Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Sahabe-i Kiram
Hz. Ebu Bekir'in Şemâili ve Faziletleri
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="mihrimah" data-source="post: 33028" data-attributes="member: 656"><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Mahmud Sami RAMAZANOĞLU(k.s.)</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Ebûbekir Hazretleri (r.a.) fasih bir lisana sahip, yüzü aydın, nahif vücutlu,uzuna yakın orta boylu, kuruca yüzlü, çukurca gözlü, yumru alınlı,seyrek sakallı idi. Aşkullah, haşyetullah, muhabbet-i Rasûlullah(s.a.v.)’dan daima mahzûn idi.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Bedenen zayıflığına mukabil kuvvet ve dirayet sahibi; cesur, cildi ince, göz pınarlarıderin, yüzü nurlu, alnı ve yüzü beyaz ve açık idi. Sakalının üst kısmıhafif olup, sakalını kına ve benzeri şeylerle tezyîn eylediği “Şemail-iŞerif”te tarif olunmuştur. Belindeki kemeri şiddet üzere bendeylemeğemail olduğu halde, hey’et ve suretini sun’i güzelliklerle tahsin etmeğeheveskâr değildi.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Fil Vakası’ndan yani Rasûl-i Ekrem (s.a.v.)’in doğumundan iki sene sonra doğmuştur.Kur’an’ın, hükümlerini layıkıyla bilen, meziyetlerine vâkıf, ahlâk-ıhamîde ile muttasıf, fevkalade muttaki, iffetli, âdil ve insaf sahibi, âdilve bununla beraber cesur idi.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Bir gün Hz. Ali (r.a.) meclisinde bulunanlara, “Nâsın en şecaatlisi kimdir?”diye sormuş “Sensin.” dediklerinde:</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- Ben her kim ile savaş meydanınaçıktım ise öcümü aldım, demiş ve tekrar: “Nâsın en şecaatlisikimdir?” diye sormuştu. Onlar da:</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- Bilmiyoruz, “kimdir”dediklerinde Hz. Ali (r.a.) de:</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- Hz. Ebûbekir’dir. Bedir günü,Râsûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.)’e müşriklerden bir kimse hücûm etmesindiye bir çadır yapıldı ve, “Kim bekleyecek?” denildi. Kimse yanaşmadı.Ebûbekir kalktı. Kılınç elinde olduğu halde Rasûl-i Ekrem Efendimiz(s.a.v.)’in başı ucuna durdu. Her kim hücûm etti ise kılınç ile karşılayıpdefeylerdi. İşte nâs’ın en şecaatlisi odur, dedi.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Hz.Ebûbekir (r.a.) fıtraten halim, selim, son derece refîk ve şefîk idi.Bununla beraber vazife ve mesuliyet işlerinde zerre kadar müsamaha göstermezdi.Onun rıfk ve mülayimliği, şahsî muamelatına ait idi. Din ve millet işlerindeen küçük bir tereddüdü, en basit müsamaha ile göz yumduğu görülmezdi.Ve fakat kusurlarını i’zam etmez onlara kusurları derecesinde muamele gösterirdi.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Mücrimleritakip ve cezalandırma hususunda zerre kadar ihmal göstermemekle beraber siyasimücrimleri icâbına göre muamele ve affederdi.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Ehl-izimmetin hukukunu, emniyet ve masûniyetini gözetirdi. Gayr-i müslimlerin hiçmâbed ve kilisesini yıktırmadı. Ve onları, çanlarını çalmaktan, âyinleriniyapmaktan men etmezdi.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Hz.Ebûbekir (r.a.), Rasûl-i Ekrem (s.a.v.)’in en sevgili dostu, nübüvvet sırlarınınen samîmi mahremi idi. Rasûl-i Ekrem (s.a.v.), yaptığı işleri Ebûbekir Sıddîkile yapardı.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Rasûlullah(s.a.v.)’ın Hz. Ebûbekir (r.a.)’e muhabbeti başka bir neş’e iletecelli ediyordu.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">İrtihalbuyuracağı sırada Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) şu sözleri buyurmuştu:</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">“Dostluğu,yardımı itibariyle kendisine en çok minnettar olduğum arkadaşım Ebûbekir’dir.Rabbimden başka bir halîl edinecek olsam yine Ebûbekir’i dost edinirdim.Onunla benim aramda İslamiyet kardeşliği ve meveddeti vardır. Mescidin bütünkapıları kapansın, yalnız Ebûbekir’in kapısı açık kalsın.”