Konuya cevap cer

                                 KADER RİSALESİ 6.2.ZEYL(DEVAMI)

                   Birinci Hatveye        1فَلاَ تُزَكُّوۤا اَنْفُسَكُمْ âyeti        işaret ediyor.

İkinci Hatveye 2 وَلاَ تَكُونُوا كَالَّذِينَ نَسُوا اللهَ فَاَنْسٰيهُمْ اَنْفُسَهُمْ âyeti işaret        ediyor.

Üçüncü Hatveye

3مَاۤ اَصَابَكَ مِنْ حَسَنَةٍ فَمِنَ اللهِ وَمَاۤ اَصَابَكَ مِنْ سَيِّئَةٍ فَمِنْ نَفْسِكَ âyeti işaret        ediyor.

Dördüncü Hatveye 4 كُلُّ شَىْءٍ هَاِلكٌ اِلاَّ وَجْهَهُ âyeti işaret        ediyor.

Şu Dört Hatvenin kısa bir izahı şudur ki:

BİRİNCİ        HATVEDE:

5فَلاَ تُزَكُّوۤا اَنْفُسَكُمْ âyeti        işaret ettiği gibi, tezkiye-i nefis etmemek. Zira insan, cibilliyeti ve        fıtratı hasebiyle nefsini sever. Belki, evvelâ ve bizzat yalnız zâtını        sever; başka herşeyi nefsine feda eder. Mâbuda lâyık bir tarzda nefsini        metheder; mâbuda lâyık bir tenzihle nefsini meâyipten tenzih ve tebrie        eder. Elden geldiği kadar kusurları kendine lâyık görmez ve kabul etmez.        Nefsine perestiş eder tarzında, şiddetle müdafaa eder. Hattâ fıtratında        tevdi edilen ve Mâbud-u Hakikînin hamd ve tesbihi için ona verilen cihazat        ve istidadı kendi nefsine sarf ederek, 6مَنِ اتَّخَذَ اِلٰهَهُ هَوٰيهُ sırrına mazhar        olur. Kendini görür, kendine güvenir, kendini beğenir. İşte, şu mertebede,        şu hatvede tezkiyesi, tathiri, onu tezkiye etmemek, tebrie etmemektir.

       Dipnotlar        - Arapça İbareler - Haşiyeler :

       1 : “Nefislerinizi temize çıkarmayın.” Necm        Sûresi, 53:32.

2        : “Allah’ı unutanlar gibi olmayın ki, Allah da onlara kendi        nefislerini unutturmuştur.” Haşir Sûresi, 59:19.

3        : “Sana her ne iyilik erişirse Allah’tandır. Sana her ne        kötülük gelirse, o da kendi nefsindendir.” Nisâ Sûresi, 4:79.       

4 : “Herşey helâk olup gidicidir Ona        bakan yüzü müstesnâ.” Kasas Sûresi, 28:88.

5        : “Nefislerinizi temize çıkarmayın.” Necm Sûresi, 53:32.       

6 : “Nefsinin arzusunu kendine mâbud        edinen kimse...” Furkan Sûresi, 25:43.


Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst