Konuya cevap cer

İKİNCİ NOKTA

İman  nasıl ki bir nurdur; insanı ışıklandırıyor, üstünde yazılan bütün  mektubât-ı Samedâniyeyi okutturuyor. Öyle de, kâinatı dahi  ışıklandırıyor. Zaman-ı mazi ve müstakbeli, zulümattan kurtarıyor. Şu  sırrı, bir vakıada اَللهُ وَلِىُّ الَّذِينَ اٰمَنوُا يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ اِلَى النُّورِ 1 âyet-i kerimesinin bir sırrına dair gördüğüm bir temsille beyan ederiz. Şöyle ki:

Bir  vakıa-i hayaliyede gördüm ki: İki yüksek dağ var, birbirine mukabil.  Üstünde dehşetli bir köprü kurulmuş. Köprünün altında pek derin bir  dere. Ben o köprünün üstünde bulunuyorum. Dünyayı da, her tarafı,  karanlık, kesif bir zulümat istilâ etmişti.

Ben sağ tarafıma  baktım, nihayetsiz bir zulümat içinde bir mezar-ı ekber gördüm, yani  tahayyül ettim. Sol tarafıma baktım; müthiş zulümat dalgaları içinde  azîm fırtınalar, dağdağalar, dâhiyeler hazırlandığını görüyor gibi  oldum. Köprünün altına baktım; gayet derin bir uçurum görüyorum  zannettim. Bu müthiş zulümâta karşı, sönük bir cep fenerim vardı, onu  istimal ettim. Yarım yamalak ışığıyla baktım; pek müthiş bir vaziyet  bana göründü. Hattâ önümdeki köprünün başında ve etrafında öyle müthiş  ejderhalar, arslanlar, canavarlar göründü ki, “Keşke bu cep fenerim  olmasaydı, bu dehşetleri görmeseydim!” dedim. O feneri hangi tarafa  çevirdimse, öyle dehşetler aldım. “Eyvah, şu fener başıma belâdır”  dedim.

Ondan kızdım, o cep fenerini yere çarptım, kırdım. Güya  onun kırılması, dünyayı ışıklandıran büyük elektrik lâmbasının düğmesine  dokundum gibi, birden o zulümat boşandı. Her taraf o lâmbanın nuruyla  doldu, herşeyin hakikatini gösterdi. Baktım ki, o gördüğüm köprü, gayet  muntazam yerde, ova içinde bir caddedir. Ve sağ tarafımda gördüğüm  mezar-ı ekber, baştan başa güzel, yeşil bahçelerle nuranî insanların  taht-ı riyasetinde ibadet ve hizmet ve sohbet ve zikir meclisleri  olduğunu fark ettim. Ve sol tarafımda, fırtınalı, dağdağalı zannettiğim  uçurumlar, şahikalar ise, süslü, sevimli, cazibedar olan dağların  arkalarında azîm bir ziyafetgâh, güzel bir seyrangâh, yüksek bir  nüzhetgâh bulunduğunu hayal meyal gördüm.                          Dipnotlar - Arapça İbareler - Haşiyeler :

1  :   “Allah, iman edenlerin dostu ve yardımcısıdır; onları inkâr  karanlıklarından kurtarıp hidayet nuruna kavuşturur.” Bakara Sûresi,  2:257.

Birinci Mebhas

Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)