Konuya cevap cer

Ve o müthiş canavarlar, ejderhalar zannettiğim  mahlûklar ise, mûnis deve, öküz, koyun, keçi gibi hayvânât-ı ehliye  olduğunu gördüm.  “Elhamdü lillâhi alâ nûri’l-îmân” diyerek,

اَللهُ وَلِىُّ الَّذِينَ اٰمَنُوا يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ اِلَى النُّورِ 1

âyet-i kerimesini okudum, o vakıadan ayıldım.

İşte,  o iki dağ mebde-i hayat, âhir-i hayat, yani âlem-i arz ve âlem-i  berzahtır. O köprü ise hayat yoludur. O sağ taraf ise geçmiş zamandır.  Sol taraf ise istikbaldir. O cep feneri ise, hodbin ve bildiğine itimad  eden ve vahy-i semâvîyi dinlemeyen enâniyet-i insaniyedir. O canavarlar  zannolunan şeyler ise, âlemin hâdisâtı ve acip mahlûkatıdır. İşte,  enâniyetine itimad eden, zulümât-ı gaflete düşen, dalâlet karanlığına  müptelâ olan adam, o vakıada evvelki halime benzer ki, o cep feneri  hükmünde nâkıs ve dalâlet-âlûd malûmatla, zaman-ı maziyi bir mezar-ı  ekber suretinde ve adem-âlûd bir zulümat içinde görüyor. İstikbali,  gayet fırtınalı ve tesadüfe bağlı bir vahşetgâh gösterir. Hem, herbirisi  bir Hakîm-i Rahîmin birer memur-u musahharı olan hâdisat ve mevcudatı,  muzır birer canavar hükmünde bildirir,

وَالَّذِينَ كَفَرُوۤا اَوْلِيَاۤئُهُمُ الطَّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُمْ مِنَ النُّورِ اِلَى الظُّلُمَاتِ   2 hükmüne mazhar eder.

Eğer  hidayet-i İlâhiye yetişse, iman kalbine girse, nefsin firavuniyeti  kırılsa, kitabullahı dinlese, o vakıada ikinci halime benzeyecek. O  vakit, birden kâinat bir gündüz rengini alır, nur-u İlâhî ile dolar.

Âlem  اَللهُ نوُرُ السَّمٰوَاتِ وَاْلاَرْضِ 3  âyetini okur. O vakit, zaman-ı mazi, bir mezar-ı ekber değil, belki  herbir asrı bir nebînin veya evliyanın taht-ı riyasetinde vazife-i  ubûdiyeti ifa eden ervâh-ı sâfiye cemaatlerinin, vazife-i hayatlarını  bitirmekle Allahu ekber diyerek makamât-ı âliyeye uçmalarını ve  müstakbel tarafına geçmelerini kalb gözüyle görür.                          Dipnotlar - Arapça İbareler - Haşiyeler :

1  :   “Allah, iman edenlerin dostu ve yardımcısıdır; onları inkâr  karanlıklarından kurtarıp hidayet nuruna kavuşturur.” Bakara Sûresi,  2:257.

2  :   “İnkâr edenlerin dostu ise tâğutlarıdır; onları iman nurundan mahrum  bırakıp inkâr karanlıklarına sürüklerler.” Bakara Sûresi, 2:257.

3  :  “Allah göklerin ve yerin nurudur.” Nur Sûresi, 24:35.

Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)