durmuþ göktekin
Active member
HER ŞEYDE BİR HAYIR VARDIR!
Yabancı insanların ayak basmadığı, Afrika’nın bir ülkesinde hüküm süren bir kral varmış. Kral, çocukluğundan beri birlikte büyüdüğü ve yanından hiç ayırmadığı bir arkadaşıyla ava gidermiş. Kralın arkadaşı kendine has huyuyla tanınan birisiymiş. Gerek kendine gerekse başkasının başına gelen iyi veya kötü olaylarda hep şunu söylermiş: “Bunda da bir hayır var”
Günlerden bir gün kralla arkadaşı birlikte ava çıkmışlar. Arkadaşı tüfeği doldurup, krala veriyormuş. Kral da ateş ediyormuş. Arkadaşı tüfeği doldururken muhtemelen bir hata yapmış. Kral ateş ederken tüfek geriye doğru patlamış ve kralın başparmağını koparmış. Kral acılar içinde kıvranmaya başlamış.
Durumu gören arkadaşı her zamanki sözünü tekrar etmiş: “Bunda da bir hayır var!” Kral duyduğu acıyla öfkelenerek bağırmış: “Bunda hayır falan yok. Görüyorsun parmağım koptu” Kralın kızgınlığı bir türlü geçmemiş. Avdan dönünce arkadaşını hemen zindana attırmış.
Aradan bir yıl geçmiş. Kral bir grup arkadaşlarıyla, insan yiyen bir bölgeye avlanmaya gitmişler. Aslında gidilmemesi geren bir bölgeymiş orası. Ama içlerindeki maceraperestlik onları oraya sevk etmiş. Avlandıkları sırada yamyamlar onları ele geçirmişler ve köylerine götürmüşler.
Köyün meydanına odun yığmışlar, el ve ayaklarını bağlı vaziyette. Odunların ortasına diktikleri direklere bağlamışlar. Tam odunları tutuşturacakları sırada kralın başparmağının olmadığını fark etmişler. O kabiledeki inanca göre uzuvlarında eksiklik olan insanlar yenmiyormuş. Böyle bir insan yenirse başlarına büyük bir felaket geleceğine, kötülükler olacağına inanılırmış.
Bu düşünceyle kralı çözmüşler ve serbest bırakmışlar. Diğer adamları ise pişirip yemişler. Kral saraya döndüğünde kurtuluşunun kopuk parmağı sayesinde olduğunu düşünmüş. Çocukluk arkadaşını zindana attığına çok pişman olmuş. Doğru zindana gidip başından geçenleri arkadaşına anlatmış, özür dilemiş. “Sen haklıymışsın” demiş.
“Parmağımın kopmasında gerçekten de bir hayır varmış. Seni uzun süredir zindanda tuttuğum için özür dilerim. Yaptığımın haksız ve kötü bir şey olduğunu anladım” demiş.
Arkadaşı: “Bunda da bir hayır vardır!.” Diye karşılık vermiş.
“Ne diyorsun sen” diye bağırmış kral. “Bir yıl boyunca seni zindanda hapsetmenin neresinde hayır olabilir?” demiş kral.
“Evet, ben zindanda olmasaydım, seninle birlikte avda olurdum değil mi?” demiş arkadaşı.
01. 05. 2012
Durmuş Göktekin