Konuya cevap cer

Efendimiz'in iftihar edeceği nesil          

    M. Fethullah GÜLEN

     İslâm dini, evlenmeye ve çoğalmaya oldukça önem  vermektedir. Öyle ki, izdivaçta her şey, inceden inceye düşünülecek, bin  türlü hesap yapılacak ve hiçbir yanlışlığa meydan vermeyecek şekilde  hassas davranılacaktır.. davranılacaktır ki, kurulan yuva, yuva yıkımını  netice veren sebeplere bina edilmesin.

Hasen derecedeki bir hadis-i şerifte Resûl-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve  sellem) şöyle buyurmaktadır: "Evleniniz, çoğalınız; ben kıyamet gününde  sizin çokluğunuzla iftihar ederim." 

Konuyla alâkalı bir âyet-i  kerimede de şöyle buyurulur: "Aranızdaki bekârları (hürlerle mümkün  olmasa da) kölelerinizden ve cariyelerinizden elverişli olanlarla  evlendiriniz. Eğer bunlar fakir iseler, Allah kendi lütfu ile onları  zenginleştirir. Allah, (lütfu) çok geniş olan ve (her şeyi) bilendir."  (Nûr, 24/32) 

Nikâh yapma imkânına sahip bulunmayan, yani infak edemeyen ya da mihir  veremeyen, daha doğrusu bir aileyi geçindiremeyen kimseye gelince,  Allahu Teâlâ onu, fazlıyla zengin kılacağı ana kadar sabretmeli,  iffetiyle yaşamalı ve harama girmemelidir. 

Bu son nas,kesin hüküm ve onun yorumları, diğer delillerle zahiren  çatışıyor gibi görünse de temel espri açısından aynı gerçeklerin  vurgulandığında şüphe yok. 

 

Şöyle ki: "Evlenin, çoğalın, zira ben, kıyamet gününde sizin  çokluğunuzla iftihar ederim." hadis-i şerifi, -mazmunu mahfuz- mefhum-u  muhalifi ile(tersten okuma,zıt manası olarak) şunları hatırlattığı  söylenebilir: Resûl-i Ekrem'in (sallallahu aleyhi ve sellem) şayet  izdivaçla iftihar edeceği bir nesil hedeflenmemişse, o izdivaç ya da  çoğalmanın hiçbir anlamı yoktur. 

  Evet,  terörizme ya da sefahete bulaşmış, başı secdesiz, vicdanı paslı, gözü  kanlı bir nesil ile Resûl-i Ekrem'in (sallallahu aleyhi ve sellem)  iftihar etmeyeceği açıktır. O'nun, çoğalmasını istediği  nesil, Allah indinde de makbul olan, O'nun rızasını kazanmaya teşne  bulunan din-i mübini yaşayan ve yaşatan bir nesil olmalıdır. Kur'ân-ı  Kerim, değişik nûrefşan beyanlarıyla bu mülâhazaya en sağlam  referanstır: 

  "Servet ve oğullarınız, dünya hayatının süsüdür; ebediyet vadeden  iyi işler ise Rabb'inin nezdinde sevapça daha hayırlı, ümit bağlamaya da  daha lâyıktır." (Kehf, 18/46) Evet işleriniz ahirete müteveccih ise siz  Rabb'inizden, o da sizden hoşnut olacağı bir yola girmiş sayılırsınız. 

Bu mütalâa ile vardığımız sonuç şudur: Evlenmede asıl hedef, Allah'ı ve  Resûlü'nü hoşnut edecek bir neslin yetiştirilmesidir. Onun için  milletine âşık, ailesine sımsıkı bağlı, çocuklarının terbiyesi üzerinde  hassasiyetle duran kimseler, değişik çarpık düşüncelere rağmen, yoluna  ve usulüne uygun şekilde çocuk sahibi olma konusunda kat'iyen tereddüt  etmemelidirler. Zira böyle bir neslin çoğalması ümmet-i Muhammed'in  yüzünü güldürecektir.

 


Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst