Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Külliyatı
Her Gün Bir Risale
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="uður1" data-source="post: 263382" data-attributes="member: 1016557"><p><strong><span style="font-family: 'Calibri'"><u>DİVAN-I HARB-İ ÖRFÎ</u></span></strong> <strong><u><span style="font-family: 'Calibri'">2.1.İKİ MEKTEB-İ MUSİBETİN ŞEHADETNAMESİ</span></u></strong></p><table style='width: 100%'><tr><td> <span style="font-family: 'Calibri'">Kırk altı sene evvel tab’ edilen <strong>[SUP]<span style="color: #cc0000">1</span>[/SUP]</strong><br /> <br /> İki Mekteb-i Musibetin Şehadetnamesi<br /> <br /> <strong>[SUP]<span style="color: #cc0000">2</span>[/SUP]</strong></span><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">بِاسْمِهِ</span></strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">سُبْحَانَهُ</span><br /> [SUP]<span style="color: #cc0000"><span style="font-family: 'Calibri'">3</span></span>[/SUP]</strong><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">وَاِنْ</span></strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">مِنْ</span></strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">شَىْءٍ</span></strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">اِلاَّ</span></strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">يُسَبِّحُ</span></strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">بِحَمْدِهِ</span></strong><br /> <br /> <span style="font-family: 'Calibri'"><strong><u>Mukaddime</u></strong></span><br /> <br /> <span style="font-family: 'Calibri'">VAKTÂ Kİ HÜRRİYET divanelikle yâd olunurdu; zayıf istibdat tımarhaneyi bana mektep eyledi. Vaktâ ki itidal, istikamet; irtica ile iltibas olundu; Meşrutiyette şiddetli istibdat, hapishaneyi mektep yaptı.<br /> <br /> Ey şu şehadetnamemi temaşa eden zevat! Lütfen ruh ve hayalinizi misafireten, yeni medeniyete karışmış asabî bir bedevî talebenin hâl-i ihtilâlde olan ceset ve dimağına gönderiniz. Ta tahtie ile hatâya düşmeyiniz.<br /> <br /> 31 Mart Hâdisesinde Divan-ı Harb-i Örfîde dedim ki:<br /> <br /> Ben talebeyim. Onun için herşeyi mizan-ı şeriatla muvazene ediyorum. Ben milliyetimizi, yalnız İslâmiyet biliyorum. Onun için herşeyi de İslâmiyet nokta-i nazarından muhakeme ediyorum.<br /> <br /> Ben hapishane denilen âlem-i berzahın kapısında dururken ve darağacı denilen istasyonda âhirete giden şimendiferi beklerken, cemiyet-i beşeriyenin gaddarane hallerini tenkit ederek, değil yalnız sizlere, belki bu zamandaki nev-i benî beşere irad ettiğim bir nutuktur. Onun için,<strong> [SUP]<span style="color: #cc0000">4</span>[/SUP]</strong></span><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">يَوْمَ</span></strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">تُبْلَى</span></strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">السَّرَۤائِرُ</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> sırrınca, kabr i kalbden hakaik çıplak çıktı; nâmahrem olan kimseler nazar etmesin. Âhirete kemâl-i iştiyak ile müheyyayım. Bu asılanlarla beraber gitmeye hazırım.