Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
Fransız tüccarı şaşırtan kese vakası
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="SaYa" data-source="post: 155124" data-attributes="member: 5"><p><strong>Sel değil, ahlak erozyonu asıl felaket...</strong></p><p></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">“İnsanlık öldü mü?” dedirtecek manzaralar yaşıyoruz. </span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Sel felaket, İstanbul’u sadece karnından vurmadı aslında kalbinden de vurdu. Sadece yoksullar değil lüks arabasını kenara çekip yağmaya katılan merhametsiz ve empati yoksunu insanlardan utandım. İnsan taşımaması gereken minübüste yedi kadın işçimizin ölümü ve yetim bıraktıklarına içim acıdı. Dışarıda sel varken TIR da uyuyabilen insanlara şaştım. Rant için şehirciliğin düzensiz uygulamasına üzüldüm. </span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Daha acı olanı da yağma olayları karşısında “Bırakın fakir fukara nasiplensin, nasılsa sigorta şirketleri var” diyerek onay verilmesi idi.</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong><span style="color: red">Protestan ahlakı</span></strong> </span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Bu satırları yazarken ABD’de Atlanta şehrinde kongre için bulunuyorum. Arkadaşım Prof. Kemal Arıkan ile yemek yedik ben son günlerdeki dağınıklığım nedeniyle olsa gerek çantamı kalabalık bir restoran’da unuttum ve aşağı yukarı bir buçuk iki saat sonra fark ettim. Döndüğümde içi dolu çanta bıraktığım yerde yoktu.Yöneticilere sordum çıkarıp çantayı verdiler.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Düşündüm aynı durum İstanbul’da olsa idi ne olurdu? Çantanın ‘arazi’ olma ihtimalinin İstanbul’da ABD’den daha yüksek olduğu kanaatine vardım.</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong><span style="color: red">Biz neden böyle olduk?</span></strong></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">Prof. Osman Özsoy hocamız “</span></span><strong><span style="color: #bd3232"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">Fransız tüccarı şaşırtan kese vakası</span></span></span></strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">” başlıklı yazısında atalarımızın ahlakına çarpıcı bir örnek verdi. </span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">200 sene önce Batı ahlaken yeni oluşan protestan ahlakının iyi özelliklerini yaygınlaştırmaya başlamıştı.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Ortaçağ Avrupası kötü ahlakın çirkin neticelerini görüp Endülüs ve Osmanlıyı örnek alarak Rönesans ve reformla birlikte kendi modernizmini ve güncel ahlakını geliştirdi. Protestan ahlakı böyle çıktı ve kapitalizme kültürel kaynaklık yaptı.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Biz endüstri devrimine paralel modernizmi batının şekilsel modernizmine indirgedik. Yoksul ve güçsüz olmanın özgüven eksikliği ile kendi değerlerimizi küçük gördük ve terk ettik.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Osmanlı uleması ve medresesi dini bir kibirle mekteplere sırtını döndü. Dindarlığı şekilsel biçimde ele aldı. Tıpkı şimdiki Cumhuriyetçilerin milli bir kibirle modernizmi biçimsel olarak ele almaları gibi.</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong><span style="color: red">Bizim adımız Müslüman, ortalama batılının iş ve ticaret ahlakı Müslüman</span></strong></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Mekteplerde yetişen genç Türkler “Bizim değerlerimiz bizi geriletiyor” kanısına vardılar. Tanzimat ile başlayan batı hayranlığı bizim özgüven eksikliğimizle birleşince, ne tam batılı olduk ne de aslımızı koruyabildik.-</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Özgüven eksikliği olan ama beklentileri de yüksek olan herkes gibi amaca ulaşmak için yalan teşvik edildi. Yalanın yaygınlaşması sosyal güveni zayıflattı. Bugünkü Türkiye ortaya çıktı.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Batı yalana ihtiyaç olmadan yaşama özgüvenini geliştirmişti. Bugün ortalama bir batılı bizden daha dürüst. Bizim adımız Müslüman onların iş ve ticaret ahlakı müslüman.</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong><span style="color: red">Yanlış kadercilik</span></strong> </span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Depremlere rağmen kötü yapılaşma devam ediyor, yanlış bir kadercilik anlayışı ile insanlar tembel ve kolaycı oluyorlar. Dışarıda sel varken TIR’ın içinde rahatça uyuyorlar. İnsan taşımaya uygun olmayan minibüs nedeniyle 7 kadın işçi hayatını kaybediyor. Belediyeler rant için çevre ve doğa bilimine uymayan yapılaşmaya göz yumuyorlar. Doğal afetin faturası daha büyük oluyor.