Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
İslama Göre Hayat
Gıybet kanser gibidir..
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="ABDULLAH4" data-source="post: 233396" data-attributes="member: 1004566"><p style="text-align: center"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #ff0000"><strong>Gıybet kanser gibidir..</strong></span></span></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Gıybet, din kardeşinin işitince üzüleceği bir kusûrunu arkasından söylemekdir. Yani belli bir mü’minin aybını, onu kötülemek için arkasından söylemek, gıybet olur. Meselâ, bedeninde, nesebinde, ahlâkında, işinde, sözünde, dîninde, dünyâsında, hattâ elbisesinde, evinde bulunan bir kusûr arkasından söylendiği zaman, bunu işitince üzülürse, gıybet olur. Kapalı söylemek, işâret ile, hareket ile bildirmek, yazı ile bildirmek de, hep söylemek gibi gıybetdir. Bir müslümanın günâhı ve kusûru söylendikde, elhamdülillah biz böyle değiliz demeleri, gıybetin en kötüsü olur. Birisinden bahs edilirken, elhamdülillah, Allah bizi hayâsız yapmadı gibi, onu kötülemek, çok çirkin gıybet olur. Falanca kimse çok iyidir, ibâdetde şu kusûru olmasa, dahâ iyi olurdu demek gıybet olur. </span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Bid’atleri, mezhebsizliği yayarak ve âşikâre günâh işlemeğe devam ederek, müslümanların doğru yoldan ayrılmalarına sebeb olanı, bunun zararından korunmaları için müslümanlara tanıtmak gıybet olmaz ise de bunu fitneye sebep olmayacak şekilde bildirmelidir. </span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Gıybet kanser gibidir. Girdiği vücud iflâh etmez. Bugün insanların çoğunun gıybet kanserine yakalandıkları müşâhede edilmektedir. Bu gıybet âfetinin salgın haline geldiği herkesce mâ’lûmdur. </span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Allahü teâlâ Kur’ân-ı kerîmin Hucûrât sûresi, 12. âyet-i kerîmesinde, sû-i zandan kaçınmayı emr etmekde, birbirini çekiştirmeyi men etmekde, gıybeti ölü kardeşinin etini yemeğe benzetmekdedir</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Bazı hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki: </span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkred">“Gıybetden uzak olunuz, çünki gıybet zînâdan fenâdır. Zînânın tevbesi kabul edilir ama, gıybet edilen helâl etmeyince tevbesi kabul edilmez.”</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkslateblue">“Mi’rac gecesi Cehennemi bana gösterdiler, etleri parça parça edilip, ağızlarına konduğu birtakım insanlar gördüm. Kendilerine bu kokmuş etleri yiyin diyorlardı. Bunların kimler olduğunu sual etdim. Cehennem meleklerinin reîsi Mâlik, bunlar gıybet edenlerdir, gıybet edenler şeytânın dostlarıdır, dedi.”</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkorchid">“Cehennemden en son çıkarılan kimse, gıybetden tevbe edendir. Yani tevbe ederken helâlleşmeyendir. Cehenneme girenlerin ilki ise gıybetden tevbe etmeden ölen kimsedir.”</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: black">“Bir gıybet edeni, Allahü teâlâ, on şey ile cezalandırır: </span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkred">1- Rahmetinden uzak eder. </span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkred">2- Meleklerden uzak eder. </span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkred">3- Taatini, iyiliklerini yok eder. </span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkred">4- Resûlullahın ruhunu ondan çevirir. </span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkred">5- Allahü teâlâ ona gadab eder. </span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkred">6- Ruhunu teslim ederken onu baş aşağı eder. </span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkred">7- Kabir azabını şiddetli eder. </span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkred">8- Ölüm zamanında amellerini sevâbsız bırakır. </span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkred">9- Cehenneme yakın eder. </span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkred">10- Cennetden uzak eder.”</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkolivegreen">“Bir kimseyi tiksindirecek bir sözü dinlemek, doğru olsa da o kimseyi giybet olur.” </span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkolivegreen">“Gıybet, insanın sevâbını, iyi amellerini, ateşin kuru odunu yakdığı gibi yakar.”</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: royalblue">“Kıyamet günü, bir kimsenin sevâb defteri açılır. Ya Rabbi! Dünyâda iken, şu ibâdetleri yapmışdım. Sahifede bunlar yazılı değil, der. Onlar, defterinden silindi, gıybet etdiklerinin defterlerine yazıldı, denir.”