Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Sahabe-i Kiram
Hazret-i Ömer’den Hikmetli Sözler
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="ent" data-source="post: 184473" data-attributes="member: 13914"><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: red"><em>Hazret-i Ömer’den Hikmetli Sözler</em></span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Günah işlemekten vazgeçmek, tevbe ile uğraşmaktan daha kolaydır.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><em><span style="color: indigo"><span style="font-size: 15px">“En çok sevdiğim kimse, bana ayıp ve kusurlarımı haber verendir.”</span><span style="font-size: 10px"><span style="color: red"> (Süyûtî, Târîhu’l-Hulefâ, s. 130)</span></span></span></em></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Çok konuşan, çok yanılır. Çok yanılanın, hayâ duygusu azalır. Hayâ duygusu azalanın, günah ve harama düşme endişesiyle şüphelilerden sakınma titizliği kaybolur. Şüphelilerden sakınma titizliği kaybolanın, kalbi ölür.”</em></span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Gaybı bilme iddiâsı gibi olmasaydı, beş kimsenin cennet ehli olduklarına şâhitlik ederdim:</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em><span style="color: red">1)</span> Çok çocuk sahibi (olup şükür ve sabır hâlinde) olan fakir. </em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em><span style="color: red">2)</span> Kocası kendisinden râzı olan (sâliha) kadın. </em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em><span style="color: red">3)</span> Mehr-i müsemmâsını (yâni nikâh esnâsında iki tarafın da rızâsıyla tâyin edilen mehrini) kocasına tasadduk eden kadın. </em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em><span style="color: red">4)</span> Baba ve anası kendisinden râzı olan kişi. </em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em><span style="color: red">5)</span> Günahından (nefret ederek samîmiyetle) tevbe eden kimse…”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Bütün dostları gezdim, gördüm; dili muhafaza etmekten daha iyi dost göremedim. Bütün elbiseleri gördüm; iffet ve sakınmaktan daha iyi elbise görmedim. Bütün malları gördüm; kanaatten daha iyi mal görmedim. Bütün iyilikleri gördüm; nasihatten daha iyisini görmedim. Bütün yemekleri görüp tattım; sabırdan lezzetlisini görmedim.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“İnsanlarla güzel dostluk kurmak, aklın yarısıdır. Yerinde sual sormak, ilmin yarısı; iyi tedbir almak da yaşamanın yarısıdır.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><em><span style="color: indigo"><span style="font-size: 15px">“Âhiret yanında dünya nedir ki! Ancak tavşanın bir defa sıçraması misâli bir şeydir.” </span><span style="font-size: 10px"><span style="color: red">(İbn-i Ebî Şeybe, Musannef, VIII, 152)</span></span></span></em></span></p><p> </p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Fazla lâkırdıyı terk eden kimseye hikmet bahşedilir. Fazla (tecessüsle) bakmayı terk edenin kalbine tevâzû bahşedilir. Fazla yemeyi terk edene ibâdet lezzeti bahşedilir. Fazla gülmeyi terk edene heybet bahşedilir. Mizahı terk edene izzet bahşedilir. Dünya sevgisini terk edene, âhiret muhabbeti bahşedilir. Başkasının ayıbı ile meşgul olmayı terk edene, nefsinin ayıplarını ıslah etme hâli bahşedilir. (Müteâl, yâni idrak ötesi olan) Allâh’ın keyfiyetinde araştırma ve tecessüsü terk edene, nifaktan kurtuluş bahşedilir.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“On şey, on şeysiz düzelmez: Akıl, iffetsiz; fazîlet, ilimsiz; kurtuluş, korkusuz; sultan, adâletsiz; asâlet ve şeref, edepsiz; ferah, emniyetsiz; zenginlik, sehâvetsiz; fakirlik, kanaatsiz; yücelik, tevâzûsuz; cihâd, tevfiksiz iyileşip düzelmez.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><em><span style="color: indigo"><span style="font-size: 15px">“Merhamet etmeyene merhamet olunmaz, kusurları bağışlamayan bağışlanmaz, affetmeyen kişi affolunmaz, günahlardan korunmaya çalışmayan kimse de korunup takvâya erdirilmez.” </span></span></em></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red"><em>(Buhârî, el-Edebü’l-Müfred, s. 415, no: 371)</em></span></span></p><p> </p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Duâ, semâ ile arz arasında durur. Rasûlullâh’a salevât getirilmedikçe, Allâh’a yükselmez.” <span style="font-size: 10px"><span style="color: red">(Tirmizî, Vitr, 21)</span></span></em></span></span></span></p><p></p><p></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><em><span style="color: indigo"><span style="font-size: 15px">“Bizim çarşımızda dîni(n ticâret kâidelerini) bilen kimseler satıcılık yapsın.” </span><span style="font-size: 10px"><span style="color: red">(Tirmizî, Vitr, 21/487)</span></span></span></em></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><em><span style="color: indigo"><span style="font-size: 15px">“Yüze karşı övmek, boğazlamak gibidir.” </span><span style="color: red">(İbn-i Kuteybe, el-Mesâil, s. 145)</span></span></em></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: red"><em>Hazret-i Ömer, vâlilerine şöyle yazmıştır:</em></span></span></span></p><p> </p><p></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Benim katımda en mühim işiniz namazdır. Kim onu koruyup vakitlerine dikkat ederse, dînini korumuş olur; kim de onu yerine getirmeyip yitirirse, dînini de kısa zamanda yitirir.” </em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red"><em>(Muvatta’, Vukûtu’s-Salât, 6)</em></span></span></p><p></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: red"><em>Kadı Şurayh, Hazret-i Ömer’e mektup yazarak nasıl hükmedeceğini sordu.</em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><em><span style="font-size: 15px"><span style="color: red">Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh- cevâben şöyle yazdı:</span></span></em></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><em><span style="color: indigo"><span style="font-size: 15px">“Allâh’ın kitabında olanlarla hükmet. Eğer onda bulamazsan Allah Rasûlü’nün sünnetiyle hükmet. Allâh’ın kitabı ve Rasûlü’nün sünnetinde de bulamazsan sâlihlerin verdiği hükümlerle hüküm ver. Sâlihlerin verdiği hükümler arasında da yoksa istersen devam et hükmünü ver, istersen geri dur. Geri durup hüküm vermemenin senin için daha hayırlı olduğu kanaatindeyim. Ve’s-selâm.” </span></span></em></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red"><em>(Nesâî, Kudât, 11/3)</em></span></span></p><p> </p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Zenginlik de fakirlik de aynı şekilde birer binektir. Hangisine bineceğime aldırmıyorum.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“En akıllı kimse, insanların hareketlerini en iyi takdîr edendir.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Bir kimsenin sorduğu sorudan onun akıl seviyesini </em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>anlarım.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Bugünün işini yarına bırakma!”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“İş bir kere geri kalırsa artık hiçbir zaman ilerleyemez.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Şerri bilmeyen, onun tuzağına düşer.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Dünyaya az meylet ki hür yaşayasın. (Nefsin esâretine düşmeyesin.)”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“İnandığınız gibi yaşamıyorsanız, yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“İnsanları düzeltebilmeniz için önce kendinizi ıslah etmeniz gerekir.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“İnsanların en câhili (ve ahmağı), kendi âhiretini başkasının dünyası için satandır.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Bir iyiliğin şerefi, geciktirilmeden hemen yapılmasındadır.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><em><span style="color: indigo"><span style="font-size: 15px">“Kötü bir işin en gizli şâhidi vicdânımızdır.” [Nitekim Efendimiz -aleyhissalâtü vesselâm-, iyiliğin ne olduğunu sormaya gelen birine; </span></span></em></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><em><span style="color: indigo"><span style="font-size: 15px">“Kalbine danış! İyilik, kalbinin müsterih olduğu ve yapılmasını tasdik ettiği şeydir. Günah ise içini tırmalayan ve başkaları sana </span></span></em></span></p><p></p><p></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><em><span style="color: indigo"><span style="font-size: 15px">«Yap!» diye fetvâlar verse bile, içinde şüphe ve tereddüt uyandıran şeydir.” buyurmuştur. </span><span style="font-size: 10px"><span style="color: red">(İbn-i Hanbel, IV, 227-228)]</span></span></span></em></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Sırrını gizleyen, kendine hâkim olur.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Şiddet göstermeksizin kuvvetli, zayıflık belirtmeksizin yumuşak ol.”</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: red"><em>İşte böyle yüce bir kalbî kıvâma ve takvâ hayâtına sâhip olan Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh- dâimâ:</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Ey Allâh’ım! Beni ansızın yakalamandan, gaflet içerisinde bırakmandan ve gâfillerden kılmandan Sana sığınıyorum.” diye duâ ederdi.</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em><span style="color: red">6)</span> Akşamları da, elindeki kamçısıyla ayaklarına vurur ve; </em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>“Bugün ne yaptın ey Ömer?” diye kendisini hesâba çekerdi.7 Bu nefs muhâsebesini her akşam kendine vird edinmişti."</em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>Şüphesiz ki bütün bu hassâsiyetler, ondan bize yâdigâr kalan en güzel irşad numûneleridir. Bizler de o mübârek sahâbînin bu güzel hâllerini ve hatıralarını gönlümüze nakşetmeli ve sık sık; “Bugün Allâh için ne yaptım?” diyerek kendimizi vicdan muhâsebesine çekmeliyiz. Maddî ve mânevî vazîfelerimizde gaflet, ihmâl, atâlet ve tembellik göstermekten titizlikle sakınmalıyız. Rabbimizin huzûrunda hesaba çekilmeden evvel kendimizle hesaplaşmalıyız. </em></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: indigo"><em>Rabbimiz âhiretteki hesâbımızı kolay getirsin. Îman ve güzel ahlâk iklîminde amel-i sâlihlerle dolu bir dünya hayatı yaşayıp ebedî hayâtın saâdetiyle gönüllerimizi mes’ûd eylesin. </em></span></span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><em><span style="font-size: 15px"><span style="color: red">Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh-’ın “Fâruk” sıfatından gönüllerimize bir nasip ihsân eylesin!</span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: red"><em>Âmîn! Amin! Amin!</em></span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ent, post: 184473, member: 13914"] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=red][I]Hazret-i Ömer’den Hikmetli Sözler[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Günah işlemekten vazgeçmek, tevbe ile uğraşmaktan daha kolaydır.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][I][COLOR=indigo][SIZE=4]“En çok sevdiğim kimse, bana ayıp ve kusurlarımı haber verendir.”[/SIZE][SIZE=2][COLOR=red] (Süyûtî, Târîhu’l-Hulefâ, s. 130)[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/I][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Çok konuşan, çok yanılır. Çok yanılanın, hayâ duygusu azalır. Hayâ duygusu azalanın, günah ve harama düşme endişesiyle şüphelilerden sakınma titizliği kaybolur. Şüphelilerden sakınma titizliği kaybolanın, kalbi ölür.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Gaybı bilme iddiâsı gibi olmasaydı, beş kimsenin cennet ehli olduklarına şâhitlik ederdim:[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I][COLOR=red]1)[/COLOR] Çok çocuk sahibi (olup şükür ve sabır hâlinde) olan fakir. [/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I][COLOR=red]2)[/COLOR] Kocası kendisinden râzı olan (sâliha) kadın. [/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I][COLOR=red]3)[/COLOR] Mehr-i müsemmâsını (yâni nikâh esnâsında iki tarafın da rızâsıyla tâyin edilen mehrini) kocasına tasadduk eden kadın. [/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I][COLOR=red]4)[/COLOR] Baba ve anası kendisinden râzı olan kişi. [/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I][COLOR=red]5)[/COLOR] Günahından (nefret ederek samîmiyetle) tevbe eden kimse…”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Bütün dostları gezdim, gördüm; dili muhafaza etmekten daha iyi dost göremedim. Bütün elbiseleri gördüm; iffet ve sakınmaktan daha iyi elbise görmedim. Bütün malları gördüm; kanaatten daha iyi mal görmedim. Bütün iyilikleri gördüm; nasihatten daha iyisini görmedim. Bütün yemekleri görüp tattım; sabırdan lezzetlisini görmedim.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“İnsanlarla güzel dostluk kurmak, aklın yarısıdır. Yerinde sual sormak, ilmin yarısı; iyi tedbir almak da yaşamanın yarısıdır.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][I][COLOR=indigo][SIZE=4]“Âhiret yanında dünya nedir ki! Ancak tavşanın bir defa sıçraması misâli bir şeydir.” [/SIZE][SIZE=2][COLOR=red](İbn-i Ebî Şeybe, Musannef, VIII, 152)[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/I][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Fazla lâkırdıyı terk eden kimseye hikmet bahşedilir. Fazla (tecessüsle) bakmayı terk edenin kalbine tevâzû bahşedilir. Fazla yemeyi terk edene ibâdet lezzeti bahşedilir. Fazla gülmeyi terk edene heybet bahşedilir. Mizahı terk edene izzet bahşedilir. Dünya sevgisini terk edene, âhiret muhabbeti bahşedilir. Başkasının ayıbı ile meşgul olmayı terk edene, nefsinin ayıplarını ıslah etme hâli bahşedilir. (Müteâl, yâni idrak ötesi olan) Allâh’ın keyfiyetinde araştırma ve tecessüsü terk edene, nifaktan kurtuluş bahşedilir.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“On şey, on şeysiz düzelmez: Akıl, iffetsiz; fazîlet, ilimsiz; kurtuluş, korkusuz; sultan, adâletsiz; asâlet ve şeref, edepsiz; ferah, emniyetsiz; zenginlik, sehâvetsiz; fakirlik, kanaatsiz; yücelik, tevâzûsuz; cihâd, tevfiksiz iyileşip düzelmez.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][I][COLOR=indigo][SIZE=4]“Merhamet etmeyene merhamet olunmaz, kusurları bağışlamayan bağışlanmaz, affetmeyen kişi affolunmaz, günahlardan korunmaya çalışmayan kimse de korunup takvâya erdirilmez.” [/SIZE][/COLOR][/I][/FONT] [FONT=Book Antiqua][COLOR=red][I](Buhârî, el-Edebü’l-Müfred, s. 415, no: 371)[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Duâ, semâ ile arz arasında durur. Rasûlullâh’a salevât getirilmedikçe, Allâh’a yükselmez.” [SIZE=2][COLOR=red](Tirmizî, Vitr, 21)[/COLOR][/SIZE][/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][I][COLOR=indigo][SIZE=4]“Bizim çarşımızda dîni(n ticâret kâidelerini) bilen kimseler satıcılık yapsın.” [/SIZE][SIZE=2][COLOR=red](Tirmizî, Vitr, 21/487)[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/I][/FONT] [FONT=Book Antiqua][I][COLOR=indigo][SIZE=4]“Yüze karşı övmek, boğazlamak gibidir.” [/SIZE][COLOR=red](İbn-i Kuteybe, el-Mesâil, s. 145)[/COLOR][/COLOR][/I][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=red][I]Hazret-i Ömer, vâlilerine şöyle yazmıştır:[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Benim katımda en mühim işiniz namazdır. Kim onu koruyup vakitlerine dikkat ederse, dînini korumuş olur; kim de onu yerine getirmeyip yitirirse, dînini de kısa zamanda yitirir.” [/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][COLOR=red][I](Muvatta’, Vukûtu’s-Salât, 6)[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=red][I]Kadı Şurayh, Hazret-i Ömer’e mektup yazarak nasıl hükmedeceğini sordu.[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][I][SIZE=4][COLOR=red]Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh- cevâben şöyle yazdı:[/COLOR][/SIZE][/I][/FONT] [FONT=Book Antiqua][I][COLOR=indigo][SIZE=4]“Allâh’ın kitabında olanlarla hükmet. Eğer onda bulamazsan Allah Rasûlü’nün sünnetiyle hükmet. Allâh’ın kitabı ve Rasûlü’nün sünnetinde de bulamazsan sâlihlerin verdiği hükümlerle hüküm ver. Sâlihlerin verdiği hükümler arasında da yoksa istersen devam et hükmünü ver, istersen geri dur. Geri durup hüküm vermemenin senin için daha hayırlı olduğu kanaatindeyim. Ve’s-selâm.” [/SIZE][/COLOR][/I][/FONT] [FONT=Book Antiqua][COLOR=red][I](Nesâî, Kudât, 11/3)[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Zenginlik de fakirlik de aynı şekilde birer binektir. Hangisine bineceğime aldırmıyorum.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“En akıllı kimse, insanların hareketlerini en iyi takdîr edendir.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Bir kimsenin sorduğu sorudan onun akıl seviyesini [/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]anlarım.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Bugünün işini yarına bırakma!”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“İş bir kere geri kalırsa artık hiçbir zaman ilerleyemez.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Şerri bilmeyen, onun tuzağına düşer.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Dünyaya az meylet ki hür yaşayasın. (Nefsin esâretine düşmeyesin.)”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“İnandığınız gibi yaşamıyorsanız, yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“İnsanları düzeltebilmeniz için önce kendinizi ıslah etmeniz gerekir.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“İnsanların en câhili (ve ahmağı), kendi âhiretini başkasının dünyası için satandır.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Bir iyiliğin şerefi, geciktirilmeden hemen yapılmasındadır.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][I][COLOR=indigo][SIZE=4]“Kötü bir işin en gizli şâhidi vicdânımızdır.” [Nitekim Efendimiz -aleyhissalâtü vesselâm-, iyiliğin ne olduğunu sormaya gelen birine; [/SIZE][/COLOR][/I][/FONT] [FONT=Book Antiqua][I][COLOR=indigo][SIZE=4]“Kalbine danış! İyilik, kalbinin müsterih olduğu ve yapılmasını tasdik ettiği şeydir. Günah ise içini tırmalayan ve başkaları sana [/SIZE][/COLOR][/I][/FONT] [FONT=Book Antiqua][I][COLOR=indigo][SIZE=4]«Yap!» diye fetvâlar verse bile, içinde şüphe ve tereddüt uyandıran şeydir.” buyurmuştur. [/SIZE][SIZE=2][COLOR=red](İbn-i Hanbel, IV, 227-228)][/COLOR][/SIZE][/COLOR][/I][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Sırrını gizleyen, kendine hâkim olur.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Şiddet göstermeksizin kuvvetli, zayıflık belirtmeksizin yumuşak ol.”[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=red][I]İşte böyle yüce bir kalbî kıvâma ve takvâ hayâtına sâhip olan Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh- dâimâ:[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Ey Allâh’ım! Beni ansızın yakalamandan, gaflet içerisinde bırakmandan ve gâfillerden kılmandan Sana sığınıyorum.” diye duâ ederdi.[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I][COLOR=red]6)[/COLOR] Akşamları da, elindeki kamçısıyla ayaklarına vurur ve; [/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]“Bugün ne yaptın ey Ömer?” diye kendisini hesâba çekerdi.7 Bu nefs muhâsebesini her akşam kendine vird edinmişti."[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]Şüphesiz ki bütün bu hassâsiyetler, ondan bize yâdigâr kalan en güzel irşad numûneleridir. Bizler de o mübârek sahâbînin bu güzel hâllerini ve hatıralarını gönlümüze nakşetmeli ve sık sık; “Bugün Allâh için ne yaptım?” diyerek kendimizi vicdan muhâsebesine çekmeliyiz. Maddî ve mânevî vazîfelerimizde gaflet, ihmâl, atâlet ve tembellik göstermekten titizlikle sakınmalıyız. Rabbimizin huzûrunda hesaba çekilmeden evvel kendimizle hesaplaşmalıyız. [/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=indigo][I]Rabbimiz âhiretteki hesâbımızı kolay getirsin. Îman ve güzel ahlâk iklîminde amel-i sâlihlerle dolu bir dünya hayatı yaşayıp ebedî hayâtın saâdetiyle gönüllerimizi mes’ûd eylesin. [/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][I][SIZE=4][COLOR=red]Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh-’ın “Fâruk” sıfatından gönüllerimize bir nasip ihsân eylesin![/COLOR][/SIZE][/I][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=red][I]Âmîn! Amin! Amin![/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Sahabe-i Kiram
Hazret-i Ömer’den Hikmetli Sözler
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…