Konuya cevap cer

Yirmi Dördüncü Söz

Şu Söz Beş Daldır. Dördüncü Dala dikkat et. Beşinci Dala yapış, çık, meyvelerini kopar, al.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

 اَللهُ لاَۤ اِلٰهَ اِلاَّ هُوَ لَهُ اْلاَسْمَاۤءُ الْحُسْنٰى   1

ŞU ÂYET-İ CELÎLENİN şecere-i nuraniyesinin çok hakikatlerinden bir hakikatinin Beş Dalına işaret ederiz.                          Dipnotlar - Arapça İbareler - Haşiyeler :


         1  :  “O Allah ki, Ondan başka ibadete lâyık hiçbir ilâh yoktur. En güzel isimler Onundur.” Tâhâ Sûresi, 20:8.


BİRİNCİ DAL

Nasıl ki bir  sultanın kendi hükûmetinin dairelerinde ayrı ayrı ünvanları ve  raiyetinin tabakalarında başka başka nam ve vasıfları ve saltanatının  mertebelerinde çeşit çeşit isim ve alâmetleri vardır. Meselâ, adliye  dairesinde hâkim-i âdil; ve mülkiyede sultan; ve askeriyede kumandan-ı  âzam; ve ilmiyede halife daha buna kıyasen sair isim ve ünvanlarını  bilsen anlarsın ki, birtek padişah, saltanatının dairelerinde ve  tabaka-i hükûmet mertebelerinde bin isim ve ünvana sahip olabilir. Güya o  hâkim, herbir dairede şahsiyet-i mâneviye haysiyetiyle ve telefonuyla  mevcut ve hazırdır; bulunur ve bilir. Ve her tabakada kanunuyla,  nizamıyla, mümessiliyle meşhud ve nâzırdır; görünür, görür. Ve herbir  mertebede, perde arkasında hükmüyle, ilmiyle, kuvvetiyle mutasarrıf ve  basîrdir; idare eder, bakar.


Öyle de, Ezel-Ebed Sultanı olan  Rabbü’l-Âlemîn için, rububiyetinin mertebelerinde ayrı ayrı, fakat  birbirine bakar şe’n ve namları; ve ulûhiyetinin dairelerinde başka  başka, fakat birbiri içinde görünür isim ve nişanları; ve haşmetnümâ  icraatında ayrı ayrı, fakat birbirine benzer temessül ve cilveleri; ve  kudretinin tasarrufâtında başka başka, fakat birbirini ihsas eder  ünvanları var. Ve sıfatlarının tecelliyâtında başka başka, fakat  birbirini gösterir mukaddes zuhurâtı var. Ve ef’âlinin cilvelerinde  çeşit çeşit, fakat birbirini ikmal eder hikmetli tasarrufâtı var. Ve  rengârenk san’atında ve mütenevvi masnuâtında çeşit çeşit, fakat  birbirini temâşâ eder haşmetli rububiyâtı vardır.


Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst