Konuya cevap cer

Felsefe ile din ilimleri birbiriyle barışmalı

14 Haziran 2011 / 00:01

Günün Risale-i Nur dersi...

Bismillahirrahmanirrahim 

Reis-i Cumhura ve Başvekile,

Kabir kapısında ve seksen küsur yaşında, birkaç hastalıkla hasta  bulunan ve ölüme kendini yakın gören bir biçare garip ihtiyar der ki:

Size iki hakikati beyan ediyorum:

Evvelâ: Sizlerin Pakistan ve Irak’la gayet muvaffakiyetkârâne  ittifakını, bu millete kemâl-i samimiyetle, sürûr ve ferah ile  kazanmanızı bütün ruh-u canımızla tebrik ediyoruz. Bu ittifakınızı,  inşaallah dört yüz milyon İslâmın sulh-u umumiyesine ve selâmet-i  âmmenin teminine kat’î bir mukaddeme olarak ruhumda hissettim. Ve namaz  tesbihatındaki kuvvetli bir ihtar ile bunu size yazmaya mecbur kaldım.

Otuz kırk seneden beri dünyayı ve siyaseti terk ettiğim halde, şiddetli  bir alâka ile bu ihtar-ı kalbînin sebebi: Elli seneden beri imanı  kurtarmak için gayet kısa bir yolu bulan ve Kur’ân’ın bu zamanda bir  mu’cize-i mâneviyesi olan Risale-i Nur’un Arabistan ve Pakistan’da her  yerden daha ziyade tesiratı olduğu ve makbul olması, hattâ aldığımız  habere göre, mahkemece tesbit edilen miktarın üç misli Risale-i Nur’un  talebelerinin o havalide bulunmalarıdır. Bu sır için âhir hayatımda  kabir kapısında bu netice-i azîmeyi görmek ve beyan etmeye ruhen mecbur  oldum.

Saniyen: Irkçılık fikri, Emevîler zamanında büyük bir  tehlike verdiği ve hürriyetin başında “kulüpler” suretinde büyük zararı  görülmesi ve Birinci Harb-i Umumîde yine ırkçılığın istimaliyle mübarek  kardeş Arapların mücahid Türklere karşı zararı görüldüğü gibi, şimdi de  uhuvvet-i İslâmiyeye karşı istimal edilebilir ve istirahat-i umumiye  düşmanları gizli dinsizler, yine o ırkçılıkla büyük zarar vermeye  çalıştıklarına emareler görünüyor. Halbuki, menfî hareketle başkasının  zararıyla beslenmek ırkçılığın seciye-i fıtrîsi olduğu halde, evvelâ  başta Türk milleti dünyanın her tarafında Müslüman olduğundan onların  ırkçılıkları İslâmiyetle mezc olmuş, kabil-i tefrik değil. Türk,  Müslüman demektir. Hattâ Müslüman olmayan kısmı, Türklükten de  çıkmışlar. Türk gibi Araplarda da Araplık ve Arap milliyeti İslâmiyetle  mezc olmuş ve olmak lâzımdır. Hakikî milliyetleri İslâmiyettir. O  kâfidir. Irkçılık, bütün bütün bir tehlike-i azîmdir.

Sizin bu  defaki Irak ve Pakistan’la pek kıymettar ittifakınız, inşaallah bu  tehlikeli ırkçılığın zararını def edecek ve dört beş milyon ırkçıların  yerine, dört yüz milyon kardeş Müslümanları ve sekiz yüz milyon sulh ve  müsalemet-i umumiyeye şiddetle muhtaç Hıristiyan ve sâir dinler  sahiplerinin dostluklarını bu vatan milletine kazandırmaya tam bir  vesile olacağına ruhuma kanaat geldiğinden, size beyan ediyorum.

Salisen: Altmış beş sene evvel bir vali bana bir gazete okudu. Bir  dinsiz müstemlekât nâzırı Kur’ân’ı elinde tutup konferans vermiş. Demiş  ki: “Bu İslâmların elinde kaldıkça, biz onlara hakikî hâkim olamayız,  tahakkümümüz altında tutamayız. Ya Kur’ân’ı sukut ettirmeliyiz veyahut  Müslümanları ondan soğutmalıyız.”

İşte bu iki fikirle, dehşetli  ifsat komitesi bu biçare fedakâr, mâsum, hamiyetkâr millete zarar  vermeye çalışmışlar. Ben de, altmış beş sene evvel bu cereyana karşı,  Kur’ân-ı Hakîm’den istimdat eyledim. Hakikate karşı kısa bir yol ve bir  de pek büyük bir “Dârülfünun-u İslâmiye” tasavvuru ile, altmış beş  senedir, âhiretimizi kurtarmak ve onun bir fâidesi olarak hayat-ı  dünyeviyemizi de istibdad ı mutlaktan ve dalâletin helâketinden  kurtarmaya ve akvam-ı İslâmiyenin mâbeynindeki uhuvvetini inkişaf  ettirmeye iki vesileyi bulduk.

Birinci vesilesi: Risale-i Nur’dur  ki, uhuvvet-i imaniyenin inkişafına kuvvet-i iman ile hizmet ettiğine  kat’î delil, emsalsiz bir mazlumiyet ve âcizlik hâletinde telif edilmesi  ve şimdi âlem-i İslâmın ekseri yerlerinde ve Avrupa ve Amerika’ya da  tesirini göstermesi ve ihtilâlcilere ve dinsiz felsefeye ve otuz seneden  beri dehşetli bir surette maddiyun ve tabiiyun gibi dinsizlik fikrine  karşı galebe çalması ve hiçbir mahkeme ve ehl-i vukuf dahi onları cerh  edememesidir. İnşaallah bir zaman da, sizin gibi uhuvvet-i İslâmiyenin  anahtarını bulan zatlar, bu mu’cize-i Kur’âniyenin cilvesini âlem-i  İslâma işittireceksiniz.

İkinci vesilesi: Altmış beş sene evvel  Câmiü’l-Ezhere gitmek istiyordum. Âlem i İslâmın medresesidir diye, ben  de o mübarek medresede bir ders almaya niyet ettim. Fakat kısmet olmadı.  Cenâb-ı Hak rahmetiyle bir fikir ruhuma verdi ki:

Câmiü’l-Ezher  Afrika’da bir medrese-i umumiye olduğu gibi, Asya Afrika’dan ne kadar  büyük ise, daha büyük bir darülfünun, bir İslâm üniversitesi Asya’da  lâzımdır. Tâ ki İslâm kavimlerini, meselâ: Arabistan, Hindistan, İran,  Kafkas, Türkistan, Kürdistan’daki milletleri, menfi ırkçılık ifsat  etmesin. Hakikî, müsbet ve kudsî ve umumî milliyet-i hakikiye olan  İslâmiyet milliyeti ile

“Ancak mü’minler kardeştirler.” (Hucurât  Sûresi, 49:10.) Kur’ân’ın bir kanun-u esasîsinin tam inkişafına mazhar  olsun. Ve felsefe fünunu ile ulûm-u diniye birbiriyle barışsın ve Avrupa  medeniyeti, İslâmiyet hakaikiyle tam musalâha etsin. Ve Anadolu’daki  ehl-i mektep ve ehl-i medrese birbirine yardımcı olarak ittifak etsin  diye, vilâyât-ı şarkiyenin merkezinde hem Hindistan, hem Arabistan, hem  İran, hem Kafkas, hem Türkistan’ın ortasında, Medresetü’z-Zehra  mânâsında, Câmiü’l-Ezher üslûbunda bir darülfünun, hem mektep, hem  medrese olarak bir üniversite için, tam elli beş senedir Risale-i Nur’un  hakaikine çalıştığım gibi ona da çalışmışım. En evvel bunun kıymetini  (Allah rahmet etsin) Sultan Reşad takdir edip yalnız binasını yapmak  için yirmi bin altın lira verdiği gibi, sonra ben eski Harb-i Umumîdeki  esaretimden döndüğüm vakit, Ankara’da mevcut iki yüz meb’ustan yüz  altmış üç meb’usun imzası ile yüz elli bin lira, o zaman paranın  kıymetli vaktinde, aynı o üniversite için vermeyi kabul ve imza ettiler.  Mustafa Kemal de içinde idi. Demek, şimdiki para ile beş milyon liraya  yakın bir tahsisat vermekle, tâ o zamanda böyle kıymetdar bir  üniversitenin tesisine herşeyden ziyade ehemmiyet verdiler. Hattâ dinde  çok lâkayt ve garplılaşmak ve an’anattan tecerrüd etmek taraftarı  bulunan bir kısım meb’uslar dahi onu imza ettiler. Yalnız onlardan ikisi  dediler ki:

“Biz şimdi ulûm-u an’ane ve ulûm-u diniyeden ziyade garplılaşmaya ve medeniyete muhtacız.”

Ben de cevaben dedim:

Siz, farz-ı muhal olarak, hiçbir cihette ihtiyaç olmasa da, ekser  enbiyanın Asya’da, şarkta zuhuru ve ekser hükemanın ve feylesofların  garpta gelmelerinin delâletiyle Asya’yı hakikî terakki ettirecek, fen ve  felsefenin tesiratından ziyade hiss-i dinî olduğu halde, bu fıtrî  kanunu nazara almayarak garplılaşmak namıyla an’ane-i İslâmiyeyi  bıraksanız ve lâdinî bir esas yapsanız dahi, dört beş büyük milletlerin  merkezinde olan vilâyat-ı şarkiyede millet, vatan selâmeti için dine,  İslâmiyetin hakaikine kat’iyen tarafdar olmak, size lâzım ve elzemdir.  Binler misallerinden bir küçük misal size söyleyeceğim:

Ben  Van’da iken, hamiyetli Kürt bir talebeme dedim ki: “Türkler İslâmiyete  çok hizmet etmişler. Sen onlara ne niyetle bakıyorsun?” dedim.

Dedi: “Ben Müslüman bir Türkü, fâsık bir kardeşime tercih ediyorum.  Belki babamdan ziyade ona alâkadarım. Çünkü tam imana hizmet ediyorlar.”

Bir zaman geçti, (Allah rahmet etsin) o talebem, ben esarette iken,  İstanbul’da mektebe girmiş. Esaretten geldikten sonra gördüm. Bazı ırkçı  muallimlerden aldığı aksülâmel ile o da Kürtçülük damarıyla başka bir  mesleğe girmiş. Bana dedi: “Ben şimdi gayet fâsık, hattâ dinsiz de olsa  bir Kürdü salih bir Türke tercih ediyorum.”

Sonra ben onu birkaç sohbette kurtardım. Tam kanaati geldi ki, Türkler bu millet-i İslâmiyenin kahraman bir ordusudur.

Ey sual soran meb’uslar! Şarkta beş milyona yakın Kürt var. Yüz milyona  yakın İranlı ve Hintliler var. Yetmiş milyon Arap var. Kırk milyon  Kafkas var. Acaba birbirine komşu, kardeş ve birbirine muhtaç olan bu  kardeşlere, bu talebenin Van’daki medreseden aldığı ders-i dinî mi daha  lâzım? Veyahut o milletleri karıştıracak ve ırktaşlarından başka  düşünmeyen ve uhuvvet-i İslâmiyeyi tanımayan, sırf ulûm-u felsefeyi  okumak ve İslâmî ilimleri nazara almamak olan o merhum talebenin ikinci  hali mi daha iyidir? Sizden soruyorum.

İşte bu cevabımdan sonra,  an’ane aleyhinde ve her cihetle garplılaşmak fikrini taşıyanlar,  kalktılar, imza ettiler. İsimlerini söylemeyeceğim. Allah kusurlarını  affetsin; şimdi vefat etmişler.

Râbian: Mâdem Reisicumhur gayet  mühim mesâil-i siyasiye içinde Şark Üniversitesini en ehemmiyetli bir  mesele yapıp hattâ harika bir tarzda altmış milyon liranın o  üniversiteye sarfı için bir kanun çıkarmak derecesinde fevkalâde bir  hizmetle medresenin medâr-ı iftiharı ve kendisine büyük bir şeref  verdiren bu medrese-i İslâmiyeye, eski hocalık hissiyatıyla başlaması,  bütün şark hocalarını minnettar etmiş. Ve şimdi orta şarkta sulh-u  umumînin temel taşı ve birinci kalesi olan bu üniversiteyi yine mesâil-i  azîme-yi siyasiye içinde yeniden nazara alması, elbette bu vatan, bu  devlete, bu millete bu azîm, fâideli hizmeti netice verecek. Ulûm-u  diniye o üniversitede esas olacak. Çünkü hariçteki kuvvet tahribatı  mânevîdir, imansızlıkladır. O mânevî tahribata karşı atom bombası, ancak  mânevî cihetinde mâneviyattan kuvvet alıp o tahribatı durdurabilir.

Mâdem elli beş sene bu meseleye bütün hayatını sarf etmiş ve bütün  dekaikiyle ve neticeleriyle tetkik etmiş bir adamın bu meselede reyini  almak ve fikrini sormak lâzım gelirken, Amerika’da, Avrupa’da bu  meseleye dair istişareye kendinizi mecbur bildiğinizden, elbette benim  de bu meselede söz söylemeye hakkım var. Hamiyetkâr olan bütün bir  millet namına sizden bekliyoruz. (Emirdağ Lahikası, 2. Cilt, 139.  mektup)

Bediüzzaman S aid Nursi

LÜGAT:

Âhir Hayat : Hayatın Sonu

Beyan Etmek : Açıklamak

Emare : Belirti, İz

Hakikî : Asıl, Gerçek

Havali : Çevre, Yöre

İhtar-I Kalbî : Kalbe Gelen Uyarı, İkaz

İstimal : Kullanma

İstirahat-İ Umumiye : Herkesi İçine Alan Rahatlık, Huzur

İttifak : Birleşme, Birlik

Kabil-İ Tefrik : Ayrılabilir Olma, Ayrılması Mümkün

Kıymettar : Kıymetli, Değerli

Makbul Olma : Kabul Görme

Menfî : Olumsuz, Karşıt

Mezc Olmak : Karışmak, Bütünleşmek

Misl : Kat, Derece

Mu’cize-İ Mâneviye : Mânevî Mu’cize; Benzerini Yapma Hususunda Başkalarını Âciz Ve Hayrette Bırakan Olağanüstü Mânâ

Mücahid : Cihad Eden

Müsalemet-İ Umumiye : Umumî Barış Ortamı; Herkesi İçine Alan Barış Ve Huzur

Müstemlekât Nâzırı : Sömürgeler Bakanı

Netice-İ Azîme : Büyük Netice

Sâir : Diğer

Salisen : Üçüncü Olarak

Saniyen : İkinci Olarak

Seciye-İ Fıtrî : Doğal, Yaratılıştan Gelen Özellik, Karakter

Sukut Ettirmek : Düşürmek, Hükümsüz Kılmak

Sulh : Barış

Suret : Biçim, Şekil

Tahakküm : Baskı, Zorbalık

Tehlike-İ Azîm : Büyük Tehlike

Tesirat : Tesirler, Etkiler

Uhuvvet-İ İslâmiye : İslâm Kardeşliği

Âcizlik : Güçsüzlük

Âhiret : Öldükten Sonra Sonsuza Kadar Devam Edecek Olan Hayat

Akvam-I İslâmiye : Müslüman Kavimler, Milletler

Âlem-İ İslâm : İslâm Dünyası

Biçare : Çaresiz

Cenâb-I Hak : Hakkın Ta Kendisi Olan Sonsuz Şeref Ve Yücelik Sahibi Allah

Cereyan : Akım, Hareket

Cerh Etmek : Yaralamak, Çürütmek

Cilve : Görüntü, Akis

Dalâlet : Hak Yoldan Ayrılma, Sapkınlık

Darülfünun : Üniversite

Dârülfünun-U İslâmiye : İslâmî Üniversite

Ehl-İ Vukuf : Bilirkişi

Ekser : Çoğunluk

Emsalsiz : Benzersiz

Hakikat : Doğru, Gerçek

Hâlet : Durum, Hâl

Hamiyetkâr : Din, Aile Ve Vatan Gibi Değerleri Koruma Duygusu Ve Gayreti İçinde Olan

Hayat-I Dünyeviye : Dünya Hayatı

Helâket : Mahvolma, Yok Oluş

İfsat Etmek : Karıştırma, Karışıklık Çıkarma

İfsat Komitesi : Bozgunculuk Çıkaran Grup

İhtilâlci : Ayaklanan, Karışıklık Çıkaran

İnkişaf : Açığa Çıkma, Açılma, Gelişme

İnşaallah : Allah Dilerse, İzin Verirse

İstibdad-I Mutlak : Sınırsız Baskı Ve Zulüm

İstimdat Eylemek : Yardım Dilemek

Kafkas : Kafkaslar’da Yaşayan Topluluk

Kat’î : Kesin

Kudsî : Mukaddes, Kutsal

Kur’ân-I Hakîm : Her Âyet Ve Sûresinde Sayısız Hikmet Ve Faydalar Bulunan Kur’ân

Kuvvet-İ İman : İman Gücü

Mâbeyn : Ara

Maddiyun : Materyalistler; Her Şeyi Madde İle Açıklamaya Çalışanlar

Mazlumiyet : Zulme Uğramışlık

Medrese-İ Umumiye : Herkese Açık Olan Medrese, Okul

Menfi : Olumsuz, Karşıt

Milliyet-İ Hakikiye : Gerçek Millet, Hakiki Milliyet

Mu’cize-İ Kur’âniye : Kur’ân’ın Mu’cizesi

Müsbet : Olumlu

Rahmet : İlâhî Şefkat Ve Merhamet

Suret : Biçim, Şekil

Tabiiyun : Tabiatı Yaratıcı Olarak Kabul Edenler, Materyalistler

Tasavvur : Düşünce, Hayal

Telif Edilmek : Yazılmak

Uhuvvet : Kardeşlik

Uhuvvet-İ İmaniye : İmandan Gelen Kardeşlik

Umumî : Genel

An’anat : Gelenekler

Cevaben : Cevap Olarak

Darülfünun : Üniversite

Delâlet : Delil Olma, Gösterme

Ehl-İ Medrese : Medresede İlim Öğrenen Ve Öğretenler

Ehl-İ Mektep : Okulda İlim Öğrenen Ve Öğretenler

Ekser : Çoğunluk, Pekçok

Enbiya : Nebiler, Peygamberler

Esaret : Esirlik

Farz-I Muhal : Varsayım

Feylesof : Filozof; Felsefeci

Fıtrî : Doğal, Yaratılıştan Gelen

Fünun : Fenler, İlimler

Garp : Batı

Garplılaşmak : Batılılaşmak

Hakaik : Hakikatler, Esaslar

Hakikî : Gerçek

Hindistan :

