DERSHANE KURALLARI:erkek'lere

müdavim

Üye Sorumlusu
DERSHANE KURALLARI / ( ERKEKLER İÇİN )

1- Sabah namazı sonrası ( dönerli olarak ) yapılan R.Nur dersleri mecburidir.
Dersler yarım saatten az, bir saatten fazla sürmemelidir.
( Her Cuma sabahı ders olarak; " İhlas risalesi" okunur. )
2 - Akşam dersleride mecburidir. Derse gidilmeyen akşam veya derse gidememiş olan kardeşler tarafından 21.00 - 23.00 saatleri arasında; 20 dakikadan az, 30 dakikadan fazla olmayacak şekilde dönersiz olarak ( bir kişi tarafından ) yapılır.
3 - Hafta sonu ev izinleri nöbetleşe yapılır.
a-) 3 haftada bir 2 gece veya
b-) 2 haftada bir 1 gece evde kalınacak şekilde uygulanır.
Hangi şıkkın uygulanacağına talebeler kendi aralarında meşveretle karar verirler.
4- Dershane işleri; ( Alışveriş, yemek, temizlik, bulaşık, v.b. gibi ) nöbet usulü ile yapılır.
5- Vakit namazları cemaatle ve mümkün mertebe ezan okunmasını müteakiben kılınır.
Tesbihat kesinlikle yapılmalıdır, tesbihat bitmeden namaz terk edilemez.
 

müdavim

Üye Sorumlusu
6- Sabah namazı hariç; diğer vakit namazlarının kılınmasını takiben, 10 dakikayı geçmeyecek süreyle namaz dersi yapılır.
7- Yemekler, zorunlu haller dışında beraber yenilir. Uhuvvet ve muhabbetin tesisi ve rızkın bereketlenmesi bakımından fevkâlade önemlidir.
Hususan sabah kahvaltıları birlikte yapılmalıdır.
8- Talebe Dershanelerin de; yalnız
a-) Üniversite talebeleri,
b-) Yüksek Lisans öğrencisi,
c-) Üniversite mezunu vakıf talebe, kalabilir.
Üniversite hazırlık öğrencisi ve - parttime de çalışsa - çalışan kişi kalamaz.
9- Dershaneler, " HİZMET HEYETİ " tarafından teşekkül ve tedvir edilir.
Dershanede kararlar; Hizmet heyetince tespit edilmiş kurallar haricinde, istişare ile alınır.
Talebeler, kendi aralarında görev dağılımı ve işbölümü yapabilirler.
10- Hizmet Heyeti; Dershanede kalan talebelerden bir kişiyi " Temsilci " olarak belirleyip,
Dershane ile ilişki ve iletişimi seçtiği Temsilci vasıtası ile temin eder.
 

müdavim

Üye Sorumlusu
11- Hizmet Heyet de; Kendi içinden 1 kişiyi Dershaneler sorumlusu olarak tayin eder.Temsilci ve Dershane talebeleri meselelerini O sorumlu ile görüşürler.
12- İhtiyaç duyduğunda, Hizmet heyeti ile Dershane talebeleri veya temsilci; müşterek toplanıp istişare yaparlar.
13- Talebelerin, belirlenen aylık aidatı Dershane'ye ödemeleri mecburidir.
14- Hizmeti bilmeyen ve Dinî bilgisi olmayan yeni bir kişi veya kişiler dahi gelse, ev içerisinde sıgara içirtilmez.
Çok tiryaki ise balkonda içmesine izin verilir.
Hizmeti bilen ve Nur talebeleri ise balkonda da olsa içemez. İçmek isteyen sokakta içebilir.
15- TV, Müzik seti ve bu gibi cihazlar; Dershanede bulundurulamaz. İnternet'te; sinema, film, dizi, maç, klip seyredilmez. Oyun oynanmaz.
Müzik olarak, İlahi, mehter ve Dinî musiki dinlenebilir.
 

