Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
"İçimden İbadet Etmek Gelmiyor"
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="nurunalanur" data-source="post: 109001" data-attributes="member: 6082"><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">"İçimden İbadet Etmek Gelmiyor"</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Asi birinden bir söz geldi kulağıma, diyormuş ki, "İçimden ibadet etmek gelmiyor!" Nefsimi dinledim, baktım nefsim de aynı şeyi söylüyor. Anladım ki, şeytandan ders alan o adam, o sözü, bütün nefsi emmareler adına söylemiş.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Düşündüm.. Nefsim istemiyor diye ibadet etmeyeyim, namaz kılmayayım ama, nasıl? Hangi mazereti ileri süreyim?</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Deli değilim, hayvan değilim, çocuk değilim. Çünkü Allah bunlardan hiç bir şey istemiyor. Ne namaz, ne oruç, ne hac, ne zekat, ne de kelime-i şehadet. Çünkü onların bunları yapmaya zaten kabiliyetleri yok.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">İnsanım, akıllıyım, müslümanım, buluğ çağına ermişim. Öyleyse nasıl ibadet etmeyeyim, neden namaz kılmayayım?</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Habib-i Neccar aklıma geldi. Antakya halkından inanmış biri. Allah'ın gönderdiği elçilere baş kaldıran Antakya ileri gelenlerini insafa ve itaata çağıran Habib-i Neccar...</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Puta tapan Antakyalılara insafça ve insanca düşünmeyi öğretmek için şöyle demişti:</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">"Beni Yaratana ne diye kulluk etmeyeyim?</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"> Ben sizi de kendim gibi düşünüyorum. Ben beni yaratana kulluk etmeyi borcum, vazifem bilirim, çünkü beni yaratmıştır. Ona karşı bu vazifemi yapmamak için hiçbir özrüm ve mânim yok. Halbuki siz de ona döndürülüp götürüleceksiniz. O halde Ona kulluktan nasıl kaçınırsınız?</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Ben Ondan başka tanrılar edinir miyim? Eğer Rahman olan Allah bana bir zarar vermek isterse, tanrıların şefaati bana fayda vermez, beni kurtaramazlar. Doğrusu o takdirde apaçık bir sapıklık içinde olurum. Halbuki ben sizin de Rabbınız olan Allah'a inandım. O halde beni dinleyin, (Allah'dan gelen) bu elçilere uyun.."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">(Azgınlar bu sözleri dinlemeyip o zatı taş yağmuruna tuttular. Tam öleceği esnada ona) "Gir cennete!" denildi. Bu ilahi müjdeyi duyan zat, "keşke, dedi, kavmim bunu bilseydi!" Rabbimin beni iyiliğime bağışladığını ve ikram edilen kullarının içine aldığını bir bilselerdi."</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Habib-i Neccar kavmi hakkında böyle temennide bulundu. Demek kavmini unutuvermemiş, kin ve intikam da beslememiş, düşmanlarına bile merhamet eden evliya ruhiyle istemişti ki kendinin erdiği saadeti bilseler de, cinayetlerine, küfürlerine tevbe edip iman ve itaat yolunu tutsalar...</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Görülüyor ki cennet, Allah için çekilen acının, sancının, ölümün hemen ucunda... Öyleyse ben nasıl ibadet etmeyeyim?</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Evet ibadet etmeyeyim, etmeyeyim ama nasıl? Ücret almışım, onun karşılığını ödemem lazım.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Yüce Yaratıcı beni varlık alemine çıkarmış, kainatla münasebet haline getirmiş, iştahlı bir mide vermiş, bütün yiyecekleri önüne koymuş; duyarlı bir hayat vermiş, yeryüzü gibi bir nimet sofrasını gözümün, kulağımın, ellerimin önüne sermiş. Beni insan olarak yaratmış mülk ve melekût gibi geniş bir nimet sofrasını önüme açmış.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Sonra beni en büyük insanlık olan İslamiyetle tanıştırmış, mümkinat dairesiyle beraber Esma-i Hüsna ve mukaddes sıfatlar dairesini içine alan lezzet, saadet ve nimet sofrasını önüme dizmiştir. Sonra imanın bir nuru olan muhabbet duygusunu fıtratıma yerleştirmekle beni sonsuz bir lezzet ve saadete gark eylemiştir.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">İşte ey nefsim! Sen bu ücretleri almışsın. Kulluk gibi rahat, hafif ve lezzetli bir hizmetle görevlisin.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Bu kadar ücrete karşılık, bu kadar rahat bir vazifeyi yapmamak veya tembellik göstermek yarım yamalak yaptığın zaman da eski ücretler yetmiyormuş gibi, çok büyük şeyleri haketmişcesine istemek ve "Niçin duam kabul olmuyor" diye nazlanmak ne büyük ayıp, ne büyük günahtır!.