Konuya cevap cer

Ey Müezzin! Şeytan beni yaraladı…

Anlatıldığına göre, sarhoşun biri pişman olur ve bir caminin kapısına gider. Müezzin onu: "Bu halinle Allah'ın evine giremezsin." diyerek kovar. Sarhoş: "Ey müezzin! Ben senin yanına gelmedim, ben Rabbimin mescidine geldim, O'na yalvarıyorum, merhametli ol! İnsan, hasta olduğu zaman nasıl ayağa kalkamayıp düşerse, yarası acı verirse, beni de şeytan öyle yaraladı helak etti, elimi tut da beni ayağa kaldır, kollarıma gir de beni Allah'a götür. Beni kovmakla eline ne geçecek!" diyerek kendisine yardımcı olması için müezzine yalvarır. 

Buradan da anlaşıldığı üzere, manen hasta olan kardeşlerimizin, namaz kılmayanların ve kötülük yapanların elinden tutmak, onların doğru yolu bulmalarına yardımcı olmak lazımdır. Şeytan ile arkadaşlık yapmalarından ve onunla birlikte azap görmelerinden koruyarak, onu Allah'a götürmek, Allah'ın şefkat ve merhametine ulaştırmak lazımdır.

Allah’ın bir kulunu kendi haline bırakması

Allah-u Zülcelal'in bir kişiden vazgeçtiğinin alameti, o kişinin menfaatsiz şeylerle meşgul olmasıdır. Burada insanın iyi düşünmesi lazımdır. Kendisini hesaba çekerek: "Acaba ben, Allah-u Zülcelal'in razı olduğu şeylerle mi? Yoksa boş şeylerle mi meşgul oluyorum?" diye sormalıdır.

Kişi, yaramaz ve menfaatsiz şeylerle meşgul oluyor ise bu Allah-u Zülcelal'in o kişiden vazgeçtiğinin alametidir. O'nun razı olacağı işlerle meşgul oluyor ise demek ki Allah-u Zülcelal ona merhamet nazarı ile bakmış ve kendisinden vazgeçmemiştir. Buna göre herkesin kendisini ayarlaması gerekir.

Ebu Âni Râzi (r.aleyh) bir sohbetinde şöyle demiştir: "Allah-u Zülcelal seni diğer insanlardan ayırıp kendi zikri ile meşgul ettiriyorsa, o zaman Allah-u Zülcelal seni çok sevmiş ve senden razı olmak istemiştir." 

Bu sözü birde şu açıdan değerlendirmek lazımdır. İnsan Allah'tan gafil olduğu zaman, Allah-u Zülcelal'in yardımı da onun yanında olmaz. Anlaşılan odur ki; Allah-u Zülcelal bizimle birlikte olmak istemiyor. Çünkü biz; Allah-u Zülcelal ile birlikte olmak istemiyoruz ki, O'nun zikrinden uzak kalmayı seçiyoruz.

Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)