Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Günün Risale-i Nur Dersi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="harp" data-source="post: 219431" data-attributes="member: 1008315"><p>Dünya bir lezzet verse, bin elem çektirir</p><p> 22 Ekim 2010 / 00:01</p><p> Günün Risale-i Nur dersi...</p><p> </p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Bismillahirrahmanirrahim</span></strong></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Ey Rabb-i Rahîmim ve ey Hâlık-ı Kerîmim! Benim sû-i ihtiyarımla ömrüm ve gençliğim zayi olup gitti. Ve o ömür ve gençliğin meyvelerinden elimde kalan, elem verici günahlar, zillet verici elemler, dalâlet verici vesveseler kalmıştır. </span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Ve bu ağır yük ve hastalıklı kalb ve hacâletli yüzümle kabre yakınlaşıyorum. </span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Bilmüşahede, göre göre, gayet sür’atle, sağa ve sola inhiraf etmeyerek, ihtiyarsız bir tarzda, vefat eden ahbap ve akran ve akaribim gibi, kabir kapısına yanaşıyorum.</span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"> </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"> O kabir, bu dâr-ı fâniden firâk-ı ebedî ile ebedü’l-âbâd yolunda kurulmuş, açılmış evvelki menzil ve birinci kapıdır.</span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Ve bu bağlandığım ve meftun olduğum şu dâr-ı dünya da, kat’î bir yakîn ile anladım ki, hâliktir gider ve fânidir ölür. Ve bilmüşahede, içindeki mevcudat dahi, birbiri arkasından kafile kafile göçüp gider, kaybolur. </span></p><p> <strong><span style="color: red"><span style="font-family: 'verdana'">Hususan benim gibi nefs-i emmâreyi taşıyanlara şu dünya çok gaddardır, mekkârdır. </span></span></strong></p><p> <strong><span style="color: red"><span style="font-family: 'verdana'">Bir lezzet verse, bin elem takar, çektirir. </span></span></strong></p><p> <strong><span style="color: red"><span style="font-family: 'verdana'">Bir üzüm yedirse, yüz tokat vurur</span></span></strong><span style="font-family: 'verdana'">.</span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"> </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"> Ey Rabb-i Rahîmim ve ey Hâlık-ı Kerîmim! “Her gelecek şey yakındır.” sırrıyla ben şimdiden görüyorum ki, yakın bir zamanda, ben kefenimi giydim, tabutuma bindim, dostlarımla veda eyledim. </span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Kabrime teveccüh edip giderken, Senin dergâh-ı rahmetinde, cenazemin lisan-ı haliyle, ruhumun lisan-ı kàliyle bağırarak derim: </span></p><p> <strong><span style="color: #403152"><span style="font-family: 'verdana'">“El-aman, el-aman! Ya Hannân! Yâ Mennân! Beni günahlarımın hacâletinden kurtar!”</span></span></strong><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"> </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"> İşte kabrimin başına ulaştım, boynuma kefenimi takıp kabrimin başında uzanan cismimin üzerine durdum. Başımı dergâh-ı rahmetine kaldırıp bütün kuvvetimle feryad edip nidâ ediyorum: “El-aman, el-aman! Yâ Hannân! Yâ Mennân! Beni günahlarımın ağır yüklerinden halâs eyle!”</span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"> </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"> İşte, kabrime girdim, kefenime sarıldım. Teşyîciler beni bırakıp gittiler. Senin af ve rahmetini intizar ediyorum. Ve bilmüşahede gördüm ki, Senden başka melce ve mence yok. Günahların çirkin yüzünden ve mâsiyetin vahşî şeklinden ve o mekânın darlığından, bütün kuvvetimle nidâ edip diyorum:</span></p><p> <strong><span style="color: #C00000"><span style="font-family: 'verdana'">“El-aman, el-aman! Ya Rahmân! Yâ Hannân! Yâ Mennân! Yâ Deyyân! Beni çirkin günahlarımın arkadaşlıklarından kurtar! Yerimi genişlettir! </span></span></strong></p><p> <strong><span style="color: #C00000"><span style="font-family: 'verdana'">İlâhî, Senin rahmetin melceimdir ve Rahmeten li’l-Âlemîn olan Habibin, Senin rahmetine yetişmek için vesilemdir. Senden şekvâ değil, belki nefsimi ve halimi Sana şekvâ ediyorum.</span></span></strong><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"> </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"> “Ey Hâlık-ı Kerîmim ve ey Rabb-i Rahîmim! Senin Said ismindeki mahlûkun ve masnuun ve abdin, hem âsi, hem âciz, hem gafil, hem cahil, hem alîl, hem zelîl, hem müsi’, hem müsin, hem şakî, hem seyyidinden kaçmış bir köle olduğu halde, kırk sene sonra nedamet edip Senin dergâhına avdet etmek istiyor. </span></p><p> <strong><span style="color: #002060"><span style="font-family: 'verdana'">Senin rahmetine iltica ediyor. </span></span></strong></p><p> <strong><span style="color: #002060"><span style="font-family: 'verdana'">Hadsiz günah ve hatîatlarını itiraf ediyor. </span></span></strong></p><p> <strong><span style="color: #002060"><span style="font-family: 'verdana'">Evham ve türlü türlü illetlerle müptelâ olmuş, Sana tazarru ve niyaz eder. </span></span></strong></p><p> <strong><span style="color: #002060"><span style="font-family: 'verdana'">Eğer kemâl-i rahmetinle onu kabul etsen, mağfiret edip rahmet etsen, zaten o Senin şânındır. Çünkü Erhamürrâhimînsin. </span></span></strong></p><p> <strong><span style="color: #002060"><span style="font-family: 'verdana'">Eğer kabul etmezsen, Senin kapından başka hangi kapıya gideyim? Hangi kapı var? Senden başka Rab yok ki dergâhına gidilsin. Senden başka hak mâbud yoktur ki ona iltica edilsin.”</span></span></strong><strong><span style="font-family: 'verdana'"> (Lemalar 17. Lema 12. Nota)</span></strong></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Bediüzzaman Said Nursi</span></strong></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">LÜGAT:</span></strong></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Abd</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Kul</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Âciz</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Güçsüz, Elinden Bir Şey Gelmeyen</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Ahbap</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Dostlar, Sevgililer</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Akarib</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Akrabalar, Yakınlar</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Akran</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Arkadaşlar</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Alîl</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Hasta, Hastalıklı</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Âsi</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : İsyan Eden</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Avdet Etmek</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Geri Gelmek, Dönmek</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Bilmüşahede</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Gözle Görerek</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Dâr-I Dünya</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Dünya Yurdu</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Dâr-İ Fâni</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Geçici Âlem, Dünya</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Dergâh</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Allah’ın Yüce Katı</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Dergâh-I Rahmet</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Allah’ın Rahmet Kapısı</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Ebedü’l-Âbâd</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Sonsuzların Sonsuzu, Âhiret Hayatı</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">El-Aman El-Aman</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : “İmdat İmdat” Anlamına Gelen Ve Yardım Dilemeyi İfade Eden Söz</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Elem</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Acı, Keder</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Erhamürrâhimîn</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Merhamet Edenlerin En Merhametlisi Olan Allah</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Evham</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Kuruntular, Şüpheler</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Fâni</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Geçici Olan, Ölümlü</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Feryad</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Bağırıp Çağırma</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Firâk-I Ebedî</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Sonsuz Ayrılık</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Gaddar</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Acımasız</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Gafil</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Duyarsız, Umursamaz</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Habib</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Allah’ın En Sevgili Kulu Olan Hz. Peygamber (A.S.M.)</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Hacâlet</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Utanç</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Hadsiz</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Sınırsız</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Hak</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Doğru Gerçek</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Halâs</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Kurtulma, Kurtuluşa Erme</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Hâlık-I Kerîm</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Her Şeyi Yaratan Ve Sonsuz Cömertlik Sahibi Olan Allah</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Hâlik</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Helâk Olan, Yok Olma Özelliği Taşıyan</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Hatîat</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Yanlışlar, Hatâlar</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Hususan</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Özellikle</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">İhtiyarsız</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : İrade Dışı</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">İlâhî</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Ey Allah’ım</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">İllet</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Hastalık</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">İltica Etmek</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Sığınmak</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">İnhiraf Etmek</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Doğru Yoldan Sapmak</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">İntizar Etmek</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Beklemek</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Kafile</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Grup, Topluluk</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Kat’î</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Kesin</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Kemâl-İ Rahmet</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Mükemmel Bir Şefkat Ve Merhamet</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Lisan-I Hal</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Hal Ve Beden Dili</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Lisan-I Kal</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Söz İle Anlatım</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Mâbud</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : İbadet Edilen</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Mağfiret Etmek</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Bağışlamak</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Mahlûk</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Yaratılmış, Varlık</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Mâsiyet</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Günah, İsyan</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Masnu</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Sanatla Yapılmış, Sanat Değeri Yüksek</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Meftun</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Düşkün</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Mekân</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Yer</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Mekkâr</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Düzenbaz, Hileci</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Melce</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Sığınak</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Mence</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Kurtulacak Yer</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Menzil</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Yer, Mekân</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Mevcudat</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Varlıklar</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Müptelâ Olmak</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Bağımlı Olmak, Tutulmak</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Müsi’</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Kötülük Eden</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Müsin</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Yaşlı, İhtiyarlamış</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Nedamet Etmek</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Pişman Olmak</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Nefis</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : İnsanı Daima Kötülüğe, Maddî Zevk Ve İsteklere Sevk Eden Kuvvet</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Nefs-İ Emmâre</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Hazır Zevke Düşkün Ve İnsanı Kötülüğe Sevk Eden Duygu</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Nidâ</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Sesleniş</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Rab</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Her Bir Varlığa Yaratılış Gayelerine Ulaşmaları İçin Muhtaç Olduğu Şeyleri Veren, Onları Terbiye Edip İdaresi Ve Egemenliği Altında Bulunduran Allah</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Rabb-İ Rahîm</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Her Bir Varlığa Merhamet Ve Şefkat Gösteren Ve Herşeyi Terbiye Ve İdare Eden Allah</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Rahmet</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : İlâhî Şefkat, Merhamet</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Rahmeten Li’l-Âlemîn</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Âlemlere Rahmet Olarak Gönderilen Peygamberimiz</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Seyyid</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Efendi</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Sür’at</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Hız</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Şakî</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Eşkıya, Haydut</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Şân</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Yücelik, Azamet</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Şekvâ</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Şikâyet</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Tazarru Ve Niyaz</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Dua Etme, Yalvarıp Yakarma</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Teşyîci</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Cenazeyi Kabre Getiren</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Teveccüh Etmek</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Yönelmek</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Vesile</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Aracı, Vasıta</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Yâ Deyyân</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Ey Herkesin Hakkını Ve Hesabını En İyi Bilen Allah</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Yâ Hannân</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Ey Rahmetinin En Hoş Cilvelerini Gösteren Ve Çok Merhametli Olan</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Yâ Mennân</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Ey İhsanı Bol Olan Ve Çok Nimetler Veren Allah</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Yâ Rahmân</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Ey Çok Merhamet Sahibi Olan Ve Şefkatle Bütün Yaratıkların Rızkını Veren Allah</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Yakîn</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Kesin Ve Doğru Bilgi</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">Zelîl</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> : Alçak, Aşağı</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="harp, post: 219431, member: 1008315"] Dünya bir lezzet verse, bin elem çektirir 22 Ekim 2010 / 00:01 Günün Risale-i Nur dersi... [B][FONT=verdana]Bismillahirrahmanirrahim[/FONT][/B] [FONT=verdana]Ey Rabb-i Rahîmim ve ey Hâlık-ı Kerîmim! Benim sû-i ihtiyarımla ömrüm ve gençliğim zayi olup gitti. Ve o ömür ve gençliğin meyvelerinden elimde kalan, elem verici günahlar, zillet verici elemler, dalâlet verici vesveseler kalmıştır. [/FONT] [FONT=verdana]Ve bu ağır yük ve hastalıklı kalb ve hacâletli yüzümle kabre yakınlaşıyorum. [/FONT] [FONT=verdana]Bilmüşahede, göre göre, gayet sür’atle, sağa ve sola inhiraf etmeyerek, ihtiyarsız bir tarzda, vefat eden ahbap ve akran ve akaribim gibi, kabir kapısına yanaşıyorum. O kabir, bu dâr-ı fâniden firâk-ı ebedî ile ebedü’l-âbâd yolunda kurulmuş, açılmış evvelki menzil ve birinci kapıdır.[/FONT] [FONT=verdana]Ve bu bağlandığım ve meftun olduğum şu dâr-ı dünya da, kat’î bir yakîn ile anladım ki, hâliktir gider ve fânidir ölür. Ve bilmüşahede, içindeki mevcudat dahi, birbiri arkasından kafile kafile göçüp gider, kaybolur. [/FONT] [B][COLOR=red][FONT=verdana]Hususan benim gibi nefs-i emmâreyi taşıyanlara şu dünya çok gaddardır, mekkârdır. [/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=red][FONT=verdana]Bir lezzet verse, bin elem takar, çektirir. [/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=red][FONT=verdana]Bir üzüm yedirse, yüz tokat vurur[/FONT][/COLOR][/B][FONT=verdana]. Ey Rabb-i Rahîmim ve ey Hâlık-ı Kerîmim! “Her gelecek şey yakındır.” sırrıyla ben şimdiden görüyorum ki, yakın bir zamanda, ben kefenimi giydim, tabutuma bindim, dostlarımla veda eyledim. [/FONT] [FONT=verdana]Kabrime teveccüh edip giderken, Senin dergâh-ı rahmetinde, cenazemin lisan-ı haliyle, ruhumun lisan-ı kàliyle bağırarak derim: [/FONT] [B][COLOR=#403152][FONT=verdana]“El-aman, el-aman! Ya Hannân! Yâ Mennân! Beni günahlarımın hacâletinden kurtar!”[/FONT][/COLOR][/B][FONT=verdana] İşte kabrimin başına ulaştım, boynuma kefenimi takıp kabrimin başında uzanan cismimin üzerine durdum. Başımı dergâh-ı rahmetine kaldırıp bütün kuvvetimle feryad edip nidâ ediyorum: “El-aman, el-aman! Yâ Hannân! Yâ Mennân! Beni günahlarımın ağır yüklerinden halâs eyle!” İşte, kabrime girdim, kefenime sarıldım. Teşyîciler beni bırakıp gittiler. Senin af ve rahmetini intizar ediyorum. Ve bilmüşahede gördüm ki, Senden başka melce ve mence yok. Günahların çirkin yüzünden ve mâsiyetin vahşî şeklinden ve o mekânın darlığından, bütün kuvvetimle nidâ edip diyorum:[/FONT] [B][COLOR=#C00000][FONT=verdana]“El-aman, el-aman! Ya Rahmân! Yâ Hannân! Yâ Mennân! Yâ Deyyân! Beni çirkin günahlarımın arkadaşlıklarından kurtar! Yerimi genişlettir! [/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=#C00000][FONT=verdana]İlâhî, Senin rahmetin melceimdir ve Rahmeten li’l-Âlemîn olan Habibin, Senin rahmetine yetişmek için vesilemdir. Senden şekvâ değil, belki nefsimi ve halimi Sana şekvâ ediyorum.