Hatice (r. Anha)

Kýrýk Testi

Well-known member
Peygamber Efendimizin (a.s.m.) eşi ve mü’minlerin annelerinden olan Hz. Hatîce (r. anha), Mekkeli olup Esed kabîlesinden Hüveylid’in kızıdır. “Tâhire” (temiz kadın) sıfatıyla anılan Hz. Hatîce (r. anha), cahiliye devrinin her türlü fenalığından uzaktı. Ticaretle uğraşan varlıklı bir kadındı.

Evlendiklerinde Peygamber Efendimiz (a.s.m.) 25 yaşında bir delikanlı, Hz. Hatîce (r. anha) de 40 yaşlarında idi. Hz. Hatîce’nin vefatına kadar 25 yıl süren mesut evlilikleri müddetince Peygamber Efendimiz (a.s.m.) başka kadınla evlenmemiştir. Peygamber Efendimizin (a.s.m.) ondan iki oğlu ve dört kızı dünyaya geldi. Hz. Hatîce (r. anha), hicretten üç yıl önce 65 yaşında iken vefat etti. Şu hadîs-i şerif, Hz. Hatîce’nin (r. anha) peygamberimizin nezdindeki yerini ifade etmektedir:
“Allah, Hatîce’den daha hayırlısını bana ihsan etmedi. Çünkü o, herkesin küfür içerisinde olduğu bir zamanda bana îman etti. Herkesin beni yalanladığı zamanda beni tasdik etti. Herkesin her şeyi benden esirgediği bir zamanda, o beni malına ortak etti. Ve Allah bana ondan çocuklar ihsan etti.”