Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale Analiz ve Çalışmalar
Hadis Sohbetleri
Hadis Sohbetleri 64: Allah'ın eli cemaatle beraberdir.
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="ABDULLAH4" data-source="post: 389091" data-attributes="member: 1004566"><p><span style="font-size: 12px">Mü'm<span style="font-size: 12px">inler , A</span>LLAH'ı razı etme noktasında,her konuda olduğu gibi,cemaatleşme konusundada gereken hassasiyeti,İMANİ bir olgunlUk olarak göstermeli ve bunu gerçekleştirerek ortaya koymalıdırlar. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Mü'minler açısından cemaatleşme bir gereklilik bir mecburiyet, KUR'AN'IN emri ve dini açıdan bir ihtiyaçtır . Cemaatleşme olmazsa hem DİNİ emirler tam ve mütekamil bir şekilde yaşanmaz hemde İSLAM'İ esaslar hiçbir zaman sosyal hayata ve topluma egemen olamaz. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Cemaatleşme; İSLAM'İ bir yapılanma şekli,organize olmuş bir bütünlüktür . Organize olmayan hiç bir düşünce toplum üzerinde etkili olamaz.Organizeli bir hareket başarının ilk ve temel şartıdır.Siyasi literatürde geçtiği gibi örgütlenmiş (organize olmuş) bir azınlık,örgütlenmemiş çoğunluğa daima hükmeder;kuralı gereği mü'minler münferit olarak milyonlara varan çoğunlukta olsalar bile , örgütlenmiş müşrik ve kafir bir azınlık grubu tarafından daima güdülürler. O takdirde de zillet içine girerler. Bu nedenle YÜCE ALLAH (c.c) şöyle buyuruyor. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">"Ve topluca ALLAH'IN ipine yapışın ,ayrılmayın..."(3 AL-İ İMRAN,103) </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">YÜCE ALLAH (c.c) mü'minlerin toptan hareket etmelerini istemektedir.Çünkü münferit hareketler hem kişiye hemde temsil ettiği davaya zarar getirir başarı isterken hüsranla yüzyüze kalır insan . </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">İSLAMİ harekette cemaatleşmenin gereğine inanan dava önderleri,kavimlerini,kendi etraflarında toplanmaya çağırmışlardır.Bütün dava önderleri, ULUHİYETİN ALLAH'A ait olduğu gerçeğini ifade ettikten hemen sonra kavimlerine şu gerçeği söylemişlerdir. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">"Artık ALLAH'tan korkun ve bana itaat edin."(26 ŞUARA,108,126,144,150,) </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Ayeti kerimedende anlaşıldığı gibi,bütün elçiler kavimlerini ,ALLAH'TAN korkmaya ve kendilerine itaat etmeye çağırmışlardır.Elçiye itaat etmek,belirli bir merkez etrafında bütünleşmektir.O halde ALLAH'A İMAN eden Mü'minlerin, İMAN ettikten hemen sonra,organizeli bir birlik oluşturmaları İMANLARININ bir gereği ve KUR'AN'İ bir sorumluluktur.Bu birliktelikten kaçanlar ALLAH'A gereği gibi İMAN etmemişlerdir demektir. KUR'AN'I KERİMİN mü'minlere hitabı hep çoğul olarak kullanılmakta ,münferit hitaba rastlanılmamaktadır. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Cihaddan iyiliği emir,kötülüğü nehye,kardeşlikten velayete,dostluktan sırdaşlığa kadar bütün konularda,KUR'AN'I KERİM "EY İMAN EDENLER"hitabını kullanarak seslenmektedir.Yani KUR'AN mü'minlerden söz ederken,bütüncül ifadeler kullanmakata,mü'minlerin bu bütünlük içerisinde hareket etmelerini istemektedir.KUR'AN yalnız mü'minlerin değilEhli kitabında,ALLAH'IN ULUHİYETİNİ tasdik ettikten sonra bu birliktelik içerisinde hareket etmelerini istemektedir. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">"De ki:" Ey KİTAP ehli,bizim ve sizin aranızda eşit olan bir kelimeye gelin:Yalnız ALLAH'A ibadet (itaat) edelim, O'na hiçbir şeyi ortak koşmayalım;birbirimizi ALLAH'TAN başka RAB'ler edinmeyelim." Eğer yüz çevirirlerse:"Şahid olun ,biz MÜSLÜMANLARIZ!"deyin." (3 AL-İ İMRAN,64) </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">KUR'AN'I KERİM Cemaatleşmeye,birlikteliğe,organizeli harekete çok büyük önem vermekte ve cemaat içinde olanları övmektedir. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">"Muhammed ALLAH'ın elçisidir, Onun yanında bulunanlar,kafirlere karşı şiddetli kendi aralarında merhametlidirler,Onları,ruku ve secde ederek ALLAH'ın LUTUF ve RIZASINI aradıklarını görürsün,yüzlerinde secdelerin izinden nişanları vardır. Onların Tevrattaki ve İncildeki vasıflarıda şudur.Bir ekin gibidirlerki,filizini çıkardı,onu güçlendirdi,kalınlaştı,derken gövdesinin üstüne dikildi,ekincilerin hoşuna gider,onlara karşı kafirleride öfkelendirir bir duruma geldi. ALLAH onlardan inanıp salih ameller işleyenlere mğfiret ve büyük mükafat vaad etmiştir." (48 FETH,29) </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">KUR'AN'I KERİM'DE Mü'minlerin bir kişiden bir cemaat haline gelmeleri ve bu cemaati büyütüp geliştirmeleri istenmekte,YÜCE ALLAH (c.c) 'da cemaat haline gelenlere büyük mükafat vadetmektedir.Mü'minlerin güçlü bir cemaat haline gelmeleri için,her mü'minin,inandığı doğruların en yakınlarından başlayarak topluma duyurması ve bu duyuruyu sürekli yapması gerekmektedir. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Cemaatin yapısını oluşturan mü'minler birbirlerinin dostu ve yardımcıları olmalıdırlar. Velayet hukuku gereği mü'minler birbirlerinin sorunlarıyla ilgilenmeli,çözümü için yardımcı olmalıdırlar.Mü'minler her konuda bir bütün olarak hareket etmelidirler.Bütünlük içinde hareket etmeyenlerin mü'minler üzerinde bir velayetleri yoktur.Ancak yardım istemeleri halinde onlara yardım edilir. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">"Onlarki İMAN ettiler,hicret ettiler,ALLAH yolunda mallarıyla canlarıyla savaştılar ve onlarki barındırdılar ve yardım ettiler; işte onlar birbirlerinin velisidirler.İMAN edipte hicret etmeyenlere gelince,onlar hicret edinceye kadar,onların velayetinden size bir şey yoktur.Fakat Dinde yardım isterlerse yardım etmeniz gerekir.Yalnız aranızda andlaşma bulunan bir topluma karşı (yardım etmeniz) olmaz.ALLAH yaptıklarınızı görmektedir."(8 ENFAL , 72) </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Kişi İMAN etse bile İSLAM cemaati içinde yer almazsa mü'minler üzerinde hiçbir velayeti olmaz.Yardım istesede,ancak belli şartlar içerisinde,cemaat yardım eder kişi cemaate girdikten sonra,cemaatte bulunanlarla velayet hukuku çerçevesinde ilişkilerini sürdürür ,cemaatin istek ve kurallarına kesinlikle uyar.Ancak o halde başarı elde eder . Çünkü cemaatin istek ve kuralları KUR'AN'İ esaslar doğrultusundadır.Bu nedenle ALLAH ve Resulunun yolunda KUR'AN ve SÜNNET doğrultusunda hareket edilmeli davranışlar İSLAM'İ ölçüler içerisinde düzenlenmelidir .İşte ancak ALLAH'IN YARDIMI VE RAHMETİ o zaman mü'minler üzerine olur ve mü'minler ancak o zaman başarıya ulaşırlar. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">"Sizin veliniz,ancak ALLAH, O'nun RESULU ve namazlarını kılan,zekatlarını veren,rukuya varan mü'minlerdir. </span></p><p><span style="font-size: 12px">Kim ALLAH'I , O'nun Resulunu ve mü'minleri veli tutarsa galip gelecek olanlar,yalnız ALLAH'IN TARAFTARLARIDIR."(5 MAİDE,55-56)</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ABDULLAH4, post: 389091, member: 1004566"] [SIZE=3]Mü'm[SIZE=3]inler , A[/SIZE]LLAH'ı razı etme noktasında,her konuda olduğu gibi,cemaatleşme konusundada gereken hassasiyeti,İMANİ bir olgunlUk olarak göstermeli ve bunu gerçekleştirerek ortaya koymalıdırlar. Mü'minler açısından cemaatleşme bir gereklilik bir mecburiyet, KUR'AN'IN emri ve dini açıdan bir ihtiyaçtır . Cemaatleşme olmazsa hem DİNİ emirler tam ve mütekamil bir şekilde yaşanmaz hemde İSLAM'İ esaslar hiçbir zaman sosyal hayata ve topluma egemen olamaz. Cemaatleşme; İSLAM'İ bir yapılanma şekli,organize olmuş bir bütünlüktür . Organize olmayan hiç bir düşünce toplum üzerinde etkili olamaz.Organizeli bir hareket başarının ilk ve temel şartıdır.Siyasi literatürde geçtiği gibi örgütlenmiş (organize olmuş) bir azınlık,örgütlenmemiş çoğunluğa daima hükmeder;kuralı gereği mü'minler münferit olarak milyonlara varan çoğunlukta olsalar bile , örgütlenmiş müşrik ve kafir bir azınlık grubu tarafından daima güdülürler. O takdirde de zillet içine girerler. Bu nedenle YÜCE ALLAH (c.c) şöyle buyuruyor. "Ve topluca ALLAH'IN ipine yapışın ,ayrılmayın..."(3 AL-İ İMRAN,103) YÜCE ALLAH (c.c) mü'minlerin toptan hareket etmelerini istemektedir.Çünkü münferit hareketler hem kişiye hemde temsil ettiği davaya zarar getirir başarı isterken hüsranla yüzyüze kalır insan . İSLAMİ harekette cemaatleşmenin gereğine inanan dava önderleri,kavimlerini,kendi etraflarında toplanmaya çağırmışlardır.Bütün dava önderleri, ULUHİYETİN ALLAH'A ait olduğu gerçeğini ifade ettikten hemen sonra kavimlerine şu gerçeği söylemişlerdir. "Artık ALLAH'tan korkun ve bana itaat edin."(26 ŞUARA,108,126,144,150,) Ayeti kerimedende anlaşıldığı gibi,bütün elçiler kavimlerini ,ALLAH'TAN korkmaya ve kendilerine itaat etmeye çağırmışlardır.Elçiye itaat etmek,belirli bir merkez etrafında bütünleşmektir.O halde ALLAH'A İMAN eden Mü'minlerin, İMAN ettikten hemen sonra,organizeli bir birlik oluşturmaları İMANLARININ bir gereği ve KUR'AN'İ bir sorumluluktur.Bu birliktelikten kaçanlar ALLAH'A gereği gibi İMAN etmemişlerdir demektir. KUR'AN'I KERİMİN mü'minlere hitabı hep çoğul olarak kullanılmakta ,münferit hitaba rastlanılmamaktadır. Cihaddan iyiliği emir,kötülüğü nehye,kardeşlikten velayete,dostluktan sırdaşlığa kadar bütün konularda,KUR'AN'I KERİM "EY İMAN EDENLER"hitabını kullanarak seslenmektedir.Yani KUR'AN mü'minlerden söz ederken,bütüncül ifadeler kullanmakata,mü'minlerin bu bütünlük içerisinde hareket etmelerini istemektedir.KUR'AN yalnız mü'minlerin değilEhli kitabında,ALLAH'IN ULUHİYETİNİ tasdik ettikten sonra bu birliktelik içerisinde hareket etmelerini istemektedir. "De ki:" Ey KİTAP ehli,bizim ve sizin aranızda eşit olan bir kelimeye gelin:Yalnız ALLAH'A ibadet (itaat) edelim, O'na hiçbir şeyi ortak koşmayalım;birbirimizi ALLAH'TAN başka RAB'ler edinmeyelim." Eğer yüz çevirirlerse:"Şahid olun ,biz MÜSLÜMANLARIZ!"deyin." (3 AL-İ İMRAN,64) KUR'AN'I KERİM Cemaatleşmeye,birlikteliğe,organizeli harekete çok büyük önem vermekte ve cemaat içinde olanları övmektedir. "Muhammed ALLAH'ın elçisidir, Onun yanında bulunanlar,kafirlere karşı şiddetli kendi aralarında merhametlidirler,Onları,ruku ve secde ederek ALLAH'ın LUTUF ve RIZASINI aradıklarını görürsün,yüzlerinde secdelerin izinden nişanları vardır. Onların Tevrattaki ve İncildeki vasıflarıda şudur.Bir ekin gibidirlerki,filizini çıkardı,onu güçlendirdi,kalınlaştı,derken gövdesinin üstüne dikildi,ekincilerin hoşuna gider,onlara karşı kafirleride öfkelendirir bir duruma geldi. ALLAH onlardan inanıp salih ameller işleyenlere mğfiret ve büyük mükafat vaad etmiştir." (48 FETH,29) KUR'AN'I KERİM'DE Mü'minlerin bir kişiden bir cemaat haline gelmeleri ve bu cemaati büyütüp geliştirmeleri istenmekte,YÜCE ALLAH (c.c) 'da cemaat haline gelenlere büyük mükafat vadetmektedir.Mü'minlerin güçlü bir cemaat haline gelmeleri için,her mü'minin,inandığı doğruların en yakınlarından başlayarak topluma duyurması ve bu duyuruyu sürekli yapması gerekmektedir. Cemaatin yapısını oluşturan mü'minler birbirlerinin dostu ve yardımcıları olmalıdırlar. Velayet hukuku gereği mü'minler birbirlerinin sorunlarıyla ilgilenmeli,çözümü için yardımcı olmalıdırlar.Mü'minler her konuda bir bütün olarak hareket etmelidirler.Bütünlük içinde hareket etmeyenlerin mü'minler üzerinde bir velayetleri yoktur.Ancak yardım istemeleri halinde onlara yardım edilir. "Onlarki İMAN ettiler,hicret ettiler,ALLAH yolunda mallarıyla canlarıyla savaştılar ve onlarki barındırdılar ve yardım ettiler; işte onlar birbirlerinin velisidirler.İMAN edipte hicret etmeyenlere gelince,onlar hicret edinceye kadar,onların velayetinden size bir şey yoktur.Fakat Dinde yardım isterlerse yardım etmeniz gerekir.Yalnız aranızda andlaşma bulunan bir topluma karşı (yardım etmeniz) olmaz.ALLAH yaptıklarınızı görmektedir."(8 ENFAL , 72) Kişi İMAN etse bile İSLAM cemaati içinde yer almazsa mü'minler üzerinde hiçbir velayeti olmaz.Yardım istesede,ancak belli şartlar içerisinde,cemaat yardım eder kişi cemaate girdikten sonra,cemaatte bulunanlarla velayet hukuku çerçevesinde ilişkilerini sürdürür ,cemaatin istek ve kurallarına kesinlikle uyar.Ancak o halde başarı elde eder . Çünkü cemaatin istek ve kuralları KUR'AN'İ esaslar doğrultusundadır.Bu nedenle ALLAH ve Resulunun yolunda KUR'AN ve SÜNNET doğrultusunda hareket edilmeli davranışlar İSLAM'İ ölçüler içerisinde düzenlenmelidir .İşte ancak ALLAH'IN YARDIMI VE RAHMETİ o zaman mü'minler üzerine olur ve mü'minler ancak o zaman başarıya ulaşırlar. "Sizin veliniz,ancak ALLAH, O'nun RESULU ve namazlarını kılan,zekatlarını veren,rukuya varan mü'minlerdir. Kim ALLAH'I , O'nun Resulunu ve mü'minleri veli tutarsa galip gelecek olanlar,yalnız ALLAH'IN TARAFTARLARIDIR."(5 MAİDE,55-56)[/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale Analiz ve Çalışmalar
Hadis Sohbetleri
Hadis Sohbetleri 64: Allah'ın eli cemaatle beraberdir.
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…