</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Amrbin As, Rasûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.)’e:</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- En çok sevdiğin kimdir,diye sormuş, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de:</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- “Aişe.” buyurmuş.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- “Erkeklerden en çok sevdiğinkimdir yâ Rasûlallah?” diye sormuş.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- “Âişe’nin babası.”buyurmuşlar.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- Sonra kimi seversin dediğinde:</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- “Ömer”i demişler. Sonradaha başkalarını saymışlardı.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">PeygamberEfendimiz (s.a.v.)’in hilafına bir hareket olup da müteessir olduklarındaHz. Ebubekir gelecek olursa derhal tebessüm eder, tessür ve iğbirarı (gücenmişliği)ortadan kalkardı.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Hz.Ebûbekir (r.a.), görüşlerindeki isabeti, muamelelerindeki doğruluğu, tecrübegenişliği, nefsine hakimiyeti, hayırhahlığı ve samimiyeti ile mâruf idi.Rasûl-i Ekrem (s.a.v.)’in fazl-ı kemâlatından en çok istifade eden şüphesizEbûbekir (r.a.) idi. Arapların en kıymetli sözleri onun hafızasında menkuşidi ve natıkası kuvvetli idi. Arap kabilelerinin tarih ve ilim ensâbınavukufu mükemmel idi.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Hz.Ebûbekir (r.a.), İslamiyet’e vakıf olması yönüyle de şüphesiz Ashab’ınen âlimi idi. Çünkü onun kadar Rasûl-i Ekrem (s.a.v.)’e bağlılığıkuvvetli bir kimse yoktu. Hazarda ve seferde her yerde; başlangıçta, ortadave nihayette her zaman onunla en çok ülfet eden ve şeref-i sohbetindenistifade eden o idi.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Rasûl-iEkrem Efendimiz (s.a.v.) buyurmuştur ki:</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">“Dünyadahiçbir kimsenin malı benim için Ebûbekir’in malı kadar faideli olmamıştır.”</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Müslümanköleleri, efendilerinin zulmünden kurtarmak için pahalı bedel mukabilindealarak âzad eylemiştir.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Hz.Ali (k.v.) diyor ki:</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- Rasûlullah (s.a.v.)’ınhalifesi Ebûbekir Sıddîk (r.a.)’e, bu menzileye varıp bizi geçmeyemuvaffak olduğun bu azîm dereceyi ne ile kazandın?” diye sordum.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Hz.Ebûbekir (r.a.) dedi ki:</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">- Beş şey ile:</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">1. İnsanlarıiki kısım gördüm. Kimisi dünyayı ister, kimisi ahireti ister. Ben ise Mevlâ’yıtercih ettim.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">2. Benİslam’a dahil olduğumdan itibaren doyasıya dünya taamı yemedim. Ziramarifetullah –celle celâluh- lezzeti ile meşguliyet, beni dünya taamılezzetlerine meylettirmedi.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">3. İslamiyet’edahil olduğumdan itibaren dünya içeceklerini kana kana içmedim. Zira Hâlikımınmuhabbeti dünya içeceklerinden fazla geldi ve beni muhabbetullah meşgul etti.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">4. İslâmiyet’eduhûlümde beni iki amel karşıladı. Dünya ameli ve ahiret ameli. Ben âhiretamelini dünya ameline ihtiyar ettim.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">5. Rasûlullah(s.a.v.)’ın sohbetine bağlı kaldım. Hatta Rasûlullah (s.a.v.)’dan birsaat bile ayrılmadım. Ki, mağaraya girerken beraberdim.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Mevlâ bizleri şefaatinden mahrum etmesin. Ve’l-hamdü lillâhiRabbi’l-Âlemîn.</span></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mihrimah, post: 33028, member: 656"] [B][FONT=Comic Sans MS]Mahmud Sami RAMAZANOĞLU(k.s.)[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Ebûbekir Hazretleri (r.a.) fasih bir lisana sahip, yüzü aydın, nahif vücutlu,uzuna yakın orta boylu, kuruca yüzlü, çukurca gözlü, yumru alınlı,seyrek sakallı idi. Aşkullah, haşyetullah, muhabbet-i Rasûlullah(s.a.v.)’dan daima mahzûn idi.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Bedenen zayıflığına mukabil kuvvet ve dirayet sahibi; cesur, cildi ince, göz pınarlarıderin, yüzü nurlu, alnı ve yüzü beyaz ve açık idi. Sakalının üst kısmıhafif olup, sakalını kına ve benzeri şeylerle tezyîn eylediği “Şemail-iŞerif”te tarif olunmuştur. Belindeki kemeri şiddet üzere bendeylemeğemail olduğu halde, hey’et ve suretini sun’i güzelliklerle tahsin etmeğeheveskâr değildi.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Fil Vakası’ndan yani Rasûl-i Ekrem (s.a.v.)’in doğumundan iki sene sonra doğmuştur.Kur’an’ın, hükümlerini layıkıyla bilen, meziyetlerine vâkıf, ahlâk-ıhamîde ile muttasıf, fevkalade muttaki, iffetli, âdil ve insaf sahibi, âdilve bununla beraber cesur idi.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Bir gün Hz. Ali (r.a.) meclisinde bulunanlara, “Nâsın en şecaatlisi kimdir?”diye sormuş “Sensin.” dediklerinde:[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]- Ben her kim ile savaş meydanınaçıktım ise öcümü aldım, demiş ve tekrar: “Nâsın en şecaatlisikimdir?” diye sormuştu. Onlar da:[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]- Bilmiyoruz, “kimdir”dediklerinde Hz. Ali (r.a.) de:[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]- Hz. Ebûbekir’dir. Bedir günü,Râsûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.)’e müşriklerden bir kimse hücûm etmesindiye bir çadır yapıldı ve, “Kim bekleyecek?” denildi. Kimse yanaşmadı.Ebûbekir kalktı. Kılınç elinde olduğu halde Rasûl-i Ekrem Efendimiz(s.a.v.)’in başı ucuna durdu. Her kim hücûm etti ise kılınç ile karşılayıpdefeylerdi. İşte nâs’ın en şecaatlisi odur, dedi.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Hz.Ebûbekir (r.a.) fıtraten halim, selim, son derece refîk ve şefîk idi.Bununla beraber vazife ve mesuliyet işlerinde zerre kadar müsamaha göstermezdi.Onun rıfk ve mülayimliği, şahsî muamelatına ait idi. Din ve millet işlerindeen küçük bir tereddüdü, en basit müsamaha ile göz yumduğu görülmezdi.Ve fakat kusurlarını i’zam etmez onlara kusurları derecesinde muamele gösterirdi.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Mücrimleritakip ve cezalandırma hususunda zerre kadar ihmal göstermemekle beraber siyasimücrimleri icâbına göre muamele ve affederdi.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Ehl-izimmetin hukukunu, emniyet ve masûniyetini gözetirdi. Gayr-i müslimlerin hiçmâbed ve kilisesini yıktırmadı. Ve onları, çanlarını çalmaktan, âyinleriniyapmaktan men etmezdi.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Hz.Ebûbekir (r.a.), Rasûl-i Ekrem (s.a.v.)’in en sevgili dostu, nübüvvet sırlarınınen samîmi mahremi idi. Rasûl-i Ekrem (s.a.v.), yaptığı işleri Ebûbekir Sıddîkile yapardı.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Rasûlullah(s.a.v.)’ın Hz. Ebûbekir (r.a.)’e muhabbeti başka bir neş’e iletecelli ediyordu.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]İrtihalbuyuracağı sırada Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) şu sözleri buyurmuştu:[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]“Dostluğu,yardımı itibariyle kendisine en çok minnettar olduğum arkadaşım Ebûbekir’dir.Rabbimden başka bir halîl edinecek olsam yine Ebûbekir’i dost edinirdim.Onunla benim aramda İslamiyet kardeşliği ve meveddeti vardır. Mescidin bütünkapıları kapansın, yalnız Ebûbekir’in kapısı açık kalsın.”