müdavim

Üye Sorumlusu
16- Dershaneye, gazete olarak; Zaman veya Yeni Asya gazetesi getirilebilir.
Dergi olarakta; Aksiyon, Sızıntı, Moral, Köprü, Zafer ile Mesleki ve Kariyer dergileri getirilebilir.
Ancak bu gazete ve dergiler; ders salonunda bulundurulmaz ve okunamaz.
17- Dershaneye Dinî kitap ve neşriyat olarakta; Nesil, Timaş, Zafer, Türdav, NT, Ufuk v.b. gibi Yayınevlerinin Risale-i Nur'un meslek ve meşrebine ters düşmeyecek yayınları ile Risale-i nur ve Hazret-i Üstad ile ilgili müsbet neşriyat ve şerhleri ihtiva eden eserler getirilebilir.
Ayrıca; meslekî, kariyer, kişisel gelişim, edebî klasikler, psikolojik, sosyolojik, tarihî, biyografi ile sansosyönel, asparagas ve komplo teorileri üreten cinsten olmayan kitaplar getirilebilir.
İnançlarımıza ters gelen, inkarcı, tezyifçi ve düzmece veya müstehcen hiçbir kitap, roman, dergi, gazete okunamaz, Dershaneye getirilemez ve bulundurulamaz.
18- Ders salonu kitaplığında; Sözler, Envar ve Yeni Asya'nın lügatçesi arkada olan Risale-i Nur külliyatından başka Külliyat bulundurulamaz.
Söz basım, ihlas, Hizmet ve Yeni Asya'nın sayfa altı lügatçeli külliyatları ile Nesil Yayınevi'nin 2 ciltlik külliyatı; yatak odamızda ki şahsi kitaplığımızda bulundurulup, okunabilir.
19- Ders salonunda ki kitaplıkta, Risale-i Nur külliyatı haricinde, birer adet; Kur'an-ı kerim, Kur'an-ı Kerim meali, Hadis kitabı, Peygamberimizin Hayatı, Peygamberler Tarihi, Sahabeler Ansiklopedisi, İslam İlmihali, Lügat, Bilinmeyen Taraflarıyla Said Nursi, Son Şahitler (6 cilt) eserleri bulundurulmalıdır. Bunların haricinde kitap bulundurulmaz.
20- Dershane talebelerinin; Kış aylarında ( Ekim - Mart ) gece 23.00' ü, Yaz aylarında (Nisan - Eylül) gece 24.00' dü geçmeden dershaneye gelmeleri münasip olur.
 

müdavim

Üye Sorumlusu
20- Dershane talebelerinin; Kış aylarında ( Ekim - Mart ) gece 23.00' ü, Yaz aylarında (Nisan - Eylül) gece 24.00' dü geçmeden dershaneye gelmeleri münasip olur.
21- Dershanede talebelerin, gece yatış saati:01.30'u sabah kalkışları:10.30' u geçmemelidir.
22- Dershane talebeleri; Okulda ve dışarıda, hizmet ve tebliğ amaçlı olmadıktan sonra, inançsız, inkarcı, sefih ve ehl-i dünya kimselerle arkadaşlık etmemelidirler. Onlarla birlikte gezip, oturup kalkmamalıdırlar.
Ancak, içlerinden kabil-î hitab olan, ahlaklı, dürüst, düşünen, kafası çalışan, tefessüh etmemiş olanlarla irşadına vesile olmak ümidiyle, tebliğ amaçlı arkadaşlık edilebilir.
23- Dershanemizde yatılı misafir olarak; Meslek ve meşrebimize muhalif olmayan, cemaatî ve meslekî taassubu bulunmayan, cemaatî duruşumuza ve prensiplerimize zarar vermeyecek, su-i zanna düşmeyecek, Nur dershanesi değerlerine ters gelmeyen ve yadırganmayacak kişileri misafir edebiliriz.
24- Dershanede daimi ve geçici olarak kalacak kişileri ve sayısını, "Hizmet heyeti" belirler ve seçer.
25- Dershanede kalan talebeler; Risale-i Nur Külliyatını, yılda en az 1 defa bitirmelidir.
İlk yıl kalan talebe, 2 defa bitirirse daha münasip olur.
 

