Hocam göz hakkı alsakmı ?

• Konbuyu başlatan Tarihci19
  • Başlangıç tarihi
T

Tarihci19

Misafir
...

Bir meyve bahçesinin önünden geçenler, yanlarındaki imama:
Hocam demişler. 'Göz hakkı' diye bir şey vardır bilirsin.
Meyvelerden koparıp yesek mi biraz?
İmam efendi istifini bozmadan:
Göz hakkı' denilen şey, tefekkür'dür demiş. Onlardaki hikmeti ve
sanatı görebilseniz, onları yemekten daha fazla lezzet alırsınız.

T

Tarihci19

Misafir
talebelerden biri dağdaki bir ağacın meyvesine uzandığında üstad onu ondan men edip şöle diyor: bizim rızkımız aşağıda bağlardadır bu yabani hayvanın rızkıdır... _________________________________________________tabi ona ben hukm veremem ama göz hakkı nın mantığı nedir anlamıyorum,, gözümle gördüğüm nefsimin istediği herşeyden eğer böle hakkım varsa o zaman düşünemiyorum yani ;D

T

Tarihci19

Misafir
yediğiniz birinin bağı değilse birinin şahsi ağaçları değilse zannedersem bişey olmaz ama devletin arazisindede tüm vatandaşların hakkı vardır onuda işin içine katarsak bilemiyorum ne olur..

ebrar172

Talebe
ama bu taflan dediğimiz meret heryerde olmaz bizde görünce yedik ama bir avuç bile değildi ne yapsak taflan diksek oraya olurmu acaba..

T

Tarihci19

Misafir
İmamlardan biri zannedersem İmam Şafi ırama kapılmış sürüklenip gelen bir elmadan bir kez ısırıyor da sonra o elmanın düştüğü bağı buluyor sonra sahibini buluyor sahibinden helallik alabilmek için yıllarca clışıyor üstüne adamın kızınıda alıyor adam sonra ancak helal ediyor... artık varın siz dşünün.. :)

hasret

Well-known member
_________________________________________________tabi ona ben hukm veremem ama göz hakkı nın mantığı nedir anlamıyorum,, gözümle gördüğüm nefsimin istediği herşeyden eğer böle hakkım varsa o zaman düşünemiyorum yani...ALINTI
DEMİ YANİ?..

T

Tarihci19

Misafir
hasret :) ebrar anlamadı galiba yada kendi yediğini düşündüğünden bişey demedi.. dimi yani şimdi göz sadece ağaçtaki

meyveleri görmuyor.. ;) demkki gercekten göz hakkı tefekkür demekmiş, gördüğün şeydeki sanatı temaşa ile Allah ın

yaratışındaki güzelliği görmek, yani Allah ın yeryuzundeki sıfatlarını görmek.. Yoksa gözünün gördüğü nefsinin istediği

herşeyden bi parca almak değil..

göz hakkı meselesini hiç böyle tefekkür yanından düşünmemiştim.Gerçekten değişik bir bakış açısı.Belkide böyledir çünkü her gördüğümüzden göz hakkı almaya kalkarsak sonu ne olur bilemiyorum.Ufkum genişledi gerçekten .bana bu çok doğru geldi .göz hakkından kasıt tefekkür yani gördüğünü düşünmek .Güzel bir bakış açısı.Emeğiniz için sağolun.

hasret

Well-known member
vallahi kardeş ben senin dediğini alıntı yaptım hak verdiğim icin sayet anlamdıysam bu senin anlamadıgın anlamına geliyor

T

Tarihci19

Misafir
ben göz hakkının tefekkür olduğunu biliyorum,, göz hakkının, gördüğün herşeyden biraz almak demek olmadığını anlatabilmek için öle demiştim,, yani anlatımı kuvvetlendirmek için cevabını bildiğim bir soru sorarak dikkatleri oraya celbetmeye çalıştım,,

göz hakkı eğer gördüğün nimetlerden biraz alabilmek hakkı olsaydı ne olurdu???? benim gözüm ve diğer erkeklerin gözleri sadece ağaçlardaki meyveleri görmuyor değilmi?? Allah ın verdiği başka şeyleride göruyor yani,, bilmem anlatabildimmi...?

yani burdanda şu çıkıyorki göz hakkı demek gördüğün nimetteki sanatı tefekkür etmek onda Allah ın sıfatlarının tecellilerini görmektir... bu şekilde gördüğümüzün hakkını vermiş oluruz..