Konuya cevap cer

Allah razı olsun Hüseyin kardeşim.

Madem ki  1. menkıbeyi araştırmaya değer gördün.Bende 1. menkıbeden başlıyorum.Diğer menkıbeleri sen veya başka arkadaşlar üzerinde konuşalım derlerse devam ederiz.

İlk öncelikle şunu belirtelim Hz. Pir in hayatında bu menkıbeyi rivayet eden Şemsettin Attar isminde kimse yoktur.

Bu menkibe Hz. Pir in Sipehsalar Risalesinde geçer.Ancak risalede geçen bu menkibe değildir.Doğrusu Aşşağıdadır.

Hızır 

Hazreti Mevlânâ ilk  zamanlarında vaaz ederlerdi. Bir kere vaaz ederken Musa (a.s.) ile Hızır (a.s.)  hikâyesini anlatıp yorumluyordu. Cemaatin içinde Molla Şemseddin adında bir  mürid mescidin bir köşesinde oturuyordu. Onun gözüne bir ara bir köşedeki bir  adam ilişti; devamlı başını sallıyor ve;

- Doğru söylüyorsun, güzel  anlatıyorsun, sanki biz olmuşsun! diyordu. 

Şemseddin onun Hızır (a.s.)  olduğunu anladı, yardım istemek için eteğine sarıldı. Ama o eteğini çekip gözden  kayboldu

Yani yukarıdaki gerçek olan hikayeden de anlaşılacağı gibi bu hikaye tam bir "şeyh uçmaz mürid uçurur" hadisesidir.

Dahası Hızır meselesidir.Hızır ölümsüz olduğuna inanılan bir insandır.Hz.Musa ile yolculuk yapan kişinin Hızır olduğu şeklinde tefsirler vardır.Ancak Kuran ı Kerim de O kişinin Hızır olduğuna dair herhangi bir ayet yoktur.

Kehf Suresinin 65 ve 66. ayetlerinde Hz.Musa nın yanındaki kişiden şöyle bahseder.

65-  Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, Biz ona katımızdan bir rahmet vermiş ve tarafımızdan bir ilim öğretmiştik.

66-  Musa ona: “Doğru yol konusundaki sana öğretilenden bana da öğretmen şartıyla sana tâbi olabilir miyim?” dedi.

Bu ayetlerden bu kişinin de bir peygamber olabileceği anlaşılabilir.Ancak tüm bu menkıbe ve hikayelerde geçtiği özelliklerle birlikte Hızır olduğuna dair kesin bir ayet yoktur.

Ayrıca Rabbimiz Kuran ı Kerim de Enbiya Suresi 34. ayette "  Biz, senden önce de hiçbir beşere ebedîlik vermedik..."Buyurmaktadır.Bu ayettende anlaşılacağı gibi ölümsüz hiç bir kimse olmamış ve olmayacaktır.

Bu menkıbe hakkında daha çok anlatılacak şey var ancak şimdilik yukarıdakilerle yetiniyorum.İstersen devam edebiliriz.

Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)