Efendimizin yürüyüş tarzları

istiðna

Active member
Rasûl-ü Kibriya (s. a. v) Efendimiz'in tarzını tarz edinmek hayatı mânâlı kılar.Sahabe-i Kiram hazerâtı O (s. a. v)'nu nasıl gördülerse özene bezene hep öyle yaparlardı.

Sahabeden birkaç örnekle Efendimiz (s. a. v)'in yürüyüş tarzlarını ifadelendirelim.

Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor:

"Ben Rasulullah Efendimiz (s. a. v)'den daha güzel birisini görmedim;sanki güneş,O'nun mübarek yüzünde devrediyor gibiydi.Peygamber Efendimiz (s. a. v)'den daha hızlı yürüyen birisini de görmedim;yürürken adeta yeryüzü ayakları
altında dürülürdü.Bizler,Arkalarından (s. a. v) giderken,geri kalmamak için büyük çaba harcıyorduk."

Hz.Ali(r.a)'nin torunlarından İbrahim b. Muhammed (r.a) anlatıyor:

Dedem Hz.Ali(r.a),Rasulullah Efendimiz(s. a. v)'i tanıtırken şöyle derdi: "Rasulullah Efendimiz(s. a. v),yürürken adeta yokuş aşağı inercesine,ayaklarını sertçe kaldırırlardı." Diyerek,Peygamberimiz(s. a. v)'in rahat bir yürüyüşü olduğunu belirtmişti.

Hz.Yezid İbni Mirsad (r.a) şöyle demiştir:

"Peygamber Efendimiz(s. a. v) yürüdüğü zaman hızlı giderdi.Yanındakiler O'na yetişemezdi."

Hz.Ebu Atabe (r.a)'den şöyle beyanda bulunduğu rivayet edilir:

"Peygamber Efendimiz (s. a. v) yürürken kuvvetli adımlarla yürürdü.Yürürken,ayaklarını yerden biraz kaldırıp önlerine hafif eğilerek yürürlerdi.Ayaklarını ses çıkarıp toz kaldıracak şekilde yere sert vurmazlar;adımlarını uzun ve seri atmakla birlikte sûkunet ve vakar üzere yürürlerdi."

"Yürürken,sanki meyilli ve engebeli bir yerden iniyor görünümünü arz ederdi.Bir tarafa dönüp baktıklarında,bütün vücutları ile birlikte dönerlerdi.Rastgele sağa sola bakmazlardı.Yere bakışları,göğe bakışlarından daha çoktu. Çoğunlukla göz ucu ile bakarlardı.Ashabı ile birlikte yürürken,onları öne geçirir kendileri arkadan yürürlerdi.Yolda karşılaştığı kimselere onlardan önce hemen selâm verirdi."

"Efendimiz (s. a. v)'in harekâtı hep mutedil idi.Bir yere giderken acele ve sağa sola meyletmeyip,kemâl-i vakar (ağırbaşlılığın olgunluğu) ile doğru yoluna gider ve sürat suhulet (kolay) ile yürür idi.Şöyle ki;adeta yürür
gibi görünür,lakin yanında gidenler,sürat ile yürüdükleri halde geri kalırlar idi."
 
Üst