Hadis Sohbetleri 13 : Ahir zamanda Az Bulunan İki Şey!...

memluk

Hatim Sorumlusu

imagesCAB2MR68.jpg

Selamün aleyküm kardeşler.
Sıradaki Hadis-i Şerif'imizi müzakere edelim..

Hadis-i Şerifimiz;

Kıyamete yakın müslümanlar içinde en az bulunacak şey; helal para ile kendisine güvenilecek arkadaştır. (İbn-i Adiyy)

Anladıklarımızı paylaşmaya devam inşallah..Buyrun....

Daha önceki Hadis-i Şerif derslerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz;

Hadis Sohbetleri 1 : En Hayırlı Genç...

Hadis Sohbetleri 2 : İsraf ve Kibir

Hadis dersleri 3 : İhtiyarlarımıza verilen değer ne olmalı?

Hadis Sohbetleri 4: Salavat ve Hikmeti

Hadis Sohbetleri 5 : En Faziletli İbadet ...

Hadis Sohbetleri 6 : Vücudun Zekatı Oruç

Hadis Sohbetleri 7 : Sadaka-ı Fıtır

Hadis Sohbetleri 8 : Daha Vakti Var Deme ...

Hadis Sohbetleri 9 : Mü'minler arasındaki bağlılık!...

Hadis Sohbetleri 10 : Her Duyduğunu Söylemek ...

Hadis Sohbetleri 11 : Allah'tan korkmak ve Kendini beğenmek

Hadis Sohbetleri 12 : İslam temizdir. Öyle ise temizleniniz!

memluk

Hatim Sorumlusu
Kıyamete yakın müslümanlar içinde en az bulunacak şey; helal para ile kendisine güvenilecek arkadaştır. (İbn-i Adiyy)

Bu hadise göre şimdiki zaman ahir zamanmı yoksa etrafımızda güvenilir ve helal yolla para kazanma imkanı çokmu siz ne dersiniz kardeşler:

Ukbaa

Well-known member
Bu hadise göre şimdiki zaman ahir zaman mı yoksa

“Ahir zaman” , Dünya hayatının kıyamete yakın son devresi, Hz. Peygamber (a.s.m) devrinden başlayan kıyamete kadar devam edecek bir süreçtir. Efendimiz de (a.s.m) bizzat ahir zaman peygamberi ünvanına sahiptir.

etrafımızda güvenilir ve helal yolla para kazanma imkanı çok mu

helal ve meşru daire insanın ihtiyacına kâfi gelecek kadar geniştir. Belki meşru dairede bulduğu ve çalıştığı işin ücreti diğerine nisbetle bir miktar az olabilir, ama hiç olmazsa şaibeli bir para olmaz. Bir de önemli olan mevzu para kazandığı işin hakkını vermesi helal ettirmesi..eğer birey mesleğini hakkıyla ifa etmezse sorumluluklarını yerine getirmeyip işini savsaklarsa aldığı para ne derece ona helal olur ?

uður1

Well-known member
evet hocam şimdi burdaki dostttan kasıt gerçekten güvenebileceğimiz bir insanın hakiki dostun bulunamayacağını bulunmayacağını hadis bize anlatıyor.birde ewet işini güzelce iyice yapması kişinin gerekiyor yoksa kazandığı para haram olur.........selametle ve dua ile.saygılarımla............

faris

Well-known member
bu hadisi serif ile peygamber efemdimiz bize müslümanın olmazsa olmazı olan iki haslete dikkatimizi ceviriyor. Onun için bizlerde helalinden kazanmayi ve helal yerde harcamayı ihmal etmemeliyiz. Müslümani kandıran bizden değildir hadisini unutmayarak dürüstlükten ve guvenirligimizden şartlar ne olursa olsun taviz vermemeliyiz.

teblið

Vefasýz
Ne kadar mühim bir nasihat bizlere bu hadisi şerif..heleki ahir zamandaki biz ümmet için;Ahir zaman 'da ayakların sıratıl müstakimden kayması ne kadarda kolaydır (Allah muhafaza)

Heleki hadiste geçen bu iki meseleden ötürü bir çok insan ahiretini kaybediyorda farkında değiller..Helal olmayan para insanı ateşe götürür..ve meşru olmayan yollar ne kadarda doğal geliyor artık iman zayıflığından ,insanlığa...

..Arkadaş meselesine gelirsek ;Bu imtahan hayatına bir nevii yolculuk dersek ,bu yolculukta
insanın başına türlü işler, sıkıntılar, belâlar gelebilir. Bunların halledilmesi içinde bir insana bir candan dosta gerek duyulur.doğru yolu bilen bir dost.. Bu gereklik, yolculukta candan bir arkadaşın önemini büyük kılar.

İnsan yaratılışı gereği tek başına yaşayamaz. Bir arkadaşa, bir dosta mutlaka ihtiyaç duyar. Bu, gerek iş yapması, gerek sorunlarını çözmesi, gerekse konuşup dertleşmesi için zorunludur.

doğrular budur..Ama maalesf ki ahir zamanda bu da önemini yitirmeye yüz tuttu çıkar ve menfaatlere kurban edildi..

Ukbaa

Well-known member
İnsan fıtraten tek başına yaşayamaz. Muhakkak çevresinde insanların olmasına muhtaçtır. çevresinde olacak kişileri de kendisi belirler ki bunlarda sevdiği, muhabbet beslediği kişiler olur. Ve insan sevdiğinin kusurunu görmez ve eksikliklerini fark etmez. Zamanla da onun ahlakını benimsemeye başlar. Bu yüzden özellikle heva ve hevesin ön planda olduğu bu asırda arkadaş dost seçimine çok dikkat edilmeli. Rastgele bir arkadaş seçimi insanı felaketlere sürükleyebilir.

Efendimiz Aleyhisselatü Vesselam
"Mü'min, mü'min kardeşinin aynasıdır." (Tirmizî, Birr, 18) buyuruyor. Allah’tan korkan, güzel ahlaklı kişiler bizim necatımıza vesile olabileceği gibi kötü arkadaşta kendisindeki kötülükleri bize de bulaştırıp, akıbetimizi şerre çevirebilir.

Hatta bir söz var. "Arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim".. bu sözde nasıl arkadaşlarımızda zaman içerisinde birbirimizin ahlakıyla ahlaklandığımızı gösteriyor.

Peki bu dünyadaki arkadaşlıklarımız sadece bu dünyayı mı ilgilendiriyor ?

Onlardan ebedi dünyada ayrılacak mıyız ?

Bu sorunun cvbına hadis ışığında bakalım.

Saîd Cubeyr'den şöyle rivayet edilmiştir:

"Ensar'a mensup birisi Resulullah'ın huzuruna geldi. Adam mahzundu. Resulullah buyurdu ki:

"-Seni üzgün görüyorum, neden?"

Adam dedi ki:

"-Ya Resulallah, beni bir şey düşündürüyor . "

"-Nedir? "

"Biz her gün akşam sabah sizin huzurunuza geliyoruz. Yüzünüze bakıyor meclisinizde bulunuyoruz. Yarın siz resuller birlikte olacaksınız. Yücelere varacaksınız. Ama biz, size nasıl vasıl olabiliriz ki?"

Resulullah (s.a.s.) hiç cevap vermedi. Cibril-i Emin Cenâb-ı Hakk'dan Nisâ Suresi'nin 69. ayetini getirdi:

"Kim Allah'a ve Resulüne itaat ederse işte onlar, Allah'ın nimet verdiği, resuller, sıddîklar, şehitler ve salihlerle beraberdir. Onlar ne güzel arkadaştır. "

İşte bu bize verilen en güzel müjdelerden biri... Kişi sevdiği ile beraberdir.
Ve insan ukbada nerede, kimle olacağını kendi belirler.

Bu hadis-i şerif'te ahirzamanda daha çok menfaat, çıkar ve kötü arkadaşlıklarının artıp, güvenilir arkadaşlarının azalacağını bize ikaz ediyor. Bize düşen de bu ikazı dinleyip, kimle dostluk kurduğumuza dikkat etmek...

memluk

Hatim Sorumlusu
Allah razı olsun ukbaa hocam , evet insan yalnız yaşayamaz eş dost komşu bunlar hayatımızın olmassa olmazı şimdilerde apartman hayatı insanları yobazlaştırmış durumda,
alt komşunun üsttekinden üsttekinin alt komşusundan haberi yok bağlar kopmuş güven azalmış tv ve gazetelerde hemen hemen hergün komşu yada arkadaş cinayetleri okunuyor anlatılıyor ,
kapı komşumuza potansıyel katil yada sapık gözüyle bakar olduk çocuğu emanet edecek güvenecek halimiz kalmadı diyenleri çok duyduk işte burda iman noktasında diyebilirizki insanlar dinden uzaklaştıkça insaniyettende uzaklaşıyor.
bir anımı paylaşmak istiyorum musadenizle;
Balıkesire yeni taşındığım sırada üst komşum hem ev sahibim hiç kapımı çalmıyor zaman sonra ben çıktım dedim, ya siz ne biçim insanlarsınız yeni geldi öldümü kaldımı hiç sormazmısınız garibdir yer bilmez yurt bilmez demezmisiniz cevap şok edici; ne bilem kürtmüsün çingenmisin hırlımı hırsızmı korktuk diğer komşularda sizden çekiniyor dedi ve ne diyeceğimi bilemedim sivaslı yani doğuluymuşum o taraftanda her kötülük çıkarmış çok üzüldüm şimdi çok iyi arkadaş kardeşiz ben arada ona takılır ve bana söylediklerini hatırlatırım güleriz.

AsselamÜn aleykÜm
hadİs İ Şerİf Çok doĞru bİr noktaya deĞİnmİŞtİr ahİr zaman olarak tabİr ettİĞİmİz ve İÇİnde yaŞadiĞimiz bu zamanda kazandiĞimiz paranin helal mİ haram mi olduĞundan bİle emİn deĞİlİz ben bİr devlet memuruyum ve kurum gelİrlerİ sÜreklİ faİz gelİrİne yatiriliyor ve maaŞlarin bu faİz gelİrİ İle ÖdendİĞİ sÖylenİyor
Şİmdİ bu durumda ne yapabİlİrİz kİ bİz ....
Vel hasili rabbİm cÜmlemİzİn yardimcisi olsun