Dünyada İlk Evlenme Nasıl Oldu ?

Huseyni

Müdavim
Hz. Âdemle Havva validemizin yeryüzünde buluşmalarından sonra, insan nesli çoğalmaya başladı. İlk batında Kabil ile kız kardeşi Lubud (Lübüz) ikiz olarak doğdu. İkinci batında Hâbil ile kız kardeşi Iklima doğdu. Yani her batında biri kız biri erkek çocuklar dünyaya geliyordu. Allah; birinci batında doğanı, ikinci batında doğanla; İkinci batında doğanı da, birinci batında doğanla- iki batın arasındaki evlenmede birbirine muhalefet korunmak sureti ile- evlendirmesini, Âdem’e (as) emretti.

Hz. Âdem'in (as); Hz. Havva’dan, her batında biri erkek, diğeri kız olarak yirmi batında ikiz kırk çocuğu doğdu. Bu batınlardan, bir erkek çocuk diğer batınlarda doğmuş bulunan istediği kızla evlenebilirdi. Bu da, o zaman, Hz. Havva anadan doğan öteki kız kardeşlerden başka kadın bulunmamış olmasından ileri geliyordu.

Âdem (as); Hâbil’in ikiz kız kardeşiyle evlenmesini oğlu Kabil’e; Kabil’in kız kardeşiyle evlenmesini de, oğlu Hâbil’e emretti. Hâbil; Kabil’in kız kardeşi ile evlenmeğe razı oldu. Kabil ise, Hâbil’in kız kardeşi ile evlenmekten kaçındı ve kendi ikiz kız kardeşiyle evlenmeye özendi.

Hâbil, Kabil’e başvurup kız kardeşini, kendisiyle evlendirmesini istedi. Kabil, Hâbil’in dileğini kabul etmedi ve:

“O, benimle birlikte doğan kız kardeşimdir. Kendisi, senin kız kardeşinden daha güzeldir. Onunla evlenmeğe, ben, senden daha lâyık ve müstahakım!” dedi. Gerçekten de, Kabil’in kız kardeşi çok güzel, Hâbil’in kız kardeşi ise çirkindi.

Hz. Âdem (as), Allah tarafından, kendisine emrolunanı, Hz. Havva’ya da haber verip “Kabil’e emret: Hâbil ile doğan kızla evlensin! Hâbile de emret: Kabil ile doğan kızla evlensin!” dedi. Hz. Havva, bunu, oğullarına söyledi. Hâbil, razı oldu. Kabil ise, kızdı.

“Bu, ancak, onun (Âdem'in (as)) re’yidir! Hayır! Vallahi, Allah, bunu, hiç bir zaman emretmez!” dedi. Babasına da:

“Ey Âdem! Bu, senin işlerindendir!” dedi. Âdem (as), Kabil’e, kız kardeşini, Hâbil ile evlendirmesini emretti. Fakat Kabil, kabul etmeye yanaşmadı. Âdem (as):

“O, sana helâl değildir!” dedi ve kızdı:
“Gidiniz! İkiniz, Allah’a, birer kurban takdim ediniz! Muhakeme olunuz! Hanginizin kurbanı kabul olunursa, o, bununla evlenmeye, diğerinden daha lâyık ve müstahak olur!

Hanginiz, onunla evlenmeye lâyık ise, Allah, semâdan bir ateş indirir, onun kurbanını yakar!” dedi.

İkisi de, bu teklifi kabul ettiler. Hâbil, davar sahibi idi. Kabil, çiftçi idi. Kurbanlarını yaklaştırmaları, kendilerine emrolununca, davar sahibi, davarının en değerlisini, gönlünden koparak; çiftçi olan ise, pek çok buğday başağı bulunduğu halde, elinde onları ufalayıp yemiş, ancak, bir avuc kötüsünü hem de gönülsüz olarak takdim etmek üzere, Nevz dağına çıktılar. Âdem (as) de yanlarında idi. Hâbil ile Kabil, kurbanlarını oraya koydular. Kabil, Hâbil’e:

“Ben, senden büyüğüm! Ebeveynimin de, Vasîsiyim. O, benimle birlikte doğan kız kardeşimdir. Ben, onunla evlenmeğe senden daha lâyıkım!” diyerek övünüyordu.

Hâbil, kalbinde Allah’ın takdirine rızâ ve emrine boyun eğme duygusu taşımakta idi. Kabil ise, içinden “Benim kurbanım, ister kabul olunsun, ister kabul olunmasın, umurumda değildir. Hâbil, hiç bir zaman, benim kız kardeşimle evlenemeyecektir!” dedi.

O sırada, gökten bir ateş inip Hâbil’in kurbanını yaktı. Onun kurbanı kabul olundu. Kabil’in kurbanı ise, uzaklaştırıldı. Kabul olunmadı. Çünki, o, temiz kalbli değildi. Dağdan indiler ve dağıldılar.


AHMET ÖZDEMİR
Ramazan/Yeniasya
12.09.2009
 
Üst