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Büyük Mütefekkir, Hasbunallahu ve ni'melvekil'in tefsirini yaparken diyor ki: "Hasbuna'daki Na da bulunan "ENE"ye yani kendime baktım, gördüm ki: Hayvanat içinde beni dahi menşeim olan bir katre sudan yaratan yaratmış, mucizane yapmış, kulağımı açıp gözümü takmış, kafama öyle bir dimağ sineme öyle bir kalb, ağzıma öyle bir dil koymuş ki o dimağ o kalb ve o dilde rahmetin bütün hazinelerinde biriktirilen bütün Rahman; hediyeleri, atiyyeleri tartacak, bilecek yüzer mizancıkları, ölçücükleri (yerleştirmiş). Esma-i Hüsna'nın sonsuz cilvelerinin definelerini açacak, anlayacak binlerce aletler yaratmış, yapmış, yazmış. Kokuların, renklerin sayısınca tarifeleri o aletlere yardımcı vermiş..."</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Öyleyse bana ne oluyor ki ben, beni yaratana maddi ve manevi nimetlerle beni donatana ibadet etmeyeyim?</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Ey ibadetsiz ve namazsız insan! Yüce Allah seni yokluk karanlıklarından çıkarmakla sana kötülük mü etti? Seni insan yaratmakla, akıl vermekle, o akılla seni medeniyet harikalarına kavuşturmakla sana kötülük mü etti ki beş vakit namaz gibi bir teşekkürü ona çok görüyorsun? Dinden, imandan ve camiden uzak yaşıyorsun?</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Merkebin sırtından alıp, otomobile bindirmekle, kağnıdan indirip traktöre çıkarmakla, attan alıp uçağa oturtmakla, hepsinden önemlisi seni müslüman yaratıp cennete namzet kılmakla sayısız nimetleri önüne koymakla sana kötülük mü etti ki sen ibadeti gündemine almıyor, insanca ve müslümanca yaşamaya yanaşmıyorsun?</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Seni yaratan Yüce Allah sana sesleniyor:</span></span><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Ey insan! Bu kadar cömert Rabbine karşı seni aldatan nedir?</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Nefsim adına "İbadet etmek içimden gelmiyor" sözünden utanıyorum. Yine nev'im adına nerden nereye geldiğimi bana hatırlatan</span></span></p><p><em><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Ayağidik baş olduk / Kuru idik yaş olduk</span></span></em></p><p><em><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">Kanatlandık kuş olduk / Uçtuk Elhamdülillah,</span></span></em></p><p><em></em><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">mısralarıyla da iftihar ediyorum.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: indigo">Başkalarını bilmem ama, ibadetsiz ve namazsız yaşamak insana yakışmıyor...</span></span></span></p><p> </p><p style="text-align: right"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px">---VEHBİ KARAKAŞ---</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nurunalanur, post: 109001, member: 6082"] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]"İçimden İbadet Etmek Gelmiyor"[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3][/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Asi birinden bir söz geldi kulağıma, diyormuş ki, "İçimden ibadet etmek gelmiyor!" Nefsimi dinledim, baktım nefsim de aynı şeyi söylüyor. Anladım ki, şeytandan ders alan o adam, o sözü, bütün nefsi emmareler adına söylemiş.[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Düşündüm.. Nefsim istemiyor diye ibadet etmeyeyim, namaz kılmayayım ama, nasıl? Hangi mazereti ileri süreyim?[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Deli değilim, hayvan değilim, çocuk değilim. Çünkü Allah bunlardan hiç bir şey istemiyor. Ne namaz, ne oruç, ne hac, ne zekat, ne de kelime-i şehadet. Çünkü onların bunları yapmaya zaten kabiliyetleri yok.[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]İnsanım, akıllıyım, müslümanım, buluğ çağına ermişim. Öyleyse nasıl ibadet etmeyeyim, neden namaz kılmayayım?[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Habib-i Neccar aklıma geldi. Antakya halkından inanmış biri. Allah'ın gönderdiği elçilere baş kaldıran Antakya ileri gelenlerini insafa ve itaata çağıran Habib-i Neccar...[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Puta tapan Antakyalılara insafça ve insanca düşünmeyi öğretmek için şöyle demişti:[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]"Beni Yaratana ne diye kulluk etmeyeyim?[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3] Ben sizi de kendim gibi düşünüyorum. Ben beni yaratana kulluk etmeyi borcum, vazifem bilirim, çünkü beni yaratmıştır. Ona karşı bu vazifemi yapmamak için hiçbir özrüm ve mânim yok. Halbuki siz de ona döndürülüp götürüleceksiniz. O halde Ona kulluktan nasıl kaçınırsınız?[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Ben Ondan başka tanrılar edinir miyim? Eğer Rahman olan Allah bana bir zarar vermek isterse, tanrıların şefaati bana fayda vermez, beni kurtaramazlar. Doğrusu o takdirde apaçık bir sapıklık içinde olurum. Halbuki ben sizin de Rabbınız olan Allah'a inandım. O halde beni dinleyin, (Allah'dan gelen) bu elçilere uyun.."[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3](Azgınlar bu sözleri dinlemeyip o zatı taş yağmuruna tuttular. Tam öleceği esnada ona) "Gir cennete!" denildi. Bu ilahi müjdeyi duyan zat, "keşke, dedi, kavmim bunu bilseydi!" Rabbimin beni iyiliğime bağışladığını ve ikram edilen kullarının içine aldığını bir bilselerdi."[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3][/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Habib-i Neccar kavmi hakkında böyle temennide bulundu. Demek kavmini unutuvermemiş, kin ve intikam da beslememiş, düşmanlarına bile merhamet eden evliya ruhiyle istemişti ki kendinin erdiği saadeti bilseler de, cinayetlerine, küfürlerine tevbe edip iman ve itaat yolunu tutsalar...[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Görülüyor ki cennet, Allah için çekilen acının, sancının, ölümün hemen ucunda... Öyleyse ben nasıl ibadet etmeyeyim?[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Evet ibadet etmeyeyim, etmeyeyim ama nasıl? Ücret almışım, onun karşılığını ödemem lazım.[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Yüce Yaratıcı beni varlık alemine çıkarmış, kainatla münasebet haline getirmiş, iştahlı bir mide vermiş, bütün yiyecekleri önüne koymuş; duyarlı bir hayat vermiş, yeryüzü gibi bir nimet sofrasını gözümün, kulağımın, ellerimin önüne sermiş. Beni insan olarak yaratmış mülk ve melekût gibi geniş bir nimet sofrasını önüme açmış.[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Sonra beni en büyük insanlık olan İslamiyetle tanıştırmış, mümkinat dairesiyle beraber Esma-i Hüsna ve mukaddes sıfatlar dairesini içine alan lezzet, saadet ve nimet sofrasını önüme dizmiştir. Sonra imanın bir nuru olan muhabbet duygusunu fıtratıma yerleştirmekle beni sonsuz bir lezzet ve saadete gark eylemiştir.[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]İşte ey nefsim! Sen bu ücretleri almışsın. Kulluk gibi rahat, hafif ve lezzetli bir hizmetle görevlisin.[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Bu kadar ücrete karşılık, bu kadar rahat bir vazifeyi yapmamak veya tembellik göstermek yarım yamalak yaptığın zaman da eski ücretler yetmiyormuş gibi, çok büyük şeyleri haketmişcesine istemek ve "Niçin duam kabul olmuyor" diye nazlanmak ne büyük ayıp, ne büyük günahtır!.[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Büyük Mütefekkir, Hasbunallahu ve ni'melvekil'in tefsirini yaparken diyor ki: "Hasbuna'daki Na da bulunan "ENE"ye yani kendime baktım, gördüm ki: Hayvanat içinde beni dahi menşeim olan bir katre sudan yaratan yaratmış, mucizane yapmış, kulağımı açıp gözümü takmış, kafama öyle bir dimağ sineme öyle bir kalb, ağzıma öyle bir dil koymuş ki o dimağ o kalb ve o dilde rahmetin bütün hazinelerinde biriktirilen bütün Rahman; hediyeleri, atiyyeleri tartacak, bilecek yüzer mizancıkları, ölçücükleri (yerleştirmiş). Esma-i Hüsna'nın sonsuz cilvelerinin definelerini açacak, anlayacak binlerce aletler yaratmış, yapmış, yazmış. Kokuların, renklerin sayısınca tarifeleri o aletlere yardımcı vermiş..."[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Öyleyse bana ne oluyor ki ben, beni yaratana maddi ve manevi nimetlerle beni donatana ibadet etmeyeyim?[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Ey ibadetsiz ve namazsız insan! Yüce Allah seni yokluk karanlıklarından çıkarmakla sana kötülük mü etti? Seni insan yaratmakla, akıl vermekle, o akılla seni medeniyet harikalarına kavuşturmakla sana kötülük mü etti ki beş vakit namaz gibi bir teşekkürü ona çok görüyorsun? Dinden, imandan ve camiden uzak yaşıyorsun?[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Merkebin sırtından alıp, otomobile bindirmekle, kağnıdan indirip traktöre çıkarmakla, attan alıp uçağa oturtmakla, hepsinden önemlisi seni müslüman yaratıp cennete namzet kılmakla sayısız nimetleri önüne koymakla sana kötülük mü etti ki sen ibadeti gündemine almıyor, insanca ve müslümanca yaşamaya yanaşmıyorsun?[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Seni yaratan Yüce Allah sana sesleniyor:[/SIZE][/FONT][FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Ey insan! Bu kadar cömert Rabbine karşı seni aldatan nedir?[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Nefsim adına "İbadet etmek içimden gelmiyor" sözünden utanıyorum. Yine nev'im adına nerden nereye geldiğimi bana hatırlatan[/SIZE][/FONT] [I][FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Ayağidik baş olduk / Kuru idik yaş olduk[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Kanatlandık kuş olduk / Uçtuk Elhamdülillah,[/SIZE][/FONT] [/I][FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]mısralarıyla da iftihar ediyorum.[/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3][COLOR=indigo]Başkalarını bilmem ama, ibadetsiz ve namazsız yaşamak insana yakışmıyor...[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=3][/SIZE][/FONT] [RIGHT][FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]---VEHBİ KARAKAŞ---[/SIZE][/FONT][/RIGHT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
"İçimden İbadet Etmek Gelmiyor"
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…