</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkslategray">“Kıyamet günü bir kimsenin hasenât defteri açılır. Yapmamış olduğu ibâdetleri orada görür. Bunlar seni gıybet edenlerin sevâblarıdır, denir.”</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Allahü teâlâ, Mûsâ aleyhisselâma vahy eyledi ki, </span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkred">“Gıybet edip tevbe eden kimse Cennete en son gidecekdir. Gıybet edip, tevbe etmeyen kimse Cehenneme en önce girecekdir.” </span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Gıybet, hem Allah huzurunda ve hem de insanların hakkı olması bakımından çok büyük mes’ûliyeti mûcib bir hata ve büyük bir günâhdır. Gıybet edenlerin dili, kıyamet günü fecî bir manzara arz ederek bütün mahlûkat arasında mahcûb ve rezîl olacakdır.</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Gıybet söylemek veya dinlemek çalgıdan ve oyundan daha büyük günahdır. İbâdetlerin sevâbını yok eder. <u>Zahmet çekerek, sıkıntılara katlanarak ibâdet yapıp da, bunun sevâbını yok etmek, akılsızlık, cahillik ve ahmaklık değil midir? </u>İbâdetler Allahü teâlâya arz olunurken bunları gıybet ve faidesiz sözlerle sahibimizin karşısına çıkarmak kadar edebsizlik olur mu?</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Halid bin Rebi’ hazretleri anlatır: </span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">“Dostlarım bir müslümanı gıybet etdiler, ben mâni olmadım. O gece rü’yada siyah bir kimsenin, pis kokulu ----- etini bir tabağa koyup getirdiğini ve önüme koyup yüksek sesle, “Hadi ye!” dediğini gördüm. “Ben müslümanım, müslüman ----- eti yemez,” dedim. “Ama müslümanın etini yersin, o bundan bin kat harâmdır” diyerek o etden bir parça kesip ağzıma koydu. Uyandım, o et ağzımda idi ve pis pis kokuyordu. Kırk gün onun pis kokusunu ağzımda duydum.”</span></span></strong></p><p></p><p> </p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">İbni Sîrîn hazretleri, “Seni gıybet ettim, hakkını helâl et” diyen birisine şöyle cevab verdi:</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400"><u>“Allahü teâlânın harâm etdiğini ben nasıl helâl ederim.”</u></span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Bu sözle, önce Allahü teâlâya tevbe et ki, benim helâl etmemin faydası olsun demek istedi. </span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">İbrâhim Edhem hazretleri, bir yemeğe da’vet edilmişdi. Sofrada, çağırılanlardan birinin bulunmadığı söylenince, o ağır kimsedir, denildi. İbrâhim bin Edhem, gıybet edildi, buyurdu ve çıkıp gitdi. </span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Hasen-i Basrî hazretlerine, birisinin kendisini gıybet etdiğini haber verdiler. Ona bir tabak helva gönderip, </span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">'Sevâblarını bana hediye ettiğini işittim. Karşılık olarak bu tatlıyı gönderiyorum' dedi. </span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">İmâm-ı A’zâm Ebû hanîfe hazretlerine de, birisinin kendini gıybet etdiğini söylediler. Ona bir kese altın gönderip, 'Bize verdiği sevâbları artdırırsa biz de karşılığını artdırırız.' dedi. </span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Yapılan kötüleme yalan ise, iftirâ ise, zararı söyliyene olur. (Onun sevâbları bana verilir. Benim günâhlarım ona yüklenir) demelidir. İftirâ etmek, gıybet etmekden dahâ fenâdır. </span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Yanında gıybet yapıldığını işiten kimse, buna hemen mânî olmalıdır. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki: </span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: darkolivegreen">“Din kardeşine, onun haberi olmadan yardım eden kimseye, Allahü teâlâ dünyâda ve âhıretde yardım eder.”</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: teal">“Yanında, din kardeşi gıybet edilince, gücü yetdiği halde ona yardım etmiyen kimsenin günâhı, dünyâda ve âhıretde kendine yetişir.”</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">“Bir kimse, dünyâda din kardeşinin hakkını korursa, Allahü teâlâ, bir melek göndererek, onu, Cehennem azâbından korur.”</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Gıybet yapılırken, orada bulunan kimse, korkmazsa, söz ile, korkunca, kalbi ile red etmezse, gıybet günâhına ortak olur. Sözünü kesmesi veyâhut kalkıp gitmesi mümkün ise, bunları yapmalıdır. Eliyle, başıyla, gözüyle men etmesi kâfî gelmez. Açıkça</span><span style="color: red"> SUS </span></span></strong><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">demesi lâzımdır.