Hadis Sohbetleri 27 : Ben, güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.

Ukbaa

Well-known member
Her peygamber, ümmetini Allah’ın kendilerinden razı olacağı şekilde, güzel ahlak modeli üzerine yetiştirmeye çalıştı. Efendimiz ise bu zincirin son halkasıydı ve vazifesi ise bu güzel ahlakı en güzel surette tamamlamaktı. Hz. Adem aleyhisselam ile başlayan bu ahlak dersinin en ileri seviyesini, en mükemmel tarzını gösteren bir nevi son noktasını koyan Efendimiz Aleyhisselatü Vesselam’dır.

Hz. Aişe’ye (r.a.) sorarlar:
Resûlullah’ın (asm.) ahlâkı nasıldı?

Aldıkları cevap şu olur:
“Siz Kur’anı okumadınız mı? Resûlullah’ın (asm.) ahlâkı Kuran’dı.”

Hz. Aişe’nin aktardığı hadistende anlıyoz ki ; Cenab-ı Hakk’ın kullarında görmek istediği ahlak Kur’an ahlakıdır.
Kur’an-ı Kerim’de bize ahlak dersi veren bir çok ayet görmek mümkün.
Bizim bu ahlaka ulaşmamızdaki bize en büyük rehber de Efendimiz olacaktır.

Cenab-ı Hak hepimizi Efendimiz'in ahlakıyla ahlaklandırsın inşallah..

memluk

Hatim Sorumlusu
Cenab-ı Hak da Kur'ân-ı Kerim'inde:
"Andolsun ki Allah'ın Resulü'nde sizin için, Allah'ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnek vardır" buyurmaktadır.

Hz. Muhammed (S.A.V.) Mekke'de peygamberlik görevini yerine getirmeye ve halkı İslâm'a davet etmeye başlayınca Ebu Zer Gifarî durumu araştırmak ve Hz. Peygamber hakkında bilgi toplamak için kardeşini Mekke'ye göndermişti. Bu zat Mekke'ye gelip durumu araştırdıktan sonra geri dönmüş ve Ebu Zer'e Peygamberimiz hakkında şöyle demişti.

"Güzel ahlâkı emreden bir kişi olduğunu gördüm."

İslâmiyet'ten önce bütün dünyada olduğu gibi Arabistan'da da büyük bir ahlâki çöküntü vardı. Bunu herkes derinden hissediyor fakat kimse çare bulamıyordu.
Müslümanlar, Habeşistan 'a göç ettiklerinde Habeş hükümdarı onları huzuruna çağırmış ve kendilerinden İslâmiyet hakkında bilgi almak istemişti. Bunun üzerine söz alan Hz. Cafer şunları söylemişti:

"Ey hükümdar! Biz cahil bir millet idik. Putlara tapar, murdar şeyler yer, hertürlü fenalıkları işlerdik. Komşularımızı incitir, kardeşlerimize zulmederdik. Güçlüler güçsüzleri ezerdi. Tam bu sırada aramızdan bir kişi çıktı. Bize putlara tapınmayı bırakmayı, doğru konuşmayı, kan dökmemeyi, yetim malı yememeyi, komşuları rahatsız etmemeyi, namuslu kadınlara kötülük yapmamayı, onlara leke sürmemeyi öğretti."

Hz. Ebu Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Mü'minler arasında imanca en kâmil olanı, ahlakça en güzel olanıdır. En hayırlınız da ailesine hayırlı olandır."

Hz. Ebu'd-Derdâ (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtuvesselâm) buyurdular ki: "Kıyâmet günü, mü'minin mizanında güzel ahlaktan daha ağır basan bir şey yoktur. Allah Teâla hazretleri, çirkin düşük söz ve davranış) sahiplerine buğzeder."

Tirmizî'ninbir rivayetinde şöyle dennıiştir: "Güzel ahlâk sahibi, ahlâkı sayesinde,namaz ve oruç sahibinin derecesine ulaşır."

Muvahhid1

Well-known member
İslâm Dini kadar güzel ahlaka önem veren bir başka din veya düşünce sistemi göstermek mümkün değildir. Öyleki Peygamber Efendimiz "İslâm, güzel ahlâktır" buyurmuştur. Hz. Peygamberin güzel ahlâka teşvik eden bir çok güzel sözü vardır.

"Mü’minlerin îmanca en kamil olanı, ahlâkI en güzel olanıdır" "İçinizden en çok sevdiklerim ve kıyamet gününde bana en yakın olanlarınız, ahlaki en güzel olanlarınızdır" hadisleri bunlardan sadece ikisidir.
Kur’an-ı Kerim’de adalet, ahde vefa, affetme, alçak gönüllülük, ana-babaya itaat, sevgi, kardeşlik, barış, güvenirlilik, doğruluk, birlik, beraberlik, iyilik, ihsan, iffet, cömertlik, merhamet, müsamaha, tatlı dilli olma, güler yüzlülük, temiz kalplilik gibi güzel ahlâki hasletlere teşvik eden ve zulüm, haksizlik, riya, haset, gıybet, çirkin sözlülük, asık suratlılık, cimrilik, bencillik, kıskançlık, kibir, kin, kötü zan, israf, bozgunculuk... gibi kötü hasletlerden nehyeden pek çok âyetin yer alması, Kur’an’da ahlaka ne kadar önem verildiğinin bir göstergesidir.