</span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong><span style="color: red">Dürüstlüğe dayalı kurum kültürü gerekli mi?</span></strong></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">“Yalan geçici başarı verir ama dürüstlük kalıcı başarı getirir.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Yalancı günü kurtarır dürüst geleceği kurtarır.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Dürüst olmak çıkarcı olmaktan daha karlıdır.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Bencil kendi hukukunu dürüst toplumun hukukunu öne alır</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Erdemli olmak zengin olmaktan daha değerlidir.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Nemelazımcılık hırsızlığın bir türüdür geleceğimizi çalar.” </span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Bütün bu özdeyişler protestan ahlakının sözleridir ama atalarımızdan ödünç alınmış vecizelerdir.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Başta aile kurumu olarak bu kültürü hayata geçirmenin önemini batının akıl ve bilimi zorunlu gördü ve uyguladı.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Bizde ise dürüstlük meziyet oldu “Ne dürüst adam” diyoruz. Halbuki dürüstlük en kıymetli genel kural olmalı idi.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Ahlaki dönüşüm ve değer yargılarımızda değişim olmadan ekonomik gelişim ve refah olmuyor.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">İyi ve güzelin pasaportu yoktur. Bizde rağbet bulmazsa itibar gördüğü yere göç eder ve yaşar.</span></span></span></p><p><span style="color: #313131"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Sel felaketinde mağdurlara ve acı çekenle sabır ve rahmet diliyorum. Bu felaket bize iyi şeyler öğretir temennilerimle. </span></span></span></p><p><strong><u><span style="color: #313131"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 12px">Prof. Dr. Nevzat Tarhan - Haber 7</span></span></span></u></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="SaYa, post: 155124, member: 5"] [b]Sel değil, ahlak erozyonu asıl felaket...[/b] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]“İnsanlık öldü mü?” dedirtecek manzaralar yaşıyoruz. [/FONT][/SIZE][/COLOR][SIZE=3][FONT=Times New Roman][/FONT][/SIZE] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Sel felaket, İstanbul’u sadece karnından vurmadı aslında kalbinden de vurdu. Sadece yoksullar değil lüks arabasını kenara çekip yağmaya katılan merhametsiz ve empati yoksunu insanlardan utandım. İnsan taşımaması gereken minübüste yedi kadın işçimizin ölümü ve yetim bıraktıklarına içim acıdı. Dışarıda sel varken TIR da uyuyabilen insanlara şaştım. Rant için şehirciliğin düzensiz uygulamasına üzüldüm. [/FONT][/SIZE][/COLOR][SIZE=3][FONT=Times New Roman][/FONT][/SIZE] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Daha acı olanı da yağma olayları karşısında “Bırakın fakir fukara nasiplensin, nasılsa sigorta şirketleri var” diyerek onay verilmesi idi.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [SIZE=3][FONT=Times New Roman][B][COLOR=red]Protestan ahlakı[/COLOR][/B][B][COLOR=#313131] [/COLOR][/B][COLOR=#313131][/COLOR][/FONT][/SIZE] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Bu satırları yazarken ABD’de Atlanta şehrinde kongre için bulunuyorum. Arkadaşım Prof. Kemal Arıkan ile yemek yedik ben son günlerdeki dağınıklığım nedeniyle olsa gerek çantamı kalabalık bir restoran’da unuttum ve aşağı yukarı bir buçuk iki saat sonra fark ettim. Döndüğümde içi dolu çanta bıraktığım yerde yoktu.Yöneticilere sordum çıkarıp çantayı verdiler.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Düşündüm aynı durum İstanbul’da olsa idi ne olurdu? Çantanın ‘arazi’ olma ihtimalinin İstanbul’da ABD’den daha yüksek olduğu kanaatine vardım.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [SIZE=3][FONT=Times New Roman][B][COLOR=red]Biz neden böyle olduk?[/COLOR][/B][COLOR=#313131][/COLOR][/FONT][/SIZE] [COLOR=#313131][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Prof. Osman Özsoy hocamız “[/SIZE][/FONT][B][COLOR=#bd3232][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Fransız tüccarı şaşırtan kese vakası[/SIZE][/FONT][/COLOR][/B][SIZE=3][FONT=Times New Roman]” başlıklı yazısında atalarımızın ahlakına çarpıcı bir örnek verdi. [/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]200 sene önce Batı ahlaken yeni oluşan protestan ahlakının iyi özelliklerini yaygınlaştırmaya başlamıştı.