Hadis Sohbetleri 12 : İslam temizdir. Öyle ise temizleniniz!

teblið

Vefasýz
Bismillahirrahmanirrahim.....

Geniş Kapsamlı bir Hadistir..Temizlik konusunu maddi ve manevi temizlik diyede ayırabiliriz..Ben manevi temizliğe değinmek isterim..
İnsan yaradılış itibariyle temizdir....

Fıtri prensiplerin başında temizlik gelir. "Şüphesiz, Allah tevbe edenleri de temizlenenleri de sever." (Bakara, 222) bundan dolayı "İslam temizdir.

Evet manevi boyuttan bakarsak mes'eleye Temizliğin en evvel Kalpten başlayacağına hem fikirizdir müslümanlar olarak.. Kalp temizliği diğer temizliklerin önünde gelir.Peygamberimiz(sav) amellerin kişinin niyetine göre değer taşıdığını bildiriyor.

Bir insanın bir işi yapmaktaki amacı ne işe o işten kazancıda o olacaktır.Niyetin merkezi kalptir.Allah Teala da insanları kalplerindeki duygu ve düşüncelere göre değerlendirir.

Tövbede manevi bir temizliktir.Günahla kirlenmiş bünye tövbe ile arınmış olur.Yine konumuza denk güzel bir hadisi şerifte şöyle buyurmuştur Efendimiz (sav) ;

"Şüphesizki Allah , sizin bedenlerinize ve suretlerinize bakmaz, fakat kalplerinize ve amellerinize bakar."Buyurdu ve parmakları ile göğsüne işaret etti..

İşte niyetin yeri kalptir .Bu kadar önemli olan kalbin kötü duygu ve düşüncelerden arıtılarak temiz tutulması gerekir.Kalbin temiz olması , insan bedeninde bulunan bütün organlar kalbe bağlıdır, onun emrindedir.
 

ebrar172

Well-known member
“Şüphe yok ki Yüce Allah temizdir, temizliği sever. İkramı boldur, ikramı sever. Cömerttir cömertliği sever. Artık evlerinizin çevresini temiz tutun.” (Et-Tıbbün Nebavi S:216)

Maddi manevi temizlik kavramı islamiyette bu ikisi bütündür. Necaset bildiğimiz gibi kir ve pisliklerin maddi ifadesi taharet ise temizlenmek yani nezafettir hadesten taharet ise hükmi temizliktir. Fakat taharet hem zahiri hem batını olmalıdır çünkü islamda temizliğin manası hem iç hem dış hem görünen hem görünmeyenedir. Bazı noktalarda maddiyat ve maneviyat birleşir hatta şöyle ki; para maddi bir unsur fakat kişinin kazandığı ve harcadığı para ancak maneviyatla temizlenir veya temiz tutulabilir... Velhasıl orada batın ve zahir bir manada birleşmiştir...


[DIKKAT] Rahmân ve rahîm (olan) allah'ın adıyla. Ey bürünüp sarınan (resûlüm)! Kalk, ve (insanları) uyar. Sadece rabbini büyük tanı. Elbiseni tertemiz tut. Kötü şeyleri terket. Yaptığın iyiliği çok görerek başa kakma. Rabbinin rızasına ermek için sabret. (Müddesir) [/DIKKAT]
 

memluk

Hatim Sorumlusu
“Şüphe yok ki Yüce Allah temizdir, temizliği sever.


el Kuddûs


Kuddûs isminin kâinattaki tecellisi, sema yüzünden deniz yüzüne, çiçeklerden ormanlara kadar her şeyde mükemmel bir temizliğin hüküm sürmesidir

“İsm-i Kuddüs’ün cilve-i âzamından gelen tanzif ve nezafet, bütün kâinatın mevcudatını temizliyor, güzelleştiriyor. Beşerin bulaşık eli karışmamak şartıyla, hiçbir şeyde hakikî nezafetsizlik ve çirkinlik görünmüyor.” (Lem’alar)

Bu isme karşı kulun vazifesi takdis ve tesbihtir. Takdis, ‘Allah’ı kemâl sıfatlarla tavsif etmek’; tesbih ise ‘noksan sıfatlardan tenzih etmek’tir. Meselâ ‘Allah her şeye kâdirdir’ demek takdis; ‘Allah acizlikten münezzehtir’ demek tesbihtir.

Allah’ın bütün noksanlıklardan münezzeh ve mukaddes olduğunu ders vermekle, bizi temiz bir kul olmaya davet ederken, Kuddûs olan Allah’ın huzuruna selim bir kalb ve temiz bir bedenle çıkılması gerektiğini de ihtar eder.

