Cevap: Hadis Sohbetleri 97- "Ey müslümanlar! Allah size haccı farz kıldı, haccedin!"
MEKKE’NİN FAZİLETİ
Safiyye Bintu Şeybe radıyallahu anha anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ı Fetih yılında dinlemiştim. Şöyle buyurdular:
“Ey insanlar! Allah arz ve semayı yarattığı gün Mekke’yi haram kılmıştır. Orası Kıyamet gününe kadar haramdır. Bitkisi sürülmez, av hayvanı ürkütülmez, buluntusu da sadece (sahibini bulmak üzere) ilan etmek için alınır.â€
Bu esnada (amcası) Abbas radıyallahu anh: “İzhir otu hariç (olsun!). Çünkü evler ve kabirler için ona ihtiyacımız var!†dedi. Aleyhissalatu vesselam da: “İzhir otu hariç!†buyurdular.â€
MEKKE’NİN FAZİLETİ
Ayyaş İbnu Ebi Rebi’a el-Mahzûmi radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Bu ümmet, şu haram yerlere hakkı olduğu hürmeti gösterdiği müddetçe hayır üzere devam eder. Bu hürmete riayet etmediler mi helak olurlar.â€
MEDİNE’NİN FAZİLETİ
Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Ey Allahım! İbrahim aleyhisselam senin Halilindir, peygamberindir. Sen Mekke’yi İbrahim’in diliyle haram kıldın. Ey Allahım! Ben de senin abdin ve peygamberinim. Ben de (Medine’yi) iki kayalığı arasında kalan kısmıyla haram kılıyorum.â€
MEDİNE’NİN FAZİLETİ
Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Uhud, şüphesiz bizi seven, bizim de kendisini sevdiğimiz bir dağdır ve cennet bahçelerinden bir bahçenin üstündedir. Ayr dağı da cehennem derelerinden bir derenin üzerindedir.â€