Evleniyoruz Düğünümüz Var!..

nur_

Active member
evlilik_yuzugu.gif

Evleniyoruz düğünümüz var

Evlenmek hayatımızın dönüm noktalarından biri. Öyle bir nokta ki, bütünümüze kavuşma–birleşme, birbirini tamamlama süreci. Böylesi önemli noktaya gelmeden önce yaşanan süreçte farkındalığımızı arttırmalıyız. Öteki yarımızı bulma bu hayattaki en hassas, bir o kadar da zor bir imtihan dönemidir. Olumsuz bir süreçse sabır, güzel bir birliktelik ise daimi şükür isteyen bir imtihan.

Atalarımız “huyu huyuma, boyu boyuma” boşuna dememişler.

Efendimiz (a.s.m.), şu tavsiyede bulunur bizlere:

“Üç şeyi geciktirmeyin. Vakti gelince namazı, hazır olunca cenazeyi ve denk birini bulunca bekârı evlendirmeyi.” Yine bir başka hadis-i şerifinde; “Zürriyetiniz için iyisini seçin! Küfüv (denk) olanlarla evlenin ve evlâdınızı küfüv olanlarla evlendirin!” buyurur.

Denklik, deyim yerindeyse mutluluk sigortası gibidir. Denklik eşlerin bilgi ve kültür seviyelerine, eğitim derecelerine, kabullendikleri değerler sistemine göre değişik tablolar arz eder.

Sağlıklı bir yuva için ilk ve en önemli adım kişinin kendisine en uygun adayı seçmesidir. Hayallerimize göre eş beklentisine girdiğimizde, adayın gerçek karakterini görmekte zorlanırız. Elimizden geldiğince farkında olmadan hayallerimizdeki formata adapte etmeye çalışırız. Halbuki çiftler dindarlık, kişilik, sosyo-ekonomik seviye, temizlik-görgü gibi denklikleri göz önünde tutmalıdırlar. Kendi kişisel ihtiyaçlarının ne kadar farkında olursa, o denli eş adayını objektif bakış açısıyla tanımaya çalışır.

Temelde anlaşabilen çiftler farklı özelliklere sahip olsalar da, ortak beklentiler içinde olan ve zamanla uyumu sağlama gayretinde bulunan çiftlerdir.

Mutlu bir yuva için sadece uygun bir eş seçmiş olmak yeterli değildir. İlk ve en önemli adımdır, doğru fakat eksiktir. Asıl olan evlilik hayatında hoşgörü, anlayış, saygı-sevgi, samimiyet, hüsn-ü zan, sabır, empati, olgunluk gösterebilmektir. Eşler her zaman kendilerini birbirinin yerine koymaya çalışmalı. Ve birbirinin hassasiyetlerini fark edip, sınırlarını ihlal etmemelidirler.

Evlilikte asıl amaç kulluğumuzda olduğu gibi Cenab-ı Hakkın rızasını yerine getiren nesiller yetiştirmektir. Diğer önemli nokta, mutlu ve huzurlu bir ailede iki şey önemlidir: Doğru insanı bulmak ve doğru insan olmak. Çoğu zaman birincisini aramaktan o kadar yoruluruz ki, ikinciyi göz ardı ederiz.

Şimdi de doğru insanı bulmak için dikkat etmemiz gereken noktalara bakalım:

1. Eşiniz olacak bireyin düşünce ve duygu dünyasında öncelikler nelerdir? Meselâ; evlilikteki gayesi nedir?
2. Evlilik ne sadece akıl ve mantık uyumu, ne de sadece aşk birlikteliği olmalıdır.
3. Evlilik sadece iki kişiyle sınırlı bir kurum olmadığı için, her iki taraf da aile yapılarına uygun olanı seçmelidir.
4. Hiçbir ahlâkî ya da İslâmî kural için başlama noktası evlilik olmamalı. Meselâ; “Evlenince namaza başlarım ya da başımı örterim” gibi. Yani ilke ve kurallarımız başkasının rızası için değil, Cenab-ı Hakkın rızası için olmalı.
5. Kusursuz eş aranmamalı. Kendi kabiliyet ve kapasitesine münâsip eş aranmalı.
6. Kendinizi samimiyetle ortaya koyun ki, size münasip insanlarla tanışabilme şansınızı arttırın.
7. Eş adayınızı samimi olarak sevip sevmediğinize bakın. Zira bazen adayın statüsünü, sanatını, parasını severiz farkında olmadan.
8. Evlilik için eş adayını “kurtarıcı” olarak görmeyin. Zira her zaman “kurban” olarak kalırsınız.
9. Zihnen ve kalben kendinizi evliliğe hazır hissetmedikçe evlenmeyin.
10. Bazen anne-baba çocuklarının istediği eşi değil, kendi istedikleri gelin ya da damat adayının peşindedirler. Kendi doyurulmamış, eksik kalmış yanlarını bu seçimle doyurmak isterler bilincinde olmadan.
11. Eşlerden bayan olan tarafın çalışması konusunda önceden mutabakata varılmalı, daha sonra katı tutumlar sergilenmemeli.
12. Sadece kendi konuşan biriyle değil, aynı zamanda sizi dinleyen eş seçmeye dikkat edin ki, huzurlu bir evlilik için gerekli olan iletişim sağlanabilsin.
13. Tanıştığınız insanla evlenme kararı için acele etmeyin, fakat karardan sonra acele edin. Zira her şeyde olduğu gibi tanıma sürecinde de zaman elimizdeki hazinedir.
14. Evlilikte “güven” esas olmalıdır. Güven içinde dürüstlük esastır. Kişi dürüst olan birine dayanmak ister. Zira evlilik karşılıklı birbirine dayanma ve dayanışma kurumudur.
15. Evlilikte hesabını bilen-iktisatlı birini tercih edin ki, memnuniyeti kolay yakalayasınız. Müsrifin sınırı yoktur ve onu memnun etmek zordur.
16. Büyüklere saygılı, çocuğu seven eşleri tercih edin.
17. Özellikle erkeklerin dikkat etmesi gereken husus anneliği ulvî bir duygu olarak algılayan bayanları seçmelidirler. Bazen anne adayı çocuğu hayatının engeli görebilir ve evlendiğine pişman olabilir.
18. Eşlerin her ikisi kendi yetişkinlikleri belli bir olgunluğa erişmeden evlenmemeli ve karşılıklı ortak karara varmadan çocuk sahibi olmamalıdır.
19. Eşler birbirlerinin aile içi ilişkilerini, sosyal ilişkilerini sormalı ve araştırmalı.
20. Evlilikte sadakat temel unsurlardan biri olduğundan sadık ve fedakâr eş adaylarına dikkat etmeliyiz.
21. Bütün bu sıralanan özellikleri dikkate alarak, seçeceğiniz eşi geniş ve gerçekçi bakış açısıyla değerlendirin. Evlilikle beraber gelen ötekiyle bütünleşme sürecinden önce lütfen kendi bütününüze ulaşmaya çalışın.

Unutmayalım ki, burası dünya hayatıdır. Mutluluğu ve huzuru bütünüyle burada bulamayız. Aradığımız veya hayal ettiğimiz eşi bulabilmemiz için, sizin de aranan ve hayal edilen kişi olmanız gerekir.


Konuşalım, soralım, öğrenelim.
Problemleri paylaşarak çözüp rahatlayalım!

Psikolog Yasemin Uçal Abdullah
 
Üst