</span></span></strong></p><p></p><p> </p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">İnsanı gıybet etmeğe sürükliyen sebebler çokdur. Bazıları şunlardır:</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Ona karşı düşmanlık, yanında olanların fikirlerine uymak düşüncesi, sevilmiyen bir kimseyi kötülemek, kendisinin o günâhda bulunmadığını bildirmek, kendinin ondan üstün olduğunu bildirmek, hased etmek, yanında bulunanları güldürmek, şakalaşmak, onunla alay etmek, ummadığı kimsenin harâm işlemesine hayretini bildirmek, buna üzüldüğünü, ona acıdığını bildirmek, harâm işlediği için onu sevmediğini bildirmek.</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Gıybet, insanın sevâblarının azalmasına, başkasının günâhlarının kendine verilmesine sebeb olur. Bunları, her zaman düşünmek, insanın gıybet etmesine mânî olur.</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Gıybet ederken başkasından söz taşınırsa ayrı bir günâha daha girer. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: seagreen">“Söz taşıyan (nemmam) Cennete giremez.”</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">“Sizin en fenânız söz taşıyanlar, aranızı bozanlar ve insanları birbirine düşürenlerdir.”</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Buna fitne çıkarmak denir. Büyük günâhdır.</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">Gıybet insanların aralarının açılmasına, dargınlıklara sebeb olur. Hadîs-i şerîfde buyuruldu ki:</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: blue">İki kimse birbirlerine dargın olarak ölürlerse, Cehennem yüzü görmeden Cennete giremezler. Cennete girerlerse bile birbirleriyle karşılaşamazlar.</span></span></strong></p><p></p><p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: red">Gıybet etmenin keffâreti</span></span></strong></p> <p style="text-align: center"><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: #006400">üzülmek, tevbe etmek ve onunla helâlleşmekdir. Affetmezse, onu övmeli, sevdiğini bildirmeli, yalvarmalı, gönlünü almalıdır. Helâl etmezse hak yine onundur. Pişman olmadan helâlleşmek, riyâ olur, ayrı bir günâh olur. Ölüyü ve zîmmî olan kafiri gıybet de harâmdır.</span></span></strong> </p> <p style="text-align: center"></p> <p style="text-align: center">alinti</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ABDULLAH4, post: 233396, member: 1004566"] [CENTER][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#ff0000][B]Gıybet kanser gibidir..[/B][/COLOR][/FONT][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Gıybet, din kardeşinin işitince üzüleceği bir kusûrunu arkasından söylemekdir. Yani belli bir mü’minin aybını, onu kötülemek için arkasından söylemek, gıybet olur. Meselâ, bedeninde, nesebinde, ahlâkında, işinde, sözünde, dîninde, dünyâsında, hattâ elbisesinde, evinde bulunan bir kusûr arkasından söylendiği zaman, bunu işitince üzülürse, gıybet olur. Kapalı söylemek, işâret ile, hareket ile bildirmek, yazı ile bildirmek de, hep söylemek gibi gıybetdir. Bir müslümanın günâhı ve kusûru söylendikde, elhamdülillah biz böyle değiliz demeleri, gıybetin en kötüsü olur. Birisinden bahs edilirken, elhamdülillah, Allah bizi hayâsız yapmadı gibi, onu kötülemek, çok çirkin gıybet olur. Falanca kimse çok iyidir, ibâdetde şu kusûru olmasa, dahâ iyi olurdu demek gıybet olur. [/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Bid’atleri, mezhebsizliği yayarak ve âşikâre günâh işlemeğe devam ederek, müslümanların doğru yoldan ayrılmalarına sebeb olanı, bunun zararından korunmaları için müslümanlara tanıtmak gıybet olmaz ise de bunu fitneye sebep olmayacak şekilde bildirmelidir. [/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Gıybet kanser gibidir. Girdiği vücud iflâh etmez. Bugün insanların çoğunun gıybet kanserine yakalandıkları müşâhede edilmektedir. Bu gıybet âfetinin salgın haline geldiği herkesce mâ’lûmdur. [/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Allahü teâlâ Kur’ân-ı kerîmin Hucûrât sûresi, 12. âyet-i kerîmesinde, sû-i zandan kaçınmayı emr etmekde, birbirini çekiştirmeyi men etmekde, gıybeti ölü kardeşinin etini yemeğe benzetmekdedir[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Bazı hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki: [/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkred]“Gıybetden uzak olunuz, çünki gıybet zînâdan fenâdır. Zînânın tevbesi kabul edilir ama, gıybet edilen helâl etmeyince tevbesi kabul edilmez.”[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkslateblue]“Mi’rac gecesi Cehennemi bana gösterdiler, etleri parça parça edilip, ağızlarına konduğu birtakım insanlar gördüm. Kendilerine bu kokmuş etleri yiyin diyorlardı. Bunların kimler olduğunu sual etdim. Cehennem meleklerinin reîsi Mâlik, bunlar gıybet edenlerdir, gıybet edenler şeytânın dostlarıdır, dedi.”[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkorchid]“Cehennemden en son çıkarılan kimse, gıybetden tevbe edendir. Yani tevbe ederken helâlleşmeyendir. Cehenneme girenlerin ilki ise gıybetden tevbe etmeden ölen kimsedir.”[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=black]“Bir gıybet edeni, Allahü teâlâ, on şey ile cezalandırır: [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkred]1- Rahmetinden uzak eder. [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkred]2- Meleklerden uzak eder. [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkred]3- Taatini, iyiliklerini yok eder. [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkred]4- Resûlullahın ruhunu ondan çevirir. [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkred]5- Allahü teâlâ ona gadab eder. [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkred]6- Ruhunu teslim ederken onu baş aşağı eder. [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkred]7- Kabir azabını şiddetli eder. [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkred]8- Ölüm zamanında amellerini sevâbsız bırakır. [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkred]9- Cehenneme yakın eder. [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkred]10- Cennetden uzak eder.”[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkolivegreen]“Bir kimseyi tiksindirecek bir sözü dinlemek, doğru olsa da o kimseyi giybet olur.” [/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkolivegreen]“Gıybet, insanın sevâbını, iyi amellerini, ateşin kuru odunu yakdığı gibi yakar.”[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=royalblue]“Kıyamet günü, bir kimsenin sevâb defteri açılır. Ya Rabbi! Dünyâda iken, şu ibâdetleri yapmışdım. Sahifede bunlar yazılı değil, der. Onlar, defterinden silindi, gıybet etdiklerinin defterlerine yazıldı, denir.”[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkslategray]“Kıyamet günü bir kimsenin hasenât defteri açılır. Yapmamış olduğu ibâdetleri orada görür. Bunlar seni gıybet edenlerin sevâblarıdır, denir.”[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Allahü teâlâ, Mûsâ aleyhisselâma vahy eyledi ki, [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkred]“Gıybet edip tevbe eden kimse Cennete en son gidecekdir. Gıybet edip, tevbe etmeyen kimse Cehenneme en önce girecekdir.” [/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Gıybet, hem Allah huzurunda ve hem de insanların hakkı olması bakımından çok büyük mes’ûliyeti mûcib bir hata ve büyük bir günâhdır. Gıybet edenlerin dili, kıyamet günü fecî bir manzara arz ederek bütün mahlûkat arasında mahcûb ve rezîl olacakdır.[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Gıybet söylemek veya dinlemek çalgıdan ve oyundan daha büyük günahdır. İbâdetlerin sevâbını yok eder. [U]Zahmet çekerek, sıkıntılara katlanarak ibâdet yapıp da, bunun sevâbını yok etmek, akılsızlık, cahillik ve ahmaklık değil midir? [/U]İbâdetler Allahü teâlâya arz olunurken bunları gıybet ve faidesiz sözlerle sahibimizin karşısına çıkarmak kadar edebsizlik olur mu?[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Halid bin Rebi’ hazretleri anlatır: [/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]“Dostlarım bir müslümanı gıybet etdiler, ben mâni olmadım. O gece rü’yada siyah bir kimsenin, pis kokulu ----- etini bir tabağa koyup getirdiğini ve önüme koyup yüksek sesle, “Hadi ye!” dediğini gördüm. “Ben müslümanım, müslüman ----- eti yemez,” dedim. “Ama müslümanın etini yersin, o bundan bin kat harâmdır” diyerek o etden bir parça kesip ağzıma koydu. Uyandım, o et ağzımda idi ve pis pis kokuyordu. Kırk gün onun pis kokusunu ağzımda duydum.”[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]İbni Sîrîn hazretleri, “Seni gıybet ettim, hakkını helâl et” diyen birisine şöyle cevab verdi:[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400][U]“Allahü teâlânın harâm etdiğini ben nasıl helâl ederim.”[/U][/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Bu sözle, önce Allahü teâlâya tevbe et ki, benim helâl etmemin faydası olsun demek istedi. [/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]İbrâhim Edhem hazretleri, bir yemeğe da’vet edilmişdi. Sofrada, çağırılanlardan birinin bulunmadığı söylenince, o ağır kimsedir, denildi. İbrâhim bin Edhem, gıybet edildi, buyurdu ve çıkıp gitdi. [/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Hasen-i Basrî hazretlerine, birisinin kendisini gıybet etdiğini haber verdiler. Ona bir tabak helva gönderip, [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]'Sevâblarını bana hediye ettiğini işittim. Karşılık olarak bu tatlıyı gönderiyorum' dedi. [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]İmâm-ı A’zâm Ebû hanîfe hazretlerine de, birisinin kendini gıybet etdiğini söylediler. Ona bir kese altın gönderip, 'Bize verdiği sevâbları artdırırsa biz de karşılığını artdırırız.' dedi. [/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Yapılan kötüleme yalan ise, iftirâ ise, zararı söyliyene olur. (Onun sevâbları bana verilir. Benim günâhlarım ona yüklenir) demelidir. İftirâ etmek, gıybet etmekden dahâ fenâdır. [/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Yanında gıybet yapıldığını işiten kimse, buna hemen mânî olmalıdır. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki: [/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=darkolivegreen]“Din kardeşine, onun haberi olmadan yardım eden kimseye, Allahü teâlâ dünyâda ve âhıretde yardım eder.”[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=teal]“Yanında, din kardeşi gıybet edilince, gücü yetdiği halde ona yardım etmiyen kimsenin günâhı, dünyâda ve âhıretde kendine yetişir.”[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]“Bir kimse, dünyâda din kardeşinin hakkını korursa, Allahü teâlâ, bir melek göndererek, onu, Cehennem azâbından korur.”[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Gıybet yapılırken, orada bulunan kimse, korkmazsa, söz ile, korkunca, kalbi ile red etmezse, gıybet günâhına ortak olur. Sözünü kesmesi veyâhut kalkıp gitmesi mümkün ise, bunları yapmalıdır. Eliyle, başıyla, gözüyle men etmesi kâfî gelmez. Açıkça[/COLOR][COLOR=red] SUS [/COLOR][/FONT][/B][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]demesi lâzımdır.[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]İnsanı gıybet etmeğe sürükliyen sebebler çokdur. Bazıları şunlardır:[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Ona karşı düşmanlık, yanında olanların fikirlerine uymak düşüncesi, sevilmiyen bir kimseyi kötülemek, kendisinin o günâhda bulunmadığını bildirmek, kendinin ondan üstün olduğunu bildirmek, hased etmek, yanında bulunanları güldürmek, şakalaşmak, onunla alay etmek, ummadığı kimsenin harâm işlemesine hayretini bildirmek, buna üzüldüğünü, ona acıdığını bildirmek, harâm işlediği için onu sevmediğini bildirmek.[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Gıybet, insanın sevâblarının azalmasına, başkasının günâhlarının kendine verilmesine sebeb olur. Bunları, her zaman düşünmek, insanın gıybet etmesine mânî olur.[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Gıybet ederken başkasından söz taşınırsa ayrı bir günâha daha girer. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=seagreen]“Söz taşıyan (nemmam) Cennete giremez.”[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]“Sizin en fenânız söz taşıyanlar, aranızı bozanlar ve insanları birbirine düşürenlerdir.”[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Buna fitne çıkarmak denir. Büyük günâhdır.[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]Gıybet insanların aralarının açılmasına, dargınlıklara sebeb olur. Hadîs-i şerîfde buyuruldu ki:[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=blue]İki kimse birbirlerine dargın olarak ölürlerse, Cehennem yüzü görmeden Cennete giremezler. Cennete girerlerse bile birbirleriyle karşılaşamazlar.[/COLOR][/FONT][/B][/CENTER] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=red]Gıybet etmenin keffâreti[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][COLOR=#006400]üzülmek, tevbe etmek ve onunla helâlleşmekdir. Affetmezse, onu övmeli, sevdiğini bildirmeli, yalvarmalı, gönlünü almalıdır. Helâl etmezse hak yine onundur. Pişman olmadan helâlleşmek, riyâ olur, ayrı bir günâh olur. Ölüyü ve zîmmî olan kafiri gıybet de harâmdır.[/COLOR][/FONT][/B] alinti[/CENTER] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
İslama Göre Hayat
Gıybet kanser gibidir..
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…