Hiss-İ Dinî : Dinî His

Hükemâ : Felsefeciler, Filozoflar

İnkişaf : Açığa Çıkma, Açılma, Gelişme

İttifak Etmek : Birleşmek

Kanun-U Esasî : Temel Kanun, Esas Prensip, Anayasa

Kıymetdar : Kıymetli, Değerli

Lâkayt : Duyarsız, İlgisiz

Mazhar Olmak : Erişmek, Nail Olmak

Meb’us : Milletvekili

Musalâha Etmek : Barışmak

Nazara Almak : Dikkate Almak

Şark : Doğu

Tahsisat : Tahsis Edilen Şeyler; Belli Bir Şey İçin Ayrılan Para, Ödenek

Tecerrüd Etme : Soyutlanma, Sıyrılma

Terakki Ettirme : Yükseltme, Yüceltme

Tesirat : Tesirler, Etkiler

Tesis : Kurma, Yerleştirme

Ulûm-U An’ane : Geleneksel İlimler

Ulûm-U Diniye : Dinî İlimler

Vilâyât-I Şarkiye : Doğu İlleri

Zuhur : Belirme, Görünme

Aksülâmel : Ters Tepki

Alâkadar : Alâkalı, İlgili

An’ane : Gelenek

An’ane-İ İslâmiye : İslâmî Gelenek

Ders-İ Dinî : Din Dersi

Elzem : Çok Gerekli

Esaret : Esirlik

Fâsık : Günahkâr

Garplılaşmak : Batılılaşmak

Hakaik : Hakikatler, Esaslar

Hamiyet : Din, Aile Ve Vatan Gibi Değerleri Koruma Duygusu Ve Gayreti İçinde Olma

Hissiyat : Duygular, Hisler

Irktaş : Aynı Irktan Olan

Lâdinî : Dinsiz

Meb’us : Milletvekili

Medâr-I İftihar : İftihar Sebebi

Medrese-İ İslâmiye : İslâmî Medrese

Mesâil-İ Siyasiye : Siyasî Konular

Meslek : Gidilen Yol, Metot

Millet-İ İslâmiye : İslâm Milleti; Müslümanlar

Minnettar Etmek : Mânen Borçlu Kılmak

Misal : Örnek

Muallim : Öğretmen

Râbian : Dördüncü Olarak

Reisicumhur : Cumhurbaşkanı

Salih : Dinin Emir Ve Yasaklarına Uygun Hareket Eden, Allah’ın Sevgili Kulu

Selâmet : Esenlik, Güven

Sulh-U Umumî : Genel Barış; Herkesi İçine Alan Barış, Huzur

Şark Üniversitesi : Doğu Üniversitesi

Şark : Doğu

Ulûm-U Felsefe : Felsefe İlimleri

Vilâyat-I Şarkiye : Doğu İlleri

Alâmet : Belirti, İşaret

Azîm : Büyük

Aziz : Çok Değerli, İzzetli

Beyan Etmek : Açıklamak

Binaen : Dayanarak

Dekaik : İncelikler

Ekser : Çoğunluk

Hakikî : Gerçek, Asıl

Hâlet : Durum, Hâl

Hâlis : İçten, Katıksız, Samimî

Hamiyetkâr : Din, Aile Ve Vatan Gibi Değerleri Koruma Duygusu Ve Gayreti İçinde Olan

Hariç : Dış

Hizmet-İ Kur’âniye : Kur’ân Hizmeti

İfşa Etmek : Duyurmak, Bildirmek

İnayet-İ İlâhiye : Allah’ın Yardım Ve Şefkati

İstişare : Fikir Sorma, Danışma

Kelimat : Kelimeler

Men : Yasaklama

Mesâil-İ Azîme-Yi Siyasiye : Siyasete Ait Büyük Meseleler

Metanetli : Dayanıklı, Metîn

Muhlis : Samimî, İhlâslı; İbadet Ve Davranışlarda Sadece Allah’ın Rızasını Gözeten

Niyaz Etmek : Dua Etmek, Yalvarıp Yakarmak

Rahmet : İlâhî Şefkat Ve Merhamet

Rahmet-İ İlâhiye : Allah’ın Her Şeyi Kuşatan Sonsuz Rahmeti

Rey : Oy

Sıddık : Çok Doğru Ve Bağlı

Şekvâ : Şikâyet

Tahammül : Dayanma, Katlanma

Tahribat : Tahripler, Yıkıp Bozmalar

Tamam-I Vazife : Görevin Son Bulması

Tazammun Eden : İçine Alan

Tesemmüm : Zehirlenme

Tetkik Etmek : İncelemek, Derinliğine Araştırmak

Ulûm-U Diniye : Dinî İlimler

Vehim : Kuşku, Kuruntu

Zahirî : Dış Görünüşte Olan

Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)