müdavim

Üye Sorumlusu
26- Külliyatı okumada, devamlılık esas alınmalıdır. Hergün en az 20 sahife veya 1 saat şahsi okuma, prensip edinilmelidir.
27- Talebeler, Dershanede kaldıkları ilk yıl içerisinde; namaz tesbihatları ve aşır'larını tamamen ezberlemeli. Kur'an okumayı bilmeyenler, okumayı öğrenmelidirler.
28- Hiç olmazsa hergün; 15 ile 30 dakika arası Kur'an ve Cevşen okunması çok ehemmiyetli ve faidelidir.
29- Şahsi eşyalar, yatak, dolab, her sabah toplanıp düzenlenmeli. Yatak odaları, dağınık ve karışık olmamalıdır.
Mutfakta bulaşıklar biriktirilmeden, her yemekten sonra yıkanmalı, geceden sabaha bulaşık kesinlikle bırakılmamalıdır.
30- Okula gidişleri haricinde, dışarıya çıkarken; mümkün mertebe nereye gideceğimizi, ne işimizin olduğunu, Dershane temsilcisi arkadaşa, o yoksa o günkü nöbetçi arkadaşa söylemeliyiz.
Ayrıca cep telofonumuzuda açık tutmalıyız.
 

müdavim

Üye Sorumlusu
31- Hafta sonu ev çıkış izin günleri haricinde; gündüz veya gece, Ailenizin evine gitmeniz- zarurut gereği dahi olsa- Dershane temsilcisine haber verilmeli ve izin alınmalıdır. Bu tip zaruretlerde çok seyrek olmalıdır.
32- Hizmet amaçlı dahi olsa, Şehir dışı çıkışlarımızı ve izinli olduğumuz hafta zaruret gereği bir gece fazladan kalmak icab ettiği durumlarda Dershane temsilcisine önceden haber verip, izin alınmalıdır.
33- Kendi Dershanemizde, haftada bir yapılacak olan Risale dersi haricinde; haftada en az 2 derse ( İmtihan döneminde 1 derse ) iştirak etmek mecburidir.
Dershanemizde yapılan derslere, imtihan dönemide olsa iştirak edilecektir.
34-Mutlaka iştirak edilmesi mecburi olan ders; Cumartesi gecesi umumi dersidir.
Bu gece, Merkezi derse gidilecek olmakla beraber, 3 - 4 haftadabir başka bir dersede iştirak edilebilir.
Diğer geceler için, seçilecek ders yeri, isteğe bağlıdır. Ancak gidilecek ders yeri, istişare ile belirlenip müşterek gidilmesi daha münasiptir.
Bir derse giderken, 3 veya daha fazla kişi olarak gitmek, Ağabeyler tarafından tavsiye edilmektedir.
35- Kandil ve mübarek gecelerde, Merkezdeki Umumi derslere mutlaka iştirak edilmeli. Mümkün olursa 1 kaç dershaneye de ziyaret yapılmalı.
 

