Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Sahabe-i Kiram
fatıma'nın anlamı
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="La-Tahzen" data-source="post: 200385" data-attributes="member: 1006758"><p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 12px">“<span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Fatima” sözcüğü Arapça bir sözcüktür ve ayırmak ve koparmak anlamını ifade eden “Feteme” kökünden alınmıştır. </em></span></span></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Arapça’da örneğin “Fetemel-ümmü tifleha” cümlesi “Anne çocuğunu sütten kesti” anlamını ifade ediyor.</em></span></span></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Peygamber efendimizin değerli kızı Hz Fatıma’nın bu adla isimlendirilmesine gelince bu konuyla ilgili birçok hadis ve rivayet, hadis kaynaklarımızda yer almıştır.</em></span></span></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>İmam Sadık (as) peygamber efendimizin şöyle buyurduğunu naklediyor:</em></span></span></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Cebrail, Peygambere şöyle söyledi:</em></span></span></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></span></span><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em><span style="color: darkgreen">Bu kız, yeryüzünde “Fatıma” ismiyle isimlendirildi,</span></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em><span style="color: darkgreen">zira ashabını cehennem ateşinden koruyacaktır.</span></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>İmam Rıza (as) babaları vasıtasıyla Resulullh’ın şöyle buyurduğunu naklediyor: </em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Ey Fatıma neden fatıma adıyla isimlendirildiğini biliyor musun?</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Hz Ali, neden bu isimle isimlendirilmiştir? Diye sordu.</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Peygamber (sav) şöyle buyurdular: </em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em><span style="color: darkgreen">Çünkü o ve ona uyanlar, cehennem ateşinden uzaktırlar.</span></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Diğer bir hadiste ise resulullahın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: </em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Çünkü onu ve Allah’ın karşısına tevhit ve imanla çıkan zürriyetini, yüce Allah, cehennem ateşinden uzaklaştırmıştır.</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Diğer bir hadiste ise şöyle buyurdukları rivayet edilmiştir: </em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em><span style="color: darkgreen">Kızım, Fatıma adıyla isimlendirildi zira Allah onu, zürriyetini ve sevenlerini ateşten uzaklaştırmıştır.</span></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>İmam Muhammed Bakır (as) şöyle buyuruyor: </em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Kıyamet gününde Hz Fatıma cehennemin kenarına gelip yüce Allah’a şöyle seslenecektir:</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Allahım, yüce rabbim, Fatıma adını bana verdin</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>ve kendi lütfünle beni, zürriyetimi ve sevenlerimi cehennem ateşinden uzaklaştırdın.</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Allahım senin vâdin haktır ve sen vaatlerine sadıksın.</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Bu anda yüce Allah şöyle seslenecektir:</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Evet ya Fatıma, doğru söyledin ben sana bu ismi verdim ve seni, zürriyetini, sana ve zürriyetine tabi olan sevenlerini ateşten uzaklaştırdım. </em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>doğru söylüyorsun, benim vaadim haktır ve ben vaatlerime sadıkım.</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>İmam Sadık (as)’ın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: </em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Fatıma kelimesinin anlamını biliyor musunuz?</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Talebelerinden birisi: Siz buyurun.</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>İmam Sadık (as): “kötülüklerden uzaklaştırılan” anlamındadır. </em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Hz Ali onunla evlenmiş olmasaydı Ademden kıyamet gününe kadar yeryüzünde ona denk bir kişi bulunmazdı.</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Bu rivayete benzer bir rivayet ise ehlisünnet kaynaklarında yer almıştır. </em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Ümmül-Müminin Ümmi seleme peygamber efendimizin şöyle buyurduğunu naklediyor: </em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Allah, Ali’yi yaratmış olmasaydı Fatıma’ya bir eş bulunamazdı.</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>Bu hadisi Harezmi “Maktelul-Hüseyin” adlı kitabında nakletmiştir, tirmizi aynı hadisi “Manakib” adlı eserinde getirmiştir, Menavi “kunuzul-hakaik” adlı kitabında ve Kunduzi “yenabi-ul Mevedde” adlı kitabında aynı hadisi Ümmi Seleme’nin yanı sıra İbn-i Abbastan da nakletmiştir.</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em>İmam Muhammed Bakır (as) şöyle buyuruyor:</em></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><em></em></span></span><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkgreen"><em>Hz Fatıma dünyaya geldiğinde yüce Allah Resulüne bir melek göndererek “Fatıma” adını bu çocuğa vermelerini istedi </em></span></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkgreen"><em>ve yeni doğan çocuğa şöyle seslendi: </em></span></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkgreen"><em>Sana verdiğim ilim ve hikmet ayrıcalığıyla seni diğer insanlardan ayırdım, </em></span></span></span></p> <p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkgreen"><em>seni onlara üstün kıldım ve seni tertemiz kıldım.</em></span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="La-Tahzen, post: 200385, member: 1006758"] [CENTER][FONT=Tahoma][SIZE=3]“[FONT=Comic Sans MS][SIZE=4][I]Fatima” sözcüğü Arapça bir sözcüktür ve ayırmak ve koparmak anlamını ifade eden “Feteme” kökünden alınmıştır. Arapça’da örneğin “Fetemel-ümmü tifleha” cümlesi “Anne çocuğunu sütten kesti” anlamını ifade ediyor. Peygamber efendimizin değerli kızı Hz Fatıma’nın bu adla isimlendirilmesine gelince bu konuyla ilgili birçok hadis ve rivayet, hadis kaynaklarımızda yer almıştır. İmam Sadık (as) peygamber efendimizin şöyle buyurduğunu naklediyor: Cebrail, Peygambere şöyle söyledi: [/I][/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4][I][COLOR=darkgreen]Bu kız, yeryüzünde “Fatıma” ismiyle isimlendirildi, zira ashabını cehennem ateşinden koruyacaktır.[/COLOR] İmam Rıza (as) babaları vasıtasıyla Resulullh’ın şöyle buyurduğunu naklediyor: Ey Fatıma neden fatıma adıyla isimlendirildiğini biliyor musun? Hz Ali, neden bu isimle isimlendirilmiştir? Diye sordu. Peygamber (sav) şöyle buyurdular: [COLOR=darkgreen]Çünkü o ve ona uyanlar, cehennem ateşinden uzaktırlar.[/COLOR] Diğer bir hadiste ise resulullahın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Çünkü onu ve Allah’ın karşısına tevhit ve imanla çıkan zürriyetini, yüce Allah, cehennem ateşinden uzaklaştırmıştır. Diğer bir hadiste ise şöyle buyurdukları rivayet edilmiştir: [COLOR=darkgreen]Kızım, Fatıma adıyla isimlendirildi zira Allah onu, zürriyetini ve sevenlerini ateşten uzaklaştırmıştır.[/COLOR] İmam Muhammed Bakır (as) şöyle buyuruyor: Kıyamet gününde Hz Fatıma cehennemin kenarına gelip yüce Allah’a şöyle seslenecektir: Allahım, yüce rabbim, Fatıma adını bana verdin ve kendi lütfünle beni, zürriyetimi ve sevenlerimi cehennem ateşinden uzaklaştırdın. Allahım senin vâdin haktır ve sen vaatlerine sadıksın. Bu anda yüce Allah şöyle seslenecektir: Evet ya Fatıma, doğru söyledin ben sana bu ismi verdim ve seni, zürriyetini, sana ve zürriyetine tabi olan sevenlerini ateşten uzaklaştırdım. doğru söylüyorsun, benim vaadim haktır ve ben vaatlerime sadıkım. İmam Sadık (as)’ın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Fatıma kelimesinin anlamını biliyor musunuz? Talebelerinden birisi: Siz buyurun. İmam Sadık (as): “kötülüklerden uzaklaştırılan” anlamındadır. Hz Ali onunla evlenmiş olmasaydı Ademden kıyamet gününe kadar yeryüzünde ona denk bir kişi bulunmazdı. Bu rivayete benzer bir rivayet ise ehlisünnet kaynaklarında yer almıştır. Ümmül-Müminin Ümmi seleme peygamber efendimizin şöyle buyurduğunu naklediyor: Allah, Ali’yi yaratmış olmasaydı Fatıma’ya bir eş bulunamazdı. Bu hadisi Harezmi “Maktelul-Hüseyin” adlı kitabında nakletmiştir, tirmizi aynı hadisi “Manakib” adlı eserinde getirmiştir, Menavi “kunuzul-hakaik” adlı kitabında ve Kunduzi “yenabi-ul Mevedde” adlı kitabında aynı hadisi Ümmi Seleme’nin yanı sıra İbn-i Abbastan da nakletmiştir. İmam Muhammed Bakır (as) şöyle buyuruyor: [/I][/SIZE][/FONT][FONT=Comic Sans MS][SIZE=4][COLOR=darkgreen][I]Hz Fatıma dünyaya geldiğinde yüce Allah Resulüne bir melek göndererek “Fatıma” adını bu çocuğa vermelerini istedi ve yeni doğan çocuğa şöyle seslendi: Sana verdiğim ilim ve hikmet ayrıcalığıyla seni diğer insanlardan ayırdım, seni onlara üstün kıldım ve seni tertemiz kıldım.[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT][/CENTER] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Sahabe-i Kiram
fatıma'nın anlamı
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…