Konuya cevap cer

Risale-i Nur geleceği de aydınlatacak

21 Mayıs 2011 / 00:01

Günün Risale-i Nur dersi...

Bismillahirrahmanirrahim

Aziz, sıddık kardeşlerim ve hizmet-i Kur’âniyede kuvvetli, dirayetli arkadaşlarım,

Bu zaman cemaat zamanıdır. Ehemmiyet ve kıymet, şahs-ı manevîye göre  olur. Maddî ve ferdî ve fâni şahsın mahiyeti nazara alınmamalı. Hususan  benim gibi bir biçarenin kıymetinden bin derece ziyade ehemmiyet  vermekle, bir batmanı kaldırmayan zaif omuzuna binler batman ağırlığı  yüklense, altında ezilir.

Lillâhilhamd, Risaletü’n-Nur, bu asrı,  belki gelen istikbali tenvir edebilir bir mu’cize-i Kur’âniye olduğunu  çok tecrübeler ve vâkıalarla körlere de göstermiş.

Ona ait medh ü  senânız tam yerindedir; fakat bana verdiğinizden, binden birine de  kendimi lâyık göremem. Yalnız, pek büyük bir nimete ve muvaffakiyete  sizin gibi hakikatli talebelerin iştirak ve sa’y ve gayretleriyle  mazhariyetim noktasında, Risale-i Nur hesabına ebede kadar iftihar  ederim.

Nur iskele memuru Sabri kardeş, Sabri, Süleyman ve Hüsrev  üçünüz sohbetinde, benim de iki cihette, belki üç cihette iştirakim  var.

Nur fabrikası nam sahibi Hâfız Ali kardeş,

Fevkalâde  mektubun, ehemmiyetsiz şahsiyetim hariç kalmak şartıyla, bana harika  göründü. Senin hâlis ve yüksek dirayetin terakkide olduğunu gösterdi.  Bana, “İşte çok Abdurrahman’ları taşıyan bir Ali” dedirdi.

Mustafa’lar, Küçük Ali, mübarek ve münevver kardeşler,

Mektubunuz Büyük Ali’nin mektubu gibi acip bir hakikati ifade eder. O  hakikat, Risale-i Nur hakkında haktır. Fakat benim haddim değil ki, o  hududa gireyim.

Evet, “Ümmetimin âlimleri İsrâiloğullarının  peygamberleri gibidir.” fermân etmiş. Gavs-ı Âzam Şâh-ı Geylânî, İmam-ı  Gazâlî, İmam-ı Rabbânî gibi hem şahsen, hem vazifeten büyük ve harika  zâtlar, bu hadisi, kıymettar  irşâdatlarıyla ve eserleriyle fiilen  tasdik etmişler. O zamanlar bir cihette ferdiyet zamanı olduğundan,  hikmet-i Rabbaniye onlar gibi feridleri ve kudsî dâhileri ümmetin  imdadına göndermiş.

Şimdi ise, aynı vazifeye, fakat müşkilâtlı ve  dehşetli şerait içinde, bir şahs-ı mânevî hükmünde bulunan  Risaletü’n-Nur’u ve sırr-ı tesanüdle bir ferd-i ferid mânâsında olan  şakirtlerini bu cemaat zamanında o mühim vazifeye koşturmuş. Bu sırra  binaen, benim gibi bir neferin ağırlaşmış müşiriyet makamında ancak bir  dümdarlık vazifesi var. (Kastamonu Lahikası, 2. Mektup)

Bediüzzaman Said Nursi

LÜGAT:

