Gençlik bir hazine

ASHAB-I BEDR

Well-known member
249649_10150226107934672_696779671_7002816_6400103_n.jpg


Gençlik Bir Hazine

Çocukluk ve yaşlılık çağları kişinin aklen ve bedenen zayıf olduğu çağlardır. Gençlik çağı ise insanoğlunun aklî, fizikî ve ruhî bakımdan en dinç ve enerjik olduğu çağdır. İhtiyarken yapmakta zorlanılan bir çok şey bu çağda kolayca yapılır. O bakımdan kişi, gençlik dönemini ganimet bilmeli, Allah Tealâ’nın emrine uygun bir biçimde, imkanı varsa ilim irfan ile geçirmeli, müslümanca bir hayat yaşamalıdır.

Ne var ki gençlik çağında ibadete yönelmek, salih amellerle meşgul olmak, yaşlılık dönemine nispeten oldukça zordur.

Çünkü gençlik çağı nefsanî isteklerin doruk noktaya ulaştığı, duygusal gelgitlerin yaşandığı çalkantılı bir yaş dönemidir. Gerek şeytanın tasallutu gerekse şehevî hislerin genç üzerindeki baskısı bu dönemde yoğun bir şekilde yaşanır.

Genç birinin nefsine direnmesi, taat ve ibadete yönelmesi ihtiyar kimseye nazaran daha zor olduğundan dolayıdır ki yapacağı güzel ameller de Cenab-ı Hak katında daha makbul görülmüştür.

O yüzden hadis-i şerifte;

“Gençliğini Allah Teâla’ya ibadetle geçiren kişinin, yaşlandıktan sonra ibadet etmeye başlayan kimse karşısındaki üstünlüğü, peygamberlerin diğer insanlara olan üstünlüğü gibidir.” (Suyûtî, Câmiu’s-Sağîr) buyurulmuştur.

Ayrıca yine hadis-i şerifte, gençliğini Allah için İslâm yolunda geçiren kişiye kıyamette bir nur verileceği müjdelenmiştir.

Bütün bu ve benzeri nebevî ikaz ve müjdeler gençliğin nasıl bir nimet olduğunu ortaya koymaktadır.

Öyleyse insan ömrünün en verimli dönemi olan gençlik çağını ganimet bilmeli, Allah Teâla’nın razı ve hoşnut olacağı ameller yapmak için uğraşmalıdır. Yine genç, günahlardan azami derecede kaçınmaya gayret etmeli, elindeki bu fırsatı kazanca çevirmenin yollarına bakmalıdır.

Bir de işlemiş olduğu hata ve günahlardan dolayı pişmanlık duyup tevbe etmeyi hayatından eksik etmemelidir.

Gerçi günahlara set çekmenin en zor çağı olan gençlikte günahlardan pişmanlık duyup tevbe etmek de bir o kadar zordur.

Fakat önemli olan zoru başarmaktır. Bu yüzden olsa gerek, hadis-i şeriflerde, Rabbimize en sevimli gelen şeyin tevbe eden genç olduğu haber verilmiştir. (Deylemî)

Özetle diyebiliriz ki; gençlik çağı insanın canı ne isterse yapabileceği, iyi kötü her türlü hayalin ardına koşabileceği dönemdir. Bu dönemde kişinin nefsine hakim olması, ibadet ve taatini aksatmaması yaşlı kimseye göre daha zor olduğundan mükafatı da boldur.

Bu mükafatların belki de en büyüğü mahşer günü Rabbimizin arşının gölgesinde gölgelenme şerefidir.

Nitekim hadis-i şeriflerde, Allah’ın rahmet gölgesinden başka hiçbir gölgenin bulunmadığı o dehşetli kıyamet gününde, Rabbimizin himayesi altına alacağı yedi sınıf insandan biri de gençliğini Allah’ın emir ve yasaklarına uyarak geçiren kimse olduğu haber verilmiştir. (Buharî, Müslim)

Kürşat Salih YAMAN

 
Üst