dizilere dikkat

Huseyni

Müdavim
Hz.ALLAHın isminin yazılı olduğu kağıdı hürmeten yerden kaldıran kişi cennetle müüjdelendiğine göre Cenabı Hakkın isminin bu şekilde kötü krekterlere isim olarak verilmesi çok kötü bir akıbet.Hz ALLAHı seviyorsak en azından bu dizileri izlemeyerek tepkimizi göstermeliyiz.

Her fırsatta İslâm’a ve değerlerine saldıran kartel yayın organları, şimdi de ALLAH’ın isimlerini kişiliksiz karakterlerle özdeşleştiren dizileri ekranlara getirerek yeni bir hakaret dalgası başlattı. Özellikle ATV’de yayınlanan yerli dizilerde ALLAH’ın 99 isminden bazılarının bilinçli olarak kullanılmasına tepki gösteren vatandaşlar, RTÜK’ün konuyu ele almasını istediler.

Başörtülü avına çıkan kartel gazetelerinden sonra kartel televizyonları da yayınladıkları yerli dizilerde İslâmi değerlere hakareti baş sıraya oturttu. Çoğunluğu ATV’de yayınlanan Avrupa Yakası, Beyaz Gelincik, Hayat Bilgisi gibi dizilerde, kötü, psikopat, aşağılık tiplere kasten ALLAH’ın 99 isminden birinin verildiği gözleniyor. Dizilerde yer alan bu hakaretlere sert tepki gösteren vatandaşlar, RTÜK’ün harekete geçmesini istiyorlar.
ATV BAŞ SIRADA
RTÜK’e de gönderilen şikâyet mektuplarında, ALLAH’ın Gaffur, Aziz, Burhan, Tacettin, Mennan, Amil gibi en güzel isimlerinin bilinçli olarak dizilerdeki kötü karakterlere verildiğine dikkat çekilirken, kutsal isimlerin tüm Türkiye’nin seyrettiği dizilerde küçük büyük herkesin beynine kötü imajlar kullanılarak gerçek manaları dışında kötü bir biçimde yerleştirildiği vurgulandı.
‘NEFRETLE KINIYORUZ’
Kartel medyasının bu isimleri kasıtlı ve bilinçli olarak alaya almaya çalıştığını belirten Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Başkanı Mehmet Emin Parlaktürk, Vakit’e yaptığı açıklamada, “Bunları hem nefretle kınıyoruz, hem de dindar halkın bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz” dedi. “Bu hadise çok eskilere dayanan, çok planlı bir stratejinin uygulanmasıdır” diyen Parlaktürk, “Siyonistlerin Türkiye üzerindeki oyunları yeni değil. Bunlar oyunlarını en etkili olarak basın yayın organları ile yapar. Özellikle yazılı ve görsel basın da bunlara alet oluyor. Halkımız da bu tür dizileri izleyerek farkında olmadan gayri İslâmi bir hareketin içinde görünebiliyorlar.
“ÇOK TEHLİKELİ BİR YOL”
Kur’an-ı Kerim’de sadece ALLAH’a has olan sıfatların tek başlarına kullanılamayacağına vurgu yapan Parlaktürk, “Bunların mutlaka ALLAH’a nispet edilerek kullanılması lazım. ALLAH’ın isimlerini tek başına kullandığınız zaman yozlaşmayı daha da korkunç hale getirirsiniz. Daha tehlikeli hale getirirsiniz. Adeta ALLAH’ın yaratıcı sıfatını, gücünü insanileştirmiş olursunuz. Yaratılmışlarla eşdeğer hale getirmiş olursunuz ki bu da çok tehlikeli bir yoldur” diye konuştu. Parlaktürk şunları söyledi: “Bu noktada hem basın organlarının uyarılması gerekir, hem de insanlarımızın aydınlatılması gerekir. Bu tür hareketlere karşı tepkilerin etkili olması gerekiyor. Halkımızı etkili bir tepki vermeye, bu dizilere karşı mesafeli davranmaya hatta izlememeye, protesto etmeye davet ediyorum.”

‘PSİKOPAT KARAKTER’E GAFFUR ADINI YAKIŞTIRDILAR
Bağışlamada, merhamette sınır tanımayan anlamında ALLAH’ın 99 isminden biri olan Gaffur, ATV’de yayınlanan Avrupa Yakası dizisinde psikopat bir karakterle canlandırılıyor.
Dizide Nişantaşı gibi ‘elit’ bir muhitte yaşayan ‘kültürlü’ üst sınıfa hizmet veren, kapıcı ailesinin psikopat oğlu Gaffur, günlük hayatta pijamasıyla özdeşleşen, elinde bıçakla gezen ve kendinden her türlü kötülük beklenen bir ruh haline büründürülüyor. Dizide Gaffur isminin, özürlü olarak lanse edilmesi, apartman sakinlerinden evli bir kadına göz diken, cinsel saplantısı olan bir tipleme olarak sergilenmesine izleyiciler tepki göstererek, RTÜK’ün harekete geçmesini istiyorlar.

