Konuya cevap cer

Hamiyetli Ahrarlar tahribatı tamir ediyor

11 Haziran 2011 / 00:01

Günün Risale-i Nur dersi...

Bismillahirrahmanirrahim 

Aziz, sıddık kardeşlerim,

Evvelâ: Hem sizin, hem bu memleketin, hem âlem-i İslâmın mühim  bayramlarının mukaddemesi olan, bu memlekette şeâir-i İslâmiyenin  yeniden parlamasının bir müjdecisi olan ezan-ı Muhammedînin (a.s.m.)  kemâl-i ferahla on binler minarelerde okunmasını tebrik ediyoruz.

Ve seksen küsur sene bir ibadet ömrünü kazandıran Ramazan-ı Şerifteki  ibadet ve dualarınızın makbuliyetine âmin diyerek rahmet-i İlâhiyeden  herbir gece-i Ramazan bir Leyle-i Kadir hükmünde sizlere sevap  kazandırmasını niyaz ediyoruz. Bu Ramazan’da şiddetli zafiyet ve  hastalığımdan tam çalışamadığıma sizlerden mânevî yardım rica ederim.

Saniyen: Benim son hayatımı Isparta havâlisinde geçirmek büyük bir  arzumdur. Ve Nur Efesinin dediği gibi demiştim: “Isparta, taşıyla  toprağıyla benim için mübarektir.” Hattâ yirmi beş seneden beri beni  işkence ile tâzip eden eski hükûmete kalben ne vakit hiddet etmişsem,  hiçbir zaman Isparta hükûmetine hiddet etmeyip, o mübarek vatandaki  hükûmetin hatırı için ötekileri de unutuyordum. Hususan oradaki eski  tahribatı tamirata başlayan hakikî vatanperverler olan Demokrat namında  hamiyetli Ahrarlar, yani hürriyetperverler, Nur ve Nurcuları takdir  etmelerine çok minnettarım. Onların muvaffakiyetine çok dua ediyorum.  İnşaallah, o Ahrarlar istibdad-ı mutlakı kaldırıp tam bir hürriyet-i  şer’iyeye vesile olacaklar.

Salisen: Bayramdan bir miktar sonraya  kadar burada kalmaklığımın bir sebebe binaen lüzumu var. Bir iki ay  sonra Medresetü’z-Zehra erkânlarının kararıyla ve İstanbul ve Ankara  üniversitelerindeki genç Said’lerin de muvafakatiyle nereyi benim için  münasip görürseniz orayı kabul edeceğim. Madem hakikî vârislerim  sizlersiniz ve şahsımdan bin derece ziyade dünyada vazifemi de  görüyorsunuz. Bu hayat-ı fânideki son menzili sizin reyinize  bırakıyorum.

Rabian: Hem tebriklerini, hem şiddetli alâkalarını  gösteren Ahmed Nazif ve Ahmed Feyzi ve Halil İbrahim ve Hasan Atıf ve  Bucak’ta ve Eflâni ve İstanul’daki Nurcuların mektuplarına benim  bedelime sizler cevap verirseniz, sizleri tevkil ediyorum. (Emirdağ  Lahikası, 13. Mektup)

Bediüzzaman Said Nursi

LÜGAT:

Ahrar : Hürriyetçiler

Âlem-İ İslâm : İslâm Dünyası

Âmin : “Allah’ım Kabul Eyle”

Aziz : Çok Değerli, İzzetli

Binaen : Dayanarak, Dolayı

Erkân : İleri Gelenler, Reisler

Ezan-I Muhammedî : Hz. Muhammed’in Tebliğ Ettiği Dinin Ezanı; Tevhidi İlân Etmek Amacıyla Yüksek Sesle Yapılan Kutsal Davet

Gece-İ Ramazan : Ramazan Gecesi

Hakikî : Asıl, Gerçek

Hamiyetli : Din Gibi Mukaddes Değerleri Ve Aile Ve Vatanı Koruma Duygusu Ve Gayreti İçinde Olan

Havâli : Civar, Etraf

Hayat-I Fâni : Geçici Hayat, Dünya Hayatı

Hiddet Etmek : Öfkelenmek, Kızmak

Hususan : Bilhassa, Özellikle

Hürriyet-İ Şer’iye : Dinî Hürriyet

Hürriyetperver : Hürriyetçi

İnşaallah : Allah’ın Dilemesiyle, İzniyle

İstibdad-I Mutlak : Tam Ve Sınırsız Bir Baskı, Mutlak Diktatörlük

Kemâl-İ Ferah : Mükemmel Bir Rahatlık, Tam Bir Huzur Ve Neşe

Makbuliyet : Kabul Edilmiş Olma

Menzil : Ev, Durak

Minnettar : Şükran Duyma

Mukaddeme : Başlangıç

Muvafakat : Müsaade, İzin

Muvaffakiyet : Başarı

Niyaz Etmek : Dua Etmek, Yalvarıp Yakarmak

Rahmet-İ İlâhiye : Allah’ın Herşeyi Kuşatan Sonsuz Rahmeti

Rey : Görüş, Oy

Salisen : Üçüncü Olarak

Saniyen : İkinci Olarak

Sıddık : Çok Doğru Ve Bağlı

Şeâir-İ İslâmiye : İslâma Sembol Olmuş İş Ve İbâdetler

Tahribat : Tahripler, Yıkıp Bozmalar

Takdir Etmek : Kıymet Bilmek, Değerlendirmek

Tamirat : Tamirler, Düzeltmeler

Tâzip Eden : Azap Veren, Cezalandıran

Vâris : Mirasçı

Vatanperver : Vatansever

Zafiyet : Zayıflık, Güçsüzlük, Dermansızlık

Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)