Din öğretiminde hikâyelerin yeri ve önemi -1

Ezeli_Nur

Member
Hikâyelerle öğretim en etkili anlatım biçimlerinden birisidir. Hikâye tekniği sayesinde en zor konular kolayca anlatılır, hatırda kalacak bir etkiye kavuşur. Kur'an­ı Kerim'de yer alan dinî hikâyeler çok daha yüksek etkiye sahiptirler.

İnanan insan, kaynağın kudsiyetinden dolayı hikayelerle anlatılan hakikatleri rahatlıkla kabul edip, teslimiyet göstermektedir. Çünkü Kur'an insanlara öğüt vermek ve insanlığın kurtuluşu için tarihteki önemli olayları anlatır.

Dinî hikâyeler insanlığın menşei ve kaderi ile ilgili zor sorulara cevap verirler. Onlar aynı zamanda iyi, doğru, güzel, helâl vb.. değerlerin ilk insandan beri var olduğunun şahidleridir.

Hikâyeler anlatımı kolaylaştırır, öğretime renk katar, karmaşık meselelerin çözümüne yardımcı olur ve zor konuların kavranmasında önemli katkılar sağlar. Kur'an­ı Kerim ve hadis­i şeriflerde sıkça kullanılan hikâyelerle, birçok meseleye açıklık getirilmiş ve böylelikle konuların zihinde canlı tutulması sağlanmıştır. Asırlarca İslâm dininin eğitim­öğretiminin yapıldığı her yerde hikâyelerden yararlanılmış, böylece halka mâl olan bu hikâyeler dilden dile anlatılarak canlılığını korumuştur.

Din eğitiminde hikâyelerle, İslâmî esasları canlı tutmak, dinî prensipleri zihinde yerleştirmek ve onların hayata uyarlanmasını kolaylaştırmak mümkündür. Hikâyelerle eğitim; olaylar karşısında aklî ve ruhî canlılığı yenileyen, öğüt almayı sağlayan, aklı harekete geçiren ve düşünmeyi geliştiren, Kur'an­ı Kerîm'in ağırlıkla yer verdiği bir terbiye metodudur
 
Üst