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Ortaçağ Avrupası kötü ahlakın çirkin neticelerini görüp Endülüs ve Osmanlıyı örnek alarak Rönesans ve reformla birlikte kendi modernizmini ve güncel ahlakını geliştirdi. Protestan ahlakı böyle çıktı ve kapitalizme kültürel kaynaklık yaptı.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Biz endüstri devrimine paralel modernizmi batının şekilsel modernizmine indirgedik. Yoksul ve güçsüz olmanın özgüven eksikliği ile kendi değerlerimizi küçük gördük ve terk ettik.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Osmanlı uleması ve medresesi dini bir kibirle mekteplere sırtını döndü. Dindarlığı şekilsel biçimde ele aldı. Tıpkı şimdiki Cumhuriyetçilerin milli bir kibirle modernizmi biçimsel olarak ele almaları gibi.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [SIZE=3][FONT=Times New Roman][B][COLOR=red]Bizim adımız Müslüman, ortalama batılının iş ve ticaret ahlakı Müslüman[/COLOR][/B][COLOR=#313131][/COLOR][/FONT][/SIZE] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Mekteplerde yetişen genç Türkler “Bizim değerlerimiz bizi geriletiyor” kanısına vardılar. Tanzimat ile başlayan batı hayranlığı bizim özgüven eksikliğimizle birleşince, ne tam batılı olduk ne de aslımızı koruyabildik.-[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Özgüven eksikliği olan ama beklentileri de yüksek olan herkes gibi amaca ulaşmak için yalan teşvik edildi. Yalanın yaygınlaşması sosyal güveni zayıflattı. Bugünkü Türkiye ortaya çıktı.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Batı yalana ihtiyaç olmadan yaşama özgüvenini geliştirmişti. Bugün ortalama bir batılı bizden daha dürüst. Bizim adımız Müslüman onların iş ve ticaret ahlakı müslüman.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [SIZE=3][FONT=Times New Roman][B][COLOR=red]Yanlış kadercilik[/COLOR][/B][B][COLOR=#313131] [/COLOR][/B][COLOR=#313131][/COLOR][/FONT][/SIZE] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Depremlere rağmen kötü yapılaşma devam ediyor, yanlış bir kadercilik anlayışı ile insanlar tembel ve kolaycı oluyorlar. Dışarıda sel varken TIR’ın içinde rahatça uyuyorlar. İnsan taşımaya uygun olmayan minibüs nedeniyle 7 kadın işçi hayatını kaybediyor. Belediyeler rant için çevre ve doğa bilimine uymayan yapılaşmaya göz yumuyorlar. Doğal afetin faturası daha büyük oluyor.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [SIZE=3][FONT=Times New Roman][B][COLOR=red]Dürüstlüğe dayalı kurum kültürü gerekli mi?[/COLOR][/B][COLOR=#313131][/COLOR][/FONT][/SIZE] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]“Yalan geçici başarı verir ama dürüstlük kalıcı başarı getirir.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Yalancı günü kurtarır dürüst geleceği kurtarır.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Dürüst olmak çıkarcı olmaktan daha karlıdır.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Bencil kendi hukukunu dürüst toplumun hukukunu öne alır[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Erdemli olmak zengin olmaktan daha değerlidir.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Nemelazımcılık hırsızlığın bir türüdür geleceğimizi çalar.” [/FONT][/SIZE][/COLOR][SIZE=3][FONT=Times New Roman][/FONT][/SIZE] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Bütün bu özdeyişler protestan ahlakının sözleridir ama atalarımızdan ödünç alınmış vecizelerdir.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Başta aile kurumu olarak bu kültürü hayata geçirmenin önemini batının akıl ve bilimi zorunlu gördü ve uyguladı.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Bizde ise dürüstlük meziyet oldu “Ne dürüst adam” diyoruz. Halbuki dürüstlük en kıymetli genel kural olmalı idi.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Ahlaki dönüşüm ve değer yargılarımızda değişim olmadan ekonomik gelişim ve refah olmuyor.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]İyi ve güzelin pasaportu yoktur. Bizde rağbet bulmazsa itibar gördüğü yere göç eder ve yaşar.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#313131][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Sel felaketinde mağdurlara ve acı çekenle sabır ve rahmet diliyorum. Bu felaket bize iyi şeyler öğretir temennilerimle. [/FONT][/SIZE][/COLOR] [B][U][COLOR=#313131][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Prof. Dr. Nevzat Tarhan - Haber 7[/SIZE][/FONT][/COLOR][/U][/B][COLOR=#313131][/COLOR] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
Fransız tüccarı şaşırtan kese vakası
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…