müdavim

Üye Sorumlusu
36- Münasip olanı; 2 ayda 1, gerçekleştirilemezse 3 ayda bir mutlaka günübirlik veya 1 gece yatılı kalarak, Şehirlerarası cemaatî bir ziyaret yapılmalıdır.
37- Nur Dershanesinde kalan talebenin; Kılık, kıyafeti. Saçı, başı. Sakalı, bıyığı, düzgün olmalı. Marjinal ve uçuk vaziyetler tercih edilmemelidir.
38- Nur Dershaneleri ayni zamanda, "Manevi bir ticaretgah" olduğundan; ev içinde bulunurkende kılık ve kıyafetimiz, saçımız, başımız düzgün olmalıdır.
Sabah uykudan kalkıp, duşumuzu yaptıktan sonra, yatak kıyafetlerimizi üzerimizden çıkarıp, düzgün bir eşorfman veya dış kıyafet giymelidir.
39- Talebeler, beştebirlik dinlenme ve meşru dairede geçirecekleri eğlence zamanlarını; Günahların, sefahâtin, zehirli bal hükmündeki dünyanın aldatıcı ve cazibedar güzelliklerinin bol olduğu ve bulunduğumekan ve muhitlere;- özenti, merak ve ibret almak vesilesiyle dahi gitmeyerek- , nezih, temiz ve müsbet yerlerde geçirmelidirler.
Nur talabesi bir Ağabey veya kardeşimiz, bir akraba, arkadaş veya tanıdığımız, gördüğü zaman:
" Böyle bir yerde bir Nur talebesi nasıl bulunur, nasıl dolaşır, O' nun burada işi ne? " diyerek şaşkınlıkla ve hayretle karşılamayacağı yerlere gitmeli ve yadırganacak durum ve davranış içerisinde olmamalıdırlar.
40- Kapalı olsun, açık olsun. Nur talebesi olsun, dindar olsun. Sınıftan tanıştığımız veya akrabalarımızın larıyla dahi; Okul binası ve akraba evleri dışında bulunmamalı, dolaşmamalı ve oturmamalıyız.
Çünkü bu durum görenler tarafından, yanlış yorumlanıp, su-i zanna sebebiyet vererek İman ve Risale-i nur davamıza, hizmetimize, cemaatimize, dershanemize büyük zarar verir.
" Üzerine nikah düşen, bir kadın ile erkeğin yanındaki Üçüncü kişi: ŞEYTANDIR. " hükmünü hiçbir zaman hafızanızdan çıkarmamalısınız.
Erkek ve 'ın, her ikisinin Nur Talebesi olması, onları bu hükümden muaf kılmaz.
Özellikle; Okul ve sınıf arkadaşı veya nikah düşen akraba larından, ehl-i dünya olanlar ile, kapalı ama fazla sosyal ve serbest olanlardanda uzak durulmalıdır.
ve bayanlara tebliğ ve irşad vazifesi, Hanım Nur talebesi kardeşlerimize bırakılmalıdır.
Aileler arasında resmen ilan edilmiş bir nişan ve Dini nikah yoksa; , Erkek arkadaşlığı ve beraberliği ciddi niyetlede olsa, her iki taraf dini hükümleri biliyorda olsa, Risale-i nur talebelerinin böyle bir ilişki içerisinde olması; Ahirzaman'da İslami hükümleri ihya, Sünnet-i seniye'ye ittiba, dinimizin ahlak ve fazilet esaslarını yeniden inşa, takva ve amel-i salih dairsinde yaşamayı tesis etmekle vazifeli olan Risale-i nur mesleğine hiçbir şekilde uygun olamaz.
ALLAH korusun ve ıslah etsin, Şeytanın ve nefsin aldatması ile; zaaf-ı imandan gelen, gaflet ve irade zayıflığı neticesinde böyle bir ilişki içerisinde olan veya giren talebenin, Nur Dershanesinde kalması kesinlikle uygun değildir. Bu duruma düşen arkadaş, Dershaneye ciddi zararlar verip, lekedar eder.
Dersanede kalan diğer talebeler üzerinde kötü örnek oluşturup, hizmetlerine fütur getirir. Hizmetteki uhuvvet, ihlas ve sadakata mani olur. Zihinlerdeki safiyet, masumiyet ve odaklanmayı bozarak, kalb, ruh ve akılda müşevveşiyete sebebiyet verir. Dershane talebelerinin " MARİFETULLAH " ilminde ve dünyevi Kariyer
hedeflerinde kemal ve terakkilerine zarar verir. Dershanede ki Nuraniyet kaybolur.
Böyle bir ilişki, Talebede nefsanî ve şehevi duyguları uyarıp; Hizmetteki şevk, heyecan, gayret, hamiyet feragat ve fedakarlık hislerini tahrib eder.
" Bir Dava Adamı" için, Üniversite bitene kadar ki talebelik hayatı; İman'a, Kur'an'a, İslam'a bütün zerratı, duyguları, latifeleri ile bağlandığı, Risale-i Nur'a müştak ve Bediüzzaman'a Asistan olduğu dönem olmalıdır.
 

