; savas, korkma; vahsilerle mamur olmus bütün her yere bas!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]89- "Karsila, kaçma; diledigin her düsmanla mücadele et; her yeri kusatmis olsalar da krallarin siddetinden korkma!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]90- "Korkacagin bir yilan olmayacak; görecegin bir akrep olmayacak; ve sallanarak sana gelen bir arslan olmayacak!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]91- "Kiliçtan korkma, hançerin darbesinden korkma, mizraklardan korkma, ve oklarin serrinden de korkma!"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]92- "Iste bunu okuyanin mükâfâti Zât-i Ahmediye'nin sefaatidir. Ve cennetlerde saf olmus hurilerle beraber hasrolacaktir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]93- "Ve bil ki, Hz. Muhammed Mustafa peygamberlerin en hayirlisidir. Ve Allah'in daginik ( çesit çesit ) yaratiklarinin en üstünüdür."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]94- "Her ihtiyacin aninda O'nun ( A.S.M ) makamini kendine sefaatçi yap; Ondan iste ki zulümden ve azginlardan kurtulasin…"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]95- "Ya Rabbi, her gün ve her saat, her nesne hareket ettikçe, Sen, seçkin olan Hz. Muhammed Mustafa'ya salât ve rahmet indir."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]96- "Sen o Seçkine ve bütün ailesine salât indir; yer bitkileri ve rüzgarin esintileri kadar."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]97- "Yeri ve gögü dolduran bir salât ile Ona salavât indir. Parlayan gök gürlemeleriyle beraber, yagan bulutlarin yagmuru kadar…"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]98- "Ey Muhammed ( A.S.M ), bizzat Allah ve meleklerinin sana salât ve selam etmesi Sana yeter."[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]99- "Sen de daima, yalvararak O'na selam ve baris elini uzat. Günes dogup günler ve çaglar geçtikçe…"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]100- "Hasim ailesinden temiz olanlara da selam et. Hacilarin hac edip verdikleri selam sayisinca…"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]101- "Ya Ilâhî Ömer ile beraber Ebu Bekir'den razi ol; sâbit-kadem olan Haydar ile beraber Osman'dan da razi ol:"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]102- "Ve böylece bütün Âl ve Ashaptan da razi ol, Evliya, Salihler ve içlerinde barinanlardan da razi ol…"[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]103- "Bu Hz. Muhammed'in amcasinin oglu olan Ali'nin makalesidir. Yaratiklarla ilgili bütün bilgi sirlari ve gizli bilgiler onda toplanmistir.[/SIZE][/FONT] 75. ve 76. satırları üstat ihtiyaç duymadıkça okumazdı. ---------- [FONT=Franklin Gothic Medium][SIZE=3]Üstad , başı ucunda asılı Kur'an ' - Kerimi göstererek :''Kardaşım Reşad bey , şu Kuran hakkı için ; Üstadım İmam-ı Ali ' nin şu cecelutiyesi varya , otuz seneden beri virdimdir.'' dedi. ve aniden Celcelutiyeyi açtı ve dedi ki : '' [/SIZE][COLOR=red][SIZE=4][COLOR=#000000][B]Fakat şu iki saıtırı hiç okumamışım[/B][/COLOR][/SIZE][SIZE=3]...[/SIZE][/COLOR][/FONT][FONT=Franklin Gothic Medium][SIZE=3] diyeceksiniz ki '' Neden şu iki satırı okumuyorsunun ? '' çünkü Üstad ım İmam-ı Ali ( r.h) buradan bana diyor ki : '' [/SIZE][SIZE=3]Ya Said , sen bunaldığın zaman bu iki satırı oku ,[SIZE=4][COLOR=blue] [/COLOR][COLOR=#000000][B]Cenab-ı Hak ifritlerinedn iki hadimi sana gönderecek...[/B][/COLOR][/SIZE]Bende bunu tabiki bir hiddetli zamanımda okuyacağım. [B]Karşıma geldikleri ve '' Emret '' dedikleri zaman , emredeceğim...[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Franklin Gothic Medium][SIZE=3]Hayır ! ... Bizim vazifemiz hizmettir.İhlasla vazifemize devam etmektir.[U]Ben bunu okumamışım ve okumuyorum[/U] ... Yoksa bu zalimlerin bin tanesinin canını cehenneme gönderirirm. Hiç bir talebeminde elini kana bulamam.[/SIZE][/FONT] [FONT=Franklin Gothic Medium][SIZE=3]Abdulkadir Badıllı[/SIZE][/FONT] [FONT=Franklin Gothic Medium][SIZE=3]Mufassal tarihçe-i hayat cilld / 2 sayfa: 1103[/SIZE][/FONT] ------------ [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Dua Ediyorum
Celcelutiyye
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…