“Kötü hasletler, bâtıl itikadlar, günahlar, bid’alar; manevî kirlerden olduklarını unutmamalıyız.” (Lem’alar)

Kuran'da iman eden kullarını "temiz akıl sahipleri" olarak isimlendirmiştir. (Bakara Suresi, 179) Müslümanlar vicdanlarına ve Kuran ahlakına uydukları, Allah'ın rızasını aradıkları ve O'na gönülden boyun eğdikleri için, düşünceleri berrak, samimi ve daima Hak'tan yanadır. Her türlü kirli düşünce ve niyetten uzak olmak, Müslümanların samimi imanlarının bir göstergesidir.

Ancak düşüncelerinin ve
kalplerinin temizliği kadar bedenlerinin, giysilerinin, yaşadıkları mekanların ve yedikleri yiyeceklerin temizliği de Müslümanların en belirgin özelliklerindendir. Bir Müslümanın saçı, eli, yüzü, kısacası tüm bedeni daima tertemizdir. Kıyafetleri her zaman temiz, bakımlı ve düzgündür. Çalıştığı veya yaşadığı mekanlar da Müslümanlara yakışır bir şekilde her zaman derli toplu, temiz, hoş kokulu, havadar ve ferahlık verici olur. Şüphesiz müminlerin bu özelliklerine en güzel örnek, Rabbimiz'in insanlar için son peygamber olarak gönderdiği Peygamberimiz (sav)'dir. Allah, Kuran'da Peygamberimiz (sav)'e şöyle buyurmuştur:

"Ey bürünüp örtünen, Kalk (ve) bundan böyle uyar. Rabbini tekbir et (yücelt) Elbiseni temizle. Pislikten kaçınıp-uzaklaş." (Müddessir Suresi, 1-5)
 

uður1

Well-known member
EVET HOCAM ŞİMDİ BURDAKİ OLAY DURUM ALLAH TEMİZ OLAN İNSANLARI SEVER TEMİZLENENLERİ TEMİZ OLANLARI SEVDİĞİ İÇİN DE SADECE CENNETE TEMİZ OLAN İNSANLARIN GİREBİLECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİR..............

Bahar mevsiminde birkaç gün zarfında nev-i beşerin umumundan bin derece ziyade olan umum ağaçların bütün yapraklarıyla beraber evvelki baharın aynı gibi birden mükemmel bir surette inşaları ve yine umum ağaçların umum çiçekleri ve meyveleri ve yaprakları, geçmiş baharın mahsulatı gibi, berk gibi bir sür'atle icadları; hem o baharın mebde'leri olan hadsiz tohumcukların, çekirdeklerin, köklerin, birden beraber intibahları ve inkişafları ve ihyaları; hem kemiklerden ibaret olarak ayakta duran emvat gibi bütün ağaçların cenazeleri bir emir ile def'aten "Ba'sü ba'de-l mevt" sırrına mazhariyetleri ve neşirleri; hem küçücük hayvan taifelerinin hadsiz efradlarının gayet derecede san'atlı bir surette ihyaları; hem bilhassa sinekler kabilelerinin haşirleri ve bilhassa daima yüzünü, gözünü, kanadını temizlemekle bize abdesti ve nezafeti ihtar eden ve yüzümüzü okşayan gözümüz önündeki kabilenin bir senede neşrolan efradı, beni-âdemin Âdem zamanından beri gelen umum efradından fazla olduğu halde, her baharda sair kabileler ile beraber birkaç gün zarfında inşaları ve ihyaları, haşirleri; elbette kıyamette ecsad-ı insaniyenin inşasına bir misal değil, belki binler misaldirler.

(Bediüzzaman Said Nursi - 2. Şua'dan)

Lügatler
Ba’sü ba’del mevt :öldükten sonra dirilmek
Belki :bilakis, aslında
Beni âdem :âdemoğulları, insanlar
Berk: şimşek
Bilhassa :özellikle
Cenaze :ölü
Def’aten :bir defada, hemen, birdenbire, ani olarak
Ecsad-ı insaniye :insan cesedleri, insan bedenleri
Efrat :fertler, kişiler
Emvat :ölüler
Evvel :ilk önce
Hadsiz : sayısız, sınırsız
Haşir : öldükten sonra âhirette tekrar diriltilip Allah’ın huzurunda toplanma
İbaret :meydana gelmiş, toplanmış, bir şeylerden teşekkül etmiş
İcad :yaratma, var etme, vücuda getirmek
İhtar :hatırlatmak, uyarmak
İhya :diriltme, hayat verme
İnkişaf :açılmak, meydana çıkmak, yetişmek, açığa çıkmak, gelişmek, manen ilerlemek
İnşa :yapma, vücuda getirme, yaratma
intibah : uyanış
Kıyamet :dünyanın yıkılıp harap olması, dünyanın sonu
Mahsulat :mahsuller, hasılat
Mazhariyet :sahip olma, nâil olma, erişme
Mebde :başlangıç, baş taraf, kök, temel, kaynak
misal : benzer, örnek
Neşir :yayılma, dağılma
Neşrolmak :yayılmak, dağılmak
Nev-i beşer :insan cinsi, insanlar
Nezafet :temizlik
Sair :diğeri, başkası, gerisi, kalanı
Sır :herkesin bilmediği gizli hakikat
suret : biçim, şekil
Şua :ışık, parıltı
Taife :kabile, kısım, takım, topluluk
Umum : bütün,tüm, tamam, hepsi
Zarfında :içinde
Ziyade : fazla, daha çok, fazlasıyla


--
 

Ukbaa

Well-known member
İslam temizdir. Öyle ise temizleniniz.Çünkü cennete temiz olandan baskası giremez. (Taberani)

İslâmiyet, temizliğe büyük önem vermiş, onu bir kısım ibâdetlerin vazgeçilmez şartı, mukaddimesi ve anahtarı yapmıştır.
Bir hadîs-i şerifte Peygamberimiz (asv) şöyle buyurur:

[NOT] "Namazın anahtarı tahâret, yani temizlik, başlangıcı tekbir, tamamlayıcısı da selâm`dır."[/NOT]

Temizlik bâzı ibâdetlerin ön şartı olduğu gibi, sıhhat ve âfiyetin vazgeçilmez unsurudur.
Ayrıca rızkın artmasına da sebebdir. Hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur:

[NOT] "Temizliğe devam et ki, rızkına genişlik verilsin..." [/NOT]

Temizliği, sadece beden temizliğine hasretmek yanlış olur. Beden temizliği kadar, hattâ ondan da önce kalb temizliği, niyet dürüstlüğü, ahlâk güzelliği gereklidir.

Nitekim niyeti temiz olmayanın ibâdeti hâlis olmaz, dolayısiyle, Allah katında kabûl görmez. Bu sebeble Müslümanda kalb temizliği ile beden temizliği birleşmeli, her ikisinin de temiz tutulması halinde kâmil bir Müslüman olunacağı bilinmelidir.

Beden ve kalb temizliği, İslâm`ın temeli ve en mühim bir esasıdır. Nitekim Resûlüllah Efendimiz (asv): "İslâm, temizlik temeli üzerine binâ edildi." hadîs-i şerîfleriyle bu iki hususa işaret buyurmuştur.

"Allah temizdir, temizleri sever." îkazı da, İslâm`ın temizlik esasını hatırlatan diğer bir hadîs-i şerîftir.




Sorularla İslamiyet

 

faris

Well-known member
Buradaki temizliği hem temizlik olarak hemde safilik olarak anliyabiliriz. Bütün çirkin hasletlerimizden arinmaliyiz..
 

Huseyni

Müdavim
Selamün aleyküm kardeşler.


İslam temizdir. Öyle ise temizleniniz.
Çünkü cennete temiz olandan baskası giremez.
(Taberani)

Anladıklarımızı paylaşmaya devam inşallah..Buyrun....



Ve aleyküm selam. "İslam temizdir. Öyle ise temizleniniz" hadisinden, temizliğin İslamın vazgeçilmez bir unsuru olduğunu anlıyoruz. Temizlik aynı zamanda imanında bir parçasıdır. Bunu şu hadisten anlamakta mümkün. "Temizlik imandandır". İmanlı olmak ve İslamiyetle müşerref olmak temiz olmayı gerektiriyor.

Bu temizliği her iki alanda da değerlendirmek mümkün. Asıl olan manevi temizlik olsa gerektir. Zaten manen temizlik bedenen de temiz olmayı netice verir.

Manevi temizlik günahlardan samimi bir tevbe ile arınmak ve Allahın emir ve yasaklarına itaat etmekle olur. Cennet temizdir ve temizlerin yeridir. İslam da temizdir. Cennet İslam üzere olmanın ve imanın meyvesidir. Dünyada günahlarından, manevi kirlerinden tevbe ve ibadet ile arınmayan müslümanlar, cenneti hakedene kadar cehennemin ateşine tabi tutularak temizlenecekler ve cennete layık hale gelecekler denebilir.
 
Üst