müdavim

Üye Sorumlusu
41- Dershane talebesi bir yıl içerisinde en fazla toplam 2 ay dershane dışında kalıp, tatil yapabilir.
Bu 2 ayın, 1,5 ayı yazın, 15 günü kışın sömestr tatilinde kullanılır.
Yaz tatiline nöbetleşe çıkılır, Dinî bayramlar hariç Dershane hiç boş bırakılmaz.
42- Talebeler; yazın toplam 3 hafta, kışın 1 hafta olmak üzere, Yılda 1 Ay Okuma programına iştirak etmek mecburiyetindedir. Bu süreden fazlası ihtiyaridir. 1 aylık zorunlu okuma programı, 2 aylık tatil süresine kısaltıcı tesir yapmaz.Talebeler herbiri kendi istekleri ile tatil sürelerini kısaltabilirler.
43- Risale-i Nur okuyan, kendisini Nur talebesi olarak vasıflandıran ve Hazret-i Bediüzzaman'ı ÜSTAD kabul eden bütün Nur Cemaati gurup ve ekollerine muhabbet, uhuvvet ve tesanüd ile yaklaşacağız. İrtibat kurmaktan korkup, çekinmeyeceğiz. Aleyhte konuşup, gıybet ve adavet etmeyeceğiz. Müfritane olmasada irtibat içerisinde olacağız.
Üstadımızın hizmetkar ve talebeleri ile Naşir ve hizmette vakf-ı hayat edenlere hürmet ve muhabbet edeceğiz. Onların hayır ve dualarını almaya gayret edeceğiz.
Kalben dahi olsa, kesinlikle cemaati, mesleki ve meşrebi bir enaniyet, taassub, tarafgirlik ve hodperestlik içerisine girmeyeceğiz. Büyüklük, üstünlük, kusursuzluk ve kendini beğenmişlik sefilliğine düşmeyeceğiz.
Ayırımcı, bölücü değil; bileştirici, kucaklayıcı olacağız.
Hayrımız ve iyiliğimiz için yapılan, delillendirilmiş müsbet tenkid ve ikazlara, ehemmiyet ve değer vereceğiz.
Çok marjinal, fanatik, hizmeti ve Nur'un mesleğini dejenere etmeye, saptırmaya çalışan, kastî veya alet ediliyor olan provakötör gruplardan ise olabildiğince uzak duracağız, sakınacağız.
44- Dışarıya çıkarken, mümkün mertebe 3 kişi veya daha fazla olarak, mümkün değilse 2 kişi birlikte çıkmak, hem Sünnet-i seniyedir hem de Hazret-i Üstadımızın ve ağabeylerimizin çok önem atfettikleri bir tavsiyedir.
45- Haftada bir, belirlenen gün, saat ve süre içerisinde, talebeler kendi aralarında; geçmiş bir haftalık hizmet faaliyetleri ile gelecek bir haftada yapmayı düşündükleri hizmetlerin konuşulduğu bir istişare yapılır.
 

