Konuya cevap cer

RİSALE-İ NUR'U OKUYUNCA ÇOK ETKİLENDİM 

    

Filmde nahiye müdürünü canlandıran Halil İbrahim Kalaycı, “Bediüzzaman’ı  daha önce tanımıyordum. Filme başlayınca inceleyip tanımaya çalıştım ve  hayran kaldım. Özellikle Risale-i Nur'u okuduktan sonra Bediüzzaman’dan  çok etkilendim” dedi.

   

“Hür Adam” beğenildi

     Bediüzzaman Said Nursî’nin hayatını anlatan ‘Hür Adam’ filmi hakkında  henüz vizyona girmeden tartışmalar başladı. Mehmet Tanrısever imzalı  filmde M. Kemal ile Bediüzzaman arasında geçen bir sahneyi eleştirenler,  film hakkında dâvâ bile açtı. Tartışmalar alevlenirken filmi özel  gösterimde izleyenlere ‘Hür Adam’ hakkındaki görüşlerini sorduk.

   

Özdabak: Belgeleri ortaya çıkarmak tarihçilerin görevi

     Karikatürist İbrahim Özdabak, ‘Hür Adam’a açılan soruşturmanın yeni  kapılar açacağı kanaatinde. Belgeleri ortaya çıkarma işinin tarihçilere  düştüğünü kaydeden Özdabak, “Böyle olaylar olmuş mu olmamış mı bunları  tarihçilere bırakmamız lâzım. Bu karşılaşma 1923–24 yılında oluyor.  Gizli belgeler varsa ortaya çıkması lâzım. Başbaşa görüşmenin dışında  milletvekillerin önünde yapılan tartışma ve konuşmalar da var. Bunlar  birer vakıa. Bazıları tarafından gizleniyor da olabilir. Ben bu  tartışmalardan hakikatin çıkacağına eminim” diyor.

    

    Herkesin  mutlaka filmi izlemesi gerektiğini ifade eden Özdabak, “Film o dönemde  yaşanları kısmen de olsa aktarabilmiş. Tarihî ve dönemsel bir film  olmuş. Bediüzzaman Hazretlerinin hayatını çekmek çok zordur. Herkesin bu  filmi izlemesini arzu ediyorum. Senin hayalinle orada gösterilen  arasında ufak tefek farklar olabilir, ama bunlar teferruattır. Netice  olarak filmde alkışlamak istediğim yerler oluyor, gözyaşlarımı  tutamadığım yerler oluyor. İnsan duyguları iyi kullanılmış. Filmden  sonra ‘Bu zat kimdir?’ diye merak uyandırıyor. Birçok insanın merakını  uyandıracağını düşünüyorum” diyerek film hakkındaki düşüncelerini de  dile getirdi.

   

Can Dündar’ın filmine soruşturma açılmalı,Bediüzzaman’ın hayatı dizi olmalı

     Prodüktör Abdülkadir Özsoy ise film hakkındaki soruşturmayı  eleştirerek, “Bu filmde M. Kemal’le Said Nursî arasında bir hakaret söz  konusu değil. İslâm hakareti zaten doğru bulmuyor. Tarihi vak’anın  olduğu gibi yansıtılmasıdır. Vak’a olmuştur, birinin görmemeye çalışması  bir şey ifade etmez diye düşünüyorum. Bu filme “M. Kemal’e hakaret”  dâvâsı açılacaksa Can Dündar’ın yaptığı ‘Mustafa’ filmi ele alınmalı. Bu  filmde M. Kemal’in bütün zafiyetleri belgelerle gösterilmiştir. “Hür  Adam”da Bediüzzaman ayak ayaküstüne attı diye eleştirildi. Artık  çocuklar bile babasının yanında böyle oturuyor. Bu saygısızlık olarak  algılanmamalı. Bu bir rahatlığın ifadesidir. Bacak bacak üstüne atmanın  sorun olduğunu düşünmek insanları çok kutsallaştıran bir zihniyetin  parçasıdır diye görüyorum.”