“KENDİLERİNE GÖRE İSİM BULSUNLAR”

“Bunlar ALLAH’ın sıfatlarından habersiz mi yoksa kasıtlı mı yapıyorlar?” diye soran AK Parti Van Milletvekili Hacı Biner de, “Her iki halde de uyarmak lazım. Tanju var, Tunç var, Seçil var, Nisan var. Kendilerine göre bir sürü isim var. Ancak, özellikle bu isimler seçiliyor. Mesela Şaban mübarek ayımızdır. Ancak, maalesef “İnek Şaban” tiplemesi yüzünden neredeyse, hâşâ hakaret için kullanılan bir kelime oldu”

NEREDEYSE HER DİZİ HAKARET TAŞIYOR

Televizyon ekranlarında yer alan dizilerin birçoğunda İslâmi değerlere karakterler üzerinden hakaret ediliyor. Dizide rol alan oyuncular, isimleriyle bağdaşmayacak davranışlar sergiliyorlar.
Aziz: En yüce, en üstün anlamında ALLAH’ın 99 isminden biri. ATV’de yayınlanan Beyaz Gelincik dizisinde kadın pazarlayan, psikopat, katil, başkasının karısına göz dikmiş, aşağılık dizi karakterinin adı.
Kadir: Her şeye gücü yeten mânâsında ALLAH’ın 99 isminden biri. ATV’deki En Son Babalar Duyar adlı dizide sahtekâr, yalancı, para için her türlü dalavereyi çevirebilen başrol oyuncusu.
‘En Son Babalar Duyar’ dizisinin ‘uyanık’ ancak hiçbir işi düzgün yapamayan karakteri: Hallederiz Kadir.
DİYANET: ALLAH İSMİYLE ALAY DİNDEN ÇIKARTIR
ALLAH’ın isimlerinin kullanılması konusunda herkesin hassas davranması konusunda uyarıda bulunan Diyanet’in bu konudaki görüşü şöyle: “ALLAH’ın isimleriyle alay edilmesi dinden çıkmaya sebebiyet veren çok tehlikeli bir durumdur. Yalnızca alay etmek değil alay edilmesine gülmek bile tehlikelidir. Böyle durumdaki bir kişinin imanı gider ve Amentü’yü okuyup tekrar şahadet getirmesi gerekir.
Amil: Amel eden, ibadet eden, iş ve aksiyon sahibi. Hayat Bilgisi adlı dizide aklı fikri para, sahtekâr, yalancı bir okul müdürü.
Mennan: Çok ihsan eden, lütufta bulunan anlamında ALLAH’ın 99 isminden biri. Hayat Bilgisi adlı dizide üçkâğıtçı, düzenbaz, uyanık, yalancı, ikiyüzlü okul hizmetlisinin adı.
Avrupa Yakası adlı dizide Burhan, Tacettin, Gaffur gibi isimlerin sorunlu kişiliklerle özdeşleştirilmesi, islâmi değerlere saldırının farklı bir boyutu olarak değerlendiriliyor.

PROF. TARHAN: PSİKOLOJİK SAVAŞ YÖNTEMİ
Psikolog Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Bazı sembolleri yıpratarak o sembolün ifade ettiği kavramı kirletmek psikolojik savaşın yöntemlerinden biridir” diyerek dizilerde islâmi değerlere saldırının altında yatan maksada işaret etti. Bu yöntemin yeni uygulanan bir durum olmadığını belirten Prof. Tarhan konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Psikolojik savaş yöntemlerinden birisidir bu. Gaffur, Mennan gibi tiplemeler tesadüfen mi seçildi, yoksa bir bilinçsizlik mi var bunun sorgulanması lazım. Kasten bu tarz isimlerin seçilmesi, o ismin anlamına uymayan bir karakterin ön plana çıkarılması büyük bir hatadır. Bu yöntem, dini duyarlılığı olan kesimleri rencide eder.”
“NEME LAZIM DENMEMELİ”
Dizilerde seçilen ismin, anlamına uymayan bir karakterde ön plana çıkarılmasının büyük bir hata olduğuna değinen Prof. Tarhan, “Son dönemdeki dizilere baktığımız zaman da hangi ismi tutturmak istiyorlarsa onu kullandıklarını görüyoruz” dedi. Sözkonusu yaklaşımlara karşı dini duyarlılığı olan kesimlerin tepki vermesi durumunda bu karakter seçimlerini yapanların geri adım atmasını sağlayacağına işaret eden Prof. Tarhan, “Binlerce telefon telgraf gelirse yapımcılar başka arayışlara girerler. Bunu bilenlerin neme lazım dememesi lazım. Neme lazım dendiği zaman sonucuna katlanılmalı. Bu konudan rahatsız olan herkes iki satır yazacak ve tepkisini dile getirecek” dedi.

vakit'ten alıntı..
 
Üst