Konuya cevap cer

Film tahmin ettiğiniz gibimiydi ? 

Filmde heyecan verici, duygu verici sahneleri resmen aradım diyebilirim. Yani o kadar konsantre olmuştum ki Üstadın hayatını karşımda göreceğim diye :) Benim içinde bir hayal kırıklığı oldu. Beklediğimden çok çok uzak bir film vardı karşımda. Ve ailemi de götürmüştüm bir vesile oluruz tanıtımına maksadıyla. Sonunda filmi nasıl buldunuz demekten bile çekindim açıkçası. Çünkü ben onlara bu film çok tutacak demiştim.

Filmde eksik gördüğünüz neler vardı ?

Filmde eksik o kadar çok şey var ki hangisini söylesem bilemiyorum. Bu film kesinlikle Hür Adam 1 - 2 - 3 gibi seriler halinde çekilmeliydi. Yönetmen herşeyi anlatmak istemiş anladığım kadarıyla. Ve koca bir tarihi hiç anlatamayarakta bitirmiş haliyle. Herşeyi anlatmak isterken hiç birşey anlatamamış. Ben Üstadın hayatını okuduğum halde film bana yabancı geldi. Bilmeyenler için ne diyebilirim ki ? Bazı duygusal sahneler yok değildi yalnız bunlar mı Üstadı tanımlıycak olanlar ? Bir iki duygusal sahneden mi ibaret bütürn hayat ? leys kardeşin eleştirilerine tek farkla katılıyorum. Ben bunu kötü niyetle yaptıklarını düşünmüyorum çünkü; Üstadın bi çok talebesiyle görüşülmüş bir konu bu kadar gözden kaçmazdı. Herhalde onlar da bu kötü niyeti sezerlerdi diye düşünüyorum. Bismillah her hayrın başıdır, Allah güzel yapar, iyi yapar, bak şimdi Allahın rahmet eserlerine... gibi vecize mealleriyle o kadar çok oyalanılmış ki sadece o kısımlara bi çok şey daha sıkıştırılabilirdi. Tarihçe-i Hayat, Şualar ve Lahikaların birçok kısmı beni bu filmden kat kat daha fazla etkiledi. Okuduklarımdan daha fazla etkileneceğimi düşünüyordum. Çünkü görseller her zaman yazılardan daha etkili olmak içindir. Buna göre de Risale-i nurlar bana daha görsel geldi.

Bu filmde en azından bir Eskişehir müdafaası açıklayıcı veya hizmetini anlattığı müdafalardan biri doyurucu bir şekilde konulmalıydı. Üstadın bir müdafaası bile maksadı tamamen anlatırdı. Risalei Nurun kaç tane mahkemeden beraat ettiği konusunda hiç bir vurgu yok. Halbuki bu konu işlenmiş olsaydı, insanlar bu eserlerin kaç mahkemenin kararıyla beraat ettiğini öğrenebilselerdi bugün bi çok boş sorular ortada dolanmazdı. Filmde en çok bu anlatılmalıydı belkide.

İnsanlar birçok vecizeyi zaten biliyorlar Üstad hakkında. Ve Üstad Kimdir dendiğinde verilen cevaplar zaten yüzeyseldir. Bir kosturmadan, bir istanbulu ingilizlerin işgalinden, bir hurşit paşadan, bir meclisteki muhavereden bahsedilir. Bunlar zaten yüzeysel olarak bilinen şeylerdi. Film bunların ayrıntılarına girmeliydi. Bilineni bir avamın ganlattığı gibi anlatmak yerine, herkese malum olmayan sahneleri ortaya koymalı idi ve cesur olunmalıydı.

Mustafa Kemal sahnesi bu kadar gündem maddesi yapılmışken fragmandaki aynı sahneden başka sahne olmaması ve de bu sahne dahi gerçekleri yansıtmaması filmin en büyük eksiklerindendi. Bu sahne içinmi medyaya malzeme olduk ? Ve ordaki anlatılmak isteneni kaç kişi anladı izleyenlerden merak ediyorum. Arada işlenmeyen o kadar çok soru işareti var ki...leys kardeşin dediği gibi manaya göre lafza biçim vermek gerekirken, lafza göre manadan yontulmuş. Vücuda elbiseyi uydurmak için elbiseden kesmek gerekirken, elbiseye vücudu uydurmaya çalışmışlar ve cesedden kesmişler.