</span><br /> <strong><u><span style="color: #990000"><span style="font-family: 'Calibri'">Dipnotlar - Arapça İbareler - Haşiyeler :</span></span></u></strong><br /> <span style="font-family: 'Calibri'"><strong>[SUP]<span style="color: #cc0000">1</span>[/SUP] </strong>: Bu tarih 1954 senesine aittir. <br /> <strong>[SUP]<span style="color: #cc0000">2</span>[/SUP] </strong>: Her türlü noksan sıfatlardan yüce olan Allah’ın adıyla. <br /> <strong>[SUP]<span style="color: #cc0000">3</span>[/SUP]<span style="color: #cc0000"> </span></strong>: “Hiçbir şey yoktur ki Allah’ı hamd ile tesbih etmesin.” İsrâ Sûresi, 17:44. <br /> <strong>[SUP]<span style="color: #cc0000">4</span>[/SUP]<span style="color: #cc0000"> </span></strong>: “O gün ki, bütün sırlar ortaya serilir.” Târık Sûresi, 86:9.</span><br /> <br /> </td><td> <strong><u><span style="font-family: 'Calibri'">Lügatler : </span></u></strong><br /> <span style="font-family: 'Calibri'"><strong>acaip</strong> : hayret verici ve şaşırtıcı<br /> <strong>âhiret</strong> : öldükten sonra sonsuz olarak devam edecek olan hayat<br /> <strong>âlem-i berzah</strong> : dünya ile âhiret arasındaki kabir âlemi<br /> <strong>asabî</strong> : sinirli<br /> <strong>bedevî</strong> : şehirde yaşamayıp, şehir hayatını bilmeyen<br /> <strong>cemiyet-i beşeriye</strong> : insanlık topluluğu<br /> <strong>dimağ</strong> : beyin<br /> <strong>divanelik</strong> : delillik, çılgınlık<br /> <strong>Divan-ı Harbî Örfî</strong> : Sıkıyönetim Mahkemesi<br /> <strong>gaddarane</strong> : acımasızca, zulmederek<br /> <strong>garaipperest</strong> : garip ve tuhaf şeylere düşkün olan, çok seven<br /> <strong>hakaik</strong> : gerçekler<br /> <strong>hâl-i ihtilâl</strong> : ayaklanma durumu, karışıklık hâli<br /> <strong>İki Mekteb-i Musibetin Şehadetnamesi</strong> : “İki Musibet Okulunun Diploması” anlamında olan ve içinde Bediüzzaman’ın 1909 yılında Divan-ı Harb-i Örfî’de (Sıkıyönetim Mahkemesi) yaptığı savunması bulunan bir eseri<br /> <strong>iltibas olma</strong> : karıştırılma<br /> <strong>irad etme</strong> : sunma<br /> <strong>irtica</strong> : gericilik<br /> <strong>istibdat</strong> : baskı, zulüm<br /> <strong>istikamet</strong> : hak, doğru yol ve adalet üzere olma<br /> <strong>itidâl</strong> : her konuda orta yolu tutma, aşırıya kaçmama<br /> <strong>kabr-i kalb</strong> : kalp kabri<br /> <strong>kemâl-i iştiyak</strong> : tam bir istek ve arzu<br /> <strong>mehasin</strong> : güzellikler<br /> <strong>misafireten</strong> : misafir olarak<br /> <strong>mizan-ı şeriat</strong> : şeriat terazisi; Allah tarafından bildirilen hükümlerin teraizisi, ölçüsü<br /> <strong>muhakeme</strong> : yargılama, değerlendirme<br /> <strong>muvazene</strong> : karşılaştırma; ölçme, tartma<br /> <strong>müheyya</strong> : hazır, hazırlanmış<br /> <strong>nâmahrem</strong> : yabancı olan; görmesi ve bilmesi sakıncalı olan<br /> <strong>nazar</strong> : bakma<br /> <strong>nev-i benî beşer</strong> : insanoğlu, insanlık türü<br /> <strong>nokta-i nazar</strong> : bakış ve görüş açısı<br /> <strong>şimendifer</strong> : tren<br /> <strong>tahtie</strong> : hatâya düşürme; “Benim yolum doğrudur, hatâ ihtimali var. Başkalarının yolu hatâdır, doğru olma ihtimali var.” görüşünde olmak<br /> <strong>temaşa eden</strong> : bakan, seyreden<br /> <strong>tımarhane</strong> : ruh, sinir ve akıl hastalıkları hastanesi<br /> <strong>vaktâ ki</strong> : ne zaman ki<br /> <strong>yâd olunma</strong> : anılma, zikredilme<br /> <strong>zevat</strong> : zâtlar, kişiler</span><br /> <br /> </td></tr></table><p></p><p> --</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="uður1, post: 263382, member: 1016557"] [B][FONT=Calibri][U]DİVAN-I HARB-İ ÖRFÎ[/U][/FONT][/B] [B][U][FONT=Calibri]2.1.İKİ MEKTEB-İ MUSİBETİN ŞEHADETNAMESİ[/FONT][/U][/B] [TABLE] [TR] [TD="width: 307, bgcolor: transparent"] [FONT=Calibri]Kırk altı sene evvel tab’ edilen [B][SUP][COLOR=#cc0000]1[/COLOR][/SUP][/B] İki Mekteb-i Musibetin Şehadetnamesi [B][SUP][COLOR=#cc0000]2[/COLOR][/SUP][/B][/FONT][B][FONT=Times New Roman]بِاسْمِهِ[/FONT][/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B][FONT=Times New Roman]سُبْحَانَهُ[/FONT] [SUP][COLOR=#cc0000][FONT=Calibri]3[/FONT][/COLOR][/SUP][/B][B][FONT=Times New Roman]وَاِنْ[/FONT][/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B][FONT=Times New Roman]مِنْ[/FONT][/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B][FONT=Times New Roman]شَىْءٍ[/FONT][/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B][FONT=Times New Roman]اِلاَّ[/FONT][/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B][FONT=Times New Roman]يُسَبِّحُ[/FONT][/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B][FONT=Times New Roman]بِحَمْدِهِ[/FONT][/B] [B][FONT=Calibri] [/FONT][/B] [FONT=Calibri][B][U]Mukaddime[/U][/B][/FONT] [FONT=Calibri]VAKTÂ Kİ HÜRRİYET divanelikle yâd olunurdu; zayıf istibdat tımarhaneyi bana mektep eyledi. Vaktâ ki itidal, istikamet; irtica ile iltibas olundu; Meşrutiyette şiddetli istibdat, hapishaneyi mektep yaptı. Ey şu şehadetnamemi temaşa eden zevat! Lütfen ruh ve hayalinizi misafireten, yeni medeniyete karışmış asabî bir bedevî talebenin hâl-i ihtilâlde olan ceset ve dimağına gönderiniz. Ta tahtie ile hatâya düşmeyiniz. 31 Mart Hâdisesinde Divan-ı Harb-i Örfîde dedim ki: Ben talebeyim. Onun için herşeyi mizan-ı şeriatla muvazene ediyorum. Ben milliyetimizi, yalnız İslâmiyet biliyorum. Onun için herşeyi de İslâmiyet nokta-i nazarından muhakeme ediyorum. Ben hapishane denilen âlem-i berzahın kapısında dururken ve darağacı denilen istasyonda âhirete giden şimendiferi beklerken, cemiyet-i beşeriyenin gaddarane hallerini tenkit ederek, değil yalnız sizlere, belki bu zamandaki nev-i benî beşere irad ettiğim bir nutuktur. Onun için,[B] [SUP][COLOR=#cc0000]4[/COLOR][/SUP][/B][/FONT][B][FONT=Times New Roman]يَوْمَ[/FONT][/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B][FONT=Times New Roman]تُبْلَى[/FONT][/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B][FONT=Times New Roman]السَّرَۤائِرُ[/FONT][/B][FONT=Calibri] sırrınca, kabr i kalbden hakaik çıplak çıktı; nâmahrem olan kimseler nazar etmesin. Âhirete kemâl-i iştiyak ile müheyyayım. Bu asılanlarla beraber gitmeye hazırım.[/FONT] [B][U][COLOR=#990000][FONT=Calibri]Dipnotlar - Arapça İbareler - Haşiyeler :[/FONT][/COLOR][/U][/B] [FONT=Calibri][B][SUP][COLOR=#cc0000]1[/COLOR][/SUP][COLOR=#cc0000] [/COLOR][/B]: Bu tarih 1954 senesine aittir. [B][SUP][COLOR=#cc0000]2[/COLOR][/SUP][COLOR=#cc0000] [/COLOR][/B]: Her türlü noksan sıfatlardan yüce olan Allah’ın adıyla. [B][SUP][COLOR=#cc0000]3[/COLOR][/SUP][COLOR=#cc0000] [/COLOR][/B]: “Hiçbir şey yoktur ki Allah’ı hamd ile tesbih etmesin.” İsrâ Sûresi, 17:44. [B][SUP][COLOR=#cc0000]4[/COLOR][/SUP][COLOR=#cc0000] [/COLOR][/B]: “O gün ki, bütün sırlar ortaya serilir.” Târık Sûresi, 86:9.[/FONT] [FONT=Calibri] [/FONT] [/TD] [TD="width: 307, bgcolor: transparent"] [B][U][FONT=Calibri]Lügatler : [/FONT][/U][/B] [FONT=Calibri][B]acaip[/B] : hayret verici ve şaşırtıcı [B]âhiret[/B] : öldükten sonra sonsuz olarak devam edecek olan hayat [B]âlem-i berzah[/B] : dünya ile âhiret arasındaki kabir âlemi [B]asabî[/B] : sinirli [B]bedevî[/B] : şehirde yaşamayıp, şehir hayatını bilmeyen [B]cemiyet-i beşeriye[/B] : insanlık topluluğu [B]dimağ[/B] : beyin [B]divanelik[/B] : delillik, çılgınlık [B]Divan-ı Harbî Örfî[/B] : Sıkıyönetim Mahkemesi [B]gaddarane[/B] : acımasızca, zulmederek [B]garaipperest[/B] : garip ve tuhaf şeylere düşkün olan, çok seven [B]hakaik[/B] : gerçekler [B]hâl-i ihtilâl[/B] : ayaklanma durumu, karışıklık hâli [B]İki Mekteb-i Musibetin Şehadetnamesi[/B] : “İki Musibet Okulunun Diploması” anlamında olan ve içinde Bediüzzaman’ın 1909 yılında Divan-ı Harb-i Örfî’de (Sıkıyönetim Mahkemesi) yaptığı savunması bulunan bir eseri [B]iltibas olma[/B] : karıştırılma [B]irad etme[/B] : sunma [B]irtica[/B] : gericilik [B]istibdat[/B] : baskı, zulüm [B]istikamet[/B] : hak, doğru yol ve adalet üzere olma [B]itidâl[/B] : her konuda orta yolu tutma, aşırıya kaçmama [B]kabr-i kalb[/B] : kalp kabri [B]kemâl-i iştiyak[/B] : tam bir istek ve arzu [B]mehasin[/B] : güzellikler [B]misafireten[/B] : misafir olarak [B]mizan-ı şeriat[/B] : şeriat terazisi; Allah tarafından bildirilen hükümlerin teraizisi, ölçüsü [B]muhakeme[/B] : yargılama, değerlendirme [B]muvazene[/B] : karşılaştırma; ölçme, tartma [B]müheyya[/B] : hazır, hazırlanmış [B]nâmahrem[/B] : yabancı olan; görmesi ve bilmesi sakıncalı olan [B]nazar[/B] : bakma [B]nev-i benî beşer[/B] : insanoğlu, insanlık türü [B]nokta-i nazar[/B] : bakış ve görüş açısı [B]şimendifer[/B] : tren [B]tahtie[/B] : hatâya düşürme; “Benim yolum doğrudur, hatâ ihtimali var. Başkalarının yolu hatâdır, doğru olma ihtimali var.” görüşünde olmak [B]temaşa eden[/B] : bakan, seyreden [B]tımarhane[/B] : ruh, sinir ve akıl hastalıkları hastanesi [B]vaktâ ki[/B] : ne zaman ki [B]yâd olunma[/B] : anılma, zikredilme [B]zevat[/B] : zâtlar, kişiler[/FONT] [FONT=Calibri] [/FONT] [/TD] [/TR] [/TABLE] [FONT=Calibri] [/FONT] -- [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Külliyatı
Her Gün Bir Risale
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…