müdavim

Üye Sorumlusu
46- Dershanede mümkün mertebe " geyik muhabbeti " tabir edilen boş ve lüzumsuz konuşmalar ve sohbetler yapılmamalıdır. Sohbetler daima manevi ve maddi dünyamıza faideli ve hizmete yönelik olmalıdır.
47- Dershanede, başta ev arkadaşlarımız olmak üzere Nur talebeleri, ehl-i iman ve Müslüman kardeşlerimizin gıybet ve dedikodularını yapmamalıyız. Gurublaşma ve hizibleşmeye kesinlikle izin vermemeli, alet
olmamalıyız. Hissi ve duygusal taraftarlık değil; daima haktan, doğrudan, faziletten, hamiyetten taraf, adil ve objektif olmalıyız.
48- Müslümanların, diğer cemaat ve kendi cemaatimizde ki farklı meslek ve meşreb mensublarının gıybet ve tenkidlerini yapmamalı, onların hata, kusur ve yanlışları olsa bile medar-ı bahs etmemeliyiz.
Bu tür konular ve sohbetler; kemalatımıza medar olamayacağı gibi, kalbimizde yara açıp, şevk ve gayretimize halel verir.
49- Dershanede talebeler kendi aralarında tartışma ve münakaşalardan uzak durmalı. Dershane kurallarına ve aralarında yaptıkları istişare sonucu aldıkları kararlara, uygun ve uyumlu hareket etmelidirler.
Meşveretle alınmış bir kararda; kendisi aksi fikir beyan etmişte olsa, alınan karara kendi görüş ve fikriymiş gibi sahib çıkılması İstişarenin, Müslümanlığın, Nur talebeliğinin ve insaniyetin gereğidir. Bunun aksi; bozguncu, imtizacsız, isyankar ve karıştırıcı davranışlara müsamaha edilemez.
Ancak Talebeler kendi aralarında, HİZMET HEYETİ tarafından belirlenen ve Nur Hizmetinin ruhuna, Nur dershanesi teamüllerine aykırı ve ters kararlar alamazlar
Dershane hayatının en mühim bir esası, Talebeler arasında ki ahenk, huzur, sükûn ve uyumdur. Hizmet şevkini ateşleyen ve harekete geçirende; huzurlu, asude, nezih ve nuranî Dershane ortamıdır
50- Dershaneye alınacak demirbaş eşyalara istişare ile karar verilir.
 

müdavim

Üye Sorumlusu
51- Talebeler, dershanede kaldıkları 4 yıl boyunca;" Kur'an-ı Kerim meali, Peygamberimizin Hayatı, Peygamberle Tarihi, 1500 Hadis, Sahabeler Ansiklopedisi, Büyük İslam İlmihali, Son Şahitler, Bilinmeyen Taraflarıyla Said Nursi " eserlerini okumalıdırlar.
52- Dershanede kalacak olan talebelerin; asabi mizaçlı, halet-i ruhiyesi bozuk, agresif, fevri, münferid ve münzevi bir şahsiyet ve karakter yapısında olmaması gereklidir.
53- Dershanede, talebeler arasında: Hakiki bir " ittihad, ittifak, muhabbet, uhuvvet " ile teşekkül etmiş ŞAHS- I MANEVİ, hizmetin selameti, makbuliyeti, istikameti ve istikrarı bakımından çok mühimdir.
54- Talebeler; birbirleri ile olan münasebet ve muhatabiyetlerinde; " Nezahet, Nezaket ve Kavl-i leyyin'i " esas almalıdırlar.

Bir buz parçası hükmündeki enaniyetler, Dershane havuzu içerisine atılıp eritilmelidir.
ENE değil, NAHNÜ demeli. ( BEN değil, BİZ demeliyiz. )


E. Esenkal
 

alicolak

Yeni Üye
51- Talebeler, dershanede kaldıkları 4 yıl boyunca;" Kur'an-ı Kerim meali, Peygamberimizin Hayatı, Peygamberle Tarihi, 1500 Hadis, Sahabeler Ansiklopedisi, Büyük İslam İlmihali, Son Şahitler, Bilinmeyen Taraflarıyla Said Nursi " eserlerini okumalıdırlar.
52- Dershanede kalacak olan talebelerin; asabi mizaçlı, halet-i ruhiyesi bozuk, agresif, fevri, münferid ve münzevi bir şahsiyet ve karakter yapısında olmaması gereklidir.
53- Dershanede, talebeler arasında: Hakiki bir " ittihad, ittifak, muhabbet, uhuvvet " ile teşekkül etmiş ŞAHS- I MANEVİ, hizmetin selameti, makbuliyeti, istikameti ve istikrarı bakımından çok mühimdir.
54- Talebeler; birbirleri ile olan münasebet ve muhatabiyetlerinde; " Nezahet, Nezaket ve Kavl-i leyyin'i " esas almalıdırlar.

Bir buz parçası hükmündeki enaniyetler, Dershane havuzu içerisine atılıp eritilmelidir.
ENE değil, NAHNÜ demeli. ( BEN değil, BİZ demeliyiz. )


E. Esenkal

Merhaba antalyada yurdunuz varmı
 
Üst