Hayırda Yarışalım!
Cenâb-ı Hak buyuruyor: “…Onlar hayırda birbirleriyle yarışırlar…” (Âl-i İmrân, 114) |
Rasûlullah (sav) buyurdular: “Faydalı işler görmekte acele ediniz. Zîrâ yakın bir gelecekte karanlık geceler gibi birtakım fitneler ortalığı kaplayacaktır. O zamanda insan, mü’min olarak sabahlar, kâfir olarak geceler; mü’min olarak geceler, kâfir olarak sabahlar. Dînini küçük bir dünyâlığa satar.” (Müslim, Îmân 186; Tirmizî, Fiten 30, Zühd 3; İbn-i Mâce, İkâme 78) |
Enes (ra)’ın anlattığına göre Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuşlardır: “Kıyâmet günü insanlar saf saf olurlar. (Bir rivâyete göre; cennet ehli saf saf olurlar.) Derken cehennem ehlinden bir kişi cennet ehlinden birine rastlar ve: “–Ey filân! Hatırladın mı sen su istemiştin de ben sana bir içimlik su vermiştim?” der (ve bu sûretle şefaat ister). Mü’min de o kimseye şefaat eder. (Cehennemlik olan bir başka) kimse, cennetlik olan birinin yanına varır ve ona: “–Hatırlıyor musun, sana bir gün abdest suyu vermiştim?” diyerek (şefaat ister. O da hatırlar) ve ona şefaat eder. Yine cehennemlik olanlardan biri, cennetlik birisine: “–Ey filân! Beni şöyle şöyle bir işe gönderdiğin günü hatırlıyor musun? Ben de o gün senin için gitmiştim.” der. Cennetlik olan kimse de ona şefaat eder.” (İbn-i Mâce, Edeb, 8) Diğer sâlih ameller de burada nakledilenlere kıyâs edilirse, büyük-küçük ayırt etmeksizin her türlü hayırda yarışmak îcâb ettiği anlaşılmış olur. Zîrâ herkes âhirette -iyi veya kötü- yaptığı her amelin karşılığını görecektir. (Osman Nuri Topbaş, Faziletler Medeniyeti-2, Erkam Yay.) |
Her Güne Bir Esma-ül Hüsna (Allah’ın En Güzel İsimleri) el-Kaadir: Her şeye gücü yeten, ölçen, tanzim eden, plânlayan, hükmeden, takdir eden, tam bir kudret sahibi olan ve istediğini, dilediği şekilde yapmaya gücü yeten demektir. |
Kısa Günün Kârı Deprem bölgesindeki kardeşlerimize maddi manevi yardımlarda bulunalım. |
Lügatçe kıyâs: Benzetme, karşılaştırma, mukâyese. |