Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
Gençlik ve Aşk
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="genc_kalem" data-source="post: 184228" data-attributes="member: 15919"><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: red">İLÂHÎ MOTİVASYON</span> </span></strong></span></span></p><p> </p><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px">Şurası kesin ki, “mecazî aşk” tuzağına düşmemek için büyük bir azim ve kararlılık göstermeniz öncelikle size huzur getirir. Çünkü, hem dünyada, hem ahirette mutlu olmanın yolu, her konuda olduğu gibi, bu hususta da Rabbimizin emirlerine uymaktan geçiyor.</span></span></span></p><p> </p><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px">Ancak mecazî aşk tuzağına düşmemek çok zordur. Yoğun bir gayret, tam bir kararlılık ister. Çünkü, çok cazip ve lezzetli görünür. Âdeta “zehirli bal” gibidir. Aslında aklınız, yaptığınız işin ne büyük bir hata olduğunu bilir, ancak nefis ve duygularınız sizi aldatır. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px">Nitekim birkaç yıl önce bana mektup yazarak yardım isteyen genç bir okuyucum şöyle diyordu:</span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">“Üniversite öncesi, sanırım açık olmamın da etkisiyle sürekli şekilde bir erkek arkadaşımın olmasını istiyordum. İstediğim halde birçok teklifi geri çevirdim. Şu ana kadar da, hiç kimseyle böyle bir arkadaşlık ilişkisinde bulunmadım. Fakat şimdi hâlâ arkadaş özlemi içerisindeyim. </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">“Aşk denilen şarabın içilmesinin yasak, tadının acı ve haram olduğunu bile bile bu iz peşindeyim. Gerçi üniversitede de birçok arkadaşlık teklifi aldım. Kabul etmedim, nefsimle mücadele ettim ve ediyorum da. Bu yolda bir korku içindeyim, gönlüme söz geçiremiyorum, ille de şarabın tadına bakacağım dercesine beni teşvik ediyor. Ama ben mücadele ediyorum. Bu mücadelede de, çok ama çok yalnızım.”</span></span></span></p><p> </p><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><strong><em><span style="color: red">Allah’a lâyık bir kul olmak isteyen gençlerimizin hepsi de böyle bir ikilem yaşar. Neyi tercih edeceğini şaşırır.</span></em></strong> </span></span></span></p><p> </p><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: red"><em><strong>Bunun için iyi bir motivasyon gerekir.</strong></em></span> </span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: red"><strong><em>Bu motivasyonu sağlamanın, tam bir azim ve kararlılık içinde bulunmanın bir usulü, Rabbimizin ve Peygamberimizin (a.s.m.) gençlere yönelik bu konudaki hitaplarına kulak vermektir.</em></strong></span></span></span></p><p> </p><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><strong><em><span style="color: blue">Bir kere şu hususa kesin inanmalısınız</span></em></strong>: <span style="color: red"><strong><em>Yüce Rabbimiz, gayri meşru şehvetini Allah yolunda terkeden gençleri çok beğeniyor, onlarla meleklerine karşı övünüyor. </em></strong></span></span></span></span></p><p> </p><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px">Abdullah ibni Ömer’den rivâyet edilen bir hadîs-i kudsîde Rabbimiz meâlen şöyle buyurur:</span></span></span></p><p> </p><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: red"><em>“Kaza ve hükmüme inanan, Kitâbın (Kur’an’ın) hüküm ve tavsiyelerine boyun eğen, verdiğim rızıkla kanaat eden, şehevânî arzularını Benim rızâm için terkeden genç bir mü’min, katımda bir kısım meleklerimin derecesindedir.”</em></span><span style="color: blue"> (Deylemî)</span></span></strong></span></span></p><p> </p><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px">Yine İhyâ-i Ulûmi’d-Din’de yer alan bir hadîsin anlamı şu şekildedir: </span></span></span></p><p> </p><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong><span style="font-size: 15px"><em><span style="color: red">“Gerçekten Allah, meleklerine karşı ibâdet eden bir gençle iftihar ederek buyuruyor: Ey şehvetini Benim için bırakan genç! Ey gençliğini Bana bağışlayan genç! Sen benim nezdimde meleklerimin bazısı gibisin.”</span></em><span style="color: blue"> (cilt:2, s.432)</span></span></strong></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: red"><strong><em>Rabbimizin, kendisiyle övündüğü bir genç olmayı kim istemez? Meleklerin, o hayal bile edemediğimiz yüce makamları derecesine çıkmayı hangi genç arzu etmez?</em></strong></span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong><em><span style="color: red"><span style="font-size: 15px"><span style="color: blue">İşte bunun yolu:</span> Gayri meşru şehveti Allah rızası için bırakmak. Bir nevi gençliğini, Allah’a bağışlamak. </span></span></em></strong></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong><em><span style="font-size: 15px"><span style="color: red">Zaten gençliği bize veren O değil mi? Siz gençliğinizi Allah’a bağışlarsanız, size emanet olarak verilen gençliği sahibinin rızası dairesinde kullanırsanız, hiçbir kaybınız olmadığı gibi, bir de Cennette ebedî bir gençlik kazanıyorsunuz. Bunun için tam bir azim ve kararlılıkla, günahlara girmemek hususunda sabırlı olmanız gerekir. </span></span></em></strong></span></p><p> </p><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px">Bizi bu konuda şevklendirecek, sabır ve tahammülle karşı koymaya yöneltecek bir başka değerli hadis şu şekildedir:</span></span></span></p><p> </p><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: red"><strong><em>“Yedi kimseyi Allah-ü Teâlâ kendi gölgesinden başka gölgenin olmadığı (kıyâmet) gününde kendi gölgesinde gölgelendirecektir: Adâletli devlet reisi, Rabbine ibâdet yolunda serpilip büyüyen genç, gönlü mescidlere bağlı kimse, Allah yolunda birbirini sevip buluşan ve bu yolda ayrılan iki kimseden her biri, makam sahibi güzel bir kadın onu istediğinde, ‘Ben Allah’tan korkarım’ diyerek (o günahı işlemeyen adam), sağ elinin verdiği sadakayı sol eli bilmeyecek kadar (gösterişsiz) gizli sadaka veren adam, tenhada Allah’ı zikredip de gözü dolup taşan kişidir.”</em></strong></span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: blue"><strong>(Buhârî, Muhâbirîn: 4)</strong></span></span></span></p><p> </p><p><span style="color: #000000"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 15px">Bu büyük müjdeye ulaşmak için bütün gençlerin, <span style="color: red"><em><strong>“Rabbine ibâdet yolunda serpilip büyüyen genç”</strong></em></span> olmaya çalışması ve her taraftan hücum eden cazibedar fitnelere karşı, <span style="color: red"><strong><em>“Ben Allah’tan korkarım”</em></strong></span> demesi gerekir.</span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="genc_kalem, post: 184228, member: 15919"] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][B][SIZE=4][COLOR=red]İLÂHÎ MOTİVASYON[/COLOR] [/SIZE][/B][/FONT][/COLOR] [SIZE=4] [/SIZE] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][SIZE=4]Şurası kesin ki, “mecazî aşk” tuzağına düşmemek için büyük bir azim ve kararlılık göstermeniz öncelikle size huzur getirir. Çünkü, hem dünyada, hem ahirette mutlu olmanın yolu, her konuda olduğu gibi, bu hususta da Rabbimizin emirlerine uymaktan geçiyor.[/SIZE][/FONT][/COLOR] [SIZE=4] [/SIZE] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][SIZE=4]Ancak mecazî aşk tuzağına düşmemek çok zordur. Yoğun bir gayret, tam bir kararlılık ister. Çünkü, çok cazip ve lezzetli görünür. Âdeta “zehirli bal” gibidir. Aslında aklınız, yaptığınız işin ne büyük bir hata olduğunu bilir, ancak nefis ve duygularınız sizi aldatır. [/SIZE][/FONT][/COLOR] [SIZE=4] [/SIZE] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][SIZE=4]Nitekim birkaç yıl önce bana mektup yazarak yardım isteyen genç bir okuyucum şöyle diyordu:[/SIZE][/FONT][/COLOR] [SIZE=4] [/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=purple]“Üniversite öncesi, sanırım açık olmamın da etkisiyle sürekli şekilde bir erkek arkadaşımın olmasını istiyordum. İstediğim halde birçok teklifi geri çevirdim. Şu ana kadar da, hiç kimseyle böyle bir arkadaşlık ilişkisinde bulunmadım. Fakat şimdi hâlâ arkadaş özlemi içerisindeyim. [/COLOR][/SIZE][/FONT] [SIZE=4] [/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=purple]“Aşk denilen şarabın içilmesinin yasak, tadının acı ve haram olduğunu bile bile bu iz peşindeyim. Gerçi üniversitede de birçok arkadaşlık teklifi aldım. Kabul etmedim, nefsimle mücadele ettim ve ediyorum da. Bu yolda bir korku içindeyim, gönlüme söz geçiremiyorum, ille de şarabın tadına bakacağım dercesine beni teşvik ediyor. Ama ben mücadele ediyorum. Bu mücadelede de, çok ama çok yalnızım.”[/COLOR][/SIZE][/FONT] [SIZE=4] [/SIZE] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][SIZE=4][B][I][COLOR=red]Allah’a lâyık bir kul olmak isteyen gençlerimizin hepsi de böyle bir ikilem yaşar. Neyi tercih edeceğini şaşırır.[/COLOR][/I][/B] [/SIZE][/FONT][/COLOR] [SIZE=4] [/SIZE] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=red][I][B]Bunun için iyi bir motivasyon gerekir.[/B][/I][/COLOR] [/SIZE][/FONT][/COLOR] [SIZE=4] [/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=red][B][I]Bu motivasyonu sağlamanın, tam bir azim ve kararlılık içinde bulunmanın bir usulü, Rabbimizin ve Peygamberimizin (a.s.m.) gençlere yönelik bu konudaki hitaplarına kulak vermektir.[/I][/B][/COLOR][/SIZE][/FONT] [SIZE=4] [/SIZE] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][SIZE=4][B][I][COLOR=blue]Bir kere şu hususa kesin inanmalısınız[/COLOR][/I][/B]: [COLOR=red][B][I]Yüce Rabbimiz, gayri meşru şehvetini Allah yolunda terkeden gençleri çok beğeniyor, onlarla meleklerine karşı övünüyor. [/I][/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR] [SIZE=4] [/SIZE] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][SIZE=4]Abdullah ibni Ömer’den rivâyet edilen bir hadîs-i kudsîde Rabbimiz meâlen şöyle buyurur:[/SIZE][/FONT][/COLOR] [SIZE=4] [/SIZE] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][B][SIZE=4][COLOR=red][I]“Kaza ve hükmüme inanan, Kitâbın (Kur’an’ın) hüküm ve tavsiyelerine boyun eğen, verdiğim rızıkla kanaat eden, şehevânî arzularını Benim rızâm için terkeden genç bir mü’min, katımda bir kısım meleklerimin derecesindedir.”[/I][/COLOR][COLOR=blue] (Deylemî)[/COLOR][/SIZE][/B][/FONT][/COLOR] [SIZE=4] [/SIZE] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][SIZE=4]Yine İhyâ-i Ulûmi’d-Din’de yer alan bir hadîsin anlamı şu şekildedir: [/SIZE][/FONT][/COLOR] [SIZE=4] [/SIZE] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][B][SIZE=4][I][COLOR=red]“Gerçekten Allah, meleklerine karşı ibâdet eden bir gençle iftihar ederek buyuruyor: Ey şehvetini Benim için bırakan genç! Ey gençliğini Bana bağışlayan genç! Sen benim nezdimde meleklerimin bazısı gibisin.”[/COLOR][/I][COLOR=blue] (cilt:2, s.432)[/COLOR][/SIZE][/B][/FONT][/COLOR] [SIZE=4] [/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=red][B][I]Rabbimizin, kendisiyle övündüğü bir genç olmayı kim istemez? Meleklerin, o hayal bile edemediğimiz yüce makamları derecesine çıkmayı hangi genç arzu etmez?[/I][/B][/COLOR][/SIZE][/FONT] [SIZE=4] [/SIZE] [FONT=Times New Roman][B][I][COLOR=red][SIZE=4][COLOR=blue]İşte bunun yolu:[/COLOR] Gayri meşru şehveti Allah rızası için bırakmak. Bir nevi gençliğini, Allah’a bağışlamak. [/SIZE][/COLOR][/I][/B][/FONT] [SIZE=4] [/SIZE] [FONT=Times New Roman][B][I][SIZE=4][COLOR=red]Zaten gençliği bize veren O değil mi? Siz gençliğinizi Allah’a bağışlarsanız, size emanet olarak verilen gençliği sahibinin rızası dairesinde kullanırsanız, hiçbir kaybınız olmadığı gibi, bir de Cennette ebedî bir gençlik kazanıyorsunuz. Bunun için tam bir azim ve kararlılıkla, günahlara girmemek hususunda sabırlı olmanız gerekir. [/COLOR][/SIZE][/I][/B][/FONT] [SIZE=4] [/SIZE] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][SIZE=4]Bizi bu konuda şevklendirecek, sabır ve tahammülle karşı koymaya yöneltecek bir başka değerli hadis şu şekildedir:[/SIZE][/FONT][/COLOR] [SIZE=4] [/SIZE] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=red][B][I]“Yedi kimseyi Allah-ü Teâlâ kendi gölgesinden başka gölgenin olmadığı (kıyâmet) gününde kendi gölgesinde gölgelendirecektir: Adâletli devlet reisi, Rabbine ibâdet yolunda serpilip büyüyen genç, gönlü mescidlere bağlı kimse, Allah yolunda birbirini sevip buluşan ve bu yolda ayrılan iki kimseden her biri, makam sahibi güzel bir kadın onu istediğinde, ‘Ben Allah’tan korkarım’ diyerek (o günahı işlemeyen adam), sağ elinin verdiği sadakayı sol eli bilmeyecek kadar (gösterişsiz) gizli sadaka veren adam, tenhada Allah’ı zikredip de gözü dolup taşan kişidir.”[/I][/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR] [FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=blue][B](Buhârî, Muhâbirîn: 4)[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT] [SIZE=4] [/SIZE] [COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][SIZE=4]Bu büyük müjdeye ulaşmak için bütün gençlerin, [COLOR=red][I][B]“Rabbine ibâdet yolunda serpilip büyüyen genç”[/B][/I][/COLOR] olmaya çalışması ve her taraftan hücum eden cazibedar fitnelere karşı, [COLOR=red][B][I]“Ben Allah’tan korkarım”[/I][/B][/COLOR] demesi gerekir.[/SIZE][/FONT][/COLOR] [SIZE=4] [/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
Gençlik ve Aşk
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…