Peygamberimiz (sav) “Benim insanlara Cenab-ı Hak tarafından bi’setim ve gönderilmemin sebebi ahlâk-ı haseneyi ve güzel hasletleri tekmil etmek ve beşeri ahlâksızlıktan kurtarmaktır” (Muvatta, Hüsnü’l-Hulk, 8; Müsned-i Ahmed, 2:381) buyurmuşlardır.

Güzel ahlak, RasüIüllah Sallallahü Aleyhi Vesellem’in yüce ahlakından ibarettir.

zira O “innema buistu latemmeme mekarimelehlek”
Yani, “Ben ancak en güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” demekle, nail olduğu makamı gösterdiği gibi;“eddebeni rabbe feehenete’dibi”yani, “Beni Rabb’im terbiye etti ve terbiyemi güzel yaptı” demesiyle de edeb ve terbiyesinin mükemmelliğini ve ahlak mevzuunda O’nun davranışlarının bir esas olarak alınması lazım geldiğini ifade etmektedir.

Güzel ahlakın en aşağı mertebesi:
1- Dostların cefasına katlanmak.
2- Zulmedenlere karşılık vermemek.
3- Zulmedenlere ya merhamet veya adalet etmek.
4- Zulmeden ve düşmanlık yapanlar için istiğfar etmek. -
5- Bütün insanlığın ıslahını istemek.

, Hazreti Aişe Radıyallahu Anha’ya Rasülullah Sallallahü Aleyhi Vesellem’in ahlaki sorulduğunda: “hulukuhulkuran” yani, “O’nun ahlakı Kur’an’dır” buyurmuşlardır. Zaten Kur’an-ı Kerim de Hazreti Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem için:
“veinnekeleala hulikil azim” “Ve gerçekten sen büyük bir ahlak üzeresin” demekte, O’nu nazara vermekte, O’nu her yönüyle takib etsinler ve getirdiği ahlaka ve terbiyevi umde ve esaslara sahib çıksınlar diye insanlara, özellikle mü’minlere emir ve tavsiye etmektedir. Hem kıyamet gününde gerek sevgi, gerekse meclis bakımından Rasül-i Ekrem Sallallahü Aleyhi Vesellem’e en yakın olacak olanlardan birisi de güzel ahlak sahibi olanlardır. (alıntı)

Ukbaa

Well-known member
"Ben, güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim." (Mâlik)

Hadis-i Şerifteki ''tamamlamak'' sözcüğü dikkat çekici..
Bildiğimiz gibi ancak yarım, noksan, eksik kalan şeyler tamamlanabilir.
Ortada olmayan, hiç varlığından söz edilmeyen şeylerin tamamlanması söz konusu olamaz.

Demek ki güzel ahlakın temel esasları mevcut, fakat bazı eksiklikleri var.
İslam dininin son din, Efendimiz Aleyhisselatü Vesselamın son Peygamber olduğunu düşünürsek, bütün herşeyin en mükemmel şekilde zirveye ulaştığını, bütün eksikliklerin Efendimiz ile tamamlanıp kemale erdiğini söyleyebiliriz.

Peygamber Efendimiz buyurdular ki:

"Benimle benden önceki diğer peygamberlerin misâli, şu adamın misâli gibidir:
Adam mükemmel ve güzel bir ev yapmıştır, sadece köşelerinin birinde bir tuğla yeri boş kalmıştır.
Halk evi hayran hayran dolaşmaya başlar ve (o eksikliği görüp):
"Bu eksik tuğla konulmayacak mı?" der.
İşte ben bu tuğlayım ve ben peygamberlerin sonuncusuyum."

teblið

Vefasýz
Küçük bir sorum olacak ;

Biz müslümanlar hangi amelleri işlersek GÜZEL AHLAKLI OLURUZ?

Başka bir tabir ile NEDİR GÜZEL AHLAK SİZCE ???

memluk

Hatim Sorumlusu
Küçük bir sorum olacak ;

Biz müslümanlar hangi amelleri işlersek GÜZEL AHLAKLI OLURUZ?

Başka bir tabir ile NEDİR GÜZEL AHLAK SİZCE ???

hocam soruda cevabıda geniş aklıma şu ayet geldi;
And olsun ki sizin için, Allah’a ve âhiret gününe kavuşmayı uman ve Allah’ı çok zikreden kimseler için Allah’ın Resûlünde güzel bir örnek vardır.(ahzab21. ayet)
Allah rasulunun hayatını okumak anlamak sünneti seniyyesini yaşamak yaşatmak güzel ahlaktır.

Bu alana bir cevap yazın...