Aziz : İzzetli, Çok Değerli, Saygın

Batman : Eskiden Kullanılan Ve 8 Kiloluk Ağırlığa Karşılık Gelen Bir Ölçü Birimi

Biçare : Çaresiz

Cihet : Yön

Dirayet : Bilgi, Kavrayış

Ebed : Sonsuzluk

Ehemmiyet : Değer, Önem

Fâni : Geçici, Ölümlü

Fevkalâde : Olağanüstü, Çok Güzel

Hakikat : Gerçek, Doğru

Hâlis : İçten, Katıksız, Samimi

Hizmet-İ Kur’âniye : Kur’ân Hizmeti

Hususan : Bilhassa, Özellikle

İftihar Etmek : Övünmek

İstikbal : Gelecek

İştirak : Ortak Olma, Katılma

Lillâhilhamd : Allah’a Hamd Olsun Ki

Mahiyet : Nitelik, Esas

Mazhariyet : Ayna Olma, Bir Nimete Erişme

Medh Ü Senâ : Övme Ve Yüceltme

Mu’cize-İ Kur’âniye : Kur’ân’ın Mu’cizesi

Muvaffakiyet : Başarı

Nam : Ad, İsim

Nazara Alma : Dikkate Alma

Nimet : İyilik, Lütuf, İhsan

Sa’y : Çalışma

Sıddık : Çok Doğru Ve Bağlı

Şahs-I Mânevî : Mânevî Şahıs; Belli Bir İdeal Ve Gaye Etrafında Bir  Araya Gelen Topluluğun Oluşturduğu Mânevî Şahsiyet Ve Ortak Kimlik;  Tüzel Kişilik

Tenvir : Nurlandırma, Aydınlatma

Terakki : İlerleme, Yükselme

Vâkıa : Olay

Ziyade : Çok, Fazla

Acip : Hayrette Bırakıcı, Hayranlık Verici

Binaen : Dayanarak

Cihet : Yön, Taraf

Çocuk Taziyenamesi Risalesi : On Yedinci Mektup

Dâhi : Son Derece Zeki Kimse; Dehâ Ve Hikmet Sahibi

Dümdar : Ordunun Arkasındaki Kuvvet

Ehemmiyetli : Önemli, Değerli

Ferd-İ Ferid : Tek, Eşsiz Fert

Ferdiyet : Birlik, Bireysellik

Ferid : Tek, Eşsiz

Fermân Etme : Buyurma

Fevkalâde : Olağanüstü, Çok Güzel

Fiilen : Fiili Olarak, Davranışla

Had : Sınır, Yetki

Hadis : Peygamber Efendimizin (A.S.M.) Mübarek Söz, Fiil Ve Hareketi Veya Onun Onayladığı Başkasına Ait Söz, İş Veya Davranış

Hakikat : Gerçek, Doğru

Hayalen : Hayalî Olarak, Hayal Ederek

Hikmet-İ Rabbânî : Kâinatın Rabbi Olan Allah Tarafından Herşeyin  Belirli Gayelere Yönelik Olarak Anlamlı, Faydalı Ve Tam Yerli Yerinde  Yaratılması

Hudud : Sınır, Uç

Hususî : Özel

İhtiyat : Önlem Alma, Tedbirli Hareket Etme

İktisat Risalesi : On Dokuzuncu Lem’a

İntişar : Yayılma

İrşâdâd : İrşâdlar, Doğru Ve Hak Yolu Göstermeler

İştiyak : Çok Kuvvetli Arzu Ve İstek

Kıymettar : Kıymetli, Değerli

Kudsî : Kutsal, Kusursuz Ve Yüce

Letâfetli : Güzel, Hoş

Muhatap : Hitap Edilen

Mübarek : Hayırlı, Değerli

Münasip : Uygun

Münevver : Nurlu, Aydın

Müşiriyet : Mareşallik

Müşkilât : Zorluklar

Nazar-I Dikkati Celb Etme : Dikkat Çekme

Nefer : Asker, Er

Risaletü’n-Nur : Risale-İ Nur’un Diğer Bir Adı

Sırr-I Tesanüd : Dayanışma Sırrı

Şahs-I Mânevî : Mânevî Şahıs, Belli Bir İdeal Ve Gaye Etrafında Bir  Araya Gelen Topluluğun Oluşturduğu Mânevî Şahsiyet Ve Ortak Kimlik

Şakirt : Talebe, Öğrenci

Şerait : Şartlar

Tasdik Etme : Onaylama, Doğrulama

Ümmet : Hz. Peygambere İnanıp Onun Yolundan Giden Mü’minler

Vazifeten : Vazife Yönünden

Ziyade : Çok, Fazla

Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)