[/FONT][/COLOR][/B][FONT=verdana] “Ey Hâlık-ı Kerîmim ve ey Rabb-i Rahîmim! Senin Said ismindeki mahlûkun ve masnuun ve abdin, hem âsi, hem âciz, hem gafil, hem cahil, hem alîl, hem zelîl, hem müsi’, hem müsin, hem şakî, hem seyyidinden kaçmış bir köle olduğu halde, kırk sene sonra nedamet edip Senin dergâhına avdet etmek istiyor. [/FONT] [B][COLOR=#002060][FONT=verdana]Senin rahmetine iltica ediyor. [/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=#002060][FONT=verdana]Hadsiz günah ve hatîatlarını itiraf ediyor. [/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=#002060][FONT=verdana]Evham ve türlü türlü illetlerle müptelâ olmuş, Sana tazarru ve niyaz eder. [/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=#002060][FONT=verdana]Eğer kemâl-i rahmetinle onu kabul etsen, mağfiret edip rahmet etsen, zaten o Senin şânındır. Çünkü Erhamürrâhimînsin. [/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=#002060][FONT=verdana]Eğer kabul etmezsen, Senin kapından başka hangi kapıya gideyim? Hangi kapı var? Senden başka Rab yok ki dergâhına gidilsin. Senden başka hak mâbud yoktur ki ona iltica edilsin.”[/FONT][/COLOR][/B][B][FONT=verdana] (Lemalar 17. Lema 12. Nota)[/FONT][/B] [B][FONT=verdana]Bediüzzaman Said Nursi[/FONT][/B] [B][FONT=verdana]LÜGAT:[/FONT][/B] [B][FONT=verdana]Abd[/FONT][/B][FONT=verdana] : Kul[/FONT] [B][FONT=verdana]Âciz[/FONT][/B][FONT=verdana] : Güçsüz, Elinden Bir Şey Gelmeyen[/FONT] [B][FONT=verdana]Ahbap[/FONT][/B][FONT=verdana] : Dostlar, Sevgililer[/FONT] [B][FONT=verdana]Akarib[/FONT][/B][FONT=verdana] : Akrabalar, Yakınlar[/FONT] [B][FONT=verdana]Akran[/FONT][/B][FONT=verdana] : Arkadaşlar[/FONT] [B][FONT=verdana]Alîl[/FONT][/B][FONT=verdana] : Hasta, Hastalıklı[/FONT] [B][FONT=verdana]Âsi[/FONT][/B][FONT=verdana] : İsyan Eden[/FONT] [B][FONT=verdana]Avdet Etmek[/FONT][/B][FONT=verdana] : Geri Gelmek, Dönmek[/FONT] [B][FONT=verdana]Bilmüşahede[/FONT][/B][FONT=verdana] : Gözle Görerek[/FONT] [B][FONT=verdana]Dâr-I Dünya[/FONT][/B][FONT=verdana] : Dünya Yurdu[/FONT] [B][FONT=verdana]Dâr-İ Fâni[/FONT][/B][FONT=verdana] : Geçici Âlem, Dünya[/FONT] [B][FONT=verdana]Dergâh[/FONT][/B][FONT=verdana] : Allah’ın Yüce Katı[/FONT] [B][FONT=verdana]Dergâh-I Rahmet[/FONT][/B][FONT=verdana] : Allah’ın Rahmet Kapısı[/FONT] [B][FONT=verdana]Ebedü’l-Âbâd[/FONT][/B][FONT=verdana] : Sonsuzların Sonsuzu, Âhiret Hayatı[/FONT] [B][FONT=verdana]El-Aman El-Aman[/FONT][/B][FONT=verdana] : “İmdat İmdat” Anlamına Gelen Ve Yardım Dilemeyi İfade Eden Söz[/FONT] [B][FONT=verdana]Elem[/FONT][/B][FONT=verdana] : Acı, Keder[/FONT] [B][FONT=verdana]Erhamürrâhimîn[/FONT][/B][FONT=verdana] : Merhamet Edenlerin En Merhametlisi Olan Allah[/FONT] [B][FONT=verdana]Evham[/FONT][/B][FONT=verdana] : Kuruntular, Şüpheler[/FONT] [B][FONT=verdana]Fâni[/FONT][/B][FONT=verdana] : Geçici Olan, Ölümlü[/FONT] [B][FONT=verdana]Feryad[/FONT][/B][FONT=verdana] : Bağırıp Çağırma[/FONT] [B][FONT=verdana]Firâk-I Ebedî[/FONT][/B][FONT=verdana] : Sonsuz Ayrılık[/FONT] [B][FONT=verdana]Gaddar[/FONT][/B][FONT=verdana] : Acımasız[/FONT] [B][FONT=verdana]Gafil[/FONT][/B][FONT=verdana] : Duyarsız, Umursamaz[/FONT] [B][FONT=verdana]Habib[/FONT][/B][FONT=verdana] : Allah’ın En Sevgili Kulu Olan Hz. Peygamber (A.S.M.)[/FONT] [B][FONT=verdana]Hacâlet[/FONT][/B][FONT=verdana] : Utanç[/FONT] [B][FONT=verdana]Hadsiz[/FONT][/B][FONT=verdana] : Sınırsız[/FONT] [B][FONT=verdana]Hak[/FONT][/B][FONT=verdana] : Doğru Gerçek[/FONT] [B][FONT=verdana]Halâs[/FONT][/B][FONT=verdana] : Kurtulma, Kurtuluşa Erme[/FONT] [B][FONT=verdana]Hâlık-I Kerîm[/FONT][/B][FONT=verdana] : Her Şeyi Yaratan Ve Sonsuz Cömertlik Sahibi Olan Allah[/FONT] [B][FONT=verdana]Hâlik[/FONT][/B][FONT=verdana] : Helâk Olan, Yok Olma Özelliği Taşıyan[/FONT] [B][FONT=verdana]Hatîat[/FONT][/B][FONT=verdana] : Yanlışlar, Hatâlar[/FONT] [B][FONT=verdana]Hususan[/FONT][/B][FONT=verdana] : Özellikle[/FONT] [B][FONT=verdana]İhtiyarsız[/FONT][/B][FONT=verdana] : İrade Dışı[/FONT] [B][FONT=verdana]İlâhî[/FONT][/B][FONT=verdana] : Ey Allah’ım[/FONT] [B][FONT=verdana]İllet[/FONT][/B][FONT=verdana] : Hastalık[/FONT] [B][FONT=verdana]İltica