Şu kısmı süperdi dediğiniz yer ?

Filmin en etkileyici sahneleri vs. vs...

Film bana göre daha çok olumsuz olmakla birlikte bir kaç sahnesini beğenmedim değil. Mesela İsmetin, güya risalelerin yazılmasına mani olmaya çalışan biri iken, bir gün evine gelip kızı ve eşi "Bismillah her hayrın başıdır" diyerek Risalei Nuru okuma esnasında, onları duyduğu halde farketmemesi en aklımda kalan sahnelerdendi. Adamın evinde risale okunuyor ve bunun risale olduğunun farkında değil. Ve güya Risalei Nurların yazılmasını engellemeye çalışıyor. :) Ahmet Yenilmezin Şapka yassak, arapça ezan yassak, kamet yassak sahneleri de gayet orjinaldi. Bir de Sadığın çocukken yazdığı risaleyle Üstadın peşinden koşup ona yetişememesi, Onun ayak izlerinden gitmesi, yıllar sonra onunla karşılaştığında yazdım Üstadım diye subay elbiseleriyle karşısına çıkması, ona küçüklüğünde üstadın veridiği şemsiyeyi onu ıslanmasın diye üzerine açtığı sahnelerde etkileyiciydi.

Yönetmen, başrol oyuncuları sizce başarılı mıydı ? 

Filmi güzel bulmadım haliyle yönetmeni de başarılı bulmadım. Ve başrol oyuncusunu hiç mi hiç başarılı bulmadım bir iki sahne dışında. Mütevaziliğini Üstadın karakterine bir derece yaklaştırmayı başarmışlar yalnız hiddetini, izzetini, hakikat için dik duruşunu maatteessüf becerememişler. Bu tür sahnelerde bildiğim Üstaddan çoook çok uzak bir karakterle karşılaştım. İşkenceler içinde Allaha tevekül eden bir Üstaddan daha ziyade kendine acındıran bir görüntü vermiş. Yani ezik biri gibi gösterilmiş. Bu sarık bu başla çıkar derken dini için değilde, sanki erkeklik olsun diye bir karşı çıkışı anımsatıyor daha çok. Zındıkaya meydan okuduğu sahnelerin hiç birinde başarılı bulamadım açıkcası. Çünkü tarihçe ve o kısımları anlatan diğer eserler çok daha farklı hisleri uyandırıyor. Posta koymak başka şey, zındıkaya baş eğmemek başka şey.

Aklınızda kalanlar...

Karmaşık ve birbirinden kopuk onlarca sahne :)

Yönetmen siz olsaydınız ilave edeceğiniz ne olurdu ? :)

Yönetmen olsaydım madem bu kadar para harcamışım bu işe, acele etmezdim. Gerekirse bir yılımı daha verirdim araştırmaya. Ve her halikarda filmi bölümlere ayırırdım. Ta doğumundan Bediüzzaman lakabını alışına kadarki dönemi önce detaylı bir şekilde anlatırdım ki bunu anlayan zaten ilerisini eleştirmek için değil, merak ettiği için izlerdi. Bu kadar eleştiriye hedef olmazdı. Ve kaliteyi gören cemaatler 2. filmin parasını kendisi koyardı ortaya. Yönetmen bu konuda sıkıntı çekmezdi. Birkez olsun kaliteyi görmeliydik.

Kısacası "Hür Adam" hakkında neler söylersiniz ?

Hüsnü zanla bakıcak olursak ki öyle bakmak gerekir. Film her ne kadar gerçekleri anlatmakta yetersiz ise de; film hakkında düzenlenen eleştiri programları filmden çok çok daha fazla popülerdi ve ilgi çekiciydi. Bilgi bakımından daha açıklayıcı idi. Tek teselli verici nokta bence budur. Filmi eleştiriyoruz derken çok sayıda insanın araştırmaya meylettiğini artan kitap satışlarından anlıyoruz. Allah bu kardeşlerimize daha iyiy araştırıp bu hatalarını telafi etmeyi nasib eylesin. Samimi niyetlerini daha iyisini yapmaları için dua yerine saysın. Allah bir ilke öyle yada böyle bir başlangıç yaptıkları için hepsinden razı olsun. AMİN.

Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)