ÇÖREK OTUNUN UMÛMÎ HASTALIKLAR İÇİN KULLANIMI
Birinci tertip:
Geride zikrettiğimiz hadîs-i şeriften anlaşıldığı Üzere; Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sel-lem)in kullandığı tertiptir ki, herhangi bir hastalıkta bir avuç çörek otu tâneleri hap kap-sülleriymiş gibi avuca alınıp ağza atılır, sonra ağızda öğütülüp yutulur, peşine de bal şerbeti içilir. (Taberâni, el-Mu'cemü'l-evsat, no: 109, 1/109)
İkinci tertip:
Hâlid ibni Sa'd (Radıyallâhu Anh) şöyle anlatmıştır:
Gâlib İbni Ebcer (Radıyallâhu Anh) ile birlikte yola çıktığımız bir seferinde, kendisi yolda hastalandı. Biz Medîne'ye vardığımızda o hasta İdi. İbnü Ebî Atık (Radıyallâhu Anh) onu ziyârete gelince bize:
"Siz şu çörek otunu bırakmayın, ondan beş ya da yedi tâne alm ve onları öğütün, sonra onu zeytin yağı damlalarıyla karıştırarak burnunun bir tarafına birkaç damla, diğer tarafına da birkaç damla damlatın" dedi.
Çünkü Aişe (Radıyallâhu Anhâ) onlara şöyle anlatmış: "Ben Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellemfv. 'Şüphesiz ki şu siyah tâne (çörek otu) her derde şifâdır, ancak sâm olursa müstes-nâ!' buyururken işittim.
O zaman ben: 'Sâm nedir?' deyince, O:
'Sâm Ölümdür' buyurdu." (Buhârî, Tıbb:7, no:5363, 5/2153)
Üçüncü tertip:
Ubeydullâh ibni Büreyde (Radıyallâhu Anh) Rasûlüllâh (SaUâllâhu Aleyhi ve Sellernfm:
"Şüphesiz ki bu siyah tânede büyük bir şifâ vardır..." buyurduğunu duyunca:
"Onu nasıl kullanacağım?" diye sormuş, O zaman Rasûlüllâh (SaUâllâhu Aleyhi ve Sellem):
"Yirmi bir tâne alacaksın ve onları bir bezin içerisinde kuvvetlice bağlayacaksın, sonra onları bir gece suda bırakacaksın.
Sabah olduğunda sağ burnuna bir, sola iki damla damlatacaksın.
Ertesi gün olduğunda sağ burnuna iki, sola bir damla damlatırsın.
Üçüncü gün olduğu zaman sağa bir, sola iki damla damlatırsın." buyurdu, (ei-
Müstağfırî, Kitâbü't-tıbb, İbni Hacer el-Askalânî, Fethu'l-Bâri, Tıbb: 7, no:5687-5688, 10/150-152)
Dördüncü tertip:
Buhara meşâyıhından olan Medine'li Muhammed ibni Zekeriyyâ el-Buhârî (Kuddise Sirruhû) çörek otu hadîs-i şerifine karşı kuvvetli bir îmâna sâhipti.
Kendisi doksan yaşlarındayken ayağı kırıldığında doktor tedâvisini kabûl etmedi ve sâdece çörek otuyla iyileşti.
Medîne ehlinden onu tanıyanların hemen hemen hepsi buna şâhit olmuştur.
Bu büyük velî tâze öğütülmüş çörek otunu, iki öğün her yemekten sonra bir tatlı kaşığı suyla yutardı.
Beşinci tertip:
Çörek otu konusundaki ihtisaslarıyla tanınan Mısırlı Doktor Abdullâh Abbâs bize şu târifı yapmıştır:
Bir su bardağı suya bir çay kaşığı çörek otu konulur, 1-3 dakika arası üstü kapalı vaziyette kaynatılır, sonra suyu içilir.
Tabî ki müzmin hastalıklarda bu terkibin günde üç kere tekrarlanması ve şifâ hâsıl olana kadar devâm edilmesi gerekir.