21) Astım ve nefes darlığı:
Bu hastalığın sebepleri farklılık arzettiği için evvelâ hassâsiyet (alerji) duyulan şeylerden uzak durulması ve astım nöbetine sebep olan illetin giderilmesi gerekir.
Bununla birlikte her nöbet geldiğinde bir küçük kaşık çörek otu ve bir o kadar da çörek otu yağı alınır, bu ikisi kasları gevşeterek nefes borularını açar ve genişletir.
Ayrıca çörek otu yağı ile göğüs ve gırtlak yağlanır.
Bir de çörek otunun ve çörek otu yağının buharı buruna çekilir.
Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
22) İştahı açmak:
Kahvaltıdan önce küçük bir kaşık dolusu çörek otu tâneleri ağızda çiğnenir, daha sonra bir fincan soğuk suya birkaç damla çörek otu yağı ve birkaç damla doğal üzüm sirkesi damlatılarak içilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
23) Kurtları dökmek:
Bir kaşık öğütülmüş çörek otu, üç diş sarımsak, bir kaşık zeytin yağı, bir kaşık çörek otu yağı, on tâne de kabak çekirdeği içi, bunların hepsi birlikte iyice yoğrulur, sıcak ekmekle yenilir. Ertesi sabah ise herhangi bir çorba içilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
24) Gazlar, kasılmalar ve yeller:
Bir küçük kaşık kimyon, bir kaşık çörek otu ile karıştırılıp kuru olarak aç karnına yenilir. Ardından da üç kaşık şeker kamışı balı (usâresi) bir bardak sıcak suda eritilerek içilir ve bir hafta boyunca bu her gün tekrar edilir.
25) Ekşime ve yanma:
Hakîkî balla veyâ bitkisel şekerle tatlandırılmış bir bardak sıcak süte bir kaşık çörek otu yağı katılarak içilir.
26) Soğuk algınlığı ve nezle:
Hasta uyumadan önce, büyük bir kaşık çörek otu yağıyla kaynatılan suyun buharını içine çeker. Buhar yayılmasın diye hastanın üzerine bir örtü sıkıca kapatılır.
Daha sonra bir kaşık çörek otu yağı, az bir miktar tâze öğütülmüş çörek otu ve doğal ya-bâni kekik bir bardak suda kaynatılarak içilir.
Biiznillâh şifâ olur.
27) Kalp ve kan dolaşımı:
Bir bardak sıcak içeceğe az bir miktar çörek otu yağı katılırsa, Allah'ın izniyle sinirleri ve kasları gevşetip yatıştırır.
Bu içecek kasların ve sinirlerin kasılmasını giderir, kalp kaslarının kasılmasını (spazmını) önler, damarları açar, kanın pıhtılaşmasını yok eder ve kandaki kolesterolü eritir, onu normal hâle getirir.
Zâten çörek otu yağının özelliklerinden biri de kandaki kolesterolü ve yağları eriten safrayı harekete geçirmesidir.
28) Kolon:
Armudun çekirdekleri, bir kaşık (havanda) yeni öğütülmüş çörek otu, bir kaşık çörek otu yağı ve bir kaşık da yoğun meyan kökü suyu, işte bütün bunlar bir bardak tâze sıkılmış sıkma armut suyuna katılarak içilir.,
Böylece ağrılar durur ve hasta rahatlar.
29) Dizanteri:
Bir bardak tâze sıkılmış tuzlu ve ılık domates suyuna öğütülmüş bir kaşık çörek otu ve bir kaşık sarımsak katılarak iki hafta boyunca her gün alınır.
30) İdrardan kan gelmesi:
Bir miktar çörek otu yağına bir kaşık çörek otu konur, birer parça ekmek ve peynir buna bandırılarak sabah-akşam yenilir ve aralıksız üç ay boyunca buna devâm edilir.
Aynı zamanda hasta bu zaman zarfında sağ tarafına yatarak uyur.