   

Özsoy, ‘Hür Adam’a 10 üzerinden 9  puan verdiğini kaydederek; “Film genel anlamıyla gayet güzel. Beni  etkiledi. Teknik detaylar ve işleniş tarzıyla birlikte. İzleyiciden  gerekli tepkiyi alması açısından güzel. Belki 10-15 yerinde  duygulandıran yönler var. Teknik olarak elbette eksikler vardır, bu hem  bütçeyle hem de altyapının yetersizliğinden olabilir. Ama filmin maksada  hizmeti açısından bakılırsa güzel olmuş diyebilirim. Sahneler aklıma  geldikçe tekrar duygulanıyorum. Her bir olayın kendisi başlı başına bir  filmdir. Dizi film yapılmalı diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

   

Bağ: Film dikkatli izlenirse mesajlar anlaşılır

     Filmde Bediüzzaman Said Nursî’yi oynayan tiyatrocu Mürşit Ağa Bağ, film  vesilesiyle Bediüzzaman’ı tanıdığını ve fikirlerinden çok etkilendiğini  söylüyor. Bağ, “Bediüzzaman Said Nursî gibi birisini canlandırmak kolay  olmadı. Her rolü oynarım. Korkmam da. Eleştiriler her halükârda  olacaktır. Ben elimden gelen her şeyi yaptım. Film dikkatle izlenirse ve  genel anlamda hata aramak için didiklenmezse verdiği mesajlar doğru  anlaşılır.


   

Bediüzzaman’ın verdiği barışçıl mesaj benim de  hayatımda sürekli yer alan bir şeydir. Medyanın yönlendirmesiyle  sanatçıların bazı şeyleri yaptıklarına inanıyorum. Ben elimden geldiği  kadar magazin dünyasından kaçtım. Biliyorsunuz bir iş yapmadan önce bir  şekilde gündeme gelip oradan yola çıkabilirsiniz. Zaten bir çizgisi olan  oyuncuyum. Bizim camianın genelinde olduğu gibi magazinsel bir yaşam  tarzı ve gece hayatım yok. Said Nursî’yi canlandırdıktan sonra çizgimde  değişiklik yapmak da doğru olmaz.

   

Filmde öz tercih edilmiş 

    

    Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni Yaşar İliksiz ise filmi beğendiğini şöyle  ifade etti: “Böyle büyük bir hayatı senaryo olarak yazmak çok zor. Ama  ekip iyi çalışmış. Fazla teferruata girmeden özüyle anlatabilecek  şekilde iyi bir senaryo oluşturmuşlar. Zor bir işin altından güzel  kalkmışlar. 10 üzerinden 7.5 veririm filme. Sinematik olarak kusursuz.  İçerik olarak tartışılabilir, bazılarını rahatsız edebilir, ama bu tür  zor senaryoları toplamak meşakkatli iştir. Arkadaşlar güzel  toparlamışlar. Filmde bir ritim düşüklüğünden söz edilebilir, ama ritm  için özü terk etmemek gerekiyordu bir tercih yapmışlar özü tercih  etmişler.”

   

Böyle yüksek bir şahsiyetin temsili zor

     İlahiyatçı-Yazar İhsan Atasoy filmde muhtemel hataları azaltmak için  senaryonun kendisine de geldiğini ifade ederek, “Yapılmış olan filmlerin  içinde en güzeli. Bundan sonra daha mükemmeller olacaktır.  Bediüzzaman’ın dâvâsını yansıtma noktasında bilmeyen insanların  dikkatlerini çekecek. Türkiye’de inançlara baskı yapıldığı dönemin  yaşandığını pek çok insanın zihninde yeniden uyandıracak ve bazı  gerçekleri aralayacaktır diye düşünüyorum. Bediüzzaman’ın şahsiyetini  temsil noktasında kim olursa olsun geri kalacaktır. Ben sanatçıya bir  şey demiyorum, ama o şahsiyet yüksek olduğu için gerek söylemlerde  gerekse tavırlarda eksiklik olduğunu düşünüyorum” diyor.

   

Ağlamaktan filmi çekemedik

     Filmde, Nahiye Müdürü rolüyle beğeni toplayan Halil İbrahim Kalaycıoğlu  ise film esnasında duygulu anlar yaşadıklarını söylüyor. Kalaycıoğlu,  “Hür Adam yerli yapımlar arasında teknik, mekânlar, renk kalitesi  açısından sanki Avrupa’da yapılmış bir film gibi oldu. Oyuncular, kadro  iyi oturmuş. Benim için de böyle bir filmde rol almak onurdur.  Bediüzzaman’ı daha önce tanımıyordum. Filme başlayınca ister istemez  inceleyip tanımaya çalıştım ve hayran kaldım. Bu güne kadar bu tip  insanların varlığına pek inanmıyorum, ama özellikle Risâle-i Nur’u  okuduktan sonra Bediüzzaman’dan çok etkilendim. Filmin sonundaki “Ben  insanların imanı için kendi hayatımı feda ettim, dünya zevklerinden  vazgeçtim” cümlesini biz toplu okuyacaktık, ama ağlamaktan okuyamadık.  En son Mürşid’e okutmuşlar.”


 Kaynak:Yeni Asya


Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst