Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale Analiz ve Çalışmalar
Hadis Sohbetleri
Hadis Sohbetleri 41 : Hz. Peygambere yalan isnad etmek - Hadis uydurmak
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Huseyni" data-source="post: 343247" data-attributes="member: 27"><p><strong>Cevap: Hadis Sohbetleri 41:HZ.Peygambere yalan isnad etmek -Hadis uydurmak</strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">Abdullah abi hadis uydurmak ile hadisin manasını tefekkür etmek çok farklı şeyler. Mesela burda yorum yapan biri olarak benim her söylediğim doğru olacak diye bir kaide elbette yok. Ancak yapmaya çalıştığımız şey burdaki derslerden istifade babında kendi anladığımızı ortaya koymaktır. Yoksa "bu hadisin benim söylediğim dışında bir manası yoktur" demek değildir. Kendi istifadelerimizden hata etsek, konu ortada, elbet bir kardeşimiz gelir, düzeltir veya uyarır. </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">Eğer düşünmek, tefekkür etmek, kendi istifadesini mü'min kardeşleriyle paylaşmak sakıncalı birşey olsaydı, Allah cc. ayetlerinde insanı akletmeye, zikretmeye, tefekkür etmeye şiddetle davet etmezdi. Ayet veya hadisi yorumlamaktan korkucaksak "kesin manası budur" demekten korkmalıyız. Hele ki söylediğimiz İslamın özüne ters bir durum gibi gözüküyorsa onu yazmaktan kaçınmak, bir mü'min için çok büyük önem arzediyor. </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">Allah cc. bu dersler esnasında yaptığımız yanlışlar varsa affetsin, amin. </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">kırımlıya gelicek olursak zaman zaman biçok konuda muhalifliklerini görüyoruz. Burda da benzer bir durum var. Hadis-i Şerif olduğu öne sürülen iki örnek göstermiş. Ve bunlara "uydurma" deyip kesip atmış. </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">Evvela hadis diye bildiğimiz bu sözlere yalan, uydurma diyebilmek için bir maksat gütmek gerektir. Maksad dine muhaliflikse eyvallah sözümüz yok. Allah ıslah eylesin deriz. Ancak iyi bir niyet ile bu sözü söylüyorsak, kardeşlerimize bu konuda uyarı vermek istiyorsak, bu hadisin neye göre yalan veya uydurma olduğunu da açıklamak gerek. Mesela hadis diye söylenen sözün manasında bir bozukluk mu var öncelikle bunu ortaya koymak gerek. </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">İkincisi bu uydurma denilen hadisler bazı hadis alimleri tarafından doğruluğu tam olarak sabit olmamışsa da bazı alimler tarafından da kabul edilmiştir. Mesela "Habibim, sen olmasaydın alemleri yaratmazdım" hadis-i Risale-i Nurlarda vardır. Bugün zamanımıza en yakın olan eserde vardır yani. Tabi sadece Risale-i Nurlarla sınırlı değil hadis diye bildiğimiz sözün kaynağı. Bunlarda diğer kaynaklar. </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">1. Cem’ul Fevâid, 2: 442 (Hz. Ömer (ra) dan)</span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">2. Müsnedü’l-Firdevs, 5:227 (İbn-i Abbas (ra) dan)</span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">3. Aliyyu’l-Muttakî, Kenzu’l-Ummal, Hadis No:32025 </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">4. Aliyyu’l-Kârî, El-Esrâru’l –Merfûa, 295-296</span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">5. Celaleddin-i Suyutî, El-Laâli’l Masnûa, 1:272 </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">6. Şevkânî, El-Ferâidu’l-Mecmua, 326</span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">7. Aliyyu’l-Kârî, Şerh-u Şifa,1:6</span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">Misal verilen hadisleri destekleyecek bir çok hadis bulunmaktadır. Bunlardan sonra;</span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">Allah'ın cc. "habibim sen olmasaydın, alemleri yaratmazdım" demesi dinimizce aykırı bir mana taşıyor mu ? </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">Alimlerin bir kısmı "sahih değildir" demesi bir kısmının da eserlerinde nakletmesi, bize "uydurmadır" deme hakkını verir mi ?</span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">Üstad Hazretlerinin bir sözünü, konuya dair buraya koyuyorum. Dersin maneviyatını nefsi tartışmalarla bozmak istemiyorum. </span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">"Hangi mesele var ki, bazı kitaplarda ona ilişilmesin? Hattâ İbn-i Cevzî gibi büyük bir muhaddis bazı sahih ehâdîsi mevzu dediğini, ulemalar taaccüple nakletmişler. Hem her zayıf veya mevzu hadîsin mânâsı yanlıştır demek değildir. Belki an’aneli sened ile hadîsiyeti kat’î değildir demektir. Yoksa mânâsı hak ve hakikat olabilir.</span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">Şualar"</span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'verdana'">Dua ile.</span></p><p><span style="font-family: 'verdana'"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Huseyni, post: 343247, member: 27"] [b]Cevap: Hadis Sohbetleri 41:HZ.Peygambere yalan isnad etmek -Hadis uydurmak[/b] [FONT=verdana] Abdullah abi hadis uydurmak ile hadisin manasını tefekkür etmek çok farklı şeyler. Mesela burda yorum yapan biri olarak benim her söylediğim doğru olacak diye bir kaide elbette yok. Ancak yapmaya çalıştığımız şey burdaki derslerden istifade babında kendi anladığımızı ortaya koymaktır. Yoksa "bu hadisin benim söylediğim dışında bir manası yoktur" demek değildir. Kendi istifadelerimizden hata etsek, konu ortada, elbet bir kardeşimiz gelir, düzeltir veya uyarır. Eğer düşünmek, tefekkür etmek, kendi istifadesini mü'min kardeşleriyle paylaşmak sakıncalı birşey olsaydı, Allah cc. ayetlerinde insanı akletmeye, zikretmeye, tefekkür etmeye şiddetle davet etmezdi. Ayet veya hadisi yorumlamaktan korkucaksak "kesin manası budur" demekten korkmalıyız. Hele ki söylediğimiz İslamın özüne ters bir durum gibi gözüküyorsa onu yazmaktan kaçınmak, bir mü'min için çok büyük önem arzediyor. Allah cc. bu dersler esnasında yaptığımız yanlışlar varsa affetsin, amin. kırımlıya gelicek olursak zaman zaman biçok konuda muhalifliklerini görüyoruz. Burda da benzer bir durum var. Hadis-i Şerif olduğu öne sürülen iki örnek göstermiş. Ve bunlara "uydurma" deyip kesip atmış. Evvela hadis diye bildiğimiz bu sözlere yalan, uydurma diyebilmek için bir maksat gütmek gerektir. Maksad dine muhaliflikse eyvallah sözümüz yok. Allah ıslah eylesin deriz. Ancak iyi bir niyet ile bu sözü söylüyorsak, kardeşlerimize bu konuda uyarı vermek istiyorsak, bu hadisin neye göre yalan veya uydurma olduğunu da açıklamak gerek. Mesela hadis diye söylenen sözün manasında bir bozukluk mu var öncelikle bunu ortaya koymak gerek. İkincisi bu uydurma denilen hadisler bazı hadis alimleri tarafından doğruluğu tam olarak sabit olmamışsa da bazı alimler tarafından da kabul edilmiştir. Mesela "Habibim, sen olmasaydın alemleri yaratmazdım" hadis-i Risale-i Nurlarda vardır. Bugün zamanımıza en yakın olan eserde vardır yani. Tabi sadece Risale-i Nurlarla sınırlı değil hadis diye bildiğimiz sözün kaynağı. Bunlarda diğer kaynaklar. 1. Cem’ul Fevâid, 2: 442 (Hz. Ömer (ra) dan) 2. Müsnedü’l-Firdevs, 5:227 (İbn-i Abbas (ra) dan) 3. Aliyyu’l-Muttakî, Kenzu’l-Ummal, Hadis No:32025 4. Aliyyu’l-Kârî, El-Esrâru’l –Merfûa, 295-296 5. Celaleddin-i Suyutî, El-Laâli’l Masnûa, 1:272 6. Şevkânî, El-Ferâidu’l-Mecmua, 326 7. Aliyyu’l-Kârî, Şerh-u Şifa,1:6 Misal verilen hadisleri destekleyecek bir çok hadis bulunmaktadır. Bunlardan sonra; Allah'ın cc. "habibim sen olmasaydın, alemleri yaratmazdım" demesi dinimizce aykırı bir mana taşıyor mu ? Alimlerin bir kısmı "sahih değildir" demesi bir kısmının da eserlerinde nakletmesi, bize "uydurmadır" deme hakkını verir mi ? Üstad Hazretlerinin bir sözünü, konuya dair buraya koyuyorum. Dersin maneviyatını nefsi tartışmalarla bozmak istemiyorum. "Hangi mesele var ki, bazı kitaplarda ona ilişilmesin? Hattâ İbn-i Cevzî gibi büyük bir muhaddis bazı sahih ehâdîsi mevzu dediğini, ulemalar taaccüple nakletmişler. Hem her zayıf veya mevzu hadîsin mânâsı yanlıştır demek değildir. Belki an’aneli sened ile hadîsiyeti kat’î değildir demektir. Yoksa mânâsı hak ve hakikat olabilir. Şualar" Dua ile. [/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale Analiz ve Çalışmalar
Hadis Sohbetleri
Hadis Sohbetleri 41 : Hz. Peygambere yalan isnad etmek - Hadis uydurmak
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…