Etmek[/FONT][/B][FONT=verdana] : Sığınmak[/FONT] [B][FONT=verdana]İnhiraf Etmek[/FONT][/B][FONT=verdana] : Doğru Yoldan Sapmak[/FONT] [B][FONT=verdana]İntizar Etmek[/FONT][/B][FONT=verdana] : Beklemek[/FONT] [B][FONT=verdana]Kafile[/FONT][/B][FONT=verdana] : Grup, Topluluk[/FONT] [B][FONT=verdana]Kat’î[/FONT][/B][FONT=verdana] : Kesin[/FONT] [B][FONT=verdana]Kemâl-İ Rahmet[/FONT][/B][FONT=verdana] : Mükemmel Bir Şefkat Ve Merhamet[/FONT] [B][FONT=verdana]Lisan-I Hal[/FONT][/B][FONT=verdana] : Hal Ve Beden Dili[/FONT] [B][FONT=verdana]Lisan-I Kal[/FONT][/B][FONT=verdana] : Söz İle Anlatım[/FONT] [B][FONT=verdana]Mâbud[/FONT][/B][FONT=verdana] : İbadet Edilen[/FONT] [B][FONT=verdana]Mağfiret Etmek[/FONT][/B][FONT=verdana] : Bağışlamak[/FONT] [B][FONT=verdana]Mahlûk[/FONT][/B][FONT=verdana] : Yaratılmış, Varlık[/FONT] [B][FONT=verdana]Mâsiyet[/FONT][/B][FONT=verdana] : Günah, İsyan[/FONT] [B][FONT=verdana]Masnu[/FONT][/B][FONT=verdana] : Sanatla Yapılmış, Sanat Değeri Yüksek[/FONT] [B][FONT=verdana]Meftun[/FONT][/B][FONT=verdana] : Düşkün[/FONT] [B][FONT=verdana]Mekân[/FONT][/B][FONT=verdana] : Yer[/FONT] [B][FONT=verdana]Mekkâr[/FONT][/B][FONT=verdana] : Düzenbaz, Hileci[/FONT] [B][FONT=verdana]Melce[/FONT][/B][FONT=verdana] : Sığınak[/FONT] [B][FONT=verdana]Mence[/FONT][/B][FONT=verdana] : Kurtulacak Yer[/FONT] [B][FONT=verdana]Menzil[/FONT][/B][FONT=verdana] : Yer, Mekân[/FONT] [B][FONT=verdana]Mevcudat[/FONT][/B][FONT=verdana] : Varlıklar[/FONT] [B][FONT=verdana]Müptelâ Olmak[/FONT][/B][FONT=verdana] : Bağımlı Olmak, Tutulmak[/FONT] [B][FONT=verdana]Müsi’[/FONT][/B][FONT=verdana] : Kötülük Eden[/FONT] [B][FONT=verdana]Müsin[/FONT][/B][FONT=verdana] : Yaşlı, İhtiyarlamış[/FONT] [B][FONT=verdana]Nedamet Etmek[/FONT][/B][FONT=verdana] : Pişman Olmak[/FONT] [B][FONT=verdana]Nefis[/FONT][/B][FONT=verdana] : İnsanı Daima Kötülüğe, Maddî Zevk Ve İsteklere Sevk Eden Kuvvet[/FONT] [B][FONT=verdana]Nefs-İ Emmâre[/FONT][/B][FONT=verdana] : Hazır Zevke Düşkün Ve İnsanı Kötülüğe Sevk Eden Duygu[/FONT] [B][FONT=verdana]Nidâ[/FONT][/B][FONT=verdana] : Sesleniş[/FONT] [B][FONT=verdana]Rab[/FONT][/B][FONT=verdana] : Her Bir Varlığa Yaratılış Gayelerine Ulaşmaları İçin Muhtaç Olduğu Şeyleri Veren, Onları Terbiye Edip İdaresi Ve Egemenliği Altında Bulunduran Allah[/FONT] [B][FONT=verdana]Rabb-İ Rahîm[/FONT][/B][FONT=verdana] : Her Bir Varlığa Merhamet Ve Şefkat Gösteren Ve Herşeyi Terbiye Ve İdare Eden Allah[/FONT] [B][FONT=verdana]Rahmet[/FONT][/B][FONT=verdana] : İlâhî Şefkat, Merhamet[/FONT] [B][FONT=verdana]Rahmeten Li’l-Âlemîn[/FONT][/B][FONT=verdana] : Âlemlere Rahmet Olarak Gönderilen Peygamberimiz[/FONT] [B][FONT=verdana]Seyyid[/FONT][/B][FONT=verdana] : Efendi[/FONT] [B][FONT=verdana]Sür’at[/FONT][/B][FONT=verdana] : Hız[/FONT] [B][FONT=verdana]Şakî[/FONT][/B][FONT=verdana] : Eşkıya, Haydut[/FONT] [B][FONT=verdana]Şân[/FONT][/B][FONT=verdana] : Yücelik, Azamet[/FONT] [B][FONT=verdana]Şekvâ[/FONT][/B][FONT=verdana] : Şikâyet[/FONT] [B][FONT=verdana]Tazarru Ve Niyaz[/FONT][/B][FONT=verdana] : Dua Etme, Yalvarıp Yakarma[/FONT] [B][FONT=verdana]Teşyîci[/FONT][/B][FONT=verdana] : Cenazeyi Kabre Getiren[/FONT] [B][FONT=verdana]Teveccüh Etmek[/FONT][/B][FONT=verdana] : Yönelmek[/FONT] [B][FONT=verdana]Vesile[/FONT][/B][FONT=verdana] : Aracı, Vasıta[/FONT] [B][FONT=verdana]Yâ Deyyân[/FONT][/B][FONT=verdana] : Ey Herkesin Hakkını Ve Hesabını En İyi Bilen Allah[/FONT] [B][FONT=verdana]Yâ Hannân[/FONT][/B][FONT=verdana] : Ey Rahmetinin En Hoş Cilvelerini Gösteren Ve Çok Merhametli Olan[/FONT] [B][FONT=verdana]Yâ Mennân[/FONT][/B][FONT=verdana] : Ey İhsanı Bol Olan Ve Çok Nimetler Veren Allah[/FONT] [B][FONT=verdana]Yâ Rahmân[/FONT][/B][FONT=verdana] : Ey Çok Merhamet Sahibi Olan Ve Şefkatle Bütün Yaratıkların Rızkını Veren Allah[/FONT] [B][FONT=verdana]Yakîn[/FONT][/B][FONT=verdana] : Kesin Ve Doğru Bilgi[/FONT] [B][FONT=verdana]Zelîl[/FONT][/B][FONT=verdana] : Alçak, Aşağı[/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Günün Risale-i Nur Dersi
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…