Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale Analiz ve Çalışmalar
Hadis Sohbetleri
Hadis Sohbetleri 22 : Eğitim ve Ahlak..
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="faris" data-source="post: 288331" data-attributes="member: 1006387"><p><strong>Cevap: Hadis Sohbetleri 22: Eğitim ve Ahlak..</strong></p><p></p><p>Bu fani bedenler elbette helak olacak geriye hayatı kalacak olanlar ise arkamızda bıraktıklarımızdır. Bu ya bir okul, hastane vs umuma ait eserler bırakmaktır ya da hayırlı evlat yetiştirmektir ki, mü'minin en büyük meselesi ise bu olmuştur. </p><p></p><p>Cumhuriyet döneminden evveline kadar ki islam çoğrafyasında çocuk eğitimini çok iyi incelemek ve osmanlı ahlakını çok iyi analiz etmek gerekir. Bebeklikten başlayan talim terbiye, çocuk olduktan sonra medrese ve dahası ile devam etmekteydi. </p><p></p><p>Ama bugün baktığımızda ise çocuklarını başlarından savurmak için onlara oyuncaklar alan bilgisayara bağımlı yapan interneti dahi aman ortada dolaşmasın gitsin internette dolaşıp dursun diye ilgisiz ve alakasız bir ana baba durumunda olmuşuz. En büyük mesele en son mesele durumuna gelmiş. Evlilik gibi bir müessesenin amacı gayesi olan züriyetin devamı ve onu hayırlı evlat olarak yetiştirmek amacı gitmiş yerini başka şeyler almış.</p><p></p><p>Bizler öncelikle kendi yaşantımızı ve kendimize bir çeki düzen vermemiz gerekir. İbadetten eğitime, ahlaktan kültüre kadar bizler kendimizi ne yönde yetiştiriyoruz.. Bizler eğer bunlara önem vermiyorsak evladımızı nasıl yetiştireceğiz? Neye ehemmiyet veriyorsak bizim evladlarımızda ona önem verecek. Eğer biz onlara doğruyu gösterme çabasında olmazsak ellerinden tutmazsak birileri gelip ellerinden tutar sonra hafazanallah başımıza bela ederler. </p><p></p><p>Bizim en önemli yatırımımızın evladımız olduğu gerçeğini bilmeli ve vaktimizi onun için harcamalıyız.</p><p></p><p>Bir başka mesele ise Annelerin durumu, dini islamdan mahrum kalan kadınlar evladlarınıda kendileri gibi islamdan mahrum bırakmakta ve onları hakiki eğitim ve ahlak ile donatmaktan ziyade nefsi ve dünyevi eğitim ve ahlaksızlık ile donatmakta oldukları kaçınılmaz bir gerçektir. Bugün günümüzde baba gecesini gündüzüne katar çalışır eve geldiğinde yorgun olduğunu düşündüğünden evladına vakit ayırmaz. Evladın talim ve terbiyesi anaya kalır. Ve ana nasılsa evlad da öyledir. Ve dahi Anasına bak kızını als sözü darbı mesel olmuştur.</p><p></p><p></p><p>Ustad Bediüzzaman r.a. bu konu hakkında şöyle demekte :</p><p></p><p>[BILGI]Ben bu seksen sene ömrümde, seksen bin zatlardan ders aldığım halde, kasem ediyorum ki, en esaslı ve sarsılmaz ve her vakit bana dersini tazeler gibi, merhum validemden aldığım telkinat ve mânevî derslerdir ki, o dersler fıtratımda, adeta maddî vücudumda çekirdekler hükmünde yerleşmiş. Sair derslerimin o çekirdekler üzerine bina edildiğini aynen görüyorum. Demek, bir yaşımdaki fıtratıma ve ruhuma merhum validemin ders ve telkinâtını, şimdi bu seksen yaşımdaki gördüğüm büyük hakikatler içinde birer çekirdek-i esasiye müşahede ediyorum. </p><p></p><p>Lem'alar - Yirmidördüncü Lem'a</p><p>[/BILGI]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="faris, post: 288331, member: 1006387"] [b]Cevap: Hadis Sohbetleri 22: Eğitim ve Ahlak..[/b] Bu fani bedenler elbette helak olacak geriye hayatı kalacak olanlar ise arkamızda bıraktıklarımızdır. Bu ya bir okul, hastane vs umuma ait eserler bırakmaktır ya da hayırlı evlat yetiştirmektir ki, mü'minin en büyük meselesi ise bu olmuştur. Cumhuriyet döneminden evveline kadar ki islam çoğrafyasında çocuk eğitimini çok iyi incelemek ve osmanlı ahlakını çok iyi analiz etmek gerekir. Bebeklikten başlayan talim terbiye, çocuk olduktan sonra medrese ve dahası ile devam etmekteydi. Ama bugün baktığımızda ise çocuklarını başlarından savurmak için onlara oyuncaklar alan bilgisayara bağımlı yapan interneti dahi aman ortada dolaşmasın gitsin internette dolaşıp dursun diye ilgisiz ve alakasız bir ana baba durumunda olmuşuz. En büyük mesele en son mesele durumuna gelmiş. Evlilik gibi bir müessesenin amacı gayesi olan züriyetin devamı ve onu hayırlı evlat olarak yetiştirmek amacı gitmiş yerini başka şeyler almış. Bizler öncelikle kendi yaşantımızı ve kendimize bir çeki düzen vermemiz gerekir. İbadetten eğitime, ahlaktan kültüre kadar bizler kendimizi ne yönde yetiştiriyoruz.. Bizler eğer bunlara önem vermiyorsak evladımızı nasıl yetiştireceğiz? Neye ehemmiyet veriyorsak bizim evladlarımızda ona önem verecek. Eğer biz onlara doğruyu gösterme çabasında olmazsak ellerinden tutmazsak birileri gelip ellerinden tutar sonra hafazanallah başımıza bela ederler. Bizim en önemli yatırımımızın evladımız olduğu gerçeğini bilmeli ve vaktimizi onun için harcamalıyız. Bir başka mesele ise Annelerin durumu, dini islamdan mahrum kalan kadınlar evladlarınıda kendileri gibi islamdan mahrum bırakmakta ve onları hakiki eğitim ve ahlak ile donatmaktan ziyade nefsi ve dünyevi eğitim ve ahlaksızlık ile donatmakta oldukları kaçınılmaz bir gerçektir. Bugün günümüzde baba gecesini gündüzüne katar çalışır eve geldiğinde yorgun olduğunu düşündüğünden evladına vakit ayırmaz. Evladın talim ve terbiyesi anaya kalır. Ve ana nasılsa evlad da öyledir. Ve dahi Anasına bak kızını als sözü darbı mesel olmuştur. Ustad Bediüzzaman r.a. bu konu hakkında şöyle demekte : [BILGI]Ben bu seksen sene ömrümde, seksen bin zatlardan ders aldığım halde, kasem ediyorum ki, en esaslı ve sarsılmaz ve her vakit bana dersini tazeler gibi, merhum validemden aldığım telkinat ve mânevî derslerdir ki, o dersler fıtratımda, adeta maddî vücudumda çekirdekler hükmünde yerleşmiş. Sair derslerimin o çekirdekler üzerine bina edildiğini aynen görüyorum. Demek, bir yaşımdaki fıtratıma ve ruhuma merhum validemin ders ve telkinâtını, şimdi bu seksen yaşımdaki gördüğüm büyük hakikatler içinde birer çekirdek-i esasiye müşahede ediyorum. Lem'alar - Yirmidördüncü Lem'a [/BILGI] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale Analiz ve Çalışmalar
Hadis Sohbetleri
Hadis Sohbetleri 22 : Eğitim ve Ahlak..
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…