filme ilk haftasında gitme fırsatım oldu...
evet film tahmin ettiğim gibiydi.. hatta tahminimin ötesinde olmuştu. tüm kitleye hitap etmesinden dolayı bu kadar ayrıntıya girilebileceğini düşünmemiştim.girdiğim salon 7 gün geçmesine rağmen tamamen doluydu, bu çok mutlu etti beni.
şimdiye kadarki tüm yorumları okudum. tabi ilmi geniş olan (hüseyni abi gibi
), üstadı her yönüyle anlatan 10 larca kitaptan okuyan, bilen kesim için beklentilerinin dışında basit ve sıradan kalmış olabilir. fakat ben yanımda üstadın sadece ismini bilen 3 arkadaşı götürdüm, filmin ondan fazla karesinde ağladılar çok duygulandılar.. fıtratları itibariyle öyle insanlarda değiller aslında..filme giden başka bir arkadaşım ben Üstadın talebelerini meğer tanımıyormuşum diyerek, ağabeylerimizi anlatan 5 kitap bitirdi 1 haftada… kısacası anlatmak istediğim, film çok farklılık iktiza eden bir kitleye hitap ediyordu, onun için elbette aşırı ayrıntıya girilemezdi, sadece kafalardaki soruları cevaplayan, davası neydi, bunun için neler yaptı, kendisine cephe olanlar kimlerdi, sebepleri neydi, gerekçeleri neydi, o zamanın şartlarında 'din' nelerle başetmeye çalışıyordu, üstadın bunlarla savaşı nasıl oldu, haliyle o zamanda dini kaldırmak isteyen güçler, onların kuklaları üstadı engellemek için ne tür yollara başvurdular vs vs...... gibi soruların cevaplandığı ve -en azından şimdilik- yeterli olduğu güzel bir film olmuş..
elbette filmin eksik yanları vardı, örneğin kötü adam rolündekilerin aralarında geçen konuşmalar, gülmeleri vs. bayağı yapmacık duruyordu. devletin o konumundaki insanların yaptıkları -yanlış dahi olsa- bir ciddiyet olması daha orjinal yapabilirdi. Üstadın imajı biraz ‘hadiseler karşısında dimdik duran’ imajı verilmeliydi, ama tabi kin ve nefretten uzak durduğunu yansıtmak istediklerinden dolayı mağduriyeti biraz abartılmış. birde hapishanedeki hizmetin biraz üzerinde durulabilirdi.
Velhasıl kelam film benim nazarımda güzel bir film olmuştu. Elbette beklentilerimizi karşılamamış, tatmin etmemiş olabilir. Ama yağmalanmış tarihi gerçekleriyle bir nebzede olsa gün yüzüne çıkartan, tatmin eden,’ iyi ki bu konu işlenmiş’ dedirten, yeri gelip duygulandıran, yeri gelip o zamanın şartlarına, yapılanlara celallendiren, bu konuların artık apaçık işleniyor olmasını görüp sevindiren ve cesaretlendiren, hiç bilmeyenleri merak ettiren, işin içinde olanların özgüvenini artıran, eksikliklerimizi fark ettiren güzel bir film olduğunu düşünüyorum. Mutlaka gidilmeli ve gitmeye teşvik edilmeli diye düşünüyorum.