Hoca'ya Saygı

bardak

Well-known member
Fatih, bir gün veziri Mahmut Paşa'yı yanına alarak hocası Akşemseddin'i ziyarete gitmişti. Akşemseddin, Padişah içeri girdiği halde ayağa kalkmamıştı.
Bir süre geçtikten sonra Akşemseddin, Fatih'in huzuruna gitti. Padişahın yanında Mahmut paşa'da bulunuyordu. Fatih hemen ayağa kalkarak hocasına yer gösterdi.
Bu iki olayı kıyaslayan Mahmut Paşa dayanamayıp sordu:

- Hünkârım, hocanız geldiğinde siz ayağa kalktınız. Hâlbuki siz onun yanına gittiğinizde o ayağa kalkmaz. Sebebi ne ola?

Fatih şöyle cevap verdi:

- Hocam Akşemseddin'e saygı göstermemek elimde değil. O yanıma geldiğinde gayri ihtiyari bir heyecan kaplar ve farkında olmadan kendimi ayakta bulurum. O ise, ilmin izzetini korumak için bana ayağa kalkmaz, buyurdu.

FaKiR

Meþveret Bþk.
Allah razi olsun....

"Ilmin izzetini korumak adina" ne kadar muthis bir ifade,
Ustad hz. ayni ifadeyi kullaniyor : Ilmin izzetini korumak beni harama baktirmiyor, diyordu,
Bu mubarekler hic bir eser yazmamis olsaydilar dahi, dimdik duruslari yine bin nasihate ederdi ...

bardak

Well-known member
Ben sizin gibi düşünmüyorum...Hocalara saygı bence fazlasıyla var maşşaallah.Ama sadece hocalardan beklentiler arttı ve genç hocalar merkezi yerlere gönderilince sohbetleride cemaate yetersiz gelebiliyor..Bunu okadar çok kişiden duydum ki sırf bu yüzden camilerini değiştiren cemaatler var...

Birde kağıttan okuyan hocalara eleştiriler çok...Bence gencide yaşlısıda uyanış içinde ve doymayan bu millet eğer hoca hakkını verse görevinin emin olun saygı fazlasıyla gelecektir...

Güzel yorumlarınız iççinde Allah razı olsun canlar...;););)