Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Her Söylediğin Hak Olsun,
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="memluk" data-source="post: 169426" data-attributes="member: 9260"><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: #800080"><span style="font-family: 'Arial Black'"><strong>İkinci düstur: </strong></span></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: #800080">Senin üzerine haktır ki, her söylediğin hak olsun. Fakat her hakkı söylemeye senin hakkın yoktur. Her dediğin doğru olmalı; fakat her doğruyu demek doğru değildir. Zira senin gibi niyeti hâlis olmayan bir adam, nasihati Bazen damara dokundurur, aksülâmel yapar.</span></span></span></p><p> </p><p></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 18px">Bu konuda bir hadis bize şöyle bir ölçü veriyor: </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: red">- Ya hayır söyle, ya da sükût eyle! </span>Yani söyleyeceğin doğru hayra vesile olacaksa durma hemen doğruyu söyle. Şayet hayra sebep olmayacak da zarar görmene vesile teşkil edecekse sükût eyle, bir şerre ve zarara sebep olma. </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Konuya baştan böyle bakmak, böyle düşünmek de mümkündür. </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Doğruyu söylemede ısrar konusunda şöyle bir misal de nakledilir irşat kitaplarında. </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Adamın biri: <span style="color: red">"Nerede olursa olsun ben gördüğüm doğruyu mutlaka söylerim, asla geri kalmam."</span> diye iddiada bulunuyormuş. Kendisini ikaz etmişler: </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- Her doğru her yerde söylenmez. Tepkiye sebep olacak doğru bazen eğri sonuçlara sebep olur, demişler. Ama dinlemiyormuş: <span style="color: red">"Ben sözümü dudaktan, gözümü de budaktan esirgemem, doğruyu gördüm mü hemen yapıştırırım." </span>diye diretiyormuş. </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Bir gün bir adamın şahide ihtiyacı olmuş, hep doğruyu söylerim diyen adamı mahkemeye götürüp kadı efendinin karşısına dikmiş. Bizim doğrucu bakmış ki, kadı efendinin bir gözünde sargı var, gözünün biri görmüyor tek gözle bakıyor kendisine; </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- Selamün Aleyküm kör kadı, deyip oturmuş. Kadı da kızıp, 'Atın şu münasebetsiz herifi içeriye!' diyerek hapsi boylatmış. Hapishanede çevresini saran mahkûmlar ısrar etmişler, </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- 'Hangi suçtan dolayı hapse atıldın?' diye. O da omuzlarını silkerek cevap veriyormuş: </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- 'Ben suç falan işlemedim, sadece doğruyu söyledim, Selamün Aleyküm kör kadı, dedim, o da beni hapse attı.' Mahkumlar gülüşmüşler: </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">"Efendi, demişler, her doğruyu her yerde söylemek doğru değildir. İşte böyle münasip olmayan yerde söyleyeceğin bir doğru, münasip olan yerlerde söyleyeceğin birçok doğrulara da mani olur, şahitlik bile yapamaz hale gelirsin! Keşke o gereksiz doğruyu söylemesen de şahitliğini yapsan, bir haksızlığı önleseydin." temennisinde bulunmuşlar. </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Bundan dolayı, "her doğruyu her yerde söylemek doğru değildir!" diyen âlimlerimiz olmuştur. </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">İmam-ı Birgivi Tarikat Tekmile'sinde: </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- Sana zarar verecek kişiyle karşılaşırsan zararından korunacak şekilde muhatap olman haram değil, belki müstehaptır, diyerek 'İnsanları idare ile emir olundum' hadisini hatırlatıyor. </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Hafız-ı Şirazi'nin meşhur sözünü de burada nakleden Birgivi şöyle diyor: </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- Akıllı insan dostlarına ikram edip, düşmanlarını da idare edendir! </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Şu olayı da misal olarak zikretmektedir. </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: red">- Efendimiz'in (sas) kapısına gelen bir kişi içeriye girmek için izin istemişti de, gelenin kim olduğunu sorunca, falan aşiretin adamıdır, denmiş: - O şerli kimsedir buyursun gelsin! diyerek, güler yüzle karşılamıştı. Çıkıp gittikten sonra sormuşlardı: </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: red">- Hem aşiretin şerli adamıdır buyurdunuz, hem de güler yüzle muhatap oldunuz? Buyurmuştu ki: </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: red">- İnsanların şerlisi, şerrinden korunmak için idare edilmelidir!