[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Amrbin As, Rasûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.)’e:[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]- En çok sevdiğin kimdir,diye sormuş, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de:[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]- “Aişe.” buyurmuş.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]- “Erkeklerden en çok sevdiğinkimdir yâ Rasûlallah?” diye sormuş.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]- “Âişe’nin babası.”buyurmuşlar.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]- Sonra kimi seversin dediğinde:[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]- “Ömer”i demişler. Sonradaha başkalarını saymışlardı.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]PeygamberEfendimiz (s.a.v.)’in hilafına bir hareket olup da müteessir olduklarındaHz. Ebubekir gelecek olursa derhal tebessüm eder, tessür ve iğbirarı (gücenmişliği)ortadan kalkardı.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Hz.Ebûbekir (r.a.), görüşlerindeki isabeti, muamelelerindeki doğruluğu, tecrübegenişliği, nefsine hakimiyeti, hayırhahlığı ve samimiyeti ile mâruf idi.Rasûl-i Ekrem (s.a.v.)’in fazl-ı kemâlatından en çok istifade eden şüphesizEbûbekir (r.a.) idi. Arapların en kıymetli sözleri onun hafızasında menkuşidi ve natıkası kuvvetli idi. Arap kabilelerinin tarih ve ilim ensâbınavukufu mükemmel idi.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Hz.Ebûbekir (r.a.), İslamiyet’e vakıf olması yönüyle de şüphesiz Ashab’ınen âlimi idi. Çünkü onun kadar Rasûl-i Ekrem (s.a.v.)’e bağlılığıkuvvetli bir kimse yoktu. Hazarda ve seferde her yerde; başlangıçta, ortadave nihayette her zaman onunla en çok ülfet eden ve şeref-i sohbetindenistifade eden o idi.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Rasûl-iEkrem Efendimiz (s.a.v.) buyurmuştur ki:[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]“Dünyadahiçbir kimsenin malı benim için Ebûbekir’in malı kadar faideli olmamıştır.”[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Müslümanköleleri, efendilerinin zulmünden kurtarmak için pahalı bedel mukabilindealarak âzad eylemiştir.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Hz.Ali (k.v.) diyor ki:[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]- Rasûlullah (s.a.v.)’ınhalifesi Ebûbekir Sıddîk (r.a.)’e, bu menzileye varıp bizi geçmeyemuvaffak olduğun bu azîm dereceyi ne ile kazandın?” diye sordum.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Hz.Ebûbekir (r.a.) dedi ki:[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]- Beş şey ile:[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]1. İnsanlarıiki kısım gördüm. Kimisi dünyayı ister, kimisi ahireti ister. Ben ise Mevlâ’yıtercih ettim.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]2. Benİslam’a dahil olduğumdan itibaren doyasıya dünya taamı yemedim. Ziramarifetullah –celle celâluh- lezzeti ile meşguliyet, beni dünya taamılezzetlerine meylettirmedi.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]3. İslamiyet’edahil olduğumdan itibaren dünya içeceklerini kana kana içmedim. Zira Hâlikımınmuhabbeti dünya içeceklerinden fazla geldi ve beni muhabbetullah meşgul etti.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]4. İslâmiyet’eduhûlümde beni iki amel karşıladı. Dünya ameli ve ahiret ameli. Ben âhiretamelini dünya ameline ihtiyar ettim.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]5. Rasûlullah(s.a.v.)’ın sohbetine bağlı kaldım. Hatta Rasûlullah (s.a.v.)’dan birsaat bile ayrılmadım. Ki, mağaraya girerken beraberdim.[/FONT][/B] [B][FONT=Comic Sans MS]Mevlâ bizleri şefaatinden mahrum etmesin. Ve’l-hamdü lillâhiRabbi’l-Âlemîn.[/FONT][/B] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Sahabe-i Kiram
Hz. Ebu Bekir'in Şemâili ve Faziletleri
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…