L’İMPARFAİT
Geçmişte süreklilik belirten veya bitmemiş devam eden eylemlerin eylemlerim
anlatılmasında kullanılan ve İngilizcede ki past continuous tense’e karşılık gelen zaman
kipidir.
Not:ikinci grup fiillerde L’imparfait çekim eklerinden(-ais, ais, ait, ions, iez, aient) önce
Emploi de L’imparfait (Kullanım)
1. Geçmişte devamlılık arz eden, genel alışkanlık belirten olayların anlatımında kullanılır:
Chaque dimanche nous allions au cinéma. – Her cuma sinemaya giderdik.
Il venait me chercher tous les matins à huit heures. – Her sabah saat sekizde beni almaya
gelirdi.
2. Geçmişte devam eden bitmemiş olayları anlatmada kullanılır:
Quand j’étais aux États-Unis, j’ai vu un lion 5 mètre. – Ben amerikadayken bir aslan
gördüm 5 metre.
3. Geçmişte eş zamanlı olarak gerçekleşen olayların ifadesinde kullanılır:
Je regardais la télévision, quand il est entré. – O girdiğinde, televizyon izliyordum.
4. İstek ve dileklerin kibar bir ifade tarzı olarak kullanılır, İngilizcede ki would like yapısıyla
aynıdır:
Je voulais vous demander quel age vous avez.- Kaç yaşında olduğunuzu sormak isterdim.
5. Koşul belirten si cümlelerinde koşul belirtmek için kullanılır, İngilizce de if clause
tümcelerinin type 2 şekline denk gelir:
Si j avais plus d’argent, j achèterais une résidence. – Eğer daha fazla param olsaydı, bir
konak alırdım.
6. Kuvvetli bir arzuyu ifade etmede kullanılır, İngilizcede ki wish clause ve if only yapısıyla
benzer mantık taşır:
Ah ! Si j’étais jeune. – Keşke genç olsam.
7. Aller fiili L’imparfait zaman kipinde geçmişten görünen gelecek yapısını oluşturmada
kullanılır.
İls ont dit qu’il allait faire froid. – Havan soğuk olacağını söylediler.