</span> </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Demek ki, size zarar vereceğini düşündüğünüz kimselerle iyi münasebet içinde muhatap olup düşmanlık meydana getirecek sözlerden kaçınmakta isabet vardır. Bu ikiyüzlülük de değildir. İlle de iyi münasebeti yok edecek sözler söyleyerek arayı açmak gerekmez. </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">İmam-ı Birgivi Hazretleri burada, "<span style="color: red">Acı da olsa hakkı söyle" hadisini izah ederken diyor ki: </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- Şayet sana ve başkasına bir zarar gelmeyecekse hakkı söyle! Ama şiddetli bir zarar gelecekse susup idare etmek günah değil, belki bazı yerlerde müstehap bile olabilir. </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Birgivi Hazretleri, gelecek zararı anlatırken de misal vermekte ve görevinden seni uzaklaştırmak yahut da bulunduğun beldeden istemediğin bir beldeye sürmek gibi zararlara sebep olacak doğrulardan kaçınmak da caizdir, demektedir. </span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Ama bir zarar gelmeyecekse, sen sadece herkes beni sevsin, diye doğruyu söylemekten çekiniyorsan bu idare değil, müdahanedir. Günahtan başka bir şey değildir. Zaten bir insanı herkesin sevmesi de hayra alamet değildir. Çünkü insanın mutlaka çekemeyenleri, beğenmeyenleri, takdir etmeyenleri olacaktır. Bir adamı bütün insanlar methediyor, kimse aleyhinde olmuyorsa bilin ki o insan bir müdahanecidir, gelen ağam giden paşam zihniyetinde biri olmalı İnanmış insan böylesine bir müdahaneciliğe giremez. Büyük zarar gelmedikçe hakkı söylemekten geri durmaz. Sözün özü: <span style="color: darkred">Ya hayır söyle, yahut da sükut eyle.</span></span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 18px"><span style="color: #8b0000">alıntı...</span></span></span></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="memluk, post: 169426, member: 9260"] [SIZE=3][COLOR=#800080][FONT=Arial Black][B]İkinci düstur: [/B][/FONT][/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Arial Black][COLOR=#800080]Senin üzerine haktır ki, her söylediğin hak olsun. Fakat her hakkı söylemeye senin hakkın yoktur. Her dediğin doğru olmalı; fakat her doğruyu demek doğru değildir. Zira senin gibi niyeti hâlis olmayan bir adam, nasihati Bazen damara dokundurur, aksülâmel yapar.[/COLOR][/FONT][/SIZE] [B][FONT=Comic Sans MS][SIZE=5]Bu konuda bir hadis bize şöyle bir ölçü veriyor: [/SIZE][/FONT][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS][COLOR=red]- Ya hayır söyle, ya da sükût eyle! [/COLOR]Yani söyleyeceğin doğru hayra vesile olacaksa durma hemen doğruyu söyle. Şayet hayra sebep olmayacak da zarar görmene vesile teşkil edecekse sükût eyle, bir şerre ve zarara sebep olma. [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]Konuya baştan böyle bakmak, böyle düşünmek de mümkündür. [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]Doğruyu söylemede ısrar konusunda şöyle bir misal de nakledilir irşat kitaplarında. [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]Adamın biri: [COLOR=red]"Nerede olursa olsun ben gördüğüm doğruyu mutlaka söylerim, asla geri kalmam."[/COLOR] diye iddiada bulunuyormuş. Kendisini ikaz etmişler: [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]- Her doğru her yerde söylenmez. Tepkiye sebep olacak doğru bazen eğri sonuçlara sebep olur, demişler. Ama dinlemiyormuş: [COLOR=red]"Ben sözümü dudaktan, gözümü de budaktan esirgemem, doğruyu gördüm mü hemen yapıştırırım." [/COLOR]diye diretiyormuş. [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]Bir gün bir adamın şahide ihtiyacı olmuş, hep doğruyu söylerim diyen adamı mahkemeye götürüp kadı efendinin karşısına dikmiş. Bizim doğrucu bakmış ki, kadı efendinin bir gözünde sargı var, gözünün biri görmüyor tek gözle bakıyor kendisine; [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]- Selamün Aleyküm kör kadı, deyip oturmuş. Kadı da kızıp, 'Atın şu münasebetsiz herifi içeriye!' diyerek hapsi boylatmış. Hapishanede çevresini saran mahkûmlar ısrar etmişler, [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]- 'Hangi suçtan dolayı hapse atıldın?' diye. O da omuzlarını silkerek cevap veriyormuş: [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]- 'Ben suç falan işlemedim, sadece doğruyu söyledim, Selamün Aleyküm kör kadı, dedim, o da beni hapse attı.' Mahkumlar gülüşmüşler: [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]"Efendi, demişler, her doğruyu her yerde söylemek doğru değildir. İşte böyle münasip olmayan yerde söyleyeceğin bir doğru, münasip olan yerlerde söyleyeceğin birçok doğrulara da mani olur, şahitlik bile yapamaz hale gelirsin! Keşke o gereksiz doğruyu söylemesen de şahitliğini yapsan, bir haksızlığı önleseydin." temennisinde bulunmuşlar. [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]Bundan dolayı, "her doğruyu her yerde söylemek doğru değildir!" diyen âlimlerimiz olmuştur. [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]İmam-ı Birgivi Tarikat Tekmile'sinde: [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]- Sana zarar verecek kişiyle karşılaşırsan zararından korunacak şekilde muhatap olman haram değil, belki müstehaptır, diyerek 'İnsanları idare ile emir olundum' hadisini hatırlatıyor. [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]Hafız-ı Şirazi'nin meşhur sözünü de burada nakleden Birgivi şöyle diyor: [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]- Akıllı insan dostlarına ikram edip, düşmanlarını da idare edendir! [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]Şu olayı da misal olarak zikretmektedir. [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS][COLOR=red]- Efendimiz'in (sas) kapısına gelen bir kişi içeriye girmek için izin istemişti de, gelenin kim olduğunu sorunca, falan aşiretin adamıdır, denmiş: - O şerli kimsedir buyursun gelsin! diyerek, güler yüzle karşılamıştı. Çıkıp gittikten sonra sormuşlardı: [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS][COLOR=red]- Hem aşiretin şerli adamıdır buyurdunuz, hem de güler yüzle muhatap oldunuz? Buyurmuştu ki: [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS][COLOR=red]- İnsanların şerlisi, şerrinden korunmak için idare edilmelidir![/COLOR] [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]Demek ki, size zarar vereceğini düşündüğünüz kimselerle iyi münasebet içinde muhatap olup düşmanlık meydana getirecek sözlerden kaçınmakta isabet vardır. Bu ikiyüzlülük de değildir. İlle de iyi münasebeti yok edecek sözler söyleyerek arayı açmak gerekmez. [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]İmam-ı Birgivi Hazretleri burada, "[COLOR=red]Acı da olsa hakkı söyle" hadisini izah ederken diyor ki: [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]- Şayet sana ve başkasına bir zarar gelmeyecekse hakkı söyle! Ama şiddetli bir zarar gelecekse susup idare etmek günah değil, belki bazı yerlerde müstehap bile olabilir. [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]Birgivi Hazretleri, gelecek zararı anlatırken de misal vermekte ve görevinden seni uzaklaştırmak yahut da bulunduğun beldeden istemediğin bir beldeye sürmek gibi zararlara sebep olacak doğrulardan kaçınmak da caizdir, demektedir. [/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=5][FONT=Comic Sans MS]Ama bir zarar gelmeyecekse, sen sadece herkes beni sevsin, diye doğruyu söylemekten çekiniyorsan bu idare değil, müdahanedir. Günahtan başka bir şey değildir. Zaten bir insanı herkesin sevmesi de hayra alamet değildir. Çünkü insanın mutlaka çekemeyenleri, beğenmeyenleri, takdir etmeyenleri olacaktır. Bir adamı bütün insanlar methediyor, kimse aleyhinde olmuyorsa bilin ki o insan bir müdahanecidir, gelen ağam giden paşam zihniyetinde biri olmalı İnanmış insan böylesine bir müdahaneciliğe giremez. Büyük zarar gelmedikçe hakkı söylemekten geri durmaz. Sözün özü: [COLOR=darkred]Ya hayır söyle, yahut da sükut eyle.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][SIZE=5][COLOR=#8b0000][/COLOR][/SIZE][/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS][SIZE=5][COLOR=#8b0000]alıntı...[